Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Google heitti CyanogenModin ulos Play-kaupastaan

15
Petteri Pyyny

Google heitti CyanogenModin ulos Play-kaupastaan
Android-maailman kauhukakara, CyanogenMod, on ylivoimaisesti maailman suosituin vaihtoehtoinen Android-käyttöjärjestelmäversio. Projekti syntyi alunperin tarpeesta päästä eroon laitevalmistajien -- ja osin myös Googlen -- puhelimiin esiasentamista "turhista" ominaisuuksista ja sovelluksista. Sittemmin projektista on tullut suosittu tapa tuoda uusimmat Androidin versiot käyttöön myös laitteisiin, joiden tuen valmistajat ovat lopettaneet jo aikaa sitten.

CyanogenModin suurin ongelma on kuitenkin ollut alusta lähtien se, että ohjelma vaatii tietyn verran teknistä osaamista, jotta se voidaan asentaa puhelimeen -- käytännössä siis puhelimen "roottauksen", joka ei ole mitenkään keskivertokuluttajalle niitä helpoimpia prosesseja.

Sittemmin CyanogenMod on muuttunut harrasteprojektista isommaksi projektiksi ja aivan hiljattain ihan oikeaksi yhtiöksi. Cyanogen Inc keräsi hiljattain sijoittajilta 7 miljoonan dollarin pääomaruiskeen ja alkoi kehittämään toimintaansa kuluttajaystävällisempään suuntaan.Tärkein askel tässä kehityksessä oli CyanogenModin virallinen asennusohjelma, jonka yhtiö onnistuikin saamaan ladattavaksi Googlen viralliseen Play-kauppaan. Nyt näyttää siltä, että Google ei sittenkään sulata Android-järjestelmänsä "liian helppoa" muuttelua ja on poistanut asennusohjelman kaupastaan.

Google kertoo ohjelman poiston syyksi takuuasioihin liittyvät huolet. Google pyysi Cyanogeniä poistamaan asennusohjelman vapaaehtoisesti -- ja kertoi, että jos yhtiö ei poista ohjelmaa vapaaehtoisesti, se poistetaan kaupasta Googlen toimesta.

Androidin tapauksessa tämä ei tietenkään estä ohjelman jakelua, mutta tekee siitä keskivertokuluttajalle askeleen vaikeampaa. Ohjelman asentamiseksi käyttäjän pitää muuttaa Androidin turvallisuusasetuksia niin, että sovelluksia voidaan asentaa myös Googlen virallisen kaupan ulkopuolelta. Tämän jälkeen ohjelma voidaan ladata suoraan CyanogenModin virallisilta sivuilta.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (15)

Anonyymi käyttäjä
Teemu_84 (vahvistamaton)

1

Googlella ollaan avoimia justiin sen verran kuin itse halutaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Rutger Hauer (vahvistamaton)

2

Eiköhän Cyanogen Inc itsekin odottanut tuota. Minusta ihan ymmärrettävää Googlelta. Ei kuitenkaan täysin tietämättömille tarkoitettu. Hän joka on kiinnostunut, löytää kyllä tuon.

Vastaa
syrtek66
syrtek66

3

Se joka on sen haluaa saa sen ohjeiden mukaisesti koneelleensa. Yksi vaihtoehto on muiden kauppojen käyttö kuin Google Play.

Vastaa
pain83
pain83

5

Ihan oikea päätös Googlelta. Tuo olisi aiheuttanut helvetillisen huolto rumban laitevalmistajille. Ne ketkä tuon haluaa asentaa niin hakekoot cyanogenin sivuilta.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

7

Lainaus:

Yksi vaihtoehto on muiden kauppojen käyttö kuin Google Play.


Veikkaan, ettei myöskään Amazon ota tuota listoilleen. Se on jännä nähdä, että hyväksyykö Samsungin sovelluskauppa tuon listoilleen, kun yritys on kuitenkin tukenut CyanogenModin kehitystä.

Lainaus:

Google kertoo ohjelman poiston syyksi takuuasioihin liittyvät huolet.

Toivon todellakin, että EU-komissio puuttui noihin kuluttajille tarkoitettujen matkapuhelinten lukitsemiseen. Eli oma lista olisi seuraava
* Takuu ei mene puhelimesta, vaikka siihen vaihtaisi toisen käyttöjärjestelmän
* Puhelimen käyttöjärjestelmän lataajaa ei saa lukita
* Puhelimen SIM-lukitukseen automaattinen purku tietyn ajan jälkeen (esim. 6 kuukautta)

Vastaa
Sakke88
Sakke88

9

@8
Kerrotko tarkemmin miten samsung on tukenut cyanogenmodin kehitystä? Varsinkin Exynos piirien avoimuudesta olisi kiva kuulla.

Aika vahvoja ja hyvin perusteltuja mielipiteitä on esitetty siihen suuntaa, että koko homma koko homma on lähtenyt liikkeelle samsungin painostuksesta. Suurimpana android valmistajana samsung ei varmastikkaan katso hyvällä ohjelmaa, jolla päästään eroon ohjelmistoista johon se on panostanut kymmeniä tai jopa satoja miljoonia.

Googlen android liiketoimintaan ei cyanogenmodilla pitäisi olla minkäänlaista negatiivista vaikutusta.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

10

Lainaus:

Kerrotko tarkemmin miten samsung on tukenut cyanogenmodin kehitystä? Varsinkin Exynos piirien avoimuudesta olisi kiva kuulla.


Sansung palkkasi aikanaan CyanogenModin kehittäjän, ja yritys on käsittääkseni jaellut useampaa otteeseen ilmaisia testilaitteita CyanogenModin kehittäjille
http://mobile.slashdot.org/story/11/08/...cyanogen-kondik

Mutta tuo ajuripuoli pitää kyllä täysin paikkaansa, vaikkakin tilanne on käytännössä sama kaikella mobiiliraudalla. Eli valmistajien omat ajurit ovat silkkaa kuraa, ja avoimen lähdekoodin ajureita ei ole jaossa. Tämän takia esim. OpenGL ES 3.0 ei oikein futaa mobiilissa kovin hyvin
https://dolphin-emu.org/blog/2013/09/26...hall-fameshame/

Vastaa
JoniS
JoniS

11

@6 "Toivon todellakin, että EU-komissio puuttui noihin kuluttajille tarkoitettujen matkapuhelinten lukitsemiseen. Eli oma lista olisi seuraava
* Takuu ei mene puhelimesta, vaikka siihen vaihtaisi toisen käyttöjärjestelmän

takuu ei mene vaikka asennat toisen käyttöjärjestelmän.(kunhan olet EU:n kansalaisena ostanut puhelimen EU:n sisäpuolelta kuluttaja asiakkaana)

Vastaa
ramiselin
ramiselin

12

Ymmärrän Googlea jonkin verran. Tällä softalla tietämättömämpi voi saada laitteensa helposti solmuun. Luonnollisesti Google ei myöskään halua tarjota omassa kaupassaan vaihtoehtoja "toisiin" ympäristöihin.

Mutta itseäni kiinnostaa enemmän se, että tämä on ylipäätänsä päässyt kauppaan. Jos se on firman mielestä suorastaan vaarallinen, miksi se sai olla jonkin aikaa saatavilla? Saako Googlen Play-kauppaan syöttää ties mitä roskaa, joka voi olla vapaasti saatavilla kaikille Android-käyttäjille jonkin aikaa?

Vastaa
Sakke88
Sakke88

13

@11
Samsung tosiaan palkkasi Steve kondikin, mutta ei hän kovinkaan kauaan kyseisellä firmalla viihtynyt. En kuitenkaan näe mitään yhteyttä henkilön palkkaamisella ja cyanogenmodin kehityksen tukemisella.

Exynos ja varsinkin 4-sarja oli poikkeuksellisen huonosti dokumentoitu eikä samsung lupauksistaa huolimatta tarjonnnut oikein minkäänlaista tukea.
http://www.ibtimes.com/cyanogenmod-sams...alaxy-s3-galaxy

Huonosta tuesta kertoo myös se, että useat cyanogenmodin kehittäjät eivät olleet ollenkaan halukkaita tukea galaxy s4:sta
http://phandroid.com/2013/03/19/galaxy-s4-cyanogenmod/

Vastaa
Agent_007
Agent_007

14

Lainaus:

Jos se on firman mielestä suorastaan vaarallinen, miksi se sai olla jonkin aikaa saatavilla? Saako Googlen Play-kauppaan syöttää ties mitä roskaa, joka voi olla vapaasti saatavilla kaikille Android-käyttäjille jonkin aikaa?


Lyhyesti, kyllä. Noissa sovelluskaupoissa katsotaan ensisijaisesti että se sovellus yleensä tekee jotain ja ettei se sovellus riko noita yleisiä sääntöjä.

Google on poistanut esim. AdBlock Plussan samalla tavalla myöhemmin, kun joku katsoi tarkemmin läpi noita Google Playn sääntöjä
http://www.puhelinvertailu.com/uutiset....lus_ei_lannistu

Muilla kauppapaikoilla on aivan sama toiminta, esim. Apple on päästänyt kauppaansa emulaattoreita, joita säännöt eivät salli ja sitten ne on poistettu myöhemmin.
http://toucharcade.com/2013/09/04/a-sne...e-file-manager/

Eli nuo sovelluskaupat eivät maagisesti suoraan estä esim. tekijänoikeusrikkomusten tapahtumista (piraattipelit tai ilman lisenssiä olevat), haittaohjelmien levittämistä jne. , mutta hieman ne tekevät sen vaikeammaksi.

Lainaus:

Samsung tosiaan palkkasi Steve kondikin, mutta ei hän kovinkaan kauaan kyseisellä firmalla viihtynyt. En kuitenkaan näe mitään yhteyttä henkilön palkkaamisella ja cyanogenmodin kehityksen tukemisella.


Steve on Samsungilla työskennellessään korjannut CyanogenModissa olevia Samsungin laitteisiin liittyneitä bugeja. Jos siis yritys palkkaa henkilön, jonka sallitaan korjata yrityksen tuotteisiin liittyviä bugeja jossain projektissa niin minä ainakin näen tämän tukemisena.

Vastaa
member83
member83

15

@1
Raha ja kusi noussut vain päähän kuten kaikilla muillakin olisi vastaavassa tilanteessa.

Keskittyisi siihen spywaren ja muun skeidan torjuntaan!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.