Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nainen sai kuolettavan sähköiskun iPhone 5 -puhelimesta

39
Manu Pitkänen

Nainen sai kuolettavan sähköiskun iPhone 5 -puhelimesta
Kiinasta kantautuvien tietojen mukaan 23-vuotias lentoemäntänä työskennellyt Ma Ailun olisi kuollut latauksessa olleen iPhone 5 -älypuhelimen aiheuttamaan sähköiskuun.

Reutersin mukaan Apple on pahoitellut tapausta ja on lupautunut tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa asian selvittämiseksi. Julkisuudelle yhtiö ei kuitenkaan halua kommentoida asian yksityiskohtia.
Ma Ailunin kerrotaan vastanneen latauksessa olleeseen iPhoneen ja saaneen tämän seurauksena sähköiskun. Puhelin oli ostettu joulukuussa ja käytössä oli tiettävästi alkuperäinen laturi. Tieto tapauksesta levisi nopeasti kiinalaisen Weibo-mikroblogipalvelun kautta.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (39)

perhana
perhana

2

Kuulostaapa melko hämärältä... ja itseasiassa asiaa tutkevat viranomaiset Kiinassa eivät ole suostuneet tarkentamaan sitä onko sähköisku tullut puhelimesta, laturista, vai jostain muusta (esim. näistä surullisenkuuluisista kiinalaisista adaptereista)

Viranomaiset ovat ainoastaan kertoneet että tyttö on kuollut ilmeisesti sähköiskuun jonka hän on saanut puhuessaan puhelimeen, mutta ei ole vielä selvää mistä sähköisku on tullut.

"Changji police told the Nanjing-based newspaper Modern Express that Ma was killed by an electric shock, according to their forensic report, but said they were not sure whether the shock came from the charger.

The output of the charger is 5 volts, which is not enough to electrocute a person, the Yangcheng Evening News quoted an electrical expert as saying."

Itse sähköstä edes jotain tietävänä, voisin melko varmasti sanoa että jos tappava sähköisku (230v) on tullut läpi laturista puhelimeen asti, joka kyllä teoriassa on mahdollista laturin hajotessa, sen kyllä näkisi jo päällepäin puhelinta vilkaistessa.

Vastaa
perhana
perhana

5

sikäli muuten hassua, että tämä vielä tutkimaton ja epäselvä tapaus löysi välittömästi tiensä myös Afterdawnin uutisiin, mutta aivan selkeä ja varma tapaus jossa SGS3 taskussa palaessaan poltti tytön jalkaan pahat palovammat, ei ikinä tänne päätynyt.

Vastaa
Taeco
Taeco

6

@5 viitsitkö laittaa linkin uutiseen? Alkoi nyt ihan kiinnostamaan, ja en ole tästä juttua vielä nähnyt

Vastaa
mappleri (vahvistamaton)

8

apple pahoittelee
lähettävät korvaukseksi uuden aplle laturin,
jonka ei pitäisi antaa sähköiskua


laturin johdosta riippuen luulen että
a) laturissa ei ole maadoitusjohtoa joten vika sähkön eristyksessä
b) maadoitusjohto löytyy mutta vika muuntajassa
noista sen luulis sen johtuneen vaikka en sähköstä juuri mitään tiedä.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

9

Se tuossa nyt ainakin on varmaa, ettei kuolemaa ole aiheuttanut iPhone5-puhelin, vaan sen lataukseen käytetty laturi. Puhelimessa ei tappavia jännitteitä ole, ellei niitä siihen jostain johdolla tuoda. Muutenkin aika turha uutinen, sillä tuollaisella tapahtumalla ei ole mitään merkitystä muille kuin tuon tietysti onnnettoman naisen omaisille, turhaan noita juttuja levitellään kohumielessä. Jos nyt 1 laturi 100 000 000:n joukosta olisikin ollut viallinen, niin varmasti yhtä erikoisia kuolemaan johtavia sattumia keksisi ihan mistä vaan. Eri asia tietysti, jos paljastuu, että tapauksia on useita ja joku valmistuserä on vaikka viallinen ja vaatii palauttamista, silloin tuolalisten uutisoinnissa olisi järkeä.

Sana "kiina" tuossa uutisessa taas nostaa väistämättä ensimmäisenä mieleen kiinalaiset piraattilaturit, joiden sähköturvallisuus on tunnetusti heikko. Oikeastaan joka viikko saa Suomessakin lukea lehdestä juuri erilaisten kiinalaisten virtalähteiden takaisinvetoilmoituksia, koska ne eivät täytä länsimaisia turvallisuusvaatimuksia. Välttämättähän ostaja ei Kiinassa edes tiedä saaneensa piraattituotteen. Monikohan maailmassa kuolee viikoittain viallisten merkittömien laturien uhrina? Tai moniko talo on palanut sellaisen takia? Ihan varmasti paljon enemmän kuin yksi.

Oikeastihan kaikilla merkittävillä matkapuhelinvalmistajilla on ollut ongelmia itsesyttyvien li-akkujen ja hajoavien tai jopa vaarallisten laturierien kanssa, niin Applella, Sampalla, Noksullakin kuin monilla muillakin.

Vastaa
Michelola
Michelola

10

Taas yksi syy olla ostamatta iPhonea :DDD

ei vaan, iphone on ihan hyvä. Kunhan pysytte androidista kaukana niin ootte selvillä vesillä. Terveisin valaistuksen kokenut ex-androidmies

Vastaa
G0lden_Kebab
G0lden_Kebab

12

Okei, Itse olen saanut 2 kertaa sähköiskun verkkovirrasta.
(kyllä, 230v), ja tässä vielä kirjotellaan. =D.

No mutta asiaan, aina kun on kysessää sähkö on oltava huolellinen. vaikka ite kännykässä ei ole tappavia jännitteitä/virtoja,

Kännykän laturissa/muuntajassa taas on, seinästä tulee verkkovirta laturin muuntajaan joka muuttaa sen pienemmäksi, kännykkään sopivaksi, jos tapauksessa on perää on muuntajan täytynyt jollain tapaa hajota, silti tosi ihmeelliista koska yleensä johdot/osa muuntajan komponenteista ei kestäisi niin isoa virtaa vaan yksinkertaisesti heti sulaisi/rikkoutuisi ja jos laturin johdosta tulisi kännykkään verkkovirta niin eiköhän se känny savuaisi siinä päydällä jo sihen malliin että ei siihe kajoaisi enää vahingossa...näin itse päättelisin.

Ja sellainen 5v mikä noista latureista tulee niin tuskin kuollettaa...

Noh, spekuloidaan nyt.

Vastaa
himpo
himpo

13

Minäkin olen saanut 2 kertaa näpeille täydet voltit omaa tyhmyyttäni ja kerran 4 vuotiaana tietämättömyyttäni.

Mutta se sormi irtoaa kyllä sähköstä alle sekunnissa, mutta jos sitä puristaisi kädessä ja painaisi korvalle kun se tulee niin menee varmasti liian kauan päästää irti.

On ne metallikuoret kyllä niin kauniita.

Vastaa
Themu
Themu

14

@13 on oikeassa, ei se sähkö muuten hirveän tappavaa ole paitsi jos sattuu osuun sydämmeen/päähän.
Sähkärinä ''muutamat'' tällit tultu otettua, mm. 3x25A @ 230v takaa.

Vastaa
korviainen (vahvistamaton)

15

tälli iski varmaan suoraan korvaan
itsekkin olen monesti saanut sähkäreitä pistorasieoista ja olen vasta jälkikäteen tajunnut mikä se sormea pois pakottaa

Vastaa
G0lden_Kebab
G0lden_Kebab

17

@9

jeps.

Itselläkin kävi heti mielessä "pommi/mikälie piraattilaturi" kun kiinasta kyse.

Siellähän niitä piisaa pilvin pimein jos jonkunlaisia purkkaviritelmiä varsinkin sähkölaitteissa.

Vastaa
capuzino
capuzino

18

@12-16

Sen verran mitä sähköstä tiedän, niin jännite ei tapa. Ei sillä väliä onko 5 volttia vai 400, jännite ei riitä tappamaan. Eli niin sanotusti sähkökään ei tapa, vaan energia ja virta.

Se, että on 3x25A sulakkeet ja 230 voltin jännite, ei sano mitään, ellei sitten laitteesi kuluta (ja mikä kodinkone käyttää 3 sulaketta, vai onko voltit väärin?) reilut 17 kilowattia virtaa (tai oikeastaan yksi laite. Siinä tapauksessa olet laitteen ja sähkökaapin välisiin kaapeleihin mennyt sörkkimään.)

Sähköiskut johtuvat kovin usein pelkästä jännitteestä, jolloin ei ole mitään hätää. Tässäkin tapauksessa, että tytön kuolema on varmasti liitettävissä iPhoneen, on hänen jalkansa (tai toinen käsi) ollut sähköäjohtavassa ympäristössä kiinni, ja hän on pitänyt laturin piuhasta kiinni, josta puuttuu suoja kaapeleiden päältä. Jos laturi olisi rikki niin, että jännite yltää iPhonen kuorelle ja viemään jonkun hengen, olisi tätä ennen iPhone lopettanut toimintansa ihan vain ylijännitteestä. Missään ei ole mainittu iPhonen hajonneen, joten tästä tuskin on kyse. Jos taas iPhonen kuori on johtanut sähköä muutenkin, on se todennäköisemmin avattu ja kasattu uudelleen väärin, koska kuoreen on liitetty antenni, jonka hyödyntämä sähköenergia riittäisi ehkä tappamaan muurahaisen.

Tämä uutinen saa jotenkin ihan liikaa huomiota, kun siitä jätetään tiettyjä yksityiskohtia kaikkialla pois, niin että ei voi edes luoda järjellistä mielikuvaa, aiheuttiko iPhone sen todella. Jos jalat ovat valmiiksi jo verkossa (sähkötyöt ympärillä yms.) ja on tullut virtapiikki, ja tyttö on ottanut laturin irti, on saattanut kuolema johtua siitä. Silloinkin todennäköisesti kyseessä viallinen laturi, joka, kun kyseessä on Kiina, ei anna selvyyttä oliko laturi oikea, vaikka niin on väitetty.

Voihan tyttö olla aina allerginen sähkölle, mutta tuskimpa silloin tuhlataan rahaa puhelimeen joka täälläkin maksaa yli 700 euroa. Eristeet, käpy laturi, tai tyttö ollut sähköistetyssä ympäristössä virtapiikin aikaan. Epäilen, ellei Kiina-laturi.

Meinaan jos sähkötyöt on oikein tehty, ei tappavaa virtaa ole ennen kuin laite on kytketty. Siihen asti kuljetaan jännitteellä, ja laitteen ja jännitelähteen väliin pitää mennä, että itsensä saa hengiltä. Ja niin, että on kaikki kolme johdinta (tai 0-johdinkin taitaa riittää) kourassa.

Vastaa
capuzino
capuzino

19

@18

Ellei sitten kyseessä ole ollut ketjureaktio, jossa tyttö on saanut sydänkohtauksen säpsähdettyään korvanläheisyydessä tapahtuneen sähköiskun takia.

Vastaa
Themu
Themu

20

@18
jos nyt uudestaan luet, mainitsin olevani sähkäri ja tuo kyseinen ''onnettomuus'' tapahtui asentaessani kiuaskeskuksen syöttökaapelia (5x6 neliömilliä) jossa sattuikin olemaan kaikissa kolmessa vaiheessa (25A sulakkeiden takana) 230v jännite josta sain aika mehevän sähköiskun. 2 kpl sulakkeita poksahti kaapilta. Ja 5v ei riitä edes lävistämään ihon resistanssia joten se ei voi antaa amppeereitakaan eteenpäin, jolloin se ei voi tappaa.
Voltit lävistävät/kuljettavat amppeereita.

Vastaa
mcmopo
mcmopo

22

En usko että puhelimesta on saatu edes sähköiskua. Tuo tieto perustuu kokonaan naisen perheen lausuntoon missä he uskovat sähköiskun tulleen puhelimesta. Oma arvio on että ottaessaan puhelinta latauksesta hän on koskenut jotain muuta, kuten vaikka metalli patteria. Aasian maissa ei ole sähköjen tarkistusmittauset samaa tasoa kuin euroopassa joten ei olisi mikään mahdottomuus että jokin olisi kytketty väärin ja jossain osassa olisi vaihe.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

23

Kas kumma ettei Applelta kerrottu, että käytit laturia väärin / pitelit puhelinta väärin. Vikahan nimittäin löytyy kaikista muistakin puhelimista.

Get your shit together apple.

Vastaa
R4ndom1
R4ndom1

25

Voi olla ettei laturi ole viallinen, vaan talossa on tullut iso virtapiikki, joka on hajottanut laturin. En tiedä kovin paljoa sähköstä, mutta eikö litium akkuja ladata tasavirralla ja tasavirtahan ei ole niin vaarallista, eli laturin muuntaja on ollu rikki.

Vastaa
rick79
rick79

26

Hirvee meuhkaaminen kun kyseessä ollu applen laite. Jotain tällästä uutista on applevihaajat oottanu kieli pitkällä.. :D vaan minäpä sanon väitän että todellisuudessa tässä on kyseessä androidin mainostemppu. Ne on telottanu sen tytön ja käskeny syyttää iphonea koko tapahtumasta. Tossa mun skenaariossa on yhtä paljon faktaa varmaan kun tuon perheen kertomuksessa. :D

Vastaa
kivinn (vahvistamaton)

29

Apple ei suostunut käyttämään standardi microUSB latureita vaan halusi rahastaa käyttäjät omilla ylihintaisilla latureilla ja afaptereilla. Tässä tulos.

Vastaa
capuzino
capuzino

32

@20

Jännite kuljettaa virtaa. Eli sait useiden satojen volttien sähköiskun? Ei se tapa, ehkä vahvistaa. Jos kiuaskeskus olisi ollut päällä, olisit kuollut varmasti, koska vasta kun laite on kytketty alkaa jännite virtaa kuljettamaan. Muutenhan sulakkeet palaisivat aina. Taisi tulla laskuvirhe? Ensi kerralla pidä toisella kädellä eristeestä kiinni, niin ei kulje kuin vähän jännitettä läpi. Tai muista työ hanskat. Ihminen vaatii kaksi kosketusta (kosketuspintaa) sähköä johtaviin aineisiin, että se menee oikeasti läpi näillä jännitteillä. Sähkärin töissä luulisi varmistelun ja huolellisuuden olevan perusperiaatteita, ettei käy vahinkoja.

@21 Mutta se 20-40mA vaatii vähintäänkin verkkojännitteen (230 volttia) joka kulkee 50hz taajuudella (tai siis 50 kertaa, 25 per suunta). Tässä tapauksessa taajuus on kohillaan, virtaa on tarpeeksi tappamaan, mutta jännite on ollut niin pieni, että se ei ihoa läpäise. Ja jos kaapeli on virallinen, on se (ainakin pitänyt olla) tarkistettu, että eristeet on. Applea syytetään, mutta toisaalta syyllinen on korkeintaan Foxconn, joka laitteet valmistaa. Eikä pelkästään Applen.

Vastaa
Themu
Themu

33

32. Asensin siis sitä keskusta vasta ja kaapeli oli suoraan kerrostalon pääkeskuksesta tuleva jossa kolleegan mukaan ei pitänyt olla sulakkeet päällä. Asensin siis kiukaita ohjaavaa keskusta. Ja elossa ollaan kolme päivää kyllä tuntui että käsi palaa irti.

Vastaa
Abcabc375
Abcabc375

34

Elikkä nainenhan oli saanut sähköiskun ollessaan kylpyhuoneessa märkänä ja vastatessaan iPhoneen joka oli ollut seinässä.

Vastaa
Maluska
Maluska

35

Nyt on pakko kommentoida tähän keskusteluun, koska se on täynnä harhaluulo ja sähköstä. Kerron tämän koneenasentajan tutkintoni, työni, ja 3.luokan sähkötutkintoni pohjalta. Lisäksi röyhkeästi väitän olevani oikeassa.
Virta on elektronien liikettä väliaineessa, tässä tapauksessa kuparissa, ihmisessä ja lattiassa tai lattialla olleessa väliaineessa. Yksinkertaistettuna sähkön kulun vastusta mitataan vastuksena eli resistanssina. Ihmisen resistanssi ei ole erityisen suuri, tuhansia ohmeja päästä varpaisiin verisuonia pitkin.
Jännitettä mitataan voltteina. 5V on niin vähän, että ihmisen iho toimii hyvänä eristeenä, ellei se ole märkä, jolloin jännite pääsee vettä pitkin toisaalle. Jännite on aina suhteellista kuten vesiputous: 5m merenpinnasta oleva putous aiheuttaa saman virtauksen kuin 10m korkeudelta 5m meren pintaan laskeva järvi. Järvi voidaan padota ja eristää se alemmasta tasosta, jolloin veden virta ei kulje.
Sama juttu sähkössäkin: virta ei kulje, jos "korkeuseroa" eli jännitettä ei ole, tai jännite padotaan eli eristetään.
Virta on se joka tappaa, koska se pysäyttää sydämen toiminnan ja jatkuessaan estää sitä käynnistymästä uudelleen. Mm. defibrillointi itse asiassa pysäyttää sydämen, mutta sen läheisyydessä sijaitseva sinussolmuke käynnistää rytmin uudelleen, koska pulssi on niin lyhyt. 20 milliampeeria on turvaraja sähkötöissä virralle, mutta ihminen voi kestää huomattavasti suurempia virtoja lyhyitä hetkiä. Virralla kropassa tosin on se ikävä ominaisuus, että se käytännössä kramppaa lihakset. Tämä aiheuttaa kuolemia.
Sitten tasa- ja vaihtovirtaan: tasavirtaa käytetään elektroniikassa, akkutekniikassa, paristoissa ynnä muissa pienten virtojen käsittelyssä, koska akut ja mikropiirit, tarkemmin diodit, tukevat vain tasavirtaa. Poikkeuksena sitä on myös suurissa siirtolinjoissa, joista kuluttajan ei tarvitse välittää. Tasavirta on periaatteessa turvallisempaa, koska se ei vaihda napaisuutta, joten sydämen rytmin sotkeutuminen on epätodennäköisempää. Tasavirta on tavanomainen vesiputous, joka laskee ylhäältä alaspäin.
Vaihtovirta taas on vesiputous, jonka ylä- ja alapuoli vaihtavat korkeuttaan säännöllisin väliajoin sinikäyrän mukaisesti. Itseasiassa toinen puoli pysyy paikoillaan, eli nollajohdin, mutta vaihejohdin liikkuu ylös ja alas. Kuluttajan virrassa tämä tarkoittaa 100 kertaa sekunnissa, tai 50 kertaa per jakso, kunnes ollaan samassa tilanteessa. Vaihtovirran jännite ilmoitetaan tehollisarvona, eli arvona, joka vastaa tasavirtaa. Huippuarvot eli maksimijännitteet Suomen seinäsähkössä ovat yli 300V, tehollisarvo on 230V.
Lopuksi totean, että nainen on seissyt sähköä johtavalla pinnalla tai ollut märkä, eli seissyt vesiputouksen alla eikä padon takana. Laturi ei ole antanut 5V vaan enemmän, jotakin 5V ja 230V väliltä, luultavasti sen mitä Kiinan sähköverkko jännitettä antaa. Se yhdistettynä kropan tuhansien ohmien resistanssiin aiheuttaa enemmän kuin riittävän sähkövirran sydämen pysäyttämiseen.
Vika on vakavointikondensaattorissa tai muuntajassa, joka pissii jännitteet näpeille. Myös kytkentä on periaatteessa mahdollista tehdä näin ala-arvoisesti, mutta siihen en usko. Puhelin ei tapa.
Ugh! Olen puhunut.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

37

@35: Röyhkeydestäsi huolimatta;) oletkin pitkälti oikeassa, mutta joitakin yksityiskohtia kyllä yleistät aika lailla, mikä tässä foorumissa on toki ihan järkevää ja ymmärrettävää. Pari tarkennusta/korjausta kuitenkin:

> Virta on se joka tappaa, koska se pysäyttää sydämen toiminnan

Sähkövirta voi tappaa myös esim. kulkiessaan aivojen läpi, sydän on vain se yleisin vaikutuspaikka. Varsinkin virran kulkiessa ihmisen läpi kädestä-käteen, miä on tyypillisn tapa saada sähköisku viallisista laitteista, sydän on ikävästi siinä välissä. Mutta esim. korvalle nostetun puhelimen tapauksessa ei aivoihin kohdistunutta vaikutusta voine suoraan sulkea pois.

Ihon läpi sydämen pysäyttävän virran turvallisena rajana pidetään yleensä 50 mA, mutta on satunnaisia tapauksia, joissa jo 30 mA voi aiheuttaa sydänpysähdyksen. Alle 50 V jännitteillä tuollaista virta on vaikea saada ihon läpi sydämeen, mutta se voisi onnistua esim. suolavedessä kelluen. Puhelimen n. 5 V:n jännite voisi tappaa ihmisen vain kytkemällä se neuloilla suoraan sisäelimiin.

Toisaalta ihmisiä on selvinnyt jopa salamaniskusta, jossa virrat ovat kiloampeereita. Tuollaiset suuret virrat voivat tappaa myös aiheuttamalla esim. muutoksia veren kemiassa ja leukemiaa sekä tietysti palovammoja.

> tasavirtaa käytetään elektroniikassa, akkutekniikassa,
> paristoissa ynnä muissa pienten virtojen käsittelyssä, koska
> akut ja mikropiirit, tarkemmin diodit, tukevat vain tasavirtaa

Käytännössä kaikkien mobiililaitteiden sisäinen virtalähde (hakkurivirtalähde) muuttaa sisään syötetyn tasavirran vaihtovirraksi, joka taas muunnetaan uudestaan tasavirraksi, samoin esim. analoginen ääni on vaihtovirtaa, eli useat mikropiirit ym. komponentit kyllä "tukevat" vaihtovirtaakin.

Myös radiolähetys on vaihtovirtaa, eli puhelimen antennista kyllä saa ihan helpostikin kehoonsa myös vaihtovirtaa.

> Huippuarvot eli maksimijännitteet Suomen seinäsähkössä ovat
> yli 300V, tehollisarvo on 230V.

Paitsi jos kyse on 3-vaihesyötöstä, jossa kahden eri vaiheen välilllä huippuarvo on jopa yli 400 V.

> Vika on vakavointikondensaattorissa tai muuntajassa, joka
> pissii jännitteet näpeille.

Voihan se myös olla vaikka piirilevyn puuttellisissa eristeväleissä tai johtimissa, joiden eriste ei ole riittävää.

Mitä itse avannut joitakin kiinalaisia tuotteita, niissä ei yleensä verkkosähköä vedetä johtimella, joka täyttäisi länsimaiset vaatimukset. Ei niiden sisäisten verkkosähköjohtimien eriste edes välttämättä kestä lainkaan pakkasta. Aika tappopelejä ovat monet kiinalaiset muuntajat ja esim. 230 V toimivat LED-lamput.

Vastaa
pentsu
pentsu

38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Maluska:

Se yhdistettynä kropan tuhansien ohmien resistanssiin aiheuttaa enemmän kuin riittävän sähkövirran sydämen pysäyttämiseen.

Korjataanpa tätä tietoiskua sen verran, että sydämen pysäyttää se taajuus, ei suoraisesti se virta. Sydän pyrkii sykkimään tuolla sähköverkon taajuudella, joka loppujen lopuksi tarkoittaa kammiovärinää. Osittain tästä syystä ihmiskroppa sietää hieman paremmin DC-jännitettä.

Vastaa
Maluska
Maluska

39

@37
Olet hyvinkin oikeassa huomioinesi, yritin lähinnä yksinkertaistaa asiaa, jotta maallikkokin sen ymmärtää. Kiitos korjauksista ja täydennyksestä. Jonkunlainen sepustus oli suorastaan pakko raapustaa, koska sähköstä liikkuu niin suuria väärinkäsityksiä. Tuota vaihtosähköähän tosiaan puhelimen modeemi tuottaa, mutta tehot ovat pieniä, kymmeniä tai satoja milliwatteja. Kantoaaltohan on invertterin eli vaihtosuuntaajan avulla tuotettavaa.
Sähköiskuja voi toki saada pienistäkin jännitteistä, mm. 24 V ohjaussähköistä saa ikäviä tällejä, jotka kuitenkin lienevät vaarallisia lähinnä sydämentahdistinpotilaille.
Itse uutisesta sanon sen verran, että verkkovirta on jotakin kautta päässyt muuntajan ohi, oli itse vika mikä hyvänsä. Viallinen muuntaja on mahdollinen, mutta ensiöpäästä toisioon johtunut oikosulku vaikuttaa todennäköisemmältä. Muuntaja voi myös olla mitoitettu pienemmälle jännitteelle kuin missä sitä on käytetty.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja