Testissä Huawein ohuen ohut Ascend P6

4
Sami Koivunen

Testissä Huawein ohuen ohut Ascend P6
Puhelinvalmistajien rakentaessa toinen toistaan isompia lippulaivapuhelimia kiinalainen Huawei on lähestynyt suomalaisia markkinoita iskulauseenaan "maailman ohuin älypuhelin". Näytöltään 4,7 tuumainen ja ainoastaan 6,18 millimetrin paksuinen Huawei Ascend P6 erottuukin markkinoilla edukseen erityisesti designillaan ja koollaan.

Enää puhelinta ei voi kuitenkaan väittää maailman ohuimmaksi, sillä hiljattain julkistetulla Umeox X5 -älypuhelimella on paksuutta ainoastaan 5,7 millimetriä.

Ascend P6 on tulossa Suomeen yksinoikeudella Elisalle ja kuukausi sitten laitteen hinnaksi ilmoitettiin kertamaksulla 359 euroa, joka sijoittaa puhelimen älypuhelinten hintamarkkinoilla tukevasti keskiluokkaan. Hinnaltaan samassa, noin 350-400 euron luokassa liikkuu kirjoitushetkellä esimerkiksi Nokian Lumia 920, Applen iPhone 4 ja Samsungin Galaxy S III, eli lippulaivamallien nykyistä edeltävä sukupolvi.

Arvostelussa tarkastelemme Ascend P6:n suorituskykyä, muotoilua, kameraa ja ohjelmistoa erityisesti verrattuna samanhintaisiin kilpailijoihin. Huawein omista puhelimista lähinnä vastaava on aavistuksen kalliimpi Ascend P2 –malli, joka on myös varusteltu enemmän tämän päivän lippulaivamalleja vastaavilla spekseillä.Tekniikka

Ulkomitat: 132.65 x 65.5 x 6.18 mm, paino 120 grammaa
Näyttö: 4.7 tuuman 1280 x 720 IPS+ LCD (312 PPI), Gorilla Glass
Järjestelmäpiiri: Neliytiminen 1,5 GHz HiSilicon K3V2
Muisti: 2 gigatavua RAM-muistia ja 8 gigatavua tallennustilaa
Käyttöjärjestelmä: Android 4.2.2 (Jelly Bean)
Akku: 2000 mAh
Kamera: Takakamera kahdeksan megapikseliä, etukamera viisi megapikseliä
Lisäksi: Värivaihtoehtoina musta, valkoinen ja pinkki, Emotion UI

Ascend P6:n sisuksissa hyrrää Huawein omaa tuotantoa oleva 1,5 GHz :n neliytiminen HiSilicon K3V2 järjestelmäpiiri, joka on käytännössä jo viime vuodesta tuttua tekniikkaa ja löytyy myös Ascend P2 –puhelimesta. Nimellisestä suorituskyvystään huolimatta jopa aivan peruskäytössä on satunnaisesti havaittavissa lagia, jolle ei varsinaisesti löytynyt mitään näkyvää syytä.AnTuTun suorituskykytestissä Huawei kellotti noin 14000 pistettä, joka ei aivan onneton tulos ole, mutta häviää selvästi hinnaltaankin kalliimmille lippulaivoille. Vertailun vuoksi Samsung Galaxy S II:n tulos on noin 10000 ja Galaxy S III:n noin 15000.

Tallennustilaa Huawei-uutuus ei vakiona tarjoa häävisti, mutta tilanne on korjattavissa microSD-kortin avulla. Maksimissaan muistia voi lisätä oletuksena löytyvän kahdeksan gigan lisäksi 32 gigatavulla. Spekseissä ilmoitetusta kahdeksasta gigatavusta on käyttäjän omassa käytössä noin 4,5 gigatavua, joten lisätila tulee varmasti monilla tarpeeseen.

Näytöksi Ascend P6 tarjoaa 720p-resoluutioon kykenevän näytön noin 312 pikselillä tuumaa kohti. Käytännössä näytön tarkkuus on tämän hintaluokan puhelimelle täysin riittävä ja esimerkiksi värien toistossa ja katselukulmissa ei ole mitään valitettavaa. Pienenä miinuksena kosketusnäytön responsiivisuus oli testin aikana satunnaisesti puutteellista ja esimerkiksi sovellusten logojen painaminen vaati tarkkaa osumaa ja reilua painallusta.
Puhelimen 3,5 mm ääniliitäntä löytyy vasemmasta alareunasta ja se on suljettu irroitettavalla pinnillä, joka toimii samalla SIM-korttipaikkojen luukkujen avajaana.

Akunkestossa Ascend P6 pärjäsi hyvin. Puhelin kuluttaa maltillisella käytöllä päivän aikana noin puolet akusta ja itse en onnistunut kovastakaan käytöstä huolimatta kuluttamaan kertaakaan akkua loppuun yhden päivän aikana, jos puhelin oli ladattu aamulla täyteen valmiuteen. Akkua ei pysty kuoren suljetusta rakenteesta johtuen irrottamaan ilman järeämpiä apuvälineitä.

Puhelimen SIM-korttipaikka aiheutti ensimmäisellä käyttökerralla harmaita hiuksia, kun tiukaksi rakennettu korttipaikka ei tuntunut millään hyväksyvän micro-SIM –korttia. Myöhemmillä kerroilla kortin asetteleminen onnistui kuitenkin vaivatta. Vaikka korttipaikka on rakennettu täydellisen tiiviiksi, niin jostain syystä puhelin kadotti satunnaisesti kontaktin SIM-korttiin ja kysyi salasanaa uudestaan. Noin kahden viikon testiaikana tämä toistui ehkä viisi kertaa. Puhelin oli testin aikana jatkuvassa päivittäisessä käytössä.Muotoilu

Huawei-uutuuden muotoilu on aavistuksen erikoinen, mutta miellyttävä. Kuoren alareunan pyöreys on johtanut latausliitännän sijoittamiseen yläreunaan, mikä aiheuttaa alkuun hämmennystä siitä, kuinka päin puhelinta tulisi käsitellä. Tämä on tosin ainoastaan tottumiskysymys. Ulkokuoreltaan Ascend P6 on todella simppeli ja metallinen kuori sisältää painikkeet ainoastaan virtapainikkeelle ja äänensäädölle. Ulkoista muotoilua voi verrata Applen tuoreimpaan iPhoneen.


Kädessä puhelin tuntuu pienikokoiselta, mutta yllättävän tukevalta ja painavalta. Puhelin ei mainospuheista huolimatta tunnu liian ohuelta ja paino ilmenee positiivisessa mielessä metallisena tukevuutena ja eräistä muista Android-puhelimista tutusta muovisuudesta ei ole tietoakaan. Puhelimen reunat on rakennettu teräviksi, mikä auttaa kompensoimaan puhelimen ohuutta helpottaen puhelimen nostamista esimerkiksi pöydältä.Ascend P6:ssa menu-painike on osa kosketusnäyttöä, joka tarkoittaa fyysiseen painikkeeseen tottuneelle käytännössä lukuisia virhepainalluksia. Varsinkin pelikäytössä reunalla sijaitsevia painikkeita on äärimmäisen helppo painaa huomaamatta.

Puhelimen ollessa lepotilassa huomaamatta jääneistä viesteistä ja soitoista muistuttaa yläreunassa vilkkuva vihreä valo.

Sovellukset ja käyttöjärjestelmä

Ascend P6:n asetuksista löytyy Lumioistakin tuttu käsine-tila, joka mahdollistaa puhelimen käytön hanskat kädessä. Puhelin soveltuu myös tietoturvastaan tarkoille, sillä esimerkiksi sijaintitietojen luovuttamisesta voi päättää sovelluskohtaisesti ja Ascend P6 muistaa kysyä käyttäjältä sovellusta ensimmäistä kertaa käytettäessä erilaisten tietojen luovuttamisesta.
Käyttäjälle annetaan myös mahdollisuus käyttää erilaisiin tilanteisiin tarkoitettuja profiileja, jotka avautuvat näkyviin yläreunan ilmoituspalkin kautta. Profiili-logoa painamalla avautuu pyörivä valikko, jossa on neljä vaihtoehtoa: normaali, virransäästö, kokous ja ulkoilma. Vaihtamalla eri profiilien välillä puhelin säätelee esimerkiksi äänenvoimakkuutta, näytön kirkkautta ja värinää. Profiilit ovat hauska lisä ja toteutus tekee käytöstä melko vaivatonta.

Huawein Ascend P6 tulee tuoreimmalla Android 4.2.2 –versiolla, johon on lisätty Huawein oma Emotion UI 1.6 –käyttöliittymä. Käyttöliittymä tarjoaa valmiiksi viisi erilaista teemaa, jotka ovat kattavasti muokattavissa. Sovelluksista tarjotaan valmiiksi Googlen perinteiset perussovellukset ja työkaluja taskulampusta ja Polaris Officesta lähtien. Musiikkia ja galleriaa varten Huawei tarjoaa myös visuaalisesti näyttävät ja monipuoliset sovellukset.Huawein Emotion UI 1.6 asettaa vakiona käyttöliittymän avausnäkymäksi Me Widget –ohjelman, jonka kellosta, musiikkisoittimesta, galleriasta, säätilasta ja parista yhteystietojen pikavalinnasta koostuva näyttö on helposti muokattavissa oman näköiseksi, mutta sisältää rajoitetusti valittavaa sisältöä. Emotion UI tarjoaa lisäksi valmiita widgettejä muun muassa kellonäkymille ja Google-sovelluksille.


Alareunaan avautuva kosketusnäppäimistö on toimiva ja kirjoittaminen onnistuu helposti yhdellä tai kahdella kädellä ilman virhepainalluksia.

Kamera

Kamerasovelluksen voi Ascend P6:ssa avata kätevästi vetämällä avausnäytön valintapalloa vasemmalle. Puhelimen myyntivalttina voidaan pitää peräti viiden megapikselin etukameraa, sillä vastaavaa ei juuri muista puhelimista löydy. Toisaalta järkevää käyttöä etukameran lisäpikseleille on haastavaa keksiä. Takakamera on sijoitettu vasempaan yläkulmaan ja sen alapuolelta löytyy LED-salama. Toisena myyntivalttina Huawei kertoo lähikuvauksen tarkennusetäisyydeksi neljä senttimetriä.

Kamera on tasoltaan keskiverto monessakin suhteessa. Kuvaustiloja löytyy yhteensä kuusi: yksittäinen, älykäs, kaunista, HDR, panoraama ja tehoste. Ulkona hyvässä valaistuksessa kuvattaessa kamera pystyy parhaimmillaan hyvätasoisiin, kahdeksan megapikselin arvoisiin kuviin. Toisaalta älypuhelinkameroiden klassisessa ongelmakohdassa, eli hämäräkuvauksessa Ascend P6 suorittaa kuitenkin odotettuakin heikommin kohinan ollessa hämäräkuvissa silmiinpistävää.

Etukameraa käytettäessä käyttäjälle annetaan hauskasti mahdollisuus säätää "kauneustasoa" liukuvalikon avulla asteikolla yhdestä kymmeneen. Näin itsestään kännykällä kuvia ottavat voivat jo kuvaa ottaessa silotella poskiaan ja välttää siten turhaa kuvankäsittelyä jälkikäteen. Videota Ascend P6:lla pystyy ottamaan Full HD –tarkkuudella, jossa tuetaan HDR-kuvausta.Yhteenveto

Mitään mullistavia innovaatioita Ascend P6 ei tarjoa ja oikeastaan se häviää monessakin suhteessa artikkelissa aiemmin esille otetuille kilpailijoille, eli muiden valmistajien huippumallien edeltävälle sukupolvelle. Kaupan hyllyillä "vanhentuneet" mallit tarjoavat edelleen sellaista suorituskykyä, jolle Huawein Ascend P6 ei pysty vastaamaan. Toisaalta Ascend P6 on juuri markkinoille tulleena kilpailukykyinen varsinkin pienen kokonsa ja muotoilunsa ansiosta.

Ascend P6:n Emotion UI -käyttöliittymä on helposti omaksuttava ja sisältää joitakin Huawein pieniä, mutta käteviä ratkaisuja. Laite vaikuttaa ulkoisesti myös varsin laadukkaalta. Suomen markkinoilla aiemmin melko marginaalisesti esillä ollut Huawei on Ascend P6:lla ainakin onnistunut tuomaan hintaluokassaan melko kilpailukykyisen vaihtoehdon perinteisemmille puhelinvalmistajille. Myyntiä voi tosin rajoittaa operaattoreista yksinoikeudella Elisan ja Saunalahden kautta tapahtuva myynti.

+ Muotoilu
+ Akku
+ Koko
+ Etukamera
+ Monipuoliset asetukset, kuten sovellusten hallinnointi

- LTE:n ja NFC:n puuttuminen
- Tallennustila
- Suorituskyky ei vastaa odotuksia

Huawei Ascend P6

Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Huawei Ascend P6

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -17%

Realme 11 (5G)
256 € Bigbox
353 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 309 €

Motorola Moto G54 – hinta laskenut -16%

Motorola Moto G54
149 € Gigantti
179 € Veikon Kone
179 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 177 €

Realme 10 – hinta laskenut -16%

Realme 10
192 € CDON
229 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 228 €

Nothing Phone (2) – hinta laskenut -14%

Nothing Phone (2)
499 € Gigantti
579 € Bigbox
599 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 579 €

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (4)

Anonyymi käyttäjä
Kysymyksiä (vahvistamaton)

2

Miksi artikkelissa korostetaan Elisan yksinoikeutta. Kuka ylipäänsä ostaa puhelimensa operaattorien myymälöistä? Gigantista saa kaikki Suomeen maahantuodut Huaweit paljon halvemmalla.

Toisekseen olisi kiinnostunut Huawei-fanina kuulemaan, onko tässä puhelimessa ns. vanilla-Androidia, vai onko Huaweikin lopulta mennyt isojen merkkien matkaan, jotka tarjoavat vain omia räätälöityä ja usein huonompia versioita puhtaasta Googlen Androidista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kari Iho (vahvistamaton)

4

Elisalla on yksinoikeus Suomessa myydä Huawei p6 elokuun loppuun asti.Itse ostin Saunalahden nettikaupasta en mistään myymälästä.Erittäin hyvin toimii verrattuna Nokia N9.Akku saisi olla parempi.Näyttö auringonpaisteessa surkea.Oma sijainti voi heittää 4 km.Hinta kohdallaan 356€ .Sillä että muistuttaa jotain toista puhelinta ei ole käyttäjälle mitään negatiivistä merkitystä.LTE ei tee taajaman ulkopuolella mitään toistaiseksi.Tallennustilaa saa 10€ 32gb lisää.Olen tyytyväinen ostokseen

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.