Nokian palava lautta palaa loppuun kesällä – Symbian-puhelinten toimitukset lopetetaan

17
Manu Pitkänen

Nokian palava lautta palaa loppuun kesällä – Symbian-puhelinten toimitukset lopetetaan
Financial Timesin tietojen mukaan Nokia aikoo lopettaa Symbian-puhelimien toimitukset kesän aikana. Nokia ilmoitti vuoden 2011 alussa, pian kuuluisan palava lautta -muistion vuodon jälkeen, että se aikoo vaihtaa Symbianin Microsoftin kehittämään Windows Phone -alustaan. Financial Times ei kertonut tarkempaa ajankohtaa toimitusten loppumiselle, eikä usko Nokiankaan kommentoivan asiaa koska puhelimia löytyy vielä varastoista.

Symbian-puhelimien toimitusten määrä on pudonnut nopeasti. Vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä Nokia kertoi myyneensä 28,3 miljoonaa yhdistelmälaitetta (älypuhelimet ja mobiilitietokoneet). Vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä – jolloin siirtyminen Windows Phoneen julkistettiin – älypuhelimia ja mobiilitietokoneita myytiin 24,2 miljoonaa kappaletta. Nyt vuoden 2013 tammi-maaliskuussa Symbian-laitteita myytiin enää 0,5 miljoonaa ja Lumia-puhelimia 5,6 miljoonaa kappaletta.Viimeiseksi Symbian-puhelimeksi on jäämässä vuoden 2012 MWC-messuilla esitelty 808 Pureview, jota on suomalaisissa medioissa tituleerattu Nokian hirviökamerapuhelimeksi. Huhujen ja vuotojen perusteella puhelimen käyttämää kuvausteknologiaa nähdään kesällä esiteltävässä EOS-Lumiassa.

Financial Timesin mukaan Nokian puhelinkehitystyö on nopeutunut selvästi käyttöjärjestelmäkehityksen ulkoistuksen jälkeen. Symbian-puhelimen kehitykseen käytettiin aikaa 22 kuukautta. Lumia-puhelin saadaan markkinoille vuodessa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
198 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Xiaomi Redmi A3 – hinta laskenut -26%

Xiaomi Redmi A3
84 € BIGBOX.FI
85 € Proshop
85 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 112 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -22%

Realme 11 Pro
268 € BIGBOX.FI
445 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 341 €

Kommentit (17)

Anonyymi käyttäjä
jon snow (vahvistamaton)

4

Vielä Symbian puhelimia saa! Juuri tilasin 808:n alennusmyynnistä :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JarkkoSK (vahvistamaton)

6

On se kumma, että suomalaisessa mediassa ei näköjään julkasta mitään muita Symbian uutisia kuin tälläisiä.

Miksi puhelinvertailu ei ole kertonut esimerkiksi ainoastakaan Symbian-älypuhelinten ohjelmistopäivityksestä, vaikka Nokia / Accenture on julkassut niitä nyt vuoden 2013 puolella muutaman viikon välein. Sekä uusimmat Symbian-älypuhelimet että N8, E7 jne ovat saaneet tukuttain päivityksiä tänä vuonna. Ja kyse ei ole ollut vain bukikorjauksista vaan myös useista uusista ominaisuuksista. Päivitysten julkaisu on vuonna 2013 vain kiihtynyt eikä suinkaan vähentynyt.

Ulkomainen media on kyllä asian huomannut. Esimerkiksi Thr Register julkaisi jokin aika sitten artikkelin mainittiin Symbian-päivitysten lisääntyminen. Artikkelissa toimittaja kertoi omia käyttökokemyksiaan Nokia 808 PureViews:tä ja siinä olevasta uusimmasta Symbian-versiosta. Toimittaja kertoi käyttäneensä edellistä Symbian-älypuhelintaan viimeeksi useita vuosia sitten. Toimittaja kehui artikkelissa sekä Nokia 808 PureViewtä, että uusinta Symbiania. Artikkeli löytyy täältä:

http://www.theregister.co.uk/2013/05/30...view_revisited/

Myös

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JarkkoSK (vahvistamaton)

8

Myös eilen on julkastu uusi päivitys. Kokonaan uusi Qt:lla tehty Nokia Music, eli Nokian musiikkikauppasovellus. Aiempi musiikkikauppasovellus ei ollut tehty Qt:lla, ja uusi sovellus on suuri parannus vanhaan verrattuna. Nokia 808 PureView ja muut uusimmat Symbian-älypuhelimet saivat sen jo kuukausi sitten, nyt se tuli myös vanhemmille malleille kuten N8 ja E7.

Tästäkään Puhelinvertailu ei kertonut mitään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Failsung (vahvistamaton)

9

@6 @8 @9
Niinhän se menee että sen lauluja laulat kenen leipää syöt. Kukahan tätäkin sivustoa sponsoroi nykyään, sen suuntaisia on jututkin.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

10

Itse yllätyin suunnattomasti, kun huvikseni tarkastin puhelimeni (Nokia 701) päivitykset ja sieltä löytyi oikein kunnon läjä niitä.

Olisin kyllä uskonut, että tästä olisi uutisoitu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mattis1988 (vahvistamaton)

12

Puhelinvertailu.comin ylläpito käy pari kertaa vuodessa Samsungin maksamana ulkomailla, Samsungin julkistustilaisuuksissa.

Aikaisemmin tänä vuonna Samsung maksoi S4-julkistusreissun Amerikkaan, kohta mennään Lontooseen.

Jotta kutsuja tulisi myös ensi vuonna, täytyy puhelinvertailun kirjoittaa Samsung-myönteisiä artikkeleja. Muussa tapauksessa Samsung ei enää kustanna uutta ulkomaanmatkaa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

Salaliittoteoriat ovat tietenkin kiinnostavia, mutta Occamin partaveitsi osoittaa sellaiseen selitykseen, että kuolevista alustoista, kuten Symbian, BlackBerryOS ja WebOS ei vaan viitsitä uutisoida, koska kiviäkin kiinnostaa.

Sorry vaan Symbianfanit.

Vastaa
perhana
perhana

15

@14
Eipä tuo nyt mitään uutta ole, Mediatek on tehnyt piirisarjoja noihin halpiskännyköihin jo pitkään, mutta eiköhän nuo halpis-anterot lähinnä kilpaile Samsungin ja muiden android-puhelimien markkinoista, siihen viittaa jo sekin että monet niistä on ulkonäöltään suoria Samsung Galaxyn kopioita joissa hinta/laatu suhde on huomattavasti parempi kuin Samsunging tuotoksissa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

17

@16
En ymmärrä yhtään mitä haluat sanoa linkeilläsi. Erilaisia piraattipuhelimia on ollut Kiina pullollaan ennenkin. Ulkoasu osataan kopioida halvalla, mutta kuten uutisessakin mainitaan, on käyttökokemuskin juuri sitä samaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.