Prosessorivalmistajat Applen jalanjäljillä: 64-bittisiä neliydinprosessoreita ensi vuoden alkuun?

9
Juha Tuppi

Prosessorivalmistajat Applen jalanjäljillä: 64-bittisiä neliydinprosessoreita ensi vuoden alkuun?
Useat mobiililaitteiden piirisarjoja valmistavat yhtiöt, kuten Qualcomm, Broadcom ja Nvidia, satsaavat nyt 64-bittisiin neliydinprosessoreihin. Tarkoituksena on saada Applen A7 -järjestelmäpiirin kanssa kilpailevat tuotteet julkaistua ensi vuoden alkupuolella.

DigiTimes raportoi tänään useiden prosessorivalmistajien, kuten Qualcommin, Broadcomin ja Nvidian, panostavan 64-bittisiin neliydinprosessoreihin. Uudet piirisarjat olisi tarkoitus esitellä ensi vuoden alkupuoliskolla, mahdollisesti jo tammikuussa Las Vegasissa pidettävillä CES-messuilla.

Vaikka markkinoille on jo saapunut MediaTekin kahdeksanytiminen piirisarja, todellinen haaste muille valmistajille tällä hetkellä vaikuttaa olevan Applen A7 -järjestelmäpiiri, joka löytyy muun muassa Applen iPhone 5s -älypuhelimesta. Lähteen mukaan muut valmistajat ovat muuttaneet suunnitelmiaan Applen 64-bittisen prosessorin takia saadakseen omat tuotteensa pikaisesti markkinoille.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
365 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Oppo A16 – hinta laskenut -39%

Oppo A16
79 € DNA
229 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Nokia G10 – hinta laskenut -30%

Nokia G10
106 € Hobby Hall
149 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 151 €

Samsung Galaxy S21 5G – hinta laskenut -29%

Kommentit (9)

Jomppupomppu
Jomppupomppu

2

64-bittistä prosessoria ei tarvitse kukaan kännykkänsä, mutta toki niitä valmistetaan jos ja kun nyt näyttää, että 64-bittisyydestä voisi olla tulossa uusi trendi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jepajuudas (vahvistamaton)

3

@2

Melko pitkälti näin. Kohta Jonnet ei osta enää mitään ellei siinä ole 64bit prossu sisässä. 64bit vehkeisiin mennään kuitenkin jossain vaiheessa niin miksei sitten jo nyt.

Toistaiseksi menee jokseenkin samaan sarjaan FaceTimen ja Sirin kanssa. Paljon puhetta ja myytyjä luureja, mutta käyttö/hyöty viistää nollaa. -> Muiden on pakko seurata.

Vastaa
Jakele
Jakele

4

No FaceTime on mulla kyllä jokapäiväisessä käytössä, väliin äänipuheluissa ja väliin yhtälailla videopuheluissa. Eli jos sinulla ei ole käytössä, niin se ei tarkoita, että muutkaan eivät esim FaceTimea käyttäisi... Siiri on mulla jäänyt myös vähemmälle käytölle, kun vaimo ei taitais 'tykätä'... ;)

Vastaa
leipuri777
leipuri777

5

Kannattaako olla aina askeleen jäljessä? Miksi ette kehittäisi 64-bittisiä 8 ytimisiä suorittimia ensi vuonna jotta Apple ei olisi edellä.

Apple julkaisee ensi vuonna jo 6 ytimisiä 64-bittisiä suorittimia kun muut pääsee vasta 4 ytimisen tasolle...

Vastaa
Jakele
Jakele

6

Eiköhän Applella ois jotain oikeaa tarvettakin ja hyötyä ko 64-bittisestä prosusta jopa jo nyt ja pikapuolin enempikin. Tuskin se sitä noin vain huvikseen ois vaihtanut koko alustaansa 64-bittiseksi, jos se vaan ihan hukkatyötä ois...
Vaikka en olekaan mikään alan guru, niin miksköhän iPhone 5s:llä voi kuvata jopa 10 kuvaa sekunnissa -nopeudella? kun kilpailijan hirviökameralla kuluu aikaa jopa neljä (4) sekuntia ennen uuden kuvan ottoa... Oiskohan prosulla tai 64-bittisyydellä, väylillä, tms jotain tekemistä asian kanssa.
Ja noita videokuviakin 5s:llä saa otettua jopa 120 kuvan sekuntinopeudella...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
KalleOOoo (vahvistamaton)

7

@6
Pystyyhän 1020:kin ottamaan monta kuvaa sekunnissa. Mikään ei pakota käyttämään ylinäytteistystä mikä vie toki aivan liian kauan aikaa. Toivottavasti tähän on tulossa parannusta. Toki ainoa laite millä se on edes mahdollista.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

9

@2 @3

No voi nyt lol. "Kukaan ei tarvitse enempää kuin 640k", vai miten se nyt menikään? Ei mutta ihan vakavasti: Lisäteho on aina hyväksi, etenkin jos se saavutetaan akkukestoa uhraamatta, kuten tässä tapauksessa kävi.

Applen uusi prosessori on 2x nopeampi kuin edellinen. Armv8 prosessorin olisi voinut tehdä myös 32-bittisenä, mutta kun kerran käskykanta muuttuu, niin miksei tehdä sitä kerralla kunnolla? iPhone 5s:ssa vanhan ja uuden arkkitehtuurin ero (pelkällä uudelleenkääntämisellä) on CPU-bechmarkeissa parikymmentä prosenttia, 64-bittisyydestä on iloa mm. Objetive-C runtimen kanssa, jossa moni asia nopeutuu selvästi, mm. olioiden allokoinnin ja deallokoinnin nopeus tuplaatui koska runtime voitiin tehdä eri tavalla käyttäen osaa pointterien biteistä muuhun käyttöön kuin muistinosoitukseen. Mikä hyötyy siitä, että olioita voidaan luoda ja tuhota nopeammin: jokaikinen 64-bittinn softa ja näkyy myös akkukestossa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.