Apple julkisti iPhone 5s:n – tunnistaa sinun kosketuksesi

23
Manu Pitkänen

Apple julkisti iPhone 5s:n – tunnistaa sinun kosketuksesi
Apple esitteli tänään Cupertinossa yhtiön pääkonttorilla odotetusti uuden iPhone 5s -älypuhelimen. Esitelty malli edustaa vuonna 2007 alkunsa saaneen iPhone-malliston seitsemättä sukupolvea. IPhone 5s:n suurin myyntivaltti on kotinäppäimeen integroitu sormenjälkilukija, jonka tuloa Applen tuotteisiin on huhuttu viime vuoden kesästä lähtien. Tuolloin ilmeni, että IT-jätti oli ostanut AuthenTec-nimisen biometriseen tunnistamiseen erikoistuneen yhtiön.

Puhelimesta löytyy ulkonäön puolesta kokonaan uusittu iOS 7 -käyttöjärjestelmä, joka sisältää parannetun moniajon, Control Center -asetuskeskuksen, uusitun Siri-avustajan sekä AirDrop-ominaisuuden.

IPhone 5s:ssä on miljardista transistorista koostuva 64-bittinen A7-suoritin. Apple päivitti samalla myös iOS-käyttöjärjestelmän tukemaan 64-bittistä arkkitehtuuria, rikkomatta kuitenkaan yhteensopivuutta 32-bittisten ohjelmien kanssa. Puhelimesta löytyy myös M7-apuprosessori, jonka tehtävänä on tarkkailla jatkuvasti puhelimen liikettä. Piiri mahdollistaa uudenlaiset terveys- ja kuntoilusovellukset.Kamera koostuu viidestä linssistä ja aukkoluvun kerrotaan olevan f/2.2. Kennon pinta-alaa on kasvatettu 15 prosentilla, mikä tarkoittaa käytännössä että jokainen pikseli on kooltaan 1,5 mikronia. IPhone 5s:stä löytyy myös kaksois-LED-kuvausvalo. Valoista toinen tuottaa valkoista ja toinen sävyltään lämpimämpää valoa. Valojen suhdetta säädetään kuvaustilanteeseen sopivaksi. Puhelimesta löytyy myös sarjakuvaus, jonka avulla voi napata 10 kuvaa sekunnissa, sekä Slo-Mo-videokuvaustila (120 FPS @ 720p).

Kotinäppäimeen integroitu sormenjälkilukija yltää 550 PPI:n tarkkuuteen ja se on suojattu safiirilasilla. Kotinäppäintä reunustaa sormen havaitsemiseen käytettävä teräksinen rengas. Lukijaa voidaan käyttää puhelimen lukituksen avaamiseen, tiettyjen toimintojen suorittamiseen sovellusten sisällä (esimerkiksi sisältöostojen hyväksyminen). IPhone 5s tunnistaa useita sormenjälkiä, jotka suojataan puhelimen muistille. Applen mukaan sormenjälkiin liittyviä tietoja ei siirretä yhtiön palvelimille.

Puhelin tulee saataville kolmessa eri värissä: mustana, valkoisena/kultana ja valkoisena/hopeana. Tallennusvaihtoehtoja on myös kolme: 16, 32 ja 64 gigatavua. Niiden hinnat ovat (Yhdysvalloissa, kahden vuoden kytky), 199, 299 ja 399 dollaria. Myynti alkaa isoimmilla markkinoilla 20. syyskuuta. Joulukuuhun mennessä iPhone 5s on saatavilla sadassa maassa.


Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy A13 – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy A13
99 € Telia
139 € Gigantti
139 € Power

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Apple iPhone Xs Max – hinta laskenut -28%

Realme C35 – hinta laskenut -25%

Realme C35
149 € Verkkokauppa.com
224 € CDON
240 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 199 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -24%

Samsung Galaxy A04s
98 € Power
99 € Gigantti
99 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Kommentit (23)

dRD
dRD

1

Niin hassulta kuin se ehkä kuulostaakin, jotenkin uskon -- halusin tai en -- tuon slo-mo -videokuvauksen olevan etenkin nuoremmalle jengille tässä "sen jutun". Ei ehkä kellekään syy vaihtaa luuria, mutta voin jo sieluni silmin kuvitella hidastettujen videoiden määrän netissä tulevaisuudessa...

Vastaa
delic
delic

2

Jälleen apple näyttää mallia. Tuodaan joku ominaisuus markkinoille joka on jo olemassa mutta tehdään se vain paremmin. Onhan noita sormijälkiluureja ollu, mutta kaikissa on tainnut olla? se tunnistin jossain luurin takapuolella ja sitten pitää sormea hinkata sen tunnistimen päältä että se toimii. Tässä tullaan juuri siihen minkä apple osaa, edellä mainitussa kyseisen sormejälkitunnistimen käyttö on suoranainen suoritus ja sitä pitää miettiä.

Applella sormenjälki tulee samantiän kun lasketaan sormi kotinapille, eli kyseistä toimintaa ei tarvi yhtään miettiä se tulee ihan luonnostaan. Se ei vaadi mitään sormen asettelua oikeaan kohtaan tai että pitäisi vedellä sormea jonkun tunnistimen yli.

Veikkaan että jälleen applemaisesti tästä ominaisuudesta tulee erittäin käytetty ja ei taida mennä kauaa kun kilpailijat innostuu myös kyseisen ominaisuuden lisäämään?

Plussana vielä itunes ostosten tekeminen sormenjälkitunnistimella, eli ei jäänyt vain puhelimen lukitukseen alkuvaiheessa, mikä on erittäin hyvä.

Jatkossa sitten varmaan tulee lisää käyttätarkoituksia? Tuo tunnistinhan lukee monta sormenjälkeä, eli jos tulevaisuudessa tämä tulee myös iPadeihin niin jonain päivänä voisi valita oman käyttäjätilin sormenjäljen perusteella. Näin perheen kesken kaikilla iPad käyttäjille voisi olla oma kotinäkymä. Toistaiseksihan ikävä kyllä iPad ei edes tue monen käyttäjän tukea.

Vastaa
veeman07
veeman07

3

Jälleen Apple kopioi muita. Tuodaan värikkäitä luureja alempaan hintaluokkaan. Käyttöjärjestelmä on yhtä kivikautinen kuin edeltäjänsä ainoastaan hieman muokatulla ulkoasulla - WAU! Jännä nähdä miten sormenjälkilukija toimii talvipakkasilla ja kylmillä sormilla. Eipä tuonut tämäkään julkitus mitään sellaista mistä minä suostuisin maksamaan penniäkään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hankkikukaghanalaine (vahvistamaton)

4

NSA kiittää, sormenjäljet on jatkossa helposti kerätty. Juurihan NSA nimenomaan iPhone käyttäjille nauroi. Ja oikeassa oli, näkee ji kommenteista, sillä niin käteväähän se on kun sormenjälkien lukija on kotipainikkeessa...

Vastaa
hinuk
hinuk

5

onkohan nokialla vielä ulkoasupatentteja tallessa n8 ja n9 ajalta on meinaan melkein identtinen toi iOS7 symbianin viimeisten mallien kanssa ja n9 meegon kanssa.
toki meego ja jopa symbian ton iOS käyttiksen pieksee jo sillä että kumpikaan ei ole keinotekoisesti rajoittamassa käyttäjän tekemisiä toisin kuin iOS puolella on ollut tapana, mutta mitä tulee ulkoasuun niin vois melkein luulla että nokian matkapuhelinpuolen jampat olis suunnitelleet ton tuoreimman iOS7 päivityksen.

Vastaa
hinuk
hinuk

6

onkohan nokialla vielä ulkoasupatentteja tallessa n8 ja n9 ajalta on meinaan melkein identtinen toi iOS7 symbianin viimeisten mallien kanssa ja n9 meegon kanssa.
toki meego ja jopa symbian ton iOS käyttiksen pieksee jo sillä että kumpikaan ei ole keinotekoisesti rajoittamassa käyttäjän tekemisiä toisin kuin iOS puolella on ollut tapana, mutta mitä tulee ulkoasuun niin vois melkein luulla että nokian matkapuhelinpuolen jampat olis suunnitelleet ton tuoreimman iOS7 päivityksen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Wörkki (vahvistamaton)

7

tiedä sitten tuosta ulkoasusta, mutta itse havahduin jokin aika sitten tähän iOS:in erinomaisuuteen... työkaveri tuskaili jumittavan lumian kanssa ja totesi, että se vaan pitää välillä sammuttaa niin kyllä se taas toimii. Eipä ole tarvinnut 4s:ää sammuttaa yhden ainoaa kertaa kyseisen syyn takia. Ensin vaihtui läppäri maciin, kun pc jumitti jumittamistaan windowsin kanssa, sitten meni hermot htc:n kanssa, ja toki nykyään löytyy myös padi! En mikään fanaattinen apple fani ole, joka päivä käytän pc:tä, mutta kyllä täytyy todeta, että varmimpia nämä applet vaan on toimivuudeltaan. ja toki tämä on vaan mun kokemus, varmasti kasaa macin hinnalla jo erittäinkin pelittävän pc:n.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

8

Uusien mallien julkaisun myötä Apple tuntuu ottaneen pari askelta kohti Samsungin (ja vähäisemmässä määrin myös Nokian ja muiden valmistajien) omaksumaa "Meillä on tarjota jotain jokaiselle, olkaa kilttejä ja rakastakaa meitä!" -strategiaa. Se on täysin päinvastainen suunta Jobsin visioon ja strategiaan nähden, joten saa nähdä miten yritys pärjää tällä tiellä.

Vastaa
teppoI
teppoI

9

@8

Mielestäni käytännön muutos ei ole aivan noin radikaali. Applehan käytännössä korvasi iPhone 5:n 5c:llä, mitään muuta ei tapahtunut. Etua tästä on Applelle varmasti se, että vanha puhelin (iP5) saadaan myytyä nyt vuoden 2013 mallina (vaikka rauta onkin vuodelta 2012).

Asiaa sen paremmin tuntematta, voisi kuvitella joidenkin kuluttajien kaikkoavan "viime vuoden mallia" (kyse on lähinnä psykologiasta).

Vastaa
Jonahan
Jonahan

10

@8
Jobsin aikanahan tällaista ei missään tapauksessa olisi tapahtunut, esimerkiksi iPod-malliston suhteen?

Jos eilisiä mallijukistuksia analysoi, niin markkinoinnista huolimatta on aika selvää, että Applen strategia pysyi muuttumattomana. Tarjolla on edelleen kolme mallia (5S, 5C, 4S), täsmälleen samoissa hintapositioissa, kuin edellisinä vuosina. Aikaisimpina vuosina huippumalli on tippunut astetta halvemmaksi lähes muuttumattomana, nyt laitettiin viime vuoden huippumallin rauta muovikuoriin (ja hinta ei tippunut yhtään enempää). Erona toki on nyt se, että värejä on saatavilla pari enemmän kuin ennen.

Olen suoraan sanottuna vähän ihmeissäni hinnoittelupolitiikasta, tuolla hinnalla ei nähdäkseni päästä Kiinan massamarkkinoille ja muutenkin alan keskihinta on ollut laskussa. Mutta turha varmaan huudella, Applella on jokunen miljardi enemmän tilillä kuin minulla.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

11

@10

Jobsin viimeinen iPhone oli 4S. Silloisesta kahdesta värivaihtoehdosta on nyt siirrytty 8 värivaihtoehtoon. Taustalla on tarve ja halu miellyttää suurempia markkinoita (sen sijaan että muokkaisi niitä kuten ensimmäisten iPhonejen kanssa), aivan kuten esim. Samsungin laajan laitevalikoiman taustalla. Tokikaan Apple ei ole lähelläkään samaa pistettä, mutta Jobsin jälkeistä suuntausta ei voi olla huomaamatta.

Enkä ole ainoa, joka on saman ilmiön huomannut: http://www.digitoday.fi/vimpaimet/2013/...it/201312691/66

Vastaa
dRD
dRD

12

Lainaus:

Olen suoraan sanottuna vähän ihmeissäni hinnoittelupolitiikasta, tuolla hinnalla ei nähdäkseni päästä Kiinan massamarkkinoille ja muutenkin alan keskihinta on ollut laskussa. Mutta turha varmaan huudella, Applella on jokunen miljardi enemmän tilillä kuin minulla.

Tähän ihmettelyyn on ehkä syynä se, että talousmediat -- ja muutkin mediat, mekin -- ovat luoneet äärimmäisen tyhmän vinouman talouslukujen suhteen. Lähes ainoa mittari mistä otsikoita revitään ja mitä tuodaan esille isossa määrin yritysten suhteen, on niiden liikevaihto. Kun taas yrityksen kannalta ainoa merkityksellinen luku kuitenkin on viivan alle jäävä voitto.

Liikevaihtoahan saa tehtyä kuka tahansa. Väitän, että jos ns. "perse kestäisi merivettä", helpoin tapa luoda liikevaihdoltaan maailman suurin yritys olisi myydä 100 euron seteleitä 90 eurolla kuluttajille. Nykyisessä uutisoinnin ilmapiirissä tuokin olisi todnäk loistava talousihme, kun liikevaihto ampaisisi Applen ja ExxonMobilin ohi hetkessä ;-)

Eli aiheeseen palatakseni -- Applen pointtina on pitää profit margin haluamallaan tasolla. Okei, se nyt on onnistunut siinä JA markkinoiden kasvattamisessa valtavan hienosti. Mutta jos näkemys on se, että firman pitkän aikavälin profit marginit tuhoutuisivat, jos yhtiö toisi esim. 300 euron hintasegmenttiin kännykän, niin eihän siinä ole mitään järkeä. Apple tekee puhelimillaan valtavan paljon enemmän rahaa kuin Samsung -- 10-20% hintaeroosio jos tapahtuisi kaikissa kännyköissä, globaalisti, Samsungin puhelimet alkaisivatkin tuottamaan tappiota kokonaisuutena -- Applen pysyisivät edelleen ronskisti voitollisena (eivät tietenkään nykytasolla).

Vastaa
tataka
tataka

13

hauskana lisänä hesarissa kerrottiin että varkaat ei vie pelkästään kännyä vaan sormen myös, toivonmukaan tableteihin ei tule käsiskanneria muuten se vie koko käden lol

Vastaa
Jonahan
Jonahan

14

@11
Entäs ne Jobsin ajan iMacit (ne läpinäkyvät ja moniväriset) ja iPodit (ne moniväriset)? Ihan eri juttu kun eivät olleet puhelimia?

Linkkaamaasi uutisen otsikkoon ei voi sanoa oikeastaan mitään muuta kuin että "laskekaa ne mallit". Applella edelleen kolme, Samsungilla varmaan kolmekymmentä. Se että tänä vuonna tuli huimat kaksi (2) uutta mallia ei kyllä tilannetta kauheasti muuta mihinkään suuntaan.

Ja linkkamasi jutun haaveilut kellosta ja AppleTV:sta ovat pelkkää skeidaa, luotettavat lähteet tiesivät jo paljon julkistusta, että iPadeja, kelloa ja AppleTV:ta ei olla julkistamassa tässä tilaisuudessa. Ja sanoohan sen jo terve järkikin. Mutta kai toimittajien pitää kirjoittaa noin, jotta saa klikkejä.

@12
Tuosta olen pitkälti samaa mieltä, mutta ekosysteemille, ja loppuviimeksi Applelle, olisi voinut olla hyväksi tunkeutua paremmin vähän halvempaankin hintapositioon ja päästä eroon kaksi vuotta vanhasta 4S:sta. Kaiken järjen mukaan muovisella laitteella se olisi voitu tehdä ja samalla pitää kiinni nykyisistä marginaaleista.

Noin satasen ero (eurooppahintoja ei taida vielä olla, mutta arvataan) huippupuhelimen ja muovikuorisen viime vuoden mallin välillä on hämmentävän pieni. Mutta voi tietenkin olla että hinnoitellaan ennen joulua näin, katsotaan miten tehtaat pärjäävät kysynnän alla ja justeerataan hintaa vähäsen jos on tarvetta.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

15

@14

Kyllä eri tuoteryhmillä on eri markkinointistrategiat. iPodit ja menneet iMacit ovat toisekseen todellakin eri asia kuin iPhone ajatellen taloudellista merkitystä ja menestystä.

Kuten sanoin, Apple on edelleen kaukana Samsungista ja jopa Nokiasta. Muutos on kuitenkin tapahtunut, sillä julkaistujen mallien määrä tuplaantui ja värivaihtoehdot nelinkertaistuivat. Motiivitkin ovat tiedossa, ja ne linkittyvät muuttuneeseen markkinointitapaan ja -alueeseen ja kertovat siksi muuttuneesta strategiasta.

Se, onko tämä luonnollinen evoluution Jobsin Appleen nähden, vaiko kenties suurempi linjanmuutos, jää nähtäväksi pidemmällä aikavälillä.

Jos Taloussanoman kirjoittaja kismittää, niin ei hän ole yksin kyseistä mieltä:

http://www.zdnet.com/iphone-5s-iphone-5...-it-7000020344/

http://www.sfgate.com/business/article/...ift-4802697.php

http://www.businessinsider.com/apple-ch...oduction-2013-9

Vastaa
Jonahan
Jonahan

16

@15
Ei Taloussanomien kirjoittaja kismittänyt yhtään, hänen kirjoittamansa osin älyvapaat ajatuksensa häiritsivät.

ZDNetin kirjoittaja ei ainakaan ollut "samaa mieltä" kuin Taloussanomien kirjoittaja juuri mistään asiasta. Mainitsee, että 5C on "cheaper model", joka ei ainakaan tämänhetkisten tietojen mukaan oikein pidä paikkaansa, etenkään siinä Kiina-kontekstissa josta hän kirjoittaa, ellei Kiinassa sitten ole ihan eri hinnat kuin muualla.

SFGaten uutisessa tuijotetaan pelkkää Jenkkien subventoitua hintaa ja unohdetaan, että 5C tulee täsmälleen samaan hintapositioon kuin mihin nyt lopetettu 5 olisi tullut jos olisi käytetty Applen "vanhaa strategiaa", erona on vain se, että laite tulee nyt muovikuorissa ja se on täten "uusi". Harmi vain että se vaikuttaa myös monin mittarein huonommalta kuin 5, hintapositio ei vaan ota tätä huomioon.

Businessinsiderin kirjoittaja kirjoittaa toisaalta asiaa, mutta nimenomaan sitä Solution 2:ta Apple *ei* tehnyt 5C:n kanssa. Ellen sitten ole lukenut täysin vääriä hintatietoja.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

17

@16

"But later this week Apple will unveil its latest smartphones, the iPhone 5s and the iPhone 5c, which together will mark a significant change in Apple's strategy: they represent possibly the first step towards offering a constellation of iPhones."

"But in the face of growing competition and dwindling market share due to the wide variety of smartphones running Google's Android operating system, the Cupertino company opted to change strategies this year."

"Apple Changes Its Marketing Strategy For The Better With The 5S And 5C Introduction"

Tuosta minä olen puhunut, ja tuohon minä olen linkkaamissani artikkeleissa viitannut: Applen strategia on muuttunut joiltakin osin Jobsin vaihduttua Cookiin (laajempi laiterepertuaari vastaamaan kuluttajien nykyistä tahtoa; ei mitään tarkoituksellista viittausta myyntihintaan tai muuhun laitevalikoimaan vaikka niitäkin koskevaa spekulaatiota varmasti on linkattuihin artikkeleihin mahtunut). Voit ihan vapaasti olla eri mieltä ja väittää ettei mitään muutosta ole tapahtunut. Sillekin mielipiteelle löytyy ihan varmasti perusteensa (joita itse en yhtä selkeästi onnistu näkemään).

Vastaa
Jonahan
Jonahan

18

@17
Jokaisessa viittaamassasi artikkelissa oli faktavirheitä ja ne ovat osin toistensa ja itsensäkin kanssa ristiriitaisia, joten niistä on vaikea nähdä mikä sinun mielipiteesi on.

Miten se strategia nyt on muuttunut? Applella on myynnissä kolme puhelinta ja niillä samat hintapositiot kuin toissapäivänä ja aivan kuten vuosi sitten (ja varmaan kaksi vuottakin sitten). Tietenkin kun nyt on kirkkaita värejä, niin tietenkin niitä voidaan markkinoida vähän eri tavalla nuoremmille ja nätimmille ihmisille (etenkin USA:ssa ja muilla vahvasti subventoiduilla markkinoilla).

Mutta katsotaanpa pari lainausta:

ZDNet: "significant change in Apple's strategy: they represent possibly the first step towards offering a constellation of iPhones"

Painotus sanalla POSSIBLY. Jos jonain päivänä niitä malleja on myynnissä oikeasti enemmän kuin pari vuotta sitten ja/tai selvästi eri hintapositioissa *silloin* strategia on muuttunut. En sano etteikö strategia voisi muuttua, jopa nopeastikin, mutta eilisten julkistusten perusteella strategia ei kyllä muuttunut mihinkään.


SFGate: "iPhone 5C that signifies a strategy shift for a company that has historically played the role as a maker of higher-priced, premium products"

Tämä ei ole muuttunut, koska hintapositiot pysyivät samana. *Jos* Apple myisi 5C:ta edes keskhintaisessa kategoriassa (ilman subventiota) olisi homma toinen. Näin ei kuitenkaan ole.


> Voit ihan vapaasti olla eri mieltä ja väittää ettei mitään muutosta ole tapahtunut. Sillekin mielipiteelle löytyy ihan varmasti perusteensa (joita itse en yhtä selkeästi onnistu näkemään).

No mikä nyt on oikeasti muuttunut paitsi että tuli lisää värejä? Ei tullut lisää malleja, ei tullut "halvempaa" iPhonea mm. Kiinan markkinoita ajatellen, kuten moni, minä mukaanluettuna, odottivat. Se että moni kirjoittaja sanoo, että "strategia on muuttunut", perustelematta sitä juurikaan ei tee strategian muutoksesta yhtään todempaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Hui Lai Lee (vahvistamaton)

19

Applen strategia ei ole muuttunut tai ilmeisesti katetta pitää saada entistä enemmän.

2012 rautaa polykarbonaattiin pakattuna. 5C tulee valloittamaan kiinan markkinat! 4488 yuania = n. 550€ saattaa olla, että kiinan osalta pitää strategiaa päivittää jossain vaiheessa.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

20

@18

Lue ne aiemmat viestit, kyllä minun mielipiteeni on avattu jokaisessa viestissä.

Jos et jaksa lukea viestejä, niin kertauksena ja rautalangasta väännettynä: Jobs toi markkinoille puhelimen, joka oli hänen visionsa siitä millainen matkapuhelimen pitää olla. Se ei sopeutunut markkinoille, vaan muokkasi niistä kaltaisensa. Cook toi nyt markkinoille puhelimia, jotka edustavat kuluttajien toivetta siitä, millainen puhelin voisi olla. Ne eivät muokkaa markkinoita, vaan sopeutuvat osin Applen ja osin muiden muovaamille markkinoille.

Tämän muutoksen taustalla on iso ajattelu- ja toimintamallin muutos.

En väitä että muutos olisi huono tai väärä, mutta muutos se on silti.

Vastaa
delic
delic

21

Aika vähäiselle huomiolle on jäänyt slowmotion kamera, luulen että tästä ominaisuudesta tulee yksi tärkeimpiä ominaisuuksia ellei tärkein iPhonen myynnin kannalta viraalimarkkinoinnissa, kun satoja ellei tuhansia videoita tuota hyödyntäen ilmaantuu youtubeen niin onhan se vaan niin hyvää mainosta uudelle iPhonelle ja antaa sellaisen WOW fiiliksen, että mä haluun kans tehdä tuollaisia mun kameralla.

Itselläkin on kummityttö joka harrastaa telinevoimistelua niin voi vaan kuvitella kuinka hienoja videoita saan jatkossa sen tempuista jos kyseinen ominaisuus toimii oikeassa käytössä yhtä hienosti kun tässä applen esittely videolla http://youtu.be/wxQ3jWh8OYw

Vastaa
Jonahan
Jonahan

22

@20
Kiitos, tuo avaa ajatusmaailmaasi paljon paremmin, kuin esimerkiksi "meillä on tarjolla jotain jokaiselle", jolla tämän avasit. Se on aivan eri asia ja ei edes pidä lainkaan paikkaansa.

Syy, miksi esimerkiksi ensimmäinen Applen puhelin oli yhden värinen ja ei ollut vaihtoehtoja lienee ihan sama kuin iPodin ja ensimmäisen iMacin tapauksissa. Tullaan uudelle markkinalle varsin erilaisella ratkaisulla, jolla toisaalta halutaan erottua ("ikoninen tuote") ja toisaalta muovata markkinaa mieleiseksi. Ei olla aivan varmoja kysynnästä, joten suurta mallikirjoa ei kannata pitää sekoittamassa kuluttajien ja logistiikkahemmojen päätä. Steven eläessä iMacin ja iPodin, kuten nyt iPhonenkin tapauksessa, markkinan varttuessa, kasvaessa ja osin saturoituessa tuotiin sitten tarjolle enemmän värejä ja malleja.

5C:n osalta muutos oli yllättävän pieni, periaatteessa vain kuoret ja kun vastaava malli pudotettiin samalla pois ei mallikirjo kasvanut yhtään. On varmaan mietitty 13-23 demografiaa (ja naisia) ulkonäön, muttei valitettavasti hinnan osalta, mutta eiköhän sieltä tarpeen vaatiessa löydy varaa vähän rajumpaan liikkeeseen.

En todellakaan näe suurta eroa Steven ajan strategioihin. Erilaisessa markkinatilantessa olisi suotavaa tehdä erilaisia ratkaisuja; one size fits all ei liene optimi kuutta vuotta myöhemmin (Stevekään ei ollut sitä mieltä edelle mainituissa tapauksissa), valitettavasti vaan vanha koira tuntuu oppivan uusia temppuja aika huonosti.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

23

@22

Myönnettäköön, tykkään käyttää monmutkaisia lauserakenteita ja värikkäitä ilmaisuja, jotka eivät varmasti nopealla lukemisella aukene. Mutta yritin kyllä selventää mielipidettäni jo aiemmin, heti toisessa viestissäni: "Taustalla on tarve ja halu miellyttää suurempia markkinoita (sen sijaan että muokkaisi niitä kuten ensimmäisten iPhonejen kanssa), aivan kuten esim. Samsungin laajan laitevalikoiman taustalla. Tokikaan Apple ei ole lähelläkään samaa pistettä, mutta Jobsin jälkeistä suuntausta ei voi olla huomaamatta."

Mielestäni CNN tiivisti Jobsin jälkeisen suunnanmuutoksen hyvin. Apple on kokonaisuudessaan muuttunut yhden miehen visiota noudattavasta yrityksestä kohti markkinavetoista yritystä. Tähän asti muutos on näkynyt lähinnä toimintatavoissa, mutta itse pidän 5S/C julkaisuja ensimmäisenä merkkinä tästä muutoksesta tuotevalikoiman osalta.

Applen strategiamuutos on mielestäni väistämätön. Jokainen yritys on johtajansa näköinen, ja Cook ei ole Jobsin kopio. Jobs oli nero omalla alallaan, ehdottomasti yksi (lähi)historian suurimmista visionääreistä ja kenties teollisen historian paras innovaatioiden tuotteistaja. Cook on loistava liikejohtaja, mutta hänen erinomaisuutensa piilee eri asioissa kuin Jobsin. Tästä johtuen on luonnollista, että yrityksen toiminnassa painottuvat uuden johtajan vahvuudet.

CNN:n artikkeli: http://edition.cnn.com/2012/10/04/tech/innovation/apple-tim-cook

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.