Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Google-pomo: Android on turvallisempi kuin iPhone

21
Manu Pitkänen

Google-pomo: Android on turvallisempi kuin iPhone
Googlen hallituksen puheenjohtaja Eric Schmidtin mielestä Android-puhelinta on turvallisempaa käyttää kuin Applen iPhone -puhelimia. Hän kommentoi asiaa tutkimusyhtiö Gartnerin ITxpo-tapahtumassa.

Schmidtille esitettiin Androidin tietoturvaan liittyvä kysymys, johon hän vastasi hämmentyneenä: "Android ei ole turvallinen? Sehän on turvallisempi kuin iPhone." Vastaus kirvoitti yleisössä naureskelua. Schmidtin mukaan Androidilla on jo yli miljardi käyttäjää, minkä ansiosta sen tietoturvaa on koeteltu myös käytännössä.
Useiden tutkimusten mukaan lähes kaikki mobiililaitteille suunnatut haittaohjelmat ovat kuitenkin suunniteltu juuri Android-laitteille.

Schmidt yritti kumota samassa haastattelussa myös Androidin fragmentoitumiseen liittyvän kritiikin. Hänen mielestä mitään ongelmaa ei ole, koska yhteistyökumppaneiden kanssa solmitut sopimukset takaavat, että sovelluskaupoista ladatut ohjelmat ovat yhteensopivia Android-puhelimien kanssa.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (21)

JoLiu (vahvistamaton)

1

Parempi kuin iPhone eli ei huonoin, mutta toiseksi huonoin...

Vastaa
R4ndom1
R4ndom1

2

Android on kyllä paras mobiilikäyttöjärjestelmä(minun mielipide), mutta ei turvallisin. Sitä käyttää yli miljardi ihmistä ja se on avoimenlähdekoodin käyttis, joten virusten koodaajat on helpompi käyttää sen heikkouksia. Tosin ohjelmat ajetaan virtuaalikoneessa, joten virusten koodaaminen on vaikeampaa. Lisäksi ohjelmaa asennetteasse käyttäjät näkevät mitä oikeuksia ohjelma tarvitsee. Jos katsoo mitä ohjelmia asentaa, niin et mitään viruksia saa.

Vastaa
JoLiu (vahvistamaton)

4

@2-3, niin, onko miljoona Android-haittaohjelmaa pieni määrä?

Vastaa
keijo123
keijo123

5

Miksi tässä puhutaan iPhonesta eikä IOS:sta? Vai keskustellaanko siitä että androidia käyttävät puheimet räjähtävät vähemmän kuin iphonet?

Vastaa
justusdee (vahvistamaton)

6

Mmm.. android vehkeetkin räjähtelevät mutta jostain kumman syystä suomen media ei uutisoi näistä

Vastaa
Calileon
Calileon

7

@5 iPhone = iOS, vai voitko kertoa jonkin iPhone -mallin jossa on joku muu käyttis? Tai jonkin muun puhelimen kuin iPhonen jossa on iOS? Joten voidaan ihan hyvin puhua kummasta tahansa kun asia on sama. Android on eri asia kun valmistajia on kymmeniä, ellei satoja, kun kaikki kiinalaiset nyrkkipajat lasketaan mukaan.

Mitä tulee Android-puhelimien turvallisuuteen niin yhtä turvallisia on kuin perus Windows pc:tkin... Eli suojaukset kuntoon ja pitää tietää mitä tekee niin on turvassa. Jos on perusjamppa niin voi varautua siihen että vähintäänkin roskapostipopupskeidaa tippuu tiheään tahtiin. Android on loistava käyttöjärjestelmä avoimuutensa ja muokattavuutensa vuoksi, ja samainen avoimuus ja muokattavuus on myös yksi sen suurimmista heikkouksista. Jo pelkästään se, että voit asentaa mistä tahansa epämääräisestä sivustosta ladatun ohjelman puhelimeen, tekee siitä vähemmän turvallisen.

Vastaa
Kaaro
Kaaro

8

@7 Täysin samoilla linjoilla.

Virukset eivät normaalisti tule Windows koneisiin ilman käyttäjän avustusta. Ainoana poikkeuksena mitä tiedän on Blaster -virus joka Windows XP:n (ilman päivityksiä!) asentui, kun vain nettipiuhan kytki kiinni. Toki voi olla muitakin.

En ole kuullut, että Androidissa virukset/haittaohjelmat asentuisivat itsekseen.

Vastaa
Boss93
Boss93

9

@7
"iPhone=IOS, vai voitko kertoa jonkin muun puhelimen kuin iPhonen jossa on iOS?"

En voi muuta puhelinta, mutta muun laitteen kylläkin... Puhuttaessa android vs. iPhone nimittäin sisällytetään kyllä mukaan kaikki android tabletit, mutta iOS:ää käyttävät iPadit jäävät ulkopuolelle. Kyllähän tuosta uutisesta päivän naurut sai, mutta kuka olisi odottanutkaan, että goolen työntekijä ei näin olisi vastannut?

Vastaa
Lumikki
Lumikki

10

@7 "Jo pelkästään se, että voit asentaa mistä tahansa epämääräisestä sivustosta ladatun ohjelman puhelimeen, tekee siitä vähemmän turvallisen."

Eikö tuo liity enemmän käyttäjään kuin itse käyttöjärjestelmään. Jolloin ongelma ei ole avoimuudessa vaan käyttäjässä.

Vai viittaatko tällä jotenkin että käyttäjät eivät saisi asentaa haluamiaan ohjelmia koska jotkut käyttäjät eivät osaa asiota, vaan yhtiöiden tulisi valita mitä ohjelmia kaikki käyttäjät saavat käyttää?

Mutta uutisen juttu jossa oman firman pomo kehuu oman firman tuotteita, niin sillä ei ole mitään arvoa. Ikävä kyllä valehtelu on tyypillistä näissä tilanteissa yrityksille.

Itse sanoisin että Googlen tapa hoitaa asioita on huonompi kuin Applen. Mutta avoin järjestelmä on monisssa tapauksissa parempi kuin suljettu, riippuen tietenkin myös käyttäjästä itsestään. Eli jos ei osaa käyttää avoimia asioita oikein, niin ei se silloin käyttäjälle sovi.

Vastaa
Calileon
Calileon

11

@10 Tottakai se liittyy käyttöjärjestelmään. Android antaa vapaasti käyttäjän asentaa haittaohjelmia sisältäviä ohjelmia. iOS ja WP eivät anna. Sama se on Windowsinkin kanssa. Miljoonia erilaisia haittaohjelmia löytyy ja aina kun sellainen koneelta löytyy, on vika käyttäjässä. Käyttäjä on tietämättään tehnyt jotain joka on asian aiheuttanut. Miksi näin on tapahtunut? Siksi koska järjestelmä sallii näin tapahtuvan.

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että avoin on parempi kuin suljettu, silloin kun käyttäjä ymmärtää mitä se tarkoittaa. Jos ei ymmärrä, on ehkä parempi aluksi ostaa iPhone tai WP-luuri. Tai sitten pitäytyä vain Google Playn tarjonnassa ja siinäkin tietyllä varauksella.

Vastaa
Maluska
Maluska

12

Olisi teiltä kommentoijilta hienoa tietää, että mikä tekee avoimen lähdekoodin ohjelmista tai käyttöjärjestelmistä vähemmän turvallisia? Tietysti, jos on huonosti koodattu käyttis, jonka toimintaa voidaan helposti manipuloida ilman asianmukaista valvontaa, eli softa voi tehdä koneessa mitä vaan. Onko Debian-palvelin turvattomampi kuin vastaava Windowsilla, koska käyttiksen lähdekoodi on tiedossa? Onko LibreOffice Microsoftin Officea turvattomampi, etenkin kun se paketoi tiedostot oletuksena avoimiin formaatteihin?

Vastaa
Lauzi
Lauzi

13

Tuonhan voisi melkein tulkita niin, että Androidkäyttäjien on turha huolehtia tietoturvasta. Aika hurjaa juttua Googleen suunnalta.

Vastaa
Calileon
Calileon

14

@12 Itse en ainakaan kommentoinnissani tarkoita avoimella järjestelmällä avointa koodia, vaan sitä, että järjestelmä antaa ohjelmille oikeudet lähestulkoon kaikkeen toimintaan puhelimessa. Avoimuus on jossain määrin erittäin hyvä asia, varsinkin silloin kun se tarkoittaa esim. Fonecta Callerin tapauksessa ohjelman oikeuksia saapuviin puheluihin. Androidilla "Who's Calling" on pelannut aina, WP:lle se tuli GDR2:n mukana mutta iOS:lle ei saa edelleenkään.

Vastaa
Maluska
Maluska

15

@14

Eikös näistä mobiilikäyttöjärjestelmistä monikin jaa puhelimen tietoa sovellukselle, jos sovellus sitä pyytää? Toki sillä edellytyksellä, että käyttäjä on asentaessaan antanut käyttöjärjestelmän luovuttaa näitä tietoja sovellukselle. Ainakin WP ja Android kysyvät tätä sovellusta asentaessa. IOS:sta en tiedä.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Maluska:

@14
Eikös näistä mobiilikäyttöjärjestelmistä monikin jaa puhelimen tietoa sovellukselle, jos sovellus sitä pyytää? Toki sillä edellytyksellä, että käyttäjä on asentaessaan antanut käyttöjärjestelmän luovuttaa näitä tietoja sovellukselle. Ainakin WP ja Android kysyvät tätä sovellusta asentaessa. IOS:sta en tiedä.

Kaikissa mobiilikäyttöjärjestelmissä sovellukset voivat kysellä käyttöjärjestelmältä erinäisiä tietoja ilman rajoituksia. esim. resoluutiota, kameroita, asennettuja muita sovelluksia jne., joten puhelimen käyttäjästä saa aina kerättyä jotain tietoa, jos sovellus voi liikennöidä verkkoon päin jollain tavalla.

Lisäoikeuksien kanssa sovellukset voivat sitten tehdä lisää toimintoja. Ja Androidissa on tältä osin parhaat muokkausmahdollisuudet (esim. sovellus voi toimia näppäimistönä tai lähetellä tekstiviestjä) ja samalla se mahdollistaa erilaiset haittasovellukset, joita iOS:llä ja WP:llä ei voi toteuttaa.

iOS on 6-versiosta asti kysynyt käyttäjältä, jos sovellus haluaa esim. pääsyn osoitekirjaan (aiemmin tätä estoa ei ollut), mutta esim. sovelluskohtaista verkkoyhteyden käyttöestoa ei ole
http://cdn.cultofmac.com/wp-content/uploads/2012/07/IMG_0173.jpg

Vastaa
Lumikki
Lumikki

18

Lainaus:

Miljoonia erilaisia haittaohjelmia löytyy ja aina kun sellainen koneelta löytyy, on vika käyttäjässä. Käyttäjä on tietämättään tehnyt jotain joka on asian aiheuttanut. Miksi näin on tapahtunut? Siksi koska järjestelmä sallii näin tapahtuvan.


Huomaa että on kaksi eri asiaa että käyttäjä asentaa haittaohjelman käyttöjärjestelmään tai että haittaohjelma pystyy asentamaan itsensä käyttöjärjestelmään ilman että käyttäjä tekee mitään.

Googlen ongelma on että he eivät tee kunnollisia tarkistuksia ohjelmille joita laitetaan heidän kauppaan. Eli Google ei ole asian suhteen luotettava. Apple taas tarkistaa ohjelmat ennen kauppaansa laittoa. Applen toimintatapa on tässä suhtessa parempi.

Se että käyttäjä itse asentaa haittaohjelman, on käyttäjän ongelma. Vain idiootti luulee että voi tehdä mitä tahansa ottamatta vastuuta omista teoistaan.

Se mitä sinä tuossa käytännössä sanot on että sinä pidät sellaista asiaa parempana jossa käyttöjärjestelmä estää käyttäjää tai asennettua ohjelmaa tekemästä typeryyksiä.

Vastaa
Calileon
Calileon

19

Sanoisin että koko homman ydin on että kaikki käyttöjärjestelmät ovat täysin turvallisia jos tietää tasan tarkkaan miten puhelimen kanssa kannattaa toimia. Jos ei sitä tiedä, niin iOS ja WP ovat turvallisia ja Android ei ole.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

20

Lainaus:

Sanoisin että koko homman ydin on että kaikki käyttöjärjestelmät ovat täysin turvallisia jos tietää tasan tarkkaan miten puhelimen kanssa kannattaa toimia. Jos ei sitä tiedä, niin iOS ja WP ovat turvallisia ja Android ei ole.


Tavallaan juuri noin mutta pikkuinen oikaisu asiaan.

Mikään laite tai käyttöjärjestelmä ei ole koskaan täysin turvallinen. Enemmänkin että joku voi olla turvallisempi tietyille käyttäjille, johtuen yleensä siitä että asioita on rajoitettu enemmän. Tietoturva lähtee aina käyttäjästä.

Vastaa
temple69
temple69

21

Android on turvallinen kunhan sitä vaan osaa maalaisjärjellä käyttää. Ikävä kyllä joidenkin ihmisten aivokapasiteetti ei tähän riitä joten lopputuloksen voikin jo arvata.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja