Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Mobiilihaittaohjelmista 97 % tehdään Androidille - loput Symbianille

20
Valtteri Ahonen

Mobiilihaittaohjelmista 97 % tehdään Androidille - loput Symbianille
F-Secure on päivittänyt raporttinsa mobiililaitteiden uhkakuvista, kertoo ComputerWeekly. Raportin mukaan uusista havaituista haittaohjelmista 97 prosenttia kohdistui Android-laitteille ja loput Symbianille. Windows Phonelle, iOS:lle ja BlackBerrylle tehtyjä haittaohjelmia ei ole kuluvan vuoden aikana löytynyt.

Androidin suosio haittaohjelmien tekijoiden silmissä selittynee pitkälti sen ylivoimaisella markkinaosuudella, joka älypuhelimissa ja tableteissa hipoo 80 prosenttia. Myös Googlen Play-kaupan aiempi turvattomuus on varmasti ruokkinut ilmiötä. Sen suhteen on kuitenkin viime aikoina nähty paljon parannusta.

F-Securen raportista selviää myös, että rahallista vahinkoa tekevät haittaohjelmat ovat lisääntyneet. Tällaisia ovat esimerkiksi maksullisia tekstiviestejä käyttäjän huomaamatta lähettävät troijalaiset.


Varsinaista suoraa kiusaa tekevien sovellusten rinnalle on noussut mobiilimaailmassa myös uudenlaisia uhkakuvia. F-Secure Labsin turvallisuusasiantuntija Sean Sullivanin mukaan ihmiset antavat liian helposti tietojaan pienten ja arvaamattomien sovellusten käyttöön. Googlen kaltaisia suuria firmoja voidaan ehkä pitää edes jossain määrin vastuullisina sen suhteen, mitä ne käyttäjätiedoilla tekevät, mutta pienet ja tuntemattomammat firmat myyvät tietoja härskisti kolmansille osapuolille.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (20)

Kiedis
Kiedis

2

Tuliko tämä jollekin yllätyksenä? Miksi kukaan edes vaivautuisi tekemään muille haittaohjelmia Androidin markkinaosuuden ollessa maailmalla yli 81%?

Fakta kuitenkin on se, ettei Androidille normaalia maalaisjärkeä käyttäen saa ainuttakaan haittaohjelmaa. Tietoturvapalveluja on käytettävissä, jos niin haluaa, mutta turha niistä on maksaa. Raportitkin kannattaa lukea läpi. Yllättäen niissä kerrotaan haittaohjelmien tulleen netistä tuntemattomilta sivuilta ja esimerkiksi Kiinan omasta sovelluskaupasta ladatuista sovelluksista.

On myös varsin jännää, että Androidin haittaohjelmista raportoivat pääasiassa F-Secure ja Kaspersky, jotka molemmat myyvät maksullisia tietoturvapalveluja Android-laitteille. Alan toimijana neljän vuoden aikana ainoastaan yksi henkilö on lapsensa kertonut saaneen ladattua haittaohjelman puhelimeensa.

On kuitenkin valheellista väittää, ettei Windows Phonelle tai ios:lle ole löytynyt kuluvan vuoden aikana haittaohjelmia, onhan niistä uutisoitukin melko hiljattain. Google kertoo enemmän.

Vastaa
tataka
tataka

5

2@ on muitakin ilmaisandroid suojien kehittäjät olleet kertomassa näistä.

itse saattaisin vaihtaa androidista johonkin muuhunkin, mutta tällä hetkellä wp8 ei saa kunnon selainta, tizen ei tietoa millainen laite tulee ja sovellusvalikoiman kasvaminen on epävarmaa, ubuntu kännykälle voisi olla mutta siitäkään ei tietoa onko hyvä ja tuettu..

no androidiin on pakko käyttää virustorjuntaa ja ladata vain google playsta miljoonia kertoja ladattuja sovelluksia jos tahtoo olla turvassa tosin monella sovelluksella halutaan kauheasti oikeuksia ja ladattu miljoonia kertoja...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Leemee (vahvistamaton)

6

Jännä juttu tää asenne, että Androidille on viruksia vain siksi, että se on suosituin, mutta esim Windowssille viruksia oli/on vain siksi, että se on käyttiksenä reikäjuusto. Ainakin kun PC puolella ollaan, niin Linuxin käyttäjät aina kehuvat kuinka sille ei pysty tekemään viruksia kun koodi on avoin. Eipä niitä Linux viruksia paljonkaan ole ollut kun Linux on kuitenkin marginaali käyttis, mutta puhelinpuolella Android (Linux) viruksia yllättäen on, ja Windows viruksia ei olenkaan.

Kyllä totuus on se että oli käyttiksenä Windows tai Linux, niin aivan yhtälailla niitä viruksia löytyy kun käyttäjäkunta on vain tarpeeksi laaja.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

7

Lainaus:

Miksi kukaan edes vaivautuisi tekemään muille haittaohjelmia Androidin markkinaosuuden ollessa maailmalla yli 81%?


Enemmänkin kyse on siitä, ettei noille muille suosituille alustoille (WP7, WP8 ja iOS) oikein voi tehdä haittaohjelmia. Nuo kolme alustaa kun eivät salli taustapalveluita, omia näppäimistöjä, oletusselaimen vaihtamista, sideloadausta, ajonaikaista suoritettavan koodin generointia jne.

Eli turvallisuuden takia on karsittu ominaisuuksia, avoimuutta ja suorituskykyä. Kuluttaja voi sitten itse valita millaisessa puutarhassa haluaa aikaansa viettää.

Vastaa
perhana
perhana

9

@5
Eihän tämä nyt aiheeseen mitenkään liity, mutta pakko kummastella tuota "wp8 ei saa kunnon selainta" väitettä...
Itselläni on ja on ollut käytössä sekä android, wp8, että vanha windows mobile, sekä symbian luureja, enkä ole millekkään alustalle löytänyt wp8:n vakioselainta paremmin ja selkeämmin toimivaa selainta, kokeiltu on chromet, firefoxit, operat, ja androidin vakioselaimet, eikä niistä mikään vaan tarjoa yhtä miellyttävää käyttökokemusta kuin wp8:n selkeä, nopea, ja mutkattomasti toimiva selain.
Toki puutteena voidaan mainita flashin puute, mutta sen poisjääminen vaan tuntuu olevan nykytrendi muissakin mobiiliselaimissa.

Vastaa
tataka
tataka

10

9@ ei mulla flashin puute ongelmana siinä ole esim flashia ei tueta edes androidille enään. wp8 on paljon huonommin toimiva välilehtien hallinta ja ei saa pakotettua muistaakseni jokasivulle automaattisesti työpöytäversiota. androidin firefox on ainakin itselleni paljon parempi tai opera jos joutuu katveauleeseen jossa edge nopeudet koska siinä pakkaustekniikka.

windows phonelle ei saa muuta kunnon selainta jolla tehdä muuta kuin perus nettisurffaus ainakin silloin kun mulla oli vielä lumia 920. se on totta että selain nopeudeltaan ja monikosketus oli tosi hyvä mutta lisäosia ei saa.

itse tietoturvan takia käytän erijuttuihin eri selainta, myös pc käytössä.

Vastaa
R4ndom1
R4ndom1

11

Tuo että androidille on niin paljon haittaohjelmia, johtuu siitä että se on niin avoin, samalla tavalla kuin windows. Ohjelmat voivat vapaasti käyttää puhelinominaisuuksia, kameraa yms. Ei android itsessää ole reikäinen, ohjelmat koodataa javalla, käännetään tavukoodiksi, jota sitten suoritetaan virtuaalikoneella. Joten ohjelmien toimintaa voisi helposti rajoittaa. Windowsille on helppo tehdä ohjelma, joka käynnistyy sisäänkirjautuessa, ja joka esim. lähettää jokaisen näppäimenpainalluksen palvelimelle, saman voi androidille, mutta ios ja wp ovat niin rajoittuneita ettei niille onnistu.

Vastaa
Michelola
Michelola

13

android pojat aina huutelee kuinka niillä on isoin markkinaosuus mutta vielä on jäänyt epäselväksi mitä hyötyä siitä teille on? Haitat kyllä on selviä...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
symbioosi lumia@ (vahvistamaton)

14

@13 Oliko silloin haittaa,Nokia oli suurin matkapuhelinvalmistaja?.Oli,koska Nokia puhelimien omistajista tuli liian ylimielisiä!!.

Vastaa
Kiedis
Kiedis

15

@13 Reilun 81% markkinaosuudella sovelluskehittäjien intressit ja mahdollisuudet ovat omaa luokkaansa Android-sovelluksille, jos verrataan esimerkiksi reilusti alle 10% markkinaosuuteen jäävään Windows Phoneen. Tokihan ylivoimaisen suuri markkinaosuus antaa myös jonkinlaista osviittaa käyttöjärjestelmän mahdollisuuksista ja toimivuudesta. Tuskin 81 ihmistä 100:sta muuten sitä ostaisi, vai mitä?

On varsin usein nähty kotimaistenkin palveluiden julkaisevan mobiiliapplikaatioita/-sivustoja ensisijaisesti Androidille, koska käyttöjärjestelmällä on eniten käyttäjiä. Windows Phonelle sovellusta/sivustoa ei yleensä tehdä kovinkaan nopeasti perässä, josta hyvänä esimerkkinä Maikkarin Katsomo-palvelu. Katsomon livestreamit eivät ainakaan kesällä toimineet Windows Phonella ja tuen puutteesta kerrottiin varsin avoimesti sivustolla. Huvittavinta tässäkin on se, että Silverlight lienee Microsoftin omaa tekniikkaa, muttei silti pelitä heidän omalla käyttöjärjestelmällään. Androidilla sivusto pyöri ongelmitta. Sovellukset myös päivittyvät useimmin Androidille.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

16

Androidissa on linux kernel mutta sen päällä on kai lähinnä java pohjaisia järjestelmiä. Ilmeisesti suurin osa linuxille tyypillisestä järjestelmästä puuttuu. Joten on hieman kyseenalaista onko Android linux vai ei. Avoimuus on aina kyllä ongelma henkilöille jotka eivät tiedä mitä tekevät.

Mitä tulee suureen markkinaosuuteen niin se kertoo lähinnä suosiosta mutta se ei kerro laadusta. Vaikka ilmeisesti androidissa itsessä on otettu huomioon aika monia uusia tietoturva ominaisuuksia. Google kaupan poliitiikka oli ilmeisesti ongelma sovellutuksille eli he eivät tarkistaneet sovelluksia ennen kauppaan laittoa.

Mutta suositut asiat ovat aina rikollisten kohteita. Mutta kyllä se on siitä käyttäjästä kiinni mitä tapahtuu. Tietoturva alkaa käyttäjästä.

Vastaa
perhana
perhana

17

@15
Pointti onkin siinä, että ollakseen uskottava tuon puolustuspuheen täytyy sitten soveltua myöskin windowsiin, eli samalla tarkoitat myöskin sitä, että windowsille on viruksia yksinkertaisesti siitä syystä että sillä on ylivoimaisesti suurin markkinaosuus, ja tämä ylivoimaisesti suurin markkinaosuus antaa osviittaa käyttöjärjestelmän mahdollisuuksista ja toimivuudesta, koska eihän suurin osa ihmisistä muuten sitä ostaisi/käyttäisi.

Vastaa
Vilperi13
Vilperi13

18

En älyä mistä nämä ihmiset latailevat näitä viruksia. Itse en edes etsimällä löytäisi. Minulla on käytössö avast puhelimella ja en ole ikänä saanut minkäänlaista virusta. Olen lataillut .apk tiedostoja netistä mutta siltikään vastaaviin en ole törmännyt. Jos puhelinta käyttää normaalisti ja laitailee vaan Play Storesta ohjelmia niin ei pitäisi tulla tälläisia ongelmia.

Vastaa
perhana
perhana

19

@19
Kun niitä viruksia ja haittaohjelmia sisältäviä ohjelmia on löytynyt juurikin sieltä Play Storesta, koska google ei etukäteen ennen siellä julkaisua niitä ohjelmia tarkista.

Jos otetaan huomioon että android-puhelinten käyttäjistä vähintään 80 prosenttia on tavallisia peruskäyttäjiä jotka eivät seuraa esimerkiksi afterdawnin kaltaisia sivustoja, ei heille tule mieleenkään asentaa puhelimeensa ensimmäiseksi jotain virusturvaa, kun puhelimen ohjeissakaan ei niin kehoteta tekemään, eikä Play Storekaan missään vaiheessa selkeästi varoita että jokin sieltä ladattu sovellus voisi olla haitallinen.

Ei luulisi olevan liikaa vaadittu että Google tekisi sopimuksen jonkin ilmaisen virusturva-ohjelmiston toimittajan kanssa, ja lisäisi Play Storen käynnistämiseen kehotuksen asentaa tämä ilmainen virusturva.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja