Katsauksessa: Asus Padfone Infinity

4
Manu Pitkänen

Katsauksessa: Asus Padfone Infinity
Asus on parhaiten tunnettu tietokoneistaan ja niiden komponenteista, mutta kuten jokainen itseään arvostava IT-yritys, touhuaa se myös puhelinpuolella.

Alaa seuraaville Asus on puhelinvalmistajana veikeä rajojen rikkoja, joka ei pelkää edes villeimpien ideoiden kokeilua. Teknologian konvergenssin innoittamana Asus on yrittänyt löytää tapaa miten saada puhelin ja taulutietokone yhdistettyä yhdeksi paketiksi. Tätä päämäärää on tavoiteltu yhdistämällä puhelin tablettiin (Padfone) sekä tabletti puhelimeen (Fonepad).

Näistä kahdesta tavasta ensinnä mainittu, eli Padfone, on ehättänyt jo kolmanteen polveen. Padfonen ensimmäinen inkarnaatio saapui markkinoille viime vuonna. Sen seuraajaksi esiteltiin Puhelinvertailun alkuvuonna arvostelema Padfone 2. Asukselta löytyy edelleen kokeiluhalukkuutta, mistä osoituksena tuorein sukupolvi: Padfone Infinity.Infinity-mallinimi olisi oivallinen tapa lopettaa koko mallisto, mutta näin tuskin tulee tapahtumaan. Verkossa liikkuu jo huhuja tulevasta mallista.

Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle tämän enempää, vaan tarkistetaan mikä Padfone Infinity on oikein miehiään.

Padfone Infinity -puhelin

Padfone Infinityn muotoilussa on tavoiteltu erittäin hillittyä ilmettä ja siinä on onnistuttu loistavasti. Kyseessä on kiistatta kaunein Asuksen valmistama puhelin.

Yhteensä hieman yli 14 senttiä pitkä kuori on valmistettu kahdesti anodisoidusta alumiiniseoksesta (värivaihtoehdot: Titanium Gray, Champagne Gold ja Hot Pink). Aiemmissa Padfone-puhelimissa Asus oli tyytynyt vain harjatun metallin ulkonäköä jäljitteleviin muovikuoriin. Infinity eroaa edeltäjistää myös siinä, että pyöreät harjausjäljet ovat vaihtuneet pitkittäissuuntaisiin.Takakuori on lähes koko alaltaan tasainen, mutta takakuoren pitkiä reunoja on pyöristetty paremman tuntuman aikaansaamiseksi. Pyöristyksen ansiosta puhelin ei ole niin kalikkamainen kuin miltä se muuten tuntuisi. Infinityn pohjalle olisi pitänyt antaa samanlainen käsittely tai keksiä jotakin muuta, sillä se tuntuu pikkusormelle epämukavan terävältä. Takapuolen ylälaitaan on sijoitettu kamera ja kuvausvalo, kun taas Padfone-logo on löytänyt tiensä alalaitaan (logo toimii myös NFC-antennina).

Taka- ja etupuolen ilmettä on pyritty rikkomaan mahdollisimman vähän, minkä takia kaiutin on sijoitettu puhelimen oikeaan kylkeen virtapainikkeen ja äänenvoimakkuusnäppäinten yläpuolelle. Vasempaan kylkeen on sijoitettu nano-SIM-kortin paikka ja yläpäästä löytyy kuulokeliitäntä. Pohjassa on myDP-portti ja kaksi aukkoa tablet-telakkaa varten.

Puhelimen etupuoli on vuorattu kokonaan lasin alle – poikkeuksena kaiuttimen paikka.
Tyylikkääseen pakettiin on ahdettu Qualcommin neliytiminen Snapdragon 600 -piiri, joka tikittää 1,7 gigahertsin taajuudella. Vaikka piiri ei olekaan markkinoiden kovinta mahdollista rautaa, ei testijakson aikana tullut palavaa tarvetta lisäväännölle. Ajoittain tietyt siirtymäanimaatiot vaikuttivat vähän jäykiltä, mutta se johtui todennäköisesti optimoinnin puutteesta. Grafiikkapiiri on mallia Adreno 320 ja keskusmuistia löytyy lippulaiva-Androidille tyypilliset kaksi gigatavua.

Padfone Infinityn viisituumaisen näytön resoluutio on myös sitä tasoa mitä muidenkin valmistajien lippulaiva-Androideissa on totuttu näkemään: 1920x1080 pikseliä. Asus häviää suuremman näytön takia HTC Onelle (4,7 tuumaa) PPI-mittarilla (pikseliä tuumaa kohden, Infinity/One: 441/468), mutta paljaalla silmällä pikseleitä ei näe kummassakaan puhelimessa normaalilta katseluetäisyydeltä katsottuna.

Infinityn näyttö on tyypiltään Super IPS (LCD), joten Galaxy S4:n AMOLED-näytön PenTile-matriisin haittapuolista ei ole huolta. Puhelinten näytön koko ja resoluutio ovat samat.

Padfonen näytön maksimikirkkaus on 400 nitiä, mikä on enemmän kuin Galaxy S4:llä (300), mutta on silti vähemmän kuin HTC Onella (500). Heinä-elokuun helteillä testatun Padfonen näyttö pärjäsi hyvin aurinkoisella säällä.

Fyysisiltä mitoiltaan Infinity on aavistuksen joka suuntaan Galaxy S4:ää suurempi. Strategiset mitat ovat 143,5 x 72,8 x 8,9 millimetriä ja 145 grammaa. Asuksen puhelin on siis puoli senttiä pidempi, kolme milliä leveämpi ja millin paksumpi kuin S4. Painoa on 15 grammaa enemmän, mutta vastineeksi tulee Super IPS -näyttö ja alumiinirakenne.

Kamerasta löytyy Sonyn 13 megapikselin taustavalaistu kenno, minkä aukkoluvuksi on kerrottu f/2.0. Etukamerasta löytyy kahden megapikselin kenno ja senkin aukkoluvuksi kerrotaan f/2.0.


Padfone Station -telakka

Infinityn tablet-telakan moottori on puhelin, kuten aiemmissakin Padfone-malleissa. Telakassa itsessään ei ole juuri mitään muuta kuin näyttö, paikka puhelimelle, kaiutin, akku (5000 mAh), etukamera (1,2 MP) ja microUSB-paikka. Kaikki muu on ulkoistettu puhelimelle, joten tabletin käyttöön tarvitaan aina puhelinta.

Telakan etuosassa ei ole designin puolesta mitään kovin erityistä. Takapuoli sen sijaan poikkeaa normista puhelinpaikan aiheuttaman kyttyrän takia. Se on pääasiassa esteettinen haitta, mutta tuntuu myös hieman oudolta jos tablettia pitää portrait-asennossa (pystyssä). Takapuoli on vuorattu kumimaisella materiaalilta, joten puhelin ja tablet erottautuvat selvästi toisistaan. Tällaisessa konseptissa tulisi mielestäni pyrkiä mahdollisimman saumattomaan designiin laitteiden välillä, mutta sitä Asus ei ole tehnyt.

Saumattomuudesta kärsitään myös ohjelmistopuolella. Vaihto puhelimesta tablet-tilaan ei toimi niin kuin elokuvissa, koska niin sanotulle dynaamiselle näyttökytkimelle ei tahdo löytyä tukea kolmannen osapuolen ohjelmista. Jos esimerkiksi pelaat Angry Birdsiä puhelimella ja haluat vaihtaa tablettiin, joudut käynnistämään pelin uudelleen. Ideaalimaailmassa voisit jatkaa peliä tabletilla samasta kohdasta kuin mihin jäit puhelimella. Saumattomuus näkyy käytännössä myös siinä, että puhelimen taustakuva ei periydy tabletille (mikä sinänsä ei ole mikään mahdoton ongelma, mutta kuvastaa puutteita yksityiskohdissa).Puhelin lukittuu alustaansa vankasti, mutta samaan aikaan irrotus ja kiinnitys onnistuu hyvin jouhevasti.

Telakkaosan näyttö on kooltaan 10,1 tuumaa ja Super IPS -paneelin resoluutio kohoaa 1920x1200 pikseliin. Maksimikirkkaus on sama kuin puhelimessaki, eli 400 nitiä. Näytössä on sormenjälkiä estävä pinnoite, mutta ainakaan testikappaleessa se ei näyttänyt toimivan käytännössä kovinkaan hyvin. Toimintakunnossa oleva tabletti painaa 677 grammaa (ilman puhelinta 532 grammaa).


Käyttöjärjestelmä ja kamera

Asuksen laitteissa käytettävä Android-käyttöjärjestelmä on niittänyt mainetta varsin kevyesti kustomoituna, lähes vaniljamaisena. Käyttöliittymä on pysynyt oleellisesti samanlaisena kuin mitä Padfone 2:ssa on käytetty.

Vaniljamaisuudesta huolimatta laitevalmistajan omien sovellusten lisäykseltä ei ole vältytty. Infinitystä löytyy sovellusten tietojen varmuuskopiointiin tarkoitettu App Backup sekä sovellusten käyttöoikeuksien hallintaan tarkoitettu App Locker. Mukaan on mahtunut myös kovasti muodissa olevan puheohjauksen Asuksen näkemys Asus Echon muodossa. Ohjelmia on paljon muitakin, kuten AudioWizard ja Asus Studio.Myös kameraohjelma on pysynyt samanlaisena edelliseen Padfoneen nähden. Itse asiassa kamera on raudankin osalta samanlainen edeltäjäänsä nähden. Infinityssä on kuitenkin valoisampi optiikka, f/2.0 (Padfone 2:n kamerassa f/2.4).

Kameraohjelmassa ei ole varsinaisesti omia tilojaa videokuvaukselle ja still-kuvien räpsimiselle, sillä laukaisu- ja rec-näppäimet ovat samanaikaisesti läsnä ruudulla, mikä on periaatteessa kätevää, mutta käytännössä sormi tahtoi osua aina väärään painikkeeseen. Kameralla voidaan ottaa kuuden kuvan sekuntinopeudella yhteensä 100 kuvan sarja, joista voi jälkikäteen valita tallennettavaksi parhaimmat. Kamerasta löytyy myös HDR- ja WDR-kuvaustilat. Liikettä voi tallentaa videon lisäksi GIF-kuvina.

Alla kirkkaana ensimmäisessä rivissä kirkkaana päivä otetut kuvat, toisella rivillä pilvisellä säällä otetut kuvat (vasemmalla HDR, oikealla normaalitila), kolmannella rivillä lähikuva.


Loppusanat


Vaikka Asus onkin ensisijaisesti tietokonevalmistaja, on se tehnyt Padfone Infinitystä puhelimena erittäin onnistuneen paketin. Se on sekä tyylikäs että tehokas. Näyttö on terävöitynyt edellisestä edellisestä sukupolvesta, mutta samalla se on menettänyt kirkkautta ja koko on kasvanut viisituumaiseksi. Omaan käteen viiden tuuman näyttö on pykälän verran turhan iso, mutta isosta näytöstä on toisaalta hyötyä esimerkiksi nettiä selatessa. Farkkujen taskuihin se mahtuu vielä ihan hyvin.

Ideana tabletin ja puhelimen yhdistäminen on veikeä, mutta toimiiko se käytännössä. Puhelin on sen verran iso, että se jo itsessään "korvaa" tablettia monissa askareissa. Tablet-osaa tuli käytettyä lopulta hyvin vähän. Omasta mielestäni tabletin ja minikannettavan yhdistävässä hybridissä on enemmän etuja kuin puhelimen ja taulutietokoneen yhdistelmässä.

Tablet-puhelin-kombon hinnat liikkuvat 900–1000 euron maastossa (riippuen versiosta, saatavilla 32 ja 64 GB:n mallit). Pelkkää puhelinta on saatavilla vain 64 gigatavun mallina (Padfone Infinity A80) ja sen suositushinta on 699 euroa. Padfone Infinity -paketti sopii hyvin niille joiden ostoslistalta löytyy peräkkäisiltä sijoilta tehokas Android-puhelin ja -tabletti.

Asus Padfone InfinityTilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Asus PadFone Infinity

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Motorola Moto G53 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G53
99 € Telia
129 € Power
161 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -23%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 194 €

Samsung Galaxy A05s – hinta laskenut -17%

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (4)

ArttuH5N1
ArttuH5N1

1

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Uutinen:

Infinity-mallinimi olisi oivallinen tapa lopettaa koko mallisto, mutta näin tuskin tulee tapahtumaan.

Täältä ikuisuuteen? :D

Vastaa
jpa00
jpa00

2

Minua kiinnostaisi, näkyykö laite Play Storelle tablettina vai puhelimena? Se vaikuttaa kuitenkin jonkin verran sovellusvalikoimaan.

Se on outoa, että taustakuva ei periydy, Android-järjestelmä kuitenkin tukee sisäisesti näytön tarkkuuden vaihtumista lennossa. Sovelluksesta on sitten kiinni, mitä siinä tilanteessa tekee. En tosin ole koskaan päässyt tätä käytännössä testaamaan, kun tällaisia laitteita on aika vähän.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
M-Audio (vahvistamaton)

3

Mahtaakohan saada mistään pelkkää puhelinta vai pitääkö ostaa koko paketti?
Tietääkö joku ?

Vastaa
Hengaaja
Hengaaja

4

Itselläni on kyseinen paketti ja mielestäni puhelinta ei saa erikseen ainakaan suomesta, muualta tilattuna puhelimen hinta oli 750€ 32tbh vrs viime tarkistuksesta

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.