Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Sitä ei ollut kymmen vuotta sitten – nyt se on suurempi bisnes kuin Coca-Cola ja McDonald's yhteensä

16
Manu Pitkänen

Sitä ei ollut kymmen vuotta sitten – nyt se on suurempi bisnes kuin Coca-Cola ja McDonald's yhteensä
Applen vuonna 2007 esittelemä iPhone on saavuttanut niin ilmiömäisen suosion, ettei sen suuruutta pysty äkkiseltään hahmottamaan. Bloomberg on koostanut kaavion, joka auttaa ymmärtämään miten suuresta bisnestä on oikeastaan kyse.

IPhonen suosio on yllättänyt jokaisen – ehkä myös Applen, jonka kassa paisui iPhonen ja iPadin myötä jo "liian suureksi". Rahaa oli enemmän kuin mitä Apple pystyi käyttämään liiketoimintansa kehittämiseen tai kasvattamiseen. Kassavarannolle ei keksitty parempaakaan käyttöä kuin ostaa omia osakkeita 100 miljardilla dollarilla. Yhtiö on alkanut myös maksaa osinkoa osakkeenomistajilleen.

Applen historian suurin yritysosto oli NeXTin hankkiminen 404 miljoonalla dollarilla vuonna 1997. IT-jätti käyttää näin ollen omien osakkeiden ostamiseen noin 250 kertaa enemmän rahaa kuin mitä se on käyttänyt minkään toisen yhtiön ostamiseen.


Bloombergin mukaan iPhone on Applelle liikevaihdolla mitattuna 88 miljardin dollarin bisnes. Jos Apple päättäisi jostain syystä lohkaista puhelinliiketoiminnan omaksi yhtiöksi, olisi se suurempi kuin Coca-Cola ja McDonald's yhteensä. Ei tarvinne erikseen sanoa, että molemmat yhtiöt ovat aika isoja. Myös Microsoft pyörittää isoa bisnestä – yhtiön Windows-käyttöjärjestelmä löytyy lähes jokaisesta PC:stä – mutta liikevaihdolla mitattuna se häviää iPhonelle. Luottoyhtiö Visan pitäisi kasvattaa liikevaihtoaan kymmenkertaiseksi jos se haluaisi ohittaa iPhonen.

Applen liikevaihdosta hieman yli puolet tulee iPhonesta (88 miljardia dollaria). Yhtiön kaikki muut tuotteet (iPad, iPod, Mac-tietokoneet, iTunes jne.) muodostavat toisen puolen (81 miljardia dollaria). Applen kannalta iPhonessa on parasta se, ettei se ole mikään isoksi paisunut bisnes, joka tuottaa välillä tappiota ja välillä vähän voittoa. Yhtiön kassa on kasvanut kymmenkertaiseksi vuoden 2007 tasosta, eli iPhone on iso bisnes, joka myös tuottaa paljon rahaa.

Vertailun vuoksi todettakoon vielä, että Microsoft on ostamassa Nokia puhelinliiketoiminnan (johon kuuluu älypuhelimien lisäksi myös peruspuhelimet) 5,1 miljardilla dollarilla (kauppaan kuuluu myös patenttien lisensointi 2,2 miljardilla dollarilla). BlackBerryä ollaan taas ostamassa 4,7 miljardilla dollarilla, joka on todennäköisesti vähemmän kuin iPhone 5s:n ja 5c:n liikevaihto viime viikonloppuna.

Kymmenen vuotta ennen ensimmäisen iPhonen julkaisua Apple oli konkurssin partaalla. Nykyään yhtiö on markkina-arvolla mitattuna maailman suurin yhtiö.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (16)

Mauriland
Mauriland

1

Helpommin sitä tavaran myynnillä rahaa tekee kuin pelkällä ohjelmistolla. Tavaraa kun ei kopioida tosta noin vain.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

2

Huvittavinta teknologiamaailmasa on se, että aikanaan Nokia oli samassa tilanteessa. Konkurssikypsä monialayhtiö, joka matkapuhelin liiketoiminnallaan kasvoi maailman 7. arvokkaimmaksi yhtiöksi.
Teknologia-alalla tuntuu, että yhtenäpäivänä voit olla kuningas ja toisena päivänä renki. Harva ala muuttuu näin paljon näin nopeasti ja siksi sitä on mielenkiintoista seurata.

Vastaa
teppoI
teppoI

3

@1

Asia ei ole ihan noin yksioikoinen, esimerkiksi Microsoft/Gates asia näki asian juuri päinvastaisesti pari kymmentä vuotta sitten. Microsoft ei lähtenyt rakentamaan omia tietokoneita, vaan kehitti softan tietokonevalmistajille. Strategia toimi aika hyvin.

Vastaa
member83
member83

6

@5

Vaikka olisin miljonääri ja olen todella kiinnostunut IT-tekniikasta niin sama täällä. On todella kummallista kuinka ihmiset eivät tajua tuotteen huonoa hinta/laatu -suhdetta ja mielenkiintoista kuinka jopa jotkut älykkäät ihmiset käyttävät sitä.

Sitäpaitsi ainakin ennen nelosta se kalpeni muihin verrattuna todella selkeästi ainakin ominaisuuksien perusteella.

Vastaa
delic
delic

8

@6 "On todella kummallista kuinka ihmiset eivät tajua tuotteen huonoa hinta/laatu -suhdetta ja mielenkiintoista kuinka jopa jotkut älykkäät ihmiset käyttävät sitä."

Sanoo tyyppi joka ei ole iPhonea edes omistanut, tajuatko kuinka huvittavalta toi kuulostaa? :D ei iPhonen parhaat puolet selviä katsomalla speksilistaa tai ominaisuuksien määrää. Älypuhelinten tekeminen on aina kompromisseja. Kaikkea et voi laittaa. Varmasti applen rahoilla voisi tehdä sellasen superkännykän missä olisi kaikki mahdollinen, mutta sen sijaan keskitytään tekemään kokonaisuutena parasta luuria ja käyttökokemusta, ei niin että joku ominaisuus tai speksi olisi ylitse muiden. Apple on aina rakentanut saumatonta kokonaisuutta missä positiivisen puolet viä voiton niistä negatiivisista.

Applen ensimmäisen iPhone oli aika raakile mutta siinä oli ne tietyt osat paljon kilpailijoita edellä tämän jälkeen apple on kehittänyt sitä raakiletta eteenpäin ja eteenpäin ja nyt markkinoille tullut iPhone 5S sisältääkin sellaisen kokonaisuuden että eipä sellasta kukaan muu markkinoilla tarjoa ainakaan tällä hetkellä. Toki jossain toisessa laitteessa voi joku osa olla parempi tai enemmän ominaisuuksia, mutta kuten yleisesti netin arvosteluista voi lukea iPhone 5S on kruunattu monella tekniikkasivustolla markkinoiden parhaana luurina.

"Sitäpaitsi ainakin ennen nelosta se kalpeni muihin verrattuna todella selkeästi ainakin ominaisuuksien perusteella."

Siis puhut jostain mikä oli neljä vuotta sitten? :)

Siinähän se taas tulikin, ne kuuluisat ominaisuudet!

Silloin kun ostin iPhone 3gs:n niin tarkoitus oli tosiaan ostaa silloin nokia n97 joka kyllä olisi pessyt ominaisuuksien määrässä iPhonen 6-0. Menin kauppaan olin nähnyt nokian hienot valheelliset animoidut mainokset miten hienosti ja sulavasti laite pelaa. Noh menin rahojeni kanssa kauppaan ja tajusin ensimmäisen 20 sek kohdalla kuinka paljon minua olikaan viety valheellisella mainonnalla, laite toimi naurettavan surkeasti, nettiselainta oli turha edes käyttää, se toimi aivan ala-arvoisen huonosti.

Samana päivänä tutustuin iPhoneen, se toimi juuri niinkuin videoissa, eli todella sulavasti ja siitähän se iPhone 3gs lähtikin sitten mukaan. Sama luuri muuten edelleen käytössä. Nyt on uuden luurin osto edessä enkä oikeasti näe markkinoilla yhtäkään luuria joka tarjoaa edes lähellekään sitä mitä uus iPhone kun mietitään kokonaispakettia.

Jos ominaisuuksien määrällä voitettaisiin puhelinmarkkinat niin miksi luulet, että nokialle kävi kuten kävi? Symbianissahan niitä ominaisuuksia oli enemmän kun edes ihmiset käytti (mikä juuri olikin se ongelma)

Vastaa
Sefriol
Sefriol

9

@8 Jep, Nokiassa oli paljon ongelmia tuohon aikaan ja N97 oli tämän kaiken kiteymä.

Mutta en silti ymmärrä, mikä iPhonessa on niin ihmeellistä näiden vuosien jälkeen. 3GS aikoihin se oli vielä omaa luokkaansa, mutta nyt ero on lähinnä makukysymys. Silti hintaa laitteella on enemmän kuin yhdelläkään kilpailijalla.

Vastaa
delic
delic

10

@9

"Mutta en silti ymmärrä, mikä iPhonessa on niin ihmeellistä näiden vuosien jälkeen"

Tähän on todella helppo vastata, siinä on iOS. Niin hyvässä kun pahassa, se on sitten jokaisen makukysymys tykkääkö siitä ja sen tuomasta ekosysteemistä vai ei, sadat miljoonat tykkää joten täytyy siinä jotain olla?

Moni tuntuu vertailevan vain laitteita keskenään unohtamatta että se laite on tänäpäivänä vain pieni osa sitä kokonaispakettia. Jos hyvä laite toisi automaattisesti miljoonia ostajia olisi kalliit lumiat markkinoiden myydyimpiä luureja. Näin ei kuitenkaan ole, ei lähelläkään, koska se itse luuri on vain pieni osa sitä kokonaisuutta minkä eteen microsoft ja nokia on tehnyt älyttömästi duunia.

Applella sen sijaan on jo se kaikki plus vielä älyttömän hyvät laitteet, joten laitteita on erittäin helppo myydä käyttäjille. Plus siihen parisataa miljoonaa myytyä iPadia tms. Niin myös jos omistat iPadin niin miksi haluaisit luopua iPhonesta kun ne toimii yhteen niin hienosti.

Ja yksi asia mikä iPhonessa myös on ihmeellistä on edelleen niin hyvässä kuin pahassa sen koko, kukaan muu markkinoilla ei tarjoa tuollaista luuria tuossa kokoluokassa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

11

Erittäin hyvä artikkeli. En ollut edes itse tajunnut että iPhone on *noin* iso.

Aiemmissa kommenteissa nähty keskustelu iPhonen ominaisuuksista ja hinta/laatusuhteesta on tässä kontekstissa aivan PRICELESS. Sen ymmärtäminen voi kieltämättä olla vaikeaa, etenkin jos ei laitetta koskaan ole käyttänyt, lukee pelkkiä speksejä tai omaa vahvan anti-Apple kannan.

Mutta älkää huoliko, olette hyvässä joukossa. RIM:n pomot, Ballmer ja moni Nokialainenkin päästi aivan samanlaisia heittoja vielä muutama vuosi sitten.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke!2 (vahvistamaton)

12

Itse olen siirtynyt ihan muutamia kuukausia sitten Applen käyttäjäksi. Muuten käytössä ollut mm. Windows, Ubuntu sekä Android. Applea rupesin käyttämään työnantajan painostuksesta. Mitä hintaan tulee ja lähinnä siihen ilmaan siinä hinnassa, on kysymys lähinnä siitä, että applella on varaa siihen. Muut eivät yksinkertaisesti pysty edes samalla hinnalla tekemää yhtä saumatonta käyttökokemusta.
Olen sekä erittäin tyytyväinen, että melko pettynyt applen tuotteisiin:

iPhone:
Iphone androidin jälkeen on kuin hyppy kivikaudelle. Käyttökokemus nykyään paljon tökkivämpi ja käyttöjärjestelmä jäykempi sekä jopa monimutkaisempi. Android on tällä hetkellä valovuosia edellä iPhonen tarjoamasta käyttökokemusta. Näyttö on naurettavan pieni, vaikka pienenä plussana peukalolla yltääkin joka nurkkaan. Androidissa ei ole animaatioita häivyttämässä luurin hitautta, mutta ohjelmat ovat käyttövalmiita paljon nopeammin.

Macbook(air):
Ehkä paras koskaan käyttämäni tietokone. En tule varmaan pitkiin aikoihin edes kokeilenmaan mitään muuta kannettavaa kuin tätä. Tämä on ohuin, kestävin, helppokäyttöisin ja ennen kaikkea kaikkein miellyttävin kone mitä olen koskaan käyttänyt. Applen suurin innovaatio on ehkä touchpad, joka hakkaa kaikki pc-touchpadit mennen tullen. Myös käyttöjärjestelmä on sulavampi ja huomattavasti näpärämpi kuin mikään windows tai linuxdistro.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
abacaca (vahvistamaton)

13

@11: Mitä vittua nyt taas? Laadulla ja taloudellisella menestyksellähän ei ole yhtään mitään tekemistä keskenään. Ei ole koskaan ollut.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

14

@13
Sitä VITTUA, että minä en asiaa tuonut esiin, enkä väittänyt siitä juuri yhtään mitään pidin vaan kitinää hinta/laatusuhteesta (ilmeisen suppeasta näkökulmasta katsottuna) naurettavana. Eli voit jatkaa asiasta keskustelijan #6 kanssa.

Vastaa
member83
member83

15

@8 ja 13

Tyypillistä olettamusta uskovaiselta (kai minäkin saan sitten tehdä _oletuksia_). Ipod touch(3gen), 3gs ja itunes eivät kokemusteni mukaan vastanneet sitä toimivuutta ja laatua mitä juntit(_oletan_) olivat maalanneet alusta saakka.

Rehellistä arviota iPhone5:sta on mahdotonta muuten tehdä, kun hinta on paljon muita kovempi joten on pakko turvautua hinta/laatusuhteeseen ja yrittää miettiä omenan hyväksi jotakin mikä oikeuttaisi hintaeroon.

Vastaa
member83
member83

16

Lisään vielä että varsinaisesti en näe iPhonessa mitään vikaa, jos uusimman 16GB mallin saisi kaupasta 300€:lla niin se olisi ihan rationaalinen ostos.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja