Tekstarit ovat "so last season" - Tässä ovat suosituimmat pikaviestiohjelmat

13
Petteri Pyyny

Tekstarit ovat so last season - Tässä ovat suosituimmat pikaviestiohjelmat
Teinit sen tietävät -- operaatoreiden perinteinen lypsylehmä, tekstiviestit, ovat katoavaa kansanperinnettä, jolla pidetään yhteyttä lähinnä enää sukulaisiin, joilta ei löydy puhelimestaan "edes WhatsAppia". Samaan aikaan pikaviestimet itsessään elävät hurjaa muutosta ja keskivertoteiniltä löytyy helposti 5-15kpl eri viestiohjelmia älypuhelimestaan.

Samaan aikaan osa pikaviestiohjelmista muokkautuu yhä enenevissä määrin jonkinlaisiksi ainoastaan kännykässä toimiviksi sosiaalisen median alustoiksi, pelkän viestittelyn sijaan. Tämän lisäksi trendit suosituimpien pikaviestinten välillä eri maiden ja jopa eri kaupunkien välillä vaihtelevat hurjasti.

Keräsimme kokoon otannan tämän hetken suosituimmista pikaviestiohjelmista, montako tunnet ja mitä ohjelmia listalta puuttuu?

Line

Line on korealainen pikaviestiohjelma, joka on megasuosittu etenkin Japanissa, mutta kovassa nosteessa myös Suomessa. Line tukee tekstimuotoista viestittelyä, videopuheluita ja äänipuheluita. Nykytrendin mukaan ohjelmasta löytyvät myös kyseisen verkon omat pelit. Line on ehkä paras esimerkki siitä, miten sosiaalisen median ja pikaviestimen rajat ovat hämärtymässä.Saatavilla: Android, iOS, Windows Phone

GroupMe

Kuten nimikin kertoo, kyseessä on ryhmien väliseen viestittelyyn tarkoitettu sovellus. Ohjelman mielenkiintoisin erikoisuus on sen omistajapohja -- GroupMen omistaa Skype, jonka puolestaan omistaa Microsoft. Tästä huolimatta ohjelmalla ei ole varsinaisesti mitään tekemistä Skypen kanssa ja GroupMe ei tuekaan video- eikä äänipuheluita, mutta on ryhmäviestittelyominaisuuksiensa vuoksi silti erittäin suosittu.

Saatavilla: Android, iOS, Windows Phone

WhatsApp

Mobiilipikaviestinten grand old man, se sovellus, joka on nykyisin käytännössä "pakko" asentaa puhelimeen. Ohjelma ei juuri ominaisuuslistoilla pullistele, mutta on yksinkertaisuudessaan niin helppokäyttöinen, että se löytyy varsin todennäköisesti myös teknopelkoisten lähisukulaistenkin kännykästä.

Saatavilla: lähes kaikille alustoille, mm. Android, iOS, Symbian, Windows Phone, jne

Kik

Kik on yksi harvoista mobiiliin suunnitelluista pikaviestimistä, jonka käyttö ei ole sidottua tiettyyn puhelinnumeroon, vaan pelkän käyttäjätunnuksen luominen riittää -- syy, jonka vuoksi sovellus on suosittu etenkin tablet-käyttäjien keskuudessa. Ohjelma on Suomessa erityisen suosittu, mutta Kik ei osaa kuitenkaan ääni- eikä videopuheluita, vaan keskittyy puhtaasti kuva- ja tekstipohjaiseen viestittelyyn.


Saatavilla: Android, iOS ja Windows Phone

Viber

Ohjelman suosion salaisuus on sen laaja alustatuki ja hyvin toimivat äänipuhelut.

Saatavilla: Android, iOS, Symbian, Windows Phone

WeChat

Kiinalainen palvelu, joka on kasvattanut suosiotaan nopeassa tahdissa myös länsimaissa. Palvelu muistuttaa pitkälti Lineä siinä, että se hämärtää sosiaalisen median ja erillisen viestisovelluksen raja-aitoja toiminnoillaan. Push-to-talk -viestittely, pelit, tavallinen tekstipohjainen viestittely sekä paikannukseen perustuva juttukumppanien etsiminen ovat kaikki osana sovellusta.

Saatavilla: Android, iOS, Windows Phone

Google Hangouts

Hangouts on yksi harvoista positiivisia asioita (joita oikeasti käytetäänkin) mitä Google+ -palvelusta on syntynyt, joita oikeasti käytetäänkin (muuten kuin pakon edessä, kuten uutta YouTuben kommentointia). Hangoutsin erikoisuus on nimenomaan sen monen henkilön välinen videochat-toiminto, joka on omalla tavallaan uniikki ja mahdollistaa mm. virtuaaliset palaverit erittäin hienosti toteutettuna.

Saatavilla: Android ja iOS


SnapChat

SnapChat on suurelle yleisölle ehkä tunnetuin otsikoista, joissa hehkutetaan palvelua intiimien kuvien jakopalveluna. Väitteessä on toki vinha totuus sinänsä, sillä SnapChatin erikoisuus on juurikin se, että lähetetyt viestit katoavat hetken kuluttua niiden katsomisen/lukemisen jälkeen. Palvelu on tarkoitettu nimenomaan kuvien jakoon ja tekstipohjaiseen viestittelyyn, mutta siihen on lisätty pikkuhiljaa toimintoja, jotka rakentavat siitä(kin) entistä enemmän mobiilipohjaista sosiaalista mediaa.

Saatavilla: Android ja iOS

Skype

Äänipuheluita tukevien pikaviestinten esi-isä, jolla on kenties eniten käyttäjiä maailmassa. Skypen vyöry mobiililaitteisiin on ollut kuitenkin tukkoinen ja ohjelma onnistui menettämään ylivoimaisen ykköspaikkansa älypuhelimiin tulonsa takkuilun vuoksi. Megasuosittu edelleen ja käytössä etenkin paljon ulkomaanpuheluyhteyksiä käyttävien keskuudessa -- monissa monikansallisissa yhtiöissä kaikki puheluliikenne on hoidettu Skypen kautta jo vuosien ajan.

Saatavilla: lähes kaikille alustoille, mm. Android, iOS ja Windows Phone

Facebook Messenger

Facebook Messengerin etuna on luonnollisesti sen valtava käyttäjäkunta -- Facebookin oman ilmoituksen mukaan yli 700 miljoonaa ihmistä käyttää Facebookia päivittäin. Facebook Messenger on käytännössä verkkosivuversiosta tuttu Chat, joten lähes kaikki verkon käyttäjät osaavat käyttää palvelua ilman sen kummempaa opettelua. Lisäbonuksena tietysti voidaan mainita myös se, että viestit, jotka lähetetään vaikka käyttäjä ei olisikaan chatissa paikalla, saapuvat Facebookin käyttäjälle viesteinä. Myös viestihistoria pysyy tallessa ja selailtavissa Facebookin viestikeskuksen kautta.


Saatavilla: lähes kaikille alustoille, mm. Android, iOS, Windows Phone (osin sisäänrakennettu)

...ja paljon, paljon muita


Paljon palveluita jäi mainitsematta -- pikaviestinten valikoima on jatkuvasti kasvava kategoria ja osa näistäkin palveluista on taatusti jo vuoden päästä korvattu jollain muulla, uudella ja erilaisella palvelulla. Mutta tosiasia on se, että pikaviestinten maailma on tällä hetkellä äärimmäisen pirstaloitunut ja pysyäkseen eri ihmisryhmien kanssa yhteydessä, vaaditaan käyttöön useampaa eri sovellusta. Samalla eri sovellukset lähestyvät viestittelyä täysin eri tavalla kuin muut, joka tarkoittaa sitä, että samankin henkilön kanssa on toisinaan luontevaa käyttää eri sovellusta sen hetkisen tarpeen mukaan.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
198 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Xiaomi Redmi A3 – hinta laskenut -26%

Xiaomi Redmi A3
84 € BIGBOX.FI
85 € Proshop
85 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 112 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -22%

Realme 11 Pro
268 € BIGBOX.FI
445 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 341 €

Kommentit (13)

AkZuh
AkZuh

1

Typo:

Line on ehkä paras _esimrkki_ siitä, miten sosiaalisen median ja pikaviestimen rajat ovat hämärtymässä.

Vastaa
mcmopo
mcmopo

3

Skypeä olen käyttänyt kun messenger meni kiinni. Lisäksi parista olen kuullut ennempää mutta en käyttänyt. Jotenkin tämä on taas yksi niistä asioista mitkä laittaa miettimään että ikää alkaa tulemaan vaikka en vielä kovin vanha edes ole.

Vastaa
dRD
dRD

4

@3: Ainakin WhatsApp kannattanee asentaa ihan rahansäästön vuoksi -- on jotenkin hämmentävää huomata miten paljon "teknologiaa vihaaviakin" ihmisiä löytyy WhatsAppin konktakteista. Kertoo softan helppokäyttöisyydestä aika paljon.

Vastaa
tataka
tataka

6

@4 joo todella monella whatsapp vaikkei tietotekniikasta pahemmin tiedäkään.

Itselläni paljon käyttöä viber, whatsapp ja facebook messenger, vähän kik ja hangouts ja skype lähinnä peleissä kommunikointiin, kuten myös steam jonka myös saa puhelimeen ja lähetettyä viestejä.

Itse yritän saada tuttuja lopettamaan kik käytön ja siirtymään viberiin.

Ja ei ne tosin taustalla paljoa vie akkua/dataa muutakuin skype joka akkusyöppö.

Vastaa
OneMember
OneMember

7

^ Näistä vain Skype on asennettu omaan puhelimeen. Ja sekin vain sen takia että on voip saatavilla jos ei nettiin pääse muilla koneilla. Muut viestit kulkee sähköpostien kautta tai voip-ohjelmien avulla.

Vastaa
mcmopo
mcmopo

9

@6 Mikä puhelin mahtaa olla kyseessä? Itselläni on Xcover 2:n ja kun skypeä pitää päällä niin akkua kuluu noin 5% vuorokaudessa enemmän.

Vastaa
uga27
uga27

10

Skypeä käytän joka päivä - olen käyttänyt jo vuosia. Romahdutti mun puhelinlaskut ja nyt voin oikeasti juoruilla tunteja. Whatsapp on tervetullut tavallisten tekstareiden tilalle. Käytän sitä kaikkien kanssa joilla on sama sovellus ja nettiyhteys puhelimessaan (suvun vanhuksilla ei ole). Whatsappin myötä en enää ottanut puhelimeni puhepakettiin tekstareita varten mitään osaa; whatsapp on ilmainen.

Vastaa
tataka
tataka

11

@9 nyt galaxy s4 mutta muissakin androideissa kuluttaa sekä harmillista että sen pitää erikseen pistää päälle ja kirjautua siihen kun muissa toimii suoraan. onneksi skypeä ei tulisi muutenkaan käytettyä muuhun kuin pelaamisen kanssa.

skypeen android versioon pitäisi tulla päivitys jolla akunkulutus laskee.

Vastaa
dRD
dRD

13

@12: Tarkoittanet 6snapiä, joka on epävirallinen Snapchat-client? En laskisi samaksi asiaksi, koska Snapchat voi koska tahansa halutessaan blokata 3rd party-kloonit, kuten esim. Instagram teki taannoin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.