Testissä Samsung Galaxy Mega: Ison näytön tuolla puolen

8
Teemu Laitila

Testissä Samsung Galaxy Mega: Ison näytön tuolla puolen
Kun Samsung vuonna 2011 julkaisi Galaxy Note -puhelimen, sen runsaan viiden tuuman ruudulle naureskeltiin yleisesti. Hieman yllättäen Note herätti myös mielenkiintoa ja omalta osaltaan vaikutti tilanteeseen, jossa nykyiset Android-lippulaivat lähentelevät jo alkuperäisen Noten kokoluokkaa.

Seuraava Note vei kokoa vielä askeleen pidemmälle ja sarjan kolmannen osan odotetaan saapuvan vieläkin isommalla ruudulla varustettuna, vaikkakin fyysinen koko tuskin on enää juuri kasvanut. Entä jos iso ruutu ei riitä, vaan haluaa puhelimeensa jättimäisen ruudun? Siihenkin mielihaluun löytyy nykyään lääke, joka Samsungin tapauksessa on noin 550 euron hintainen Galaxy Mega 6.3

Kun Galaxy S -ja Note-sarjat voidaan laskea Samsungin hieman eri käyttäjäkunnille suunnatuiksi lippulaivoiksi, Megan tehtäväksi jää paikata Noten ja seitsemän tuuman Android-tablettien väliin jäävä aukko ja tarjota nimenomaan paljon ruututilaa sitä kaipaaville.
Vieläkö se mahtuu taskuun?


Sinänsä Galaxy Mega 6.3 sopii Samsungin nykyiseen strategiaan hyvin. Se on ulkonäöltään kuin Galaxy S4, mutta käsittämättömän suuri. Saman designin kierrätys koko mallistossa alkaa käydä jo hieman puuduttavaksi eikä puhelimen ulkoinen olemuskaan tarjoa suuremmin yllätyksiä. Materiaalina on edelleen ohut valkoinen (vaihtoehtoisesti musta) kiiltäväpintainen muovi, jonka tuntuma ei ole huono, mutta ei myöskään tukevimmasta päästä.

Koska laitteena Galaxy Megassa ei ole tekniseltä kannalta suuria uudistuksia, keskitytään tässä lähinnä jättimäisen luurin käyttökokemukseen. Megan fyysiset mitat ovat 167,6 x 88 x 8 millimetriä ja painoa on 199 grammaa. Puhelin on kiitettävän ohut ja etupuolen pinta-ala on saatu käytettyä hyvin hyödyksi pitämällä reunukset kohtalaisen kapeina joka suunnassa. Siitä huolimatta ainakin omalla kohdallani raja alkaa tulla vastaan. Kuten arvata saattaa, puhelinta ei voi enää käyttää yhdellä kädellä edes kohtalaisen yksinkertaisiin asioihin, mutta se on ihan odotettavissa oleva ominaisuus jo tätä pienemmissäkin luureissa.


Häiritsevämpää on se, että koon vuoksi puhelimen piteleminen kädessä alkaa muuttua hankalaksi, mikä haittaa jo kahdenkin käden käyttöä. Jos puhelin olisi yhtään leveämpi, luonteva pitely olisi jo mahdotonta. Toinen ongelma liittyy jo liiankin tehokkaasti käytettyyn etupuolen pinta-alaan. Seitsemän tuuman tabletteihin jätetään näytön ympärille varsinaista teknistä tarvetta suuremmat reunukset ihan syystä. Ison laitteen pitely yhdellä kädellä on huomattavasti helpompaa, kun on jotain, mistä ottaa kiinni ilman, että sormet tai kämmen osuvat samalla näyttöön. Olemattomien reunojen vuoksi Megan käyttö esimerkiksi makuuasennossa on hankalaa ja putoavan puhelimen aiheuttama musta silmä on vain ajan kysymys. Vaakatasossa käyttö helpottuu hieman, mutta silloin alareunan näppäimet tulevat helposti tielle.

Hämmentävää kuitenkin on, että Megan jättimäiseen näyttöön tottuu, vaikka sen käsittely ei varsinaisesti muutukaan helpommaksi. Kun puhelimen otti ensimmäisen kerran paketista, jättinäyttö aiheutti lähinnä epäuskoista naureskelua. Käytön myötä Mega on muuttunut normaalikokoiseksi ja kaikkien muiden puhelimet näyttävät pikkuruisilta. Ainakaan itselläni ei ole myöskään ollut ikinä vaikeuksia saada Megaa mahtumaan taskuun. Toisaalta odotan innolla myös sitä, että saan taas vilkaista puhelinta vain yhtä kättä käyttäen.


Samsung on selvästikin keskittynyt Megassa vain tarjoamaan mahdollisimman ison näytön sitä kaipaaville eikä yhtiö halua Megan suosion syövän Galaxy S - ja Note-sarjojen myyntiä. Siksi Megan 6,3 tuuman näyttö toimii vain 1280x720 pikselin resoluutiolla. Se on harmillista, sillä jos täysteräväpiirrosta olisi hyötyä jossain, niin Megan jättimäisellä ruudulla. Nyt pikselitiheys jää vain 233 pikseliin tuumaa kohti, mikä aiheuttaa jo paikoitellen selvästi havaittavaa sumeutta eikä paneelin laatu muutoinkaan ole parasta tasoa esimerkiksi kirkkauden ja värien osalta.

Kritiikistä huolimatta on syytä mainita, että näytön matalan PPI:n aiheuttamaan sumeuteen tai laadultaan hieman heikompaan paneeliin kiinnittää huomiota lähinnä kun sitä vertaa vierekkäin paremman näytön kanssa. Matalan resoluution aiheuttamaa hukkatilaa sen sijaan ei korjaa mikään.

Keskitason sisuskalut

Pesäero lippulaivaluokkaan näkyy myös sisuskaluissa. Galaxy Mega 6.3 on varustettu Qualcommin Snapdragon 400 -piirillä, jonka kaksi Krait 300 -ydintä toimivat enimmillään 1,7 GHz:n taajuudella. Näytönohjaimena toimii Adreno 305 ja muistia on tarjolla 1,5 gigatavua. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että puhelin ei juuri kärsi hidasteluista, vaikka sisältä ei löydykään nimellisesti nopeinta rautaa. Käyttöliittymä on sulava ja moniajokin toimii moitteetta. Prosessorivalinta kuitenkin rajoittaa (hinnan lisäksi) esimerkiksi näytön tarkkuutta, sillä MSM8930AB tukee enintään 720p-resoluution näyttöjä.

Muutoin laite tukee kaikkea mitä modernin, kalliimman hintaluokan luurin olettaakin. Tuki löytyy esimerkiksi LTE-yhteyksille, nopeammalle WLAN-standardille (802.11ac), NFC:lle, Bluetooth 4.0 -tekniikalle sekä GLONASS-paikannukselle GPS:n lisäksi.


Yksi ison koon mukanaan tuomista hyvistä puolista on riittävän kokoinen akku. Raskaammassakin käytössä 3200 mAh riittää hyvin ja parin viikon testijakson aikana puhelin varoitteli pian loppuvasta akusta ainoastaan yhtenä iltana, kun takana oli useamman tunnin junamatka WLAN-tukiasemaa käyttäen ja muutama pidempi puhelu. Jos virta kuitenkin loppuu, irrotettava takakuori mahdollistaa akun vaihtamisen. Lisäksi takakuoren alta löytyy microSD-paikka, jolla voi laajentaa puhelimen 8 tai 16 gigatavun sisäistä muistia.


Vanha tuttu TouchWiz

Galaxy Mega 6.3 sisältää Androidin 4.2.2 -version, mikä tarkoittaa, että käyttöjärjestelmä tukee esimerkiksi lukitusruudun widgettejä ja ilmoituspalkista löytyy laajempi kokoelma pikavalintapainikkeita. Androidin päällä on luonnollisesti Samsungin oman TouchWiz-käyttöliittymän tuorein versio, jonka toimintoja on käyty tarkemmin läpi jo aiemmassa Galaxy S4 -artikkelissa.

TouchWiz on ulkoasultaan siisti, mutta ei ole välttämättä helppokäyttöisimmästä päästä kaikkine säätövalikoineen. Pintapuolisesti tarkasteltuna Samsungin Androidiin tekemät muutokset painottuvat pääasiassa ulkoasuun eikä perustoimintoja tai asioiden paikkoja ole siirrelty turhaan. Toisaalta esimerkiksi mahdollisuus käyttää ruudulla kahta sovellusta allekkain on täysin Samsungin oma lisäys. Jos toimintoa ei aio käyttää, kannattaa Multi Window ottaa pois käytöstä asetusvalikon kautta, mikä poistaa näytön laidasta jatkuvasti tiellä olevan sivupalkin. Myös asetusvalikon jakaminen välilehtiin puuttuu vakio-Androidista. Välilehdille onkin käyttöä, sillä Samsung tarjoaa huomattavan määrän omiin toimintoihinsa liittyviä asetuksia.

Asetuksista voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi ele- ja liikeohjaustoimintoja kuten ruudulla näkyvälle kontaktille soittaminen automaattisesti kun puhelin nostetaan korvalle. Mega tukee myös Air View -toimintoa, jonka avulla esimerkiksi galleria-sovellus näyttää valokuvasta hieman isomman esikatseluversion viemällä sormen lähelle näytön pintaa.


Galaxy S4:n myötä esitellyt Smart-ominaisuudet on jätetty pois, lukuun ottamatta vanhempaa Smart Stay -toimintoa, joka pitää näytön päällä niin kauan, kun se havaitsee käyttäjän silmät näyttöön suunnattuna. Huonosti toimivien ja lähinnä tekniikkademoilta vaikuttavien ominaisuuksien poisjääminen ei ole kuitenkaan suuri menetys eikä edes mukaan otetuille ominaisuuksille kuten Air View'lle tunnu löytyvän oikeaa käyttöä.

Samsung on perinteiseen tapaansa paketoinut mukaan joukon omia sovelluksiaan, kuten kalenterinkorvikkeen, käännöstyökalun sekä myös oman sovelluskauppansa ja muita apuohjelmia. Mukana on myös Samsungin Group Play, jolla voi yhdistää useamman Galaxy-puhelimen soittamaan samaa musiikkia tai vaikka jakaa tiedostoja laitteiden välillä. Valtaosa esiasennetuista sovelluksista jää kuitenkin käyttämättä ja vähintään yhtä hyvät vastineet voi halutessaan ladata itse Play-kaupasta.

Kamera

Galaxy Mega sisältää kahdeksan megapikselin kameran ja LED-salaman laitteen takana sekä 1,9 megapikselin kameran edessä videopuheluita varten. Takakamera tallentaa videokuvaa Full HD -resoluutiolla 30 kuvaa sekunnissa.

Kameran käyttöliittymä on Samsungin muista tuoreista Galaxy-puhelimista tuttu. Erottautuminen lippulaivoista näkyy kuitenkin myös kameran toiminnoissa, joita on keskihintaiseksi suunnitellusta Megasta karsittu. Kuvaustiloista puuttuvat esimerkiksi S4:n dual camera, drama mode, gif-kuvien tallennus ja eraser mode. Tarjolla ovat kuitenkin perinteiset yökuvaus, HDR, panoraama ja muutama muu kuten sarjakuvaus.

Megan kamera ei ole huippuluokkaa, vaikka se ottaakin hyvässä valaistuksessa kohtuullisia kuvia. Valon määrän tippuessa edes vähän, kuviin ilmestyy selvää kohinaa kuten monissa muissakin keskitason puhelinten kameroissa. Videokuvauskin onnistuu hyvin, vaikka automaattinen tarkennus välillä pumppaakin tarkennuspistettä etsiessään.
100 prosentin rajaus kuvasta:Testivideo:Yhteenvetoa

Mega 6.3 on jatkoa Samsungin älypuhelinstrategialle, jonka kantava idea on tarjota jokaiselle jotain kaikissa hinta- ja kokoluokissa. Megan tehtävänä on kuroa umpeen Galaxy Noten ja yhtiön seitsemän tuuman tablettien väliin jäävä aukko ilman, että se syö varsinaisten lippulaivamallien myyntiä.


Erottautumisen vuoksi Megan ominaisuuksissa on karsittu, mutta ikävä kyllä karsintakirves ei ole osunut hintalappuun samalla voimalla. Megan sisuskalut vastaavat paljolti Samsungin Galaxy S4 Miniä, joka on kuitenkin jopa 150 euroa halvempi. Nykyisellä hinnalla Mega on jopa hieman kalliimpi kuin Samsungin keväinen lippulaiva Galaxy S4 eli isolle näytölle ja akulle tulee kohtuuttoman paljon lisähintaa.

Megan houkuttelevuutta vähentää ennen kaikkea ison näytön suhteellisen matala resoluutio, joka tekee tekstistä paikoitellen sumeaa ja ennen kaikkea hukkaa paljon potentiaalista ruututilaa. Käyttäjästä riippuen iso koko saattaa myös olla jo ihan oikeasti liikaa, vaikkakin sen ansiosta laitteen akkukesto on täysin omaa luokkaansa.

Jollei yli kuuden tuuman näyttö ole se ainut syy Megan hankintaan, ainakin näillä hinnoilla katse kannattaa kääntää mieluummin Galaxy S4:n, joka pienemmästä ruudustaan huolimatta mahduttaa näytölleen enemmän asiaa korkeamman resoluutionsa ansiosta. Lisäksi se on nopeampi, monipuolisempi ja sen kamera on parempi kuin Mega 6.3:ssa. Toisaalta Megaa saa kuitenkin halutessaan ulkomailta jo alle 400 euron hintaan, mikä on huomattavasti sopivampi hintalappu sen ominaisuuksiin nähden.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Samsung Galaxy Mega 6.3

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Edge 40 – hinta laskenut -23%

Motorola Edge 40
299 € Power
357 € Bigbox
383 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 389 €

Motorola Moto E13 – hinta laskenut -22%

Xiaomi Redmi 12 – hinta laskenut -18%

Xiaomi Redmi 12
129 € Bigbox
152 € Proshop
159 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 157 €

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -17%

Realme 11 (5G)
256 € Bigbox
353 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 309 €

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (8)

Anonyymi käyttäjä
WTF @ (vahvistamaton)

1

Megan (6,3) tuuman näyttö toimii (vain 1280x(720) pikselin resoluutiolla!!).Se on harmillista, sillä jos täysteräväpiirrosta olisi hyötyä jossain, niin Megan jättimäisellä ruudulla.Nyt (pikselitiheys jää (vain 233 pikseliin tuumaa kohti), mikä aiheuttaa jo paikoitellen selvästi havaittavaa sumeutta eikä paneelin laatu muutoinkaan ole parasta tasoa esimerkiksi kirkkauden ja värien osalta!!). Kritiikistä huolimatta on syytä mainita, että (näytön matalan PPI:n aiheuttamaan sumeuteen tai laadultaan hieman heikompaan paneeliin kiinnittää huomiota lähinnä kun sitä vertaa vierekkäin paremman näytön kanssa!!).(Matalan resoluution aiheuttamaa hukkatilaa sen sijaan ei korjaa mikään)!!.
=(

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
WTF @ (vahvistamaton)

2

Megan (houkuttelevuutta vähentää) ennen kaikkea (ison näytön suhteellisen matala resoluutio!!), joka tekee tekstistä paikoitellen sumeaa ja ennen kaikkea (hukkaa paljon potentiaalista ruututilaa)!!.

Vastaa
perhana
perhana

3

näin silmissäni mainoslauseen:
"Kärsitkö huonosta itsetunnosta? ei hätää, osta Samsung Galaxy Mega, se tarjoaa housuntaskuun pullotusta pienikaluisellekkin käyttäjälle"

Vastaa
R3DgRu
R3DgRu

4

"Olemattomien reunojen vuoksi Megan käyttö esimerkiksi makuuasennossa on hankalaa ja putoavan puhelimen aiheuttama musta silmä on vain ajan kysymys." Just kun olin tämän lukenu niin oma Note II tippui naamalle. :D

Vastaa
rockknee
rockknee

5

1,2@ Et sitten saanut enää enempää noita sulkeita heitettyä noihin kommentteihin ja mainintoja suurrkeasta pikselitiheydestä.

Vastaa
Finskuman
Finskuman

6

"Toisaalta esimerkiksi mahdollisuus käyttää ruudulla kahta sovellusta allekkain on täysin Samsungin oma lisäys. Jos toimintoa ei aio käyttää, kannattaa Multi Window ottaa pois käytöstä asetusvalikon kautta, mikä poistaa näytön laidasta jatkuvasti tiellä olevan sivupalkin."

Sivupalkin saa piilotettua/esiin painamalla pohjaan edellinen-nappulaa. Piilotettuna ruudussa ei näy sinistä lenkkiä josta ohjelmavalikon voi vetää/klikata esille.

Kirjoitettu Note II

Ps. Erittäin hyvä esittely

Vastaa
Boss93
Boss93

7

Eikö tuolle WTF röllille vois kohta jo saada IP Banaania... Mutta siis itse uutisesta: Mielestäni on kyllä aika suolainen hinta ominaisuuksiin nähden tuolla puhelimella... ja kuka oikeasti tarvitsee puhelimeensa 6,3":n näytön? Itse hankin mieluummin vähän pienemmällä (ja tarkemmalla) näytöllä varustetun puhelimen ja jos tulee tarvetta isommalle mukana kuljetettavalle laitteelle, niin hankin sitten joko läppärin tai kunnon tabletin.

Vastaa
Lysmy
Lysmy

8

Perheessäni eräällä ihmisellä on erittäin huono näkö. Mega varustettuna big laucher -apilla on täydellinen puhelin hänelle. Puhelinta on nyt käytetty noin kuukausi ja käyttäjä on erittäin tyytyväinen. Muutamia miinuksia on, esim ilmoituspalkkia hän ei pysty erottamaan, puhumattakaan sen minikokoisista symbooleista, mutta pystyypähän käyttämään älypuhelinta, mikä vielä pari kuukautta sitten oli mahdottomuus.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.