Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Mitä iPhone 5s:n 64-bittinen suoritin tarkoittaa?

4
Manu Pitkänen

Mitä iPhone 5s:n 64-bittinen suoritin tarkoittaa?
Apple esitteli eilen iPhone 5s:n, jossa käytettävän A7-piirin on sanottu olevan maailman ensimmäinen 64-bittinen älypuhelinsuoritin. ARMv8-arkkitehtuuriin ansiosta yhteensopivuus nykyisiin 32-bittisiin ohjelmiin on kuitenkin säilytetty. Applen julkistus laukaisi nopeasti viime vuosikymmenen alusta tutun väittelyn 64-bittisen arkkitehtuuriin eduista 32-bittiseen nähden.

64- ja 32-bittisen suorittimen ero on yksinkertaistettuna siinä, että ensinnä mainitussa käytetään 64-bittisiä rekistereitä ja jälkimmäisessä 32-bittisiä rekistereitä. Nämä rekisterit ovat muistihierarkian huipulla, eli toisin sanoen tiedon luku sieltä on kaikista nopeinta. 64-bittiseen rekisteriin voidaan tallentaa 64 bittiä, siitä nimitys tulee. Arkkitehtuurista saadaan suurimmat hyödyt silloin kuin suoritettavana on paljon muistia vieviä tehtäviä. Tästä syystä 64-bittisen arkkitehtuurin edut tulevat parhaiten esiin palvelimissa.
Tavalliselle sukankuluttajalle 32- ja 64-bittisten arkkitehtuurien ero näkyy käytännössä siinä, että 32-bittisessä järjestelmässä keskusmuistin teoreettinen maksimimäärä on neljä gigatavua ja 64-bittisessä moninkertaisesti enemmän.

Mobiililaitteissa suoritettavat tehtävät eivät yleensä kuluta kovin paljoa muistia, jolloin laitteeseen asennettavan muistin määrä kannattaa pitää mahdollisimman alhaisena. Suorituskykyero 32- ja 64-bittisten arkkitehtuurien välillä jäänee käytännöntilanteissa melko pieniksi, mutta intensiivisissä ohjelmissa (esimerkiksi peleissä) 64-bittisyydestä voi olla etua.

Applen tapauksessa 64-bittisyyteen siirtyminen saattoi olla lähinnä markkinointikikka – aivan kuten kahdeksanytiminen Exynos-prosessori Galaxy S4:ssä. Kyseessä on hyvin perustavaa laatua oleva uudistus, joka koskee Applen lisäksi myös iOS-ohjelmien kehittäjiä hyvin läheisesti. Jos Apple olisi tosissaan lähtenyt puskemaan 64-bittisyyttä mobiililaitteisiinsa, olisi asia varmasti nostettu esiin jo WWDC-kehittäjätapahtumassa. Nyt asiasta kerrottiin kuluttajille suunnatussa julkistustilaisuudessa. IPhone 5s on näin ollen vain lähtölaukaus iOS-ekosysteemin perustan uusimiselle – vielä siitä ei välttämättä kannata innostua.

Tietokoneissa siirtymä 64-bittisiin järjestelmiin alkoi jo viime vuosikymmenen puolelta ja muutokset ovat olleet hitaita. Applen tapauksessakin kyse on myös usean vuoden projektista, mutta sillä on avaimet hoitaa siirtymä paljon nopeammin: se kehittää iOS-laitteiden käyttöjärjestelmän ja mikroprosessorit. Ainoa Applen ulkopuolella oleva muuttuja on sovelluskehittäjät, joiden pitää ohjelmoida applikaationsa 64-bittisiksi versioiksi. Todellinen siirtymä alkanee vasta sitten kun kaikista iOS-laitteista löytyy 64-bittinen suoritin. Tällä hetkellä laitemalleja on vain yksi kappale.

On mielenkiintoista nähdä mitä Androidin mahdollinen siirtyminen 64-bittiseen aikaan tarkoittaa. Lisääntyykö ekosysteemin fragmentoituminen entisestään?

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (4)

Taeco
Taeco

1

Androidin mahdollinen siirtyminen? Uusissa Andoid-huippumalleissa on jo 3Gt muistia, joten 64-bittisellä versiolla tulee kohta kiire, mikäli haluavat jatkaa muistin kasvattamista vanhaan tahtiin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

2

> 64- ja 32-bittisen suorittimen ero on yksinkertaistettuna siinä, että ensinnä mainitussa käytetään 64-bittisiä rekistereitä ja jälkimmäisessä 32-bittisiä rekistereitä

Kyllä. Ja ARMv8:ssa on huomattavasti enemmän rekistereitä kuin ARMv7:ssa.

> Applen tapauksessa 64-bittisyyteen siirtyminen saattoi olla lähinnä markkinointikikka

Varmasti osittain, mutta kyllä sillä pedataan myös tulevaisuutta, uudesta arkkitehtuurista löytyy varmasti paremmin kasvun varaa ja mobiililaitteiden, etenkin iPadien softat monipuolistuvat koko ajan. Jokusen vuoden sisällä Applen omalle prosessorille saattaa löytyä muitakin kohteita kuin iPhone, iPod ja iPad.

Apple väitti uuden prosessorin olevan 2x nopeampi, jäädään tietenkin odottamaan kolmansien osapuolien testejä, mutta 2x nopeampi prosessori, 64-bittinen tai ei, ei ole pelkkä markkinointikikka.

> Todellinen siirtymä alkanee vasta sitten kun kaikista iOS-laitteista löytyy 64-bittinen suoritin. Tällä hetkellä laitemalleja on vain yksi kappale.

Siirtymä alkaa "todellisesti" heti kun käytössä on Xcode, joka laittaa 64-bittisen version käännön defaultiksi. Se ei käsittääkseni ole vielä tänään. Ihan samalla tavalla iOS appit on päivitetty ARMv6:sta ARMv7:n kautta ARMv7s:aan. Ja ohta siis ARMv8:aan

Kannattaa siis huomata, että iOS Appeissa on tyypillisesti ns. FAT binary, eli yhdestä binääristä löytyy useammalle eri alustalle optimoitu versio. Ihan samaan tapaan kuin OS X:ssa PPC/Intel ja 32/64bit siirtymien aikana.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

3

Lainaus:

Androidin mahdollinen siirtyminen? Uusissa Andoid-huippumalleissa on jo 3Gt muistia, joten 64-bittisellä versiolla tulee kohta kiire, mikäli haluavat jatkaa muistin kasvattamista vanhaan tahtiin.


Ongelmia tulee laiteajureista, koska niiden pitää olla 64-bittisiä, jos käyttöjärjestelmäkin on. Muuten homman pitäisi kyllä onnistua kohtuu kivuttomasti, jahka Qualcomm, Samsung tai vastaava tunkee markkinoille vain 64-bittisiä SoC-tuotteita, mutta näitä ei todennäköisesti nähdä vielä tänä vuonna.

Vastaa
Agakonna
Agakonna

4

"Androidin mahdollinen siirtyminen? Uusissa Andoid-huippumalleissa on jo 3Gt muistia, joten 64-bittisellä versiolla tulee kohta kiire, mikäli haluavat jatkaa muistin kasvattamista vanhaan tahtiin."

Android on Linux-pohjainen ja tukee siten PAE:a joten 32-bittiset käyttöjärjestelmät saavat muistia käyttöönsä maksimissaan 64Gb. Yksittäiset sovellukset tosin saavat max. 4Gb mutta se tuskin tulee puhelimissa vielä vuosiin täyteen. http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja