Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Samsung: Meidänkin puhelimiin tulee 64-bittiset suorittimet

20
Manu Pitkänen

Samsung: Meidänkin puhelimiin tulee 64-bittiset suorittimet
Samsungille tuli kova kiire Applen iPhone-julkistustilaisuuden jälkeen ottaa yhteys paikalliseen mediaan. Yhtiö kertoi The Korea Timesille tilaisuuden jälkeen, että heidänkin tulevissa älypuhelimissa käytetään 64-bittisiä suorittimia.

Applen tiistaina esitellyn iPhone 5s:n yksi pääuudistuksista oli siirtyminen 64-bittiseen A7-suorittimeen ja käyttöjärjestelmän päivitys 64-bittiseksi. Tavoitteena on lisätä suorituskykyä kaikkein vaativimmissa laskentatehtävissä. Samsung on tähän asti käyttänyt kilpaluvalttina suoritinytimien määrää. Esimerkiksi Galaxy S4:n Exynos-variantissa ytimiä on jo kahdeksan.
Samsung kertoi The Korea Timesille, että Apple lisää panostuksiaan Japanissa ja Kiinassa. Korealaisvalmistaja aikoo vastata tähän lisäämällä omia panostuksia näiden maiden älypuhelinmyyntiin. Apple kertoi tiistaina, että Japanin suurin operaattori (NTT docomo) ottaa iPhonen valikoimiinsa. China Mobilen on myös huhuttu tehneen Applen kanssa iPhone-sopimuksen.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (20)

Bluekkis
Bluekkis

4

Ei ollut iOS:ssä tukea 64 bittisyydelle ennen kuin se julkaistiin. Googlelta löytyy varmasti proto dalvik 64 bittisille alustoille, mutta sitä on turha julkaista jos ei ole rautaa ulkona mikä sitä käyttäisi.

Vastaa
pähkinä
pähkinä

5

No eipä androidissa mikään tue kahdeksaa ydintäkään, pääasia että paperilla näyttää hyvältä, kuten samsungilla aina...

Vastaa
jorse0 (vahvistamaton)

6

No olipa yllättävää että Samsung tulee perään huutelemaan että meilläkin on. Kummallekaan osapuolellea tuosta 64-bittisyydestä ei ole juurikaan mitään hyötyä.

Vastaa
an_Tero (vahvistamaton)

7

"Jos apple olisi tehnyt tämän samsungin perässä niin se olisi ollut kauhea matkia ja varastaa muiden ideat."
Mistä sen tietää vaikka Apple olisi tuon idean varastanutkin...ja ehti julkaista ennen samsungia.

"Kummallekaan osapuolellea tuosta 64-bittisyydestä ei ole juurikaan mitään hyötyä."
Hyöty Applelle on että se voi laittaa tuon 64:n vaikka puhelintensa hintaansa lisää, esim. kertoimeksi.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

9

Lainaus:

"Jos apple olisi tehnyt tämän samsungin perässä niin se olisi ollut kauhea matkia ja varastaa muiden ideat."
Mistä sen tietää vaikka Apple olisi tuon idean varastanutkin...ja ehti julkaista ennen samsungia.


Idea on ARM:in (joka julkaisi ARMv8:n ensimmäiset tiedot jo vuonna 2011 ), ja molemmat firmat ovat ostaneet ARM:ilta lisenssin ARMv8-suoritinarkkitehtuurin valmistukseen. Eli tekniikan puolesta ko. yritykset eivät kopioi tässä tapauksessa toisiaan, vaan toinen on vain saanut tuotantolinjaltaan nopeammin toimivia suorittimia ulos.

Vastaa
KIPPO76
KIPPO76

10

Se nyt on aivan sama onko se 32 vai 64bit. Siitä ei saa yhtään mitään hyötyä. Taas kuluttajia huijataan teknisillä termeillä ja tyhmät ostaa. Tähän Apple varmaan vetookin, koska 90% ostajista on lapsia ja hölmöjä, niin isot luvut näyttää kovilta ja niillä on sitten hieno kavereille huudella. Tietäen edes mitä se tarkoittaa.

Vastaa
SamppaS4 @ (vahvistamaton)

12

Hyvä,hyvä...Samsung vastaa Applen tuomiin haasteisiin!. ;)

Vastaa
SamppaS4 @ (vahvistamaton)

13

Tuleva Android 5.0 versio tulee ilmeisesti jo tukemaan 64bittiä!!!.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

14

@11
Ei minulla ole tähän kauheasti lisättävää, poislukien mitä kommentoin 64-bittisyydestä aiemmin. Olisiko jotain tarkempaa asiaa mihin haluat mielipiteeni?

Itse uutisesta, en ymmärrä miksi Samsung koki tällaisen markkinointiviestinnän tarpeelliseksi, mutta varmasti heillä on syynsä.

Kuten Agentti yllä kertoi, on ARM julkaissut ARMv8 arkkitehtuurin jo aikoja sitten. Se on julkaissut myös muutaman sitä käyttävän coren, jotka eivät tosin ole käsittääkseni vielä ihan tuotantovalmiita, joten tavallisilla ARM-lisensoijilla niitä ei voi vielä olla käytössä. Käsittääkseni niiden aikataulu on ensi tai seuraavana vuotena, riippuen vähän lisensoijasta.

Applella, Qualcommilla ja muutamalla muulla on parempi lisenssi, joka mahdollistaa omien ARM arkkitehtuuria suorittavien corejen suunnittelun. A7 on Applen toinen omaa corea käyttävä mikrokontrolleri, ensimmäinen ARMv8:a käyttävä sellainen.

64-bittisyydestä ei sinänsä ole kauheasti hyötyä nopeuden suhteen mobiililaitteissa; siitä voi olla jopa haittaa suurentuneen muistinkäytön takia. Mutta ARMv8:sta on hyötyä, mm. koska rekisterien määrä on kasvanut huomattavasti ja siinä on jonkun verran käskyjä, jotka nopeuttavat tietyissä tilanteissa. Toki se vaatii sopivan kääntäjän ja uudelleenkäännöksen, mutta sellainen toimitetaan uusimman Xcoden mukana. Oletettavasti myös iOS7 on käännetty samalla kääntäjällä. Eikä se A7 vaikuta kauhean huonolta 32-bittisten sovllustenkaan kanssa.

64-bittisyydestä voi Applelle olla hyötyä jatkossa, kohta sen kaikki alustat ovat 64-bittisiä ja siitä voi löytyä yllättäviäkin etuja sekä säästöjen että prosessorivaihtoehtojen suhteen. Täydelliseen transitioon tietenkin menee useampi vuosi, mutta mitä aiemmin aloitetaan sen nopeammin se valmistuu.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

15

@14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Olisiko jotain tarkempaa asiaa mihin haluat mielipiteeni?

Ei varsinaisesti. Koen vain, että tuot lisäarvoa uutisiin ja keskusteluihin mielipiteilläsi ja faktoillasi. Varsinkin, kun asia on sellainen, mitä itse en ymmärrä.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

17

Vielä kun kertoisivat miksi 64-bittisiin siirtyvät. Siitä ei tasan ole mitään iloa käyttäjille. Kuten ei ole yli kahdesta suoritinytimestäkään... Tyhmät kuluttajat ostaa speksejä. Jännä juttu. (Ja olen itsekin nuorempana ostanut PC-raudan muodossa, tiedän siis mistä puhun).

Vastaa
Jonahan
Jonahan

18

@17 "Vielä kun kertoisivat miksi 64-bittisiin siirtyvät"

Veikkaisin, että syy on siinä, että saivat (32/64-bit) ARMv8:lla tehtyä nopeamman CPU:n kuin (32-bit) ARMv7(s):lla. Ja samalla aloittavat 64-bit transition. Samaa suoritinta tullaan käyttämään tulevassa iPadissa ja asioita suunnitellaan varmasti useamman vuoden aikajänteellä.

Tavallinen kuluttaja tuskin ostaa yhtään mitään 64-bittisyyden takia, mutta kun CPU ja GPU ovat 2x nopeampia näkyy se ihan käytännössäkin. Ennenkaikkia peleissä, mutta varmasti muutenkin.

Vastaa
AhKeefas
AhKeefas

19

Uudella käskykannalla saavutetaan joitakin etuja, mutta mitä tulee muistiavaruuteen, niin sitten kun 4GB RAM ei enää riitä älypuhelimiessa (tai tableteissa), niin voidaan harkita käyttiksen kääntämistä ja siirtämistä 64-bittiseksi. Ohjelmistojen tulee luonnollisesti seurata perässä muutoin tulee tungosta sinne 4GB:n puolelle.
Nyt siis ilmeisesti ollaan tällaisessa tilanteessa:
iPhone 5(C/S): 1GB RAM
Lumia 1020 ja 1520: 2GB RAM
Galaxy Note 3: 3GB RAM
Ehkäpä ensi vuoden lopulla Samsung tuo 4GB mallin markkinoille?
Silloinkaan ei siis vielä ole pakko luopua 32-bittisyydestä.
Tuskin 2015 lopullakaan on mikään pakko edes muistisyöpössä Androidissa vielä siirtyä 8GB:n malleihin, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

20

@19
Käsittääkseni ARMv8 auttaa riippumatta muistin määrästä, ja pitkä transitio kannattaa aloittaa ennen kuin on ihan pakko sellainen suorittaa.

Vertailun vuoksi, 64-bittiset OS X ja Windows vaativat minimissään 2GB muistia, jos homma olisi vain muistin määrästä kiinni vaatisivat ne varman sen 4GB, vai kuinka?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja