Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Ensivaikutelmia Jollasta - tällaisia kuvia kamera ottaa

20
Juha Tuppi

Ensivaikutelmia Jollasta - tällaisia kuvia kamera ottaa
Jolla kutsui median edustajia tänä aamuna Helsingin Ruoholahteen kokeilemaan eilen julkaistua älypuhelintaan. Parin tunnin testailun perusteella kyseessä on käyttöliittymältään sujuva, jämäkkä ja tyylikäs älypuhelin.

Jolla julkaisi eilen odotetun Sailfish-käyttöjärjestelmällä varustetun älypuhelimensa näyttävästi Helsingin Narinkkatorilla. 450 ensimmäisestä ennakkovarauksen tehneestä 440 haki uuden puhelimen itselleen julkaisutapahtumasta, mutta muut saivat tyytyä älypuhelimen esittelyyn paikan päällä. Jolla onneksi tarjosi tänä aamuna kokeilumahdollisuuden myös niille median edustajille, jotka eivät olleet ennakkovaraajien joukossa - seuraavaksi siis käymme lyhyesti läpi ensivaikutelmia parin tunnin testailun perusteella.

Puhelimen ulkoasu, käsituntuma ja muoto

Puhelin on muodoltaan kulmikas, etenkin verrattuna useisiin muiden valmistajien laitteisiin, mutta kulmikkuus toisaalta lisää sen antamaa jämäkkää vaikutelmaa. Laite tuntuu kädessä hyvältä, ja takakannen miellyttävän tuntuinen mattapinta varmistaa, ettei puhelin luiskahda hikisestäkään kätösestä helposti. Takakannen helppo vaihdettavuus mahdollistaa myös puhelimen värin kustomoinnin omien mieltymysten mukaan. Muovisen takakannen kestävyyttä on spekuloitu pitkälti, mutta sen vaivattoman irroitettavuuden vuoksi voisin kuvitella, ettei se ainakaan kolhimatta rikkoonnu helposti.
Jollasta on karsittu kaikki turhat painikkeet: ainoat napit löytyvät puhelimen oikean sivun yläosasta, jossa sijaitsevat virtakytkin ja äänenvoimakkuuden säätö. Puhelimen yläpäädyssä ovat microUSB- ja audioliittimet, ja sen yläosassa sijaitsevat niin ikään sen etu- ja takakamerat.
Puhelin on 131 mm korkea, 68 mm leveä, 9,9 mm paksu, ja painaa 141 grammaa. Sen koko mahdollistaa periaatteessa yhdellä kädellä käyttämisen, mutta erityisesti käyttöliittymän vaatimien pitkien, näytön ylä- tai alareunoista aloitettavien vetojen vuoksi kahdella kädellä operoiminen tekee laitteen käytön huomattavasti sulavammaksi ja vaivattomammaksi. Voi toki olla, ettei tätä ongelmaa esiinny suurikätisillä käyttäjillä.

Näyttö

Jollassa on 4,5 tuuman IPS qHD -kosketusnäyttö Gorilla 2 -lasilla varustettuna. Näytön koko vaikutti riittävän käyttöliittymän ja sovellusten sulavaan käyttökokemukseen, eivätkä sen tarkkuus ja selkeys jättäneet toivomisen varaa. Näytöstä tuntui saavan tyydyttävästi selvää jopa kirkkaassa auringonvalossa.Kamera

Puhelin tulee kahdella kameralla varustettuna: takaa löytyy kahdeksan megapikselin kamera LED-salamalla ja automaattitarkennuksella, etupuolelta kahden megapikselin kamera. Kameroiden vaihtaminen kuvattaessa tapahtui kamera-asetuksista yhdellä painalluksella. Digitaalista zoomausta ei sovelluksesta vielä löytynyt, mutten sellaista oikeastaan jäänyt kaipaamaankaan. Alla oleva kuva on otettu Jollalla, ja siinä näkyy Jollan tuotepaketti sisältöineen.


Jollalla otetut kuvat

Laitteisto

Jollaa pyörittää Qualcommin 1,4 gigahertsin tuplaydinprosessori. Keskusmuistia puhelimesta löytyy gigan verran, ja tallennuskapasiteettia 16 gigatavua. Laitteessa on myös microSD-korttipaikka. Erilaisia antureita Jolla sisältää viisi: etäisyys-, kiihtyvyys-, gyroskooppi- ja valoisuusanturit sekä sähköisen kompassin. Vaihdettavan 2100 milliampeeritunnin akun kestoksi on arvioitu virallisesti 9-10 tuntia puhekäytössä; käytännössä akun voinee odottaa kestävän normaalikäytössä päivän verran yhdellä latauksella. Jollassa on myös tekniset valmiudet 4G LTE -tiedonsiirtoon, mutta puhelin ei toistaiseksi tue sitä.

Käyttöliittymä ja sovellukset

Lienee syytä heti alkuun mainita, että olen Android-puhelimen omistaja, enkä ole koskaan paljoa käyttänyt Nokian N9 -mallia. Tästä johtuen osa seuraavista huomiosta saattaa tuntua jollekulle itsestäänselvyyksiltä, mutta itselläni oli alkuun pientä opettelua Jollan käyttöliittymän kanssa - ei siksi, että käyttöliittymä olisi vaikea tai kömpelö, vaan lähinnä siksi, että itse välissä epäröin täysin selkeän käyttöliittymän kanssa Android-puhelimista tuttujen valikoiden puuttuessa, tai sitten hätiköin sormikomennoissani rauhallisen käskyttämisen sijaan. Käyttöliittymän oppimiskäyrästä kertonee sekin, että lyhyen alkusekoilun jälkeen pari tuntia kestänyt käyttökokemus tuntui oikein miellyttävältä, selkeältä ja sulavalta.

Puhelimen näytön käynnistäminen tapahtuu joko tuplanapautuksella näyttöön tai puhelimen oikealla sivulla olevasta virtakytkimestä. Ensimmäisenä näyttöön tulee aloitusnäkymä, sen alapuolelta löytyy pidossa olevat sovellukset, ja kolmantena sovellusnäkymä. Jollassa on vertikaalinen käyttöliittymä, mikä tarkoittaa sitä, että pääosa komennoista ja näkymästä toiseen siirtyminen tapahtuu pystysuuntaisilla vedoilla. Usein käytetyt toiminnot, kuten esimerkiksi sovelluksen sulkeminen tai ilmoitusnäkymän vilkaiseminen, tapahtuvat näytön ylä- tai alareunasta alkavalla pystysuuntaisella vedolla. Sovellusten sisällä operoiminen tapahtuu sen sijaan näytön sisällä tapahtuvilla kosketuskomennoilla. Kosketuskomennot on syytä tehdä rauhallisesti, ja eri pyyhkäisyjä voi kokeilla koskettamalla ruutua ja vetämällä sormea hitaasti haluttuun suuntaan, jolloin käyttöliittymä näyttää, mitä komennolla saadaan aikaan. Mikäli toiminto ei ole haluttu, voi sen perua viemällä sormen sitä nostamatta takaisin näytön reunaan.
Sovelluksia testilaitteesta löytyi ne yleisimmät: mainitsemisen arvoinen on muun muassa Here-karttapalvelu, joka tosin ei toistaiseksi tarjonnut Turn-by-turn -navigointia. Koska kyseessä ei ole Android-laite, Google Play ei ole käytettävissä, mutta Jolla Store tarjoaa Android-tuen kautta runsain määrin ohjelmia Sailfish-sovelluksia odotellessa.Loppuyhteenveto

Ensivaikutelmani Jolla-älypuhelimesta on se, että kyseessä on varsin jämäkkä ja toimiva laite. Puhelin saa erityismaininnan hyvällä tavalla yksinkertaistetusta käyttöliittymästä, joka kuitenkin tarjoaa todella monipuolisen ja sulavan käyttökokemuksen. Lopullisen tuomion antamiseksi vaaditaan kuitenkin tarkempaa syyniä ja pitkäjänteistä käytännön kokeilua - jäämme siis odottelemaan testikappaletta.

Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (20)

Anonyymi käyttäjä
1213164/7 (vahvistamaton)

1

Eihän Jollassa nimenomaan tarvitse kurkottaa näytön yläosaan! Pulley menun voi vetää vaikka keskeltä näyttöä! Eli nimenomaan tuo yhden käden käyttö on huomioitu hyvin. Androidissa asia ei ole ainakaan yhtään paremmin. Ylhäältä vedettävän valikon voi Androidissa vetää vain ylhäältä vrt Jollan Pulley Menu. Muilta osin näytön kokoluokat ovatkin nykyään samaa luokkaa eli eroa ei ole. Päinvastoin elekäyttöliittymä vähentää tarvetta painaa ja kurkottaa jotain tiettyä osaa näytöstä.

Vastaa
altsten
altsten

2

Pulley menun voi vetää mistä vaan, mutta jos haluaa vetää sovelluksesta aloitusnäkymään, niin pitää vetää joko yläreunasta sovellus kiinni tai oikeasta tai vasemmasta reunasta moniajoon. N9:n 3,9 tuumaisella tuossa ei ollut mitään ongelmia, mutta veikkaan, että 4,5 tuumaisella on jo huomattavasti hankalampaa.

Vastaa
badmf
badmf

3

Onkos tietoa vielä tän sailfishin avoimuudesta..? ..puhelin kiinnostaisi jo jos adblockerin ja flash-tuen siihen saisi.. Mikäli puhelimen avoimuus on tyyliä maemo, niin ei moisia tarvitsisi varmastikaan kauaa odottaa.
Tämän lisäksi jos bloatwarea ei ole tai sen voi halutessaan poistaa, luurin houkuttelevaisuus nousisi entisestään.
Toki flashaamalla nuo sais nykyiseen android-luuriinikin, mutta alkaa toi android jo jotenkin kyllästyttää..

Vastaa
Agent_007
Agent_007

4

Lainaus:

Tämän lisäksi jos bloatwarea ei ole tai sen voi halutessaan poistaa, luurin houkuttelevaisuus nousisi entisestään.


Itse veikkaan, ettei ole mitään bloatwarea noissa luureissa vielä pitkään aikaan, kun on toistaiseksi niin pienet markkinaosuudet.

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

6

@3 +1
Ostin juuri uuden Nexus 5 mutta se on sitä samaa shittiä vaikkei enää tarvitse rootata (ehkä / pitää katsoa). Ensin kokeilin Lumiaa mutta myin samantien pois, kestin Winliittymää tasan kaksi viikkoa. Jollaa pidän hyvänä mahdollisuutena kun se tulee myyntiin täällä muuallakin euroopassa. Please, älkää mokatko sitä! *_*'

Vastaa
kawasaki7
kawasaki7

7

Itseäkin kiinnosti Jolla todella, mutta nyt alkanut hieman karttamaan puhelinta. Jotenkin mennyt maku tiedottamiseen. Ei kerrota milloin puhelin tarkalleen saapuu kaikille ostettavaksi jne. Tämä jo ihmetyttää, niin mitenhän mahtaa takuut sun muut toimia.. Taidan pysyä Sony:ssä vaan, vaikka Android hieman kyllästyttääkin jo. Tämä Jolla olisi voinut olla vaihtelua kyllä. Sääli sinäänsä että on minun kiinnostus jo lopahtanut.

Vastaa
perhana
perhana

8

Lievää ironiaa havaittavissa tuossa Jollan selainnäytön kuvassa, varsinkin kun juuri ollut kirjoittelua Samsung-mainosten ylenpalttisesta määrästä sivustolla ja niiden mahdollisesta vaikutuksesta sisältöön :D

Kuinka sattuikaan Jollankin kuvaan osumaan Galaxy Note:n mainos ;-)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

9

@ 7:

"Ei kerrota milloin puhelin tarkalleen saapuu kaikille ostettavaksi jne."

Syy lienee siinä, että aloittavan yrityksen ensimmäisen tuotteen saatavilletuloaikaa on erittäin vaikea kertoa varmasti paljoakaan etukäteen, etenkin kun kyseessä on niinkin monimutkainen tuote kuin matkapuhelin. Ne yritykset jotka kertovat päivän paljon ennakkoon, joutuvat usein muuttamaan sitä, jopa useamman kerran.

Vakiintuneemmat yritykset, joiden suunnittelu- ja tuotantoketju on valmiiksi hiottu, kykenevät antamaan tarkempia ennusteita, mutta nekin jättävät markkinoilletulopäivän kertomisen usein aika myöhäiseksi, varsinkin jos tuotteessa on suurempia teknisiä uutuuksia.

Itse annan tällaiset asiat Jollan porukalle kevyellä mielellä anteeksi. Huippuosaajat painavat Jollalla pitkää päivää, saadakseen markkinoille korkeatasoisen puhelimen mahdollisimman pian. Jos saisimme olla kärpäsenä katossa näkemässä mitä Jollalla tapahtuu, hurraisimme varmaankin kuin huippusuorituksille urheilukisoissa. Ja kaipa matkapuhelimen kehittämistä voikin pitää vaativana joukkuelajina.

Vastaa
Boss93
Boss93

10

@7
Takuut hoituu sillä tavalla, että puhelin toimitetaan aivan normaalisti ostopaikkaan, josta se lähetetään kilpailevien valmistajien käyttämien suomalaisten takuukorjaamoitten korjattavaksi.

Vastaa
Michelola
Michelola

12

Repesin pahasti tuolle puolen näytön samsung galaxy mainokselle jollan näytöllä...

Ja nuo testivalokuvat on kyllä aivan surkeita. Ensinnäkin ne on surkeita kuvia itse kameran testaamiseen, ja toisekseen kyll niistä silti näkee että kamera on aivan paska

Vastaa
JussiFX
JussiFX

13

Pakko sanoa että nuo Jollan ikonit ovat aivan järkyttävän rumia. Selaimessa nyt puhumattakaan, miksi mustaa tummansinisellä? Kamera vaikuttaa olevan myöskin aivan susi. Mutta eiköhän tälle jokin fanilauma löydy täältä Suomesta. Nappeja ei edessä ole, mutta näyttää ihan kuin tilaa niille olisi kuitenkin jätetty.
Ei vakuuta.

Vastaa
harham
harham

16

Täysi kunnioitus pienelle Jollan porukalle että saanet tämän aikaiseksi. Nokia Lumiaa työsti 30 kertainen määrä suunnittelijoita plus MS:n divisioonat. Kyseessä on beta ja ominaisuudet riittää suurimmalle osaksi käyttäjiä joiden ei tarvitse jaella tietojaan pilvipalvehuihin. Purnaajat voi koodata jakeluun parempia ohjelmia malliksi. Minusta on hieno idea ettei laite ole ahdettu täyteen ohjelmilla joita suurin osa käyttäjistä ei koskaan kayttäisi. Käsittääkseni ketään ei ole pakotettu hankkimaan laitetta.

Vastaa
arivesa
arivesa

18

Millä nuo kuvat luurista on kuvattu? Onko kyseessä tynnyrivääristymä,vai onko luurin sivut todella kuperat? Värikuoret näyttää kuitenkin suorakulmioilta?

Vastaa
Thor1993
Thor1993

19

Tää kyllä näyttää jakavan mielipiteitä tosi rajusti. Ihan jo arvostelut eri sivuilla on, kuin arvosteltavana olisi ollut eri puhelimet.

Itse olen ton tilannut ja maksanut ja innolla odottelen. Ei se varmasti ole täydellinen, mutta siinä on monta asiaa joita arvosta. Mm. muokattavuus, moniajo ja eleohjaus. Mielipiteitä toki. Ikoneistakin pidän, miksi ihmeessä ne muka on rumia?

Androidiin olen kyllästynyt, se vaan ei toimi niin hyvin kun sen pitäisin. 600e Samsung vielä TouchWizillä höystettynä lagittaa säännöllisesti ja on monessa asiassa hitaampi, kuin 150e Lumia. (Tiedän, nyt sain jokaisen Androiduskovaisen vihat niskaani..) Minulla siis on ollut ja on käytössä Android laitteita. Omistin aikanaan HTC Desiren, loistava puhelin aikanaan. Tehoa ehkä 1/20 osa vaikkapa SGS III:sta, mutta kas kummaa, eipä ole sen hitaampi. Eli vika on selkesti käyttöjärjestelmän. (Tiedän tiedän taas. Kitkat korjaa hyvin tätä ongelmaa ilmeisesti melko hyvin. Silti ehkä pikkusen liian myöhään.)

iPhonesta en ole ikinä oikein välittänyt, en osaa edes juuri sanoa, että miksi, mutta empähän vain ole. Mielipide asia tämäkin.

Siispä, kun Jollan ennakkotilaus avautui, laitoin samantien tilauksen sisään. Katsotaan onko puhelin odotuksen arvoinen. Lähtee satasella ostettu Lumia 800 vaihtoon, tosin Lumian jätän autoon naviks :) Lumiaan olen ollut yllättävän tyytyväinen vaikka sen vähän hätäsesti käytettynä ostin. Softaa todella huonosti (WP8:lle paljon paremmin) etenkin aluksi, nyt tilanne jo paljon parempi. Silti, sulaavuus siinä oli se mikä yllätti. Oletin yhdistelmän Windows + Nokia + vanha prosessori + vähäinen muisti olevan jotain aivan surkeaa, kun vertasin samantyylisillä specseillä oleviin Androideihin. Yllätyin suuresti, kun kaikki animaatiot ym. sujahtikin todella nätisti eikä FPS laskenut missään kohtaa.

Jolla vaan tuntuu tällä hetkellä ainoolta puhelimelta jota innolla voi odottaa.

Ps. Google Playnkin saa jo Jollalle http://jollasuomi.fi/kuinka-saada-google-play-jolla-puhelimeen/

Vastaa
Agent_007
Agent_007

20

Lainaus:

Ihan jo arvostelut eri sivuilla on, kuin arvosteltavana olisi ollut eri puhelimet.


Puhelimissa ihmiset arvostavat erilaisia asioita eri tavalla, mutta on noissa uutisissa/testeissä ollut kyllä myös selkeitä näkemyseroja esim. toisille puhelin on sopivan kokoinen, mutta vaikkapa Iltalehden toimittaja totesi jo keväällä puhelimen olevan aivan liian leveä tavalliseen käteen.
"Tavallisessa kädessä laite on liian leveä, jotta kaikkia toimintoja voisi käyttää yhdellä kädellä."
http://www.iltalehti.fi/digi/2013052117044090_du.shtml
myös tuon takakuoren liukkaus on ollut joillekin ongelma
"Takakuori on kuitenkin liian sileä ja puhelin irtoaa liian helposti otteesta."
http://www.iltalehti.fi/digi/2013112817772863_du.shtml

Lainaus:

Androidiin olen kyllästynyt, se vaan ei toimi niin hyvin kun sen pitäisin. 600e Samsung vielä TouchWizillä höystettynä lagittaa säännöllisesti ja on monessa asiassa hitaampi, kuin 150e Lumia. (Tiedän, nyt sain jokaisen Androiduskovaisen vihat niskaani..)


OFFTOPIC:
Jos Androidin haluaa nopeana niin sitten kannattaa unohtaa nuo puhelinvalmistajien omat käyttöliittymä(purkka)viritykset
http://www.youtube.com/watch?v=jAJNU-6vZRQ (esim. tuosta videosta näkyy hyvin, kuinka tuo Samsung TouchWiz on hitaampi kuin tuo Googlen oma näkemys asiasta)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja