Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Löydös iOS 7 beta 4:stä: sormenjälkitunnistus on tulossa

14
Manu Pitkänen

Löydös iOS 7 beta 4:stä: sormenjälkitunnistus on tulossa
Apple julkaisi aiemmin tänään iOS 7 -käyttöjärjestelmän neljännen beta-version. Innokas kehittäjä Hamza Sood on löytänyt tuoreen betan syövereistä vahvan viitteen siitä, että Apple on integroimassa biometrisen tunnistautumisen tulevaan iPhoneen.

Sormenjälkitunnistautumisen tulemista iOS-laitteisiin on huhuttu viime vuodesta lähtien, jolloin Apple osti AuthenTec-nimisen biometriseen tunnistamiseen erikoistuneen yhtiön. Tämän jälkeen Apple on hakenut useita sormenjälkitunnistautumiseen liittyviä patentteja. Huhujen mukaan sormenjälkitunnistuksen mahdollistava teknologia on integroitu iPhonen kotinäppäimeen, mutta on myös puhuttu kosketusnäyttöön upotetusta ratkaisusta. Tuore löydös näyttäisi tukevan kotinäppäin-väitteitä.

Hyvät kontaktit omaava 9to5mac-sivuston mukaan Apple olisi saanut sormenjälkitunnistautumisen käyttöliittymän valmiiksi. Teknologiaa tullaan näkemään tulevaisuudessa todennäköisesti myös iWatch-laitteessa.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (14)

Taeco
Taeco

2

Koska NSA:lla ei ollut vielä tarpeeksi tietoja meistä...:)

Noh, ihan mielenkiintoinen lisä, vaikka onkin hiukan ironista käyttää sormenjälkeä tunnistautumiseen laitteella, joka on paras paikka löytää niitä sormenjälkiä:

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

3

Vaikuttaa ihan jännältä jutulta. Tuo kotinäppäin vaikuttaisi todella kätevältä ratkaisulta paikalle. Saa sitten nähdä, mitä kaikkea käyttöä tälle keksittäisiin. Verkkopankkiin (tai muuten maksamaan) sormenjäljen avulla. Tai vaikkapa kaupassa NFC:n ja sormenjäljen avulla maksu.

Vastaa
Taeco
Taeco

4

@3
Eiköhän sen saa puhelimen lukituksen avaamiseenkin. Ellei siis sen sormenjäljen lukemiseen kulu useampi sekuntti. Jos toimenpide on nopea, niin olisihan se kätevämpi tapa avata lukitus, kuin esim. nelinumeroinen numerosarja tai "labyrintti".

Tuleekohan siihen iPhoneen vieläkään sitä NFC:tä

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

6

@4 Joo, toki myös tuollaiseen käyttöön ja lukituksen avaamiseen aivan salettiin se tuleekin. Itse mietiskelin noita vähän laajemman vaikutuksen omaavia käyttömahdollisuuksia.

@5 Toinen todennäköinen skenaario on, että menettää sormen tuhoisassa hissionnettomuudessa. Mutta tosiaan, ainahan näitä "mitäs teet, jos käy X"-skenaarioita löytyy.

Vastaa
teppoI
teppoI

7

@3, 4

Oma arvio on, ettei Apple tule käyttämään NFC:tä "koskaan". Kommunikointi laitteiden välillä pyritään tekemään niin pitkälle kuin mahdollista WiFin ja Bluetoothin kautta (esim. AirDrop). Voisin veikata, että Applen visiona on käyttää maksamisessa Passbook-sovellusta, johon on integroitu Bluetooth LE:hen perustuva mikropaikannus (iBeacon, GPS-paikannus tuossa taisi olla jo viime vuonna). Applen koko portfoliosta taitaa jo löytyä Bluetooth LE.

Tuolla on lisää tietoa Applen näkemyksestä NFC:hen liittyen:
http://www.theverge.com/2012/7/6/314232...option-concerns

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

8

Siis, iPhonessa EI ole NFC:tä? No ohhoh, tuli ihan yllätyksenä minulle. Kuvittelin kyseisen tekniikan olevan uusissa puhelimissa (etenkin hintavammissa) jo ihan vakio-ominaisuus. No, tiedämpähän nyt paremmin.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

10

@9 Jaa-a. Kunhan ajattelin, että noinkin nykyään normaali ominaisuus, kuin NFC, olisi myös yhdessä suosituimmista luureista. Ottamatta kantaa siihen, mikä on mitäkin "parempi". Mutta, kai Apple sitten taas tietää paremmin.

Vastaa
JoniS
JoniS

11

@9

se NFC on hyödyllinen lähinnä tunnistautumiseen, haluttiin sitten luoda bt/wifi tai mikä tahansa yhteys se käy automaattisesti kun kosket luurilla kohde laitetta.

Vastaa
Kaaro
Kaaro

12

@9

NFC vie niin vähän virtaa, että sitä voidaan pitää aina päällä. NFC on todella hidas yhteys, eikä sillä ole tarkoitus siirtää yhtäjaksoisesti, kuin muutama tavu. Näiden tavujen mukana siirretään mahdollisesti komento, jonka tarkoitus on avata nopeampi yhteys tiedonsiirtoon, esim. BT/Wi-Fi.

Vastaa
Taeco
Taeco

13

Joo eihän BT ja NFC oo millään tapaa verrannollisia, kun niitä käytetään ihan eri asioihin. BT:llä ei tietääkseni myöskään voi maksaa, kun taas NFC:llä voi.

Pankilta tuli kirje, jossa ilmoitettiin, että korttini vaihdetaan lähilukukorttiin pian (eli ilmeisesti NFC?). Tästä voitaneen päätellä, että Suomessakin tulisi yleistymään NFC-maksupäätteet.

Olisihan se vähän karua, kun 800€ iPhone ei toimisi maksuvälineenä, kun parin sadan Lumiakin siihen kykenee.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

14

13@
>BT:llä ei tietääkseni myöskään voi maksaa, kun taas NFC:llä voi.

Kyllä voisi, mutta ei ottanut aikanaan tuulta alleen.

12@
>NFC vie niin vähän virtaa, että sitä voidaan pitää aina päällä.

NFC idea BT verrattuna on ettei NFC tagia tarvitse pitää päällä , eli NFC tagi ei tarvitse lainkaan omaa paristoa/akkua, yhteyden tarvitsema energia otetaan luurista/lukijasta jne.

BT taasen tarvitsee virtaa odottaessaan yhteyttä ja tarvitsee oman virtalähteen.

Näistä ja muista syistä BT on aivan liian kallis moneenkohteeseen.

NFCllä voisi siirtää tiedostoja, hitaille BT yhteyksille verrannollinen, mutta lyhyt kantama rajoittaa ja, tyypillisesti siirettävä määrät kilotavuluokkaan, ja usein alle kilotavu.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja