Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

LG korottaa älypuhelinten näytön resoluutiota 2560x1440 pikseliin

10
Manu Pitkänen

LG korottaa älypuhelinten näytön resoluutiota 2560x1440 pikseliin
LG on esitellyt tekemäänsä harppausta mobiililaitteiden näyttöteknologiassa. LG:n uuden AH-IPS-tekniikkaan perustuva LCD-paneelin resoluutio kohoaa 2560x1440 pikseliin. Tässä ei olisi muuten mitään poikkeuksellista, mutta näytön halkaisija on vain 5,5 tuumaa.

Uusimmissa älypuhelimissa käytetään jo Full HD -näyttöjä, mutta LG:llä uskotaan resoluution kasvun jatkuvan vielä tulevaisuudessakin. LG:n näytöltä löytyy pikseleitä tuumaa kohti 538 kappaletta. Se alkaa olla jo lähellä kaksinkertaista "retina-tarkkuutta" (normaalilta käyttöetäisyydeltä ihminen ei havaitse pikseleitä näytöltä, jossa on yli 300 pikseliä tuumaa kohden). Näytön kirkkaudeksi kerrotaan 430 cd/m2.LG:n luomus on paitsi maailman tarkin älypuhelimeen tarkoitettu paneeli, se on myös maailman ohuin (1,21 mm). Yhtiön mukaan paneelin kehykset ovat vain 1,2 millimetriä leveät.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (10)

Anonyymi käyttäjä
an_Tero (vahvistamaton)

1

Ja taas asiakas saa maksaa turhasta raudasta. Homma on jo yhtä kaukana arjen askareista kuin Voyager auringosta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
James Cameron Blue (vahvistamaton)

2

Hieno tapa syödä prosessoritehoja ja akkua...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

4

Ei se Retina resoluutio ole mitenkään kiveen hakattu optimi. Retinan kanssa joudutaan vielä käyttämään antialiasointia, jotta esim. teksti näyttää hyvältä, eikä etenkään Retina iPadin kanssa resoluutio ole vielä aivan riittävä antialiaksen kanssakaan.

Missä tämän päivän sweet spot resoluution, akkukeston ja tehovaatimusten osalta kulkee on vaikea sanoa.

Vastaa
Taeco
Taeco

5

No pitihän se arvata... Vuonna 2016 meillä on varmaan 1000ppi...

En muuten tiedä, mikä käsitys teillä on normaalista katseluetäisyydestä, mutta näen pikselireunan selvästi omalta Lumia 920, jossa on 332ppi, eli siis vähän terävämpi, kuin iPhonen. Ei se siis käytössä häiritse, mutten panisi pahitteeksi, vaikka se vähän terävämpi olisikin. Ihan FullHD sen ei varmaan tarvitsisi olla, jotten enää erottaisi pikseleitä - vaikea sanoa, kun en ole nähnyt mitään välimaastosta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
antijone (vahvistamaton)

6

Jo on taas kommentit.. Vai että pikselin reuna. Nyt oikeesti jätkät.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

7

1 pixeli on 332ppi:llä noin 0,08mm.

Itselläni on 24" näytössä (1920x1200) noin 100ppi:tä eikä se ole mikään ongelma.

Uutisessa puhutaan 5,5" näytöstä ja isommasta resoluutiosta kuin minun 24" näytössä.

Kyse ei ole siitä että pystyykö erottamaan yhden pixelin levyisen viivan, joka on kuin hius. Vaan siitä että pystyykö näkemään kaksi vierekkäistä viivaa kahtena viivana vai alkaako ne sulautua ihmisen silmässä yhdeksi viivaksi.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

8

@7

24" näyttöä katsotaan yleensä selvästi kauempaa, kuin mitä tablettia tai kännykkää, siinä DPI-raja "riittävälle" on alempi kuin pienemmissä laitteissa. Luonnollisesti myös katsojan näkökyky (tarkkuus, värienhahmotus, jne.), käyttöjärjestelmän antialiasointitapa, ruudun muut ominaisuudet ja monet muut asiat vaikuttavat lopputulokseen.

Minullakin on omien tietokoneitteni (läppäri ja ulkoinen monitori) ruutujen PPI vähän reilut 100, se häiritsee vähän, vaikken itsekään en koe sitä suurena *ongelmana*. Mutta kun olen töissä käyttänyt uudempaa läppäriä, jossa on PPI reilut 200 on se ehdottomasti paljon parempi ja jos uutta läppäriä olisin ostamassa preferoisin jälkimmäistä näyttöä verrattuna ensimmäiseen.

Erot ovat suurimmat tekstin piirrossa, mutta myös muuten tarkempi näyttö näyttää usein paremmalta, paremmat värit ja tasaisemmat pinnat (ei puhuta pentileistä, ne ovat syöpä). Ero on ihan sama kuin puhelimissa ja tableteissa, niitä olen käyttänyt viime vuodet ns. "Retina"-näytöllä, ja huonompaan en vaihtaisi kuin suunnattoman pakon edessä, parempaan tietenkin voisin vaihtaa.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

9

En tuolla tarkoittanut että 100ppi on riittävä, vaan että silläkin pärjää jos on resoluutiota tarpeeksi. Tottakai tuon 24" näytön 100ppin huomaa, koska pisteet pystyy näkemän vielä ihan hyvin. Onhan se selvästi alle ihmisen silmän erottelukyvyn katseluetäisyyteen nähden.

Tarkoitan lähinnä että kyllä siihen resoluution lisäämiseen tulee raja vastaan eli ihmisen silmä ei enään kykene näkemään eroja. Noissa kännyköiden näytöissä ollaan kyllä lähellä tuota rajaa, juuri tuon pienen näytön koon takia. Ja vaikka sitä katsotaan lähempää kuin tietokoneen näyttöä, niin siinäkin tulee raja vastaan. Kuten esimerkiksi slmän kyky tarkentua lähellä olevaan asiaan, jonka takia sitä asiaa pidetään kauepana kädessä, eikä nenässä kiinni.

Vastaa
H4X0R-X
H4X0R-X

10

"Tarkoitan lähinnä että kyllä siihen resoluution lisäämiseen tulee raja vastaan eli ihmisen silmä ei enään kykene näkemään eroja".

Juurikin näin, tätähän tässä on jo moni ennenkin yrittänyt sanoa. LG venyttää asiaa entistä järjettömämmäksi, käytännön katseluetäisyys, jossa tuosta pikselimäärästä on oikeasti hyötyä ja kyettäisiin käyttämää esim. normaalia tietokoneen käyttöliittymää (Ei mitään 200% skaalattua laatikkoleikkiä) on jo 10 sentin luokkaa.

Samaan aikaan tuossa vieressä näyttää uutisia 21" kuvaputkitelkkari, jonka resoluutio on 720 x 576i ja karu totuus on se että kuva on aika pirhanan hyvä. No, en voi laskea pysäytyskuvasta urpilaisen nenäkarvojen määrää, mutta en oikeastaan haluakkaan. Toisaalta myös, kuva on oikeasti hyvä ja tasainen, eikä mikään kohiseva tai reunamössööntynyt, kuten puolet teräväpiirtoleffoista.

Tietokoneessani on toki paremmat resoluutiot, mutta siitä syystä että siinä tarvitsee kunnon resoluutiota, että näytölle oikeasti edes sopii jotain. Mutta mitä sitä korkeammalla resoluutiolla tekee sitten muka puhelimessa? Kuten edellä olen kommentoinut, katseluetäisyys on n. 10 senttiä, eli niin vähän että näköä ei tahdo saada enää tarkennettua, vaikka olisikin erinomainen näkö.

Tuohon kun vielä ymppää hallintalaitteiston tason, laitteen tehon, sekä käyttötarkoituksen, niin aina vaan järjettömämmältä vaikuttaa. Tietokoneeseen saa aina tarkan hiiren, millä osoittaa tarvittaessa jokaiseen pikseliin erikseen. Taas tuollaisessa kännykässä tarvitsisi käyttää nuppineulaa edes saman suuntaisen tarkkuden saavuttamiseksi. Jos nyt edes osuu ilmassa roikkuvalla tärisevällä kädellään silläkään.

Taas teho tai tarkemmin tehottomuus pitää huolen siitä, että kyseistä resoluutiota voidaan korkeintaan käyttää elokuvissa, eikä niitäkään voida pakata kunnolla, mikä olisi tarpeellista tuon kokoisessa muistissa. Ehkä angry birds ja kumppainit toimivat pelipuolella, mutta mitä sellaisissa peleissä yleensäkkään tarvitsee resolla?

Jos tästä sitten tiivistäisi. Kyseessä on siis puhelin, jossa ainoa tapa hyödyntää sen ominaisuuksia on joko katsoa yhtä pakkaamatonta elokuvaa, joka syö koko muistin tai lukea e-kirjoja ja selata nettiä, tehden kyseiset "silmäystävällisellä" 10 cm etäsiyydellä, että resoluutio ei mene hukkaan.

Joku tässä vertasi tätä vanhaan konsolisotaan, kun ihmiset ostivat parhaimmillaan 32-bittisiä konsoleita, vaikka pelit olivat edelleen 8-bittisiä ja oli siitäkin hifistelystä jotain hyötyä; kuulemma... :P

Ps: Ilmainen vinkki, unohda tyhjät hifistelyt, säästä rahaa ja osta mieluummin 720 resollinen kännykkä, et tule koskaan huomaamaan näytön epätarkkuutta, jos käytätä puhelintasi normaalisti +40 cm etäisyydeltä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja