Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

CyanogenModista kuoriutumassa haastaja Androidille – ehkä jo isompi kuin Windows Phone

20
Manu Pitkänen

CyanogenModista kuoriutumassa haastaja Androidille – ehkä jo isompi kuin Windows Phone
CyanogenModin (CM) kehittäjät ovat saaneet Benchmark Capitalilta ja Redpoint Venturesilta seitsemän miljoonan dollarin rahoituksen, minkä turvin projektia on tarkoitus kehittää kuluttajaystävällisempään suuntaan. Samalla projektista on kuoriutumassa "ihan oikea bisnes".

CyanogenModin perustaja Steve Kondik on jättänyt päivätyönsä Samsungilla pysytäkseen keskittymään CM:iin täysipainoisemmin. Rahoituksen turvin ollaan rakentamassa asennusohjelma, jonka ansiosta CyanogenModin asentaminen puhelimeen pitäisi onnistua yhtä helposti kuin minkä tahansa Google Playsta löytyvän Android-sovelluksen.
Työläs asennusprosessi on pitänyt tavalliset älypuhelimenomistajat kaukana CyanogenModista ja uuden asennusohjelman avulla pyritään madaltamaan kynnystä siirtyä Androidista Cyanogen Modin pariin. Haastavista asennusprosesseista ja markkinoinnin puutteesta huolimatta CM:llä on miljoonia käyttäjiä. Sen käyttäjäkunta voi olla jopa suurempi kuin Windows Phonella.

CyanogenModin ympärille rakennettavan bisneksen liiketoimintamalleja on jo mietitty, mutta käyttöjärjestelmä aiotaan pitää joka tapauksessa käyttäjille ilmaisena.

Kommentit (20)

an_Tero (vahvistamaton)

4

BS!
CM on linuxnörttien oma hiekkalaatikko jossa kokeillaan aina viimeisimpiä virityksiä ja puukotuksia ja yritetään saada Androidluuri edes jollain tavalla siedettäväksi käyttää. Mutta aina siellä on ollut jotain säädettävää ja korjattavaa. Milloin ei toimi wifi, kamera, kello tai bluetooth. Sitten kun on saatu wifi päälle niin sitte ei ole voinut soittaa puheluita jne. "Loputon suo" kuvaa ihan hyvin tuota touhua. Jokainen joka on asiasta kiinnostunut voi itse käydä tutkimassa foorumeita, kuinka paljon siellä vuodatetaan ja raportoidaan puutteista ja virheistä.
Normikäyttäjä ei ole koskaan voinut kuvitellakaan saavansa mitään CM:a toimimaan omin päin. Se että siitä saataisiin Google Playstä ladattava sovellus joka hoitaa asennuksen saattaisi vähän helpottaa joo, mutta sitä ennen se pitäisi saada toimivaksi.

Ettäkö oikein isompi kuin WP... NOT
Ne taitavat laskea jokaisen teinin joka lataa niiden palvelimelta viimeisimmän CM:n eri käyttäjäksi. Todellisuus on paljon ihmeellisempi. Siellä on ehkä miljoona jotka laataavat ja kokeilevat useita eri versioita jotta löytäisivät edes jollain tavalla toimivan version.
Kun miljoona käyttäjää lataa 10 versiota saadaan jo 10 miljoonaa "mukakäyttäjää", joilla voidaankin sitten jo kerätä kuplaan rahoitusta ja nauraa makeasti päälle.

Vastaa
Grina
Grina

5

Jospa muotoilen toisin: (Yhtään väheksymättä avoimen koodin merkittävyyttä.) Miten tämä eroaa toiminnoiltaan tavallisesta Androidista? Saako puhelimelle tai tabletille oleellista lisäarvoa asentamalla? Kannattaako vaivautua?

Vastaa
Lauzi
Lauzi

6

@5 Riippuu vähän lähtökohdista. Mikä Android versio sinulla on puhelimessa/tabletissa? Jos valmistajalta on vaikka loppunut laitetuki aikoja sitten, mutta CM:lla on mahdollista päästä kiinni uusimpaan Androidiin, voi siitä jo tulla riittävästi lisäarvoa.

Itselläni ainakin CM on pyörinyt eri laitteissa aika sujuvasti jo 7 versiosta lähtien (Nyt mennään jossain 10.2xxx paikkeilla) ja an-Teron mainitsemia ajuriongelmia on tullut noin kaksi kertaa vastaan kolmen vuoden aikana.

Eli Plussat ja miinukset:
+Mahdollisuus jatkaa laitteistotukea, vaikka valmistaja olisi sen jo lopettanut.
+Pyörii yleensä (riippuu puhelimesta ja asennetusta CM versiosta) sulavammin, kuin valmistajan tehdasasennettu Android.
+Ideologiset syyt, jos sattuu tykkäämään open sourcesta ja muusta vastaavasta...
-Jos taas satut tykkäämään puhelimeen esiasennetuista softista, niin ne lähtevät tämän myötä kuuseen.
-Mahdolliset ajuriongelmat.
-Asentaminen vaatii kikkailua.

Vastaa
Japi73
Japi73

7

Itse heitin Galaxy tab 10.1 (eka versio) jo hyllyyn pölyttymään, mutta CM kyllä parasta mitä siihen oli tarjolla. Miljoonasti parempi kuin Samsung/Androidin tarjolla olevat. Ei valittamista, kaikki toimi ainakin itsellä.

Nyt siirryin tabussa Windows leiriin, koska haluan saada tietyt työ asiat tehtyä paremmin, kuin tuolla vanhalla tabulla oli mahdollista.

Vastaa
Darce
Darce

8

Olipas katkeran kuuloista tuo an-Teron tilistys. Itsellä pyörinyt toista vuotta moitteetta. Mutta niin vanhaan luuriin saadaan hieman enemmän eloa.

Vastaa
helples
helples

9

Tuolta cyanogenmodin sivuilta voi käydä katsomassa, että kuinka moneen laitteeseen on saatavilla uudempaa android-versiota, kuin laitteen valmistaja tarjoaa. Esimerkiksi ensimmäinen Galaxy S, johon Samsungilta saa vain 2.3.6 version, cyanogenmodista saa uusimman android 4.3:n

Vastaa
Grina
Grina

10

Kiitos Lauzi! Itsellä oli enemmänkin puhdas mielenkiinto projektia kohtaan kuin varsinainen tarve. En mitään Android-laitetta käytä kovin säännöllisesti.

Vastaa
Abexi
Abexi

11

Hinnallaan suosituksi tullut ZTE Blade joka oli erittäin tahmea käyttää alkuperäisellä androidilla, tais olla 2.4, niin nyt CM ansiosta siinä alla Android 4.2.2 ja pyörii paljon paremmin kuin alkuperäinen. Kaikki toimii niin kuin pitää.

Vastaa
real Android Os=1.@ (vahvistamaton)

12

CyanogenModin (CM) kehittäjät EIVÄT taida vaan tehdä yhteistyötä tietoturva-yritysten kanssa,joten...!!. =(

Vastaa
real Android Os=1.@ (vahvistamaton)

13

Ja saako CyanogenModia edes suomenkielisenä (käyttöjärjestelmä ym...sovellukset,ominaisuudet)???.

Vastaa
niko0oo1
niko0oo1

15

@4 ne ajuriongelmat yleensä korjataan ennenkuin virallisia versioita laitetaan jakoon. Ja http://stats.cyanogenmod.org näyttää laitteissa tällä hetkellä olevat versiot, eikä siellä ole mukana laitteita joista tilastointi on pois käytöstä

@12 CyanogenModiin on lisätty nsa-kohun jälkeen tietoturvaominaisuuksia, ja tulevaisuudessa lisätään jokin pgp:tä käyttävä viestiohjelma jos oikein olen ymmärtänyt. Ja siis CM on periaatteessa android, johon on vain lisätty ominaisuuksia, ja androidin suomennokset ovat mukana, ja tällä hetkellä minä olen ainoa suomentaja, joka suomentaa noita CM:n lisäyksiä, jos asennat tuon, niin lähes kaikki paitsi googlen alkuperäiswt suomennokset ovat aikaansaannoksiani. Tällä hetkellä noin 95% käyttöjärjestelmästä on suomennettu.

Vastaa
mikis1
mikis1

16

Itsekin vaihdoin kesällä SGS3:een cyanogenmodin ja pakko sanoa että takaisin samsungin vakiokäyttikseen en todellakaan ole vaihtamassa. On tämä CM kuitenkin sen verran nopeampi, sulavampi ja jopa tyylikkäämpi. + tietenkin se että tarjolla on aina se viimeisin julkaistu android-versio ja ominaisuudet.

@12 Android ja tietoturva ei taida muutenkaan oikein kuulua samaan lauseeseen millään muotoa mutta en jaksa uskoa että CyanogenMod ainakaan vaarantaa käyttäjän tietoturvaa yhtään normaalia enempää.

Ja onhan noita bugeja aina välillä esiintynyt mutta kyllähän niitä siinä vakiokäyttiksessäkin riittää.
Ainut mitä olen jäänyt kaipaamaan Samsungin Androidista on se kätevä tapa ottaa screenshotti vetämällä kämmenen sivua näytön halki.

Asentaminen tosiaan vaatii hieman kikkailua mutta aika helppo operaatio se on kunhan vähän asiaan perehtyy ja osaa lukea ohjeita.

Vastaa
aj84
aj84

17

No vähän vaihtelevalla menestyksellä suosittelisin. Nyt Note 10.1 N8020 asennettuna CyanogenMod 20130509 Nightly ja kyllä on ihan pätevä.

+ Nopea
+ Muokattavuus
+ Ei turhuuksia

- Kamera ei toimi ollenkaan
- iR ei toimi ollenkaan
- S-Pen ominaisuudet "melkein" puhdas nolla
- Android 4.3 ei tue vielä hirveästi sovelluksia, ainakaan Notella
- Tablet-Ui ei ilmeisesti tuettuna kunnolla

Siitäpä sitten johtopäätöksiä ite kukanenkin..

Vastaa
JoniS
JoniS

18

@17

nigthly = beta, siksi siinä ei kaikki välttämättä toimi. s-pen on sampan closed source juttuja ei tulla ikinä näkemään aosp romeissa kaikkia kikkoja sille. kameran ajurit closed source myös joten menee hetki että joku sellaiset tekee.

Vastaa
aj84
aj84

19

Juu tiedän, mutta ei ole vaihtoehtoja N8020:lle Taitaa tällä hetkellä olla kaikki Nightly versioita ainakin 4G (LTE) Noten tapauksessa. Löytyyhän tuolle samsung S-Pen softalle play kaupasta korvikkeita ja IR:lle on ilmeisesti jo työn alla ajurit CM varten. Kamera toiminut aikaisemmissa Nightly-versioissa, mutta niissä laite ei muuten pelannut edes huonosti. 20131409 on myös Noten osalta täysin rikki.

Vastaa
Pitkakoski
Pitkakoski

20

Toivon, että projektista olisi tuloksena toimiva tuote. Oma Galaxy S:ni sai aikaan uutta elämää Cyanogenmodin ansiosta. Eritoten asiaan vaikutti tuoreempi Androidin versio ja Touchwizin poistuminen kuvioista.
Mutta helpolla se ei tullut. Roottaaminen ja soveltuvan bootloaderin etsiminen olivat jo kovan työn takana. Ja sitten se toimivan romin etsiminen. CM ei ollut ensimmäinen valintani, mutta lopulta osoittautui toimivimmaksi. Ja välillä tulee vastaan hieman rikkinäinen versio, jonka vuoksi pitää palata aiempia versioon.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja