Arvostelussa LG Nexus 5

8
LG Nexus 5
Juha Tuppi Juha Tuppi

Sisällys

Googlen teholuuri testissä

Puhelinvertailu.comin testiin pääsi tällä kertaa LG:n valmistama Google Nexus 5. Laitetta on kehuttu yhdeksi parhaista esimerkeistä tämän hetken Android-luurista, jossa Google ei ole tinkinyt näkemyksestään laitteen tai sen ohjelmiston toiminnassa. Suurella näytöllä varustettu ohut ja kevyt puhelin lupasikin hyvää, joten mennään pitemmittä puheitta asiaan ja katsotaan, miten älypuhelin suoriutui testijaksosta.

 • Mitat:
 • 137,84 x 69,17 x 8,59 mm
 • Paino:
 • 130 g
 • Näyttö:
 • 4,95" 1920 x 1080 (445 PPI), Full HD IPS, Gorilla Glass 3
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 800, 2,26 GHz; 450 MHz Adreno 330
 • RAM:
 • 2 Gt
 • Tallennustila:
 • 16 Gt (saatavissa 32 Gt versio)
 • Kamerat:
 • Pääkamera 8 MP, OIS, f/2,5, LED-salama, 1080p videokuvaus; etukamera 1,3 MP
 • Akku:
 • 2 300 mAh
 • Yhteydet:
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, NFC, Bluetooth 4.0 LE
Nexus 5 black trio Nexus 5 pakkaus

Ulkoasu

Nexus 5 on ulkoasultaan tyylikkään musta laatta, josta on karsittu kaikki turha pois. Laitteen oikealta sivulta löytyvät käynnistyspainike sekä SIM-kortin paikka ja vasemmalta äänenvoimakkuuden säädin. Näytön yläpuolelle on sijoitettu etukameran linssi sekä pieni kaiutin ja puhelimen takana on pääkameran linssi, pieni LED-salama ja takakanteen uurretut valmistaja- ja mallimerkinnät. SIM-kortin poistamista varten pakkauksessa tuli erityinen pinni, jolla tökätään pieneen reikään SIM-korttipaikan alla. Kameran sijoittaminen laitteen takapuolella vasempaan yläkulmaan herätti aluksi ihmetystä, mutta ratkaisu tuntui toimivalta käytön aikana - ainakaan linssiä ei tullut rähmittyä näpeillään puhelinta käytettäessä. Kuulokkeiden 3,5 millinen liitin löytyi puhelimen yläosasta ja lataukseen sekä tiedonsiirtoon käytetty microUSB-portti laitteen pohjasta kaiutinaukkojen välistä. Laitteesta on saatavilla myös valkoinen versio, jonka kerrotaan olevan hieman mustaa mattapintaista veljeään liukkaampi kädessä.

Nexus 5 pakkaus auki Nexus 5 pakkauksen sisältö 5 Nexus SIM

Laitteen pelkistetty ulkoasu aiheutti myös toisinaan pienimuotoisen ongelman: vaikka LG kertoi jättäneensä näytön yläpuolelle pienen kaiuttimen näkyviin jotta käyttäjä kykenee tunnistamaan miten päin puhelin on esimerkiksi pöydällä, ainakaan minä en aina erottanut pientä kaiutinaukkoa puhelimesta kiireessä. Tämän seurauksena onnistuin testijakson aikana nappaamaan muutamaan otteeseen puhelimen käteeni ylösalaisin, mikä johti yhden käden akrobatiaan puhelimen pyöräyttämiseksi oikein päin.

Lisäksi näytön alaosasta löytyy pieni valo, joka ei normaalisti erotu näytöstä, mutta viestittää syttymisellään saapuneista puheluista tai viesteistä. Erikoista kyllä, valon toiminta osoittautui hieman valikoivaksi - toisinaan se pysyi pimeänä saapuneesta viestistä huolimatta.

Näitä naputuksen aiheita kompensoikin sitten pitkälle laitteen merkittävä keveys, vaivaiset 130 grammaa, mikä tuntui sitä testattaessa ja vahvisti kuvaa futuristisesta huippulaitteesta, jota on vaivaton käyttää.

Nexus 5 näyttö
Googlen Nexus puhelin kasvoi, lähinnä näytön osalta.

Nexus 5:n näyttö on karkkia silmille ja ehdottomasti yksi laitteen vaikuttavimmista piirteistä. Näyttö ulottuu alle kolmen millimetrin päähän laitteen reunoista, ja terävät yksityiskohdat, kirkkaat värit sekä suuri koko mahdollistavat miellyttävän sovellusten käyttökokemuksen. Netflix-suoratoistokin näytti selkeältä puhelimen 1920 x 1080 -resoluutioisella ruudulla. Suorassa kirkkaassa auringonvalossa näyttö hämärtyi hieman, mutta pysyi silti tarpeeksi selkeästi erotettavana. Gorilla Glass 3 -vahvistelasi säilyi testin ajan naarmuuntumatta taskussa pyörimisestä huolimatta ja vaikutti muutenkin jämäkältä.

Käyttökokemus

Androidin tuorein 4.4 KitKat -käyttöjärjestelmä tarjosi terävintä kärkeä edustavan Android-kokemuksen. Aloitusnäyttöä oli siistitty siirtämällä widgetit pitkän painalluksen taakse piiloon, Google Now -näkymän sai esiin vetämällä aloitusnäytössä vasemmalta oikealle ja ylimääräiset näytöt jatkuivat sovellusten määrästä riippuen aloitusnäytöstä oikealta vasemmalle vedettäessä. Aloitusnäytön alalaidasta löytyivät yleisimmät toiminnot eli puhelut ja yhteystiedot, teksti- ja mediaviesteistä vastaava Hangouts, sovellusnäkymä, Chrome-verkkoselain ja kamera. Ylhäältä alas vedettäessä paljastui ilmoitusnäyttö, jonka yläreunassa näkyi Google Now -palvelun tarjoamat tietokortit sekä omat käyttöasetukset sisältävä ikkuna. Myös takaisin-, koti- ja avoinna olevat sovellukset -painikkeet oli sisällytetty virtuaalisina näytön alareunaan. Sovelluksesta toiseen vaihtaminen sujui mutkattomasti ja nopeasti.

Nexus 5 Nexus 4

Käyttökokemus on parantunut entisestään, mutta ulkoasua on uudistettu hillitysti.

Kookas laite voisi olla hankala yhden käden pyöriteltävä, mutta se pelastaa paljon kosketusherkällä näytöllään sekä noin 8,6 millimetrin ohuudellaan. Puhelin pysyi kiitettävästi hyppysissä ja yhden käden käyttökin sujui suhteellisen jouhevasti. Suuri näyttö tosin aiheutti minun kätösissäni toistuvan ongelman laitetta äänettömälle laitettaessa: eri äänitilat (äänetön, värinä, normaali) löytyivät virtanäppäintä pitkään painamalla avautuvasta ikkunasta, ja kun puhelin oli oikeassa kädessä ja napautettava äänettömän toiminnan ikoni näytön vasemmassa laidassa, onnistuin usein painamaan peukalon lihaksella näyttöä sekunnin murto-osaa ennen kuin peukalo osui haluttuun kohtaan. Tämän seurauksena äänitilat sisältävä ikkkuna hävisi sormen alta ja päädyin napauttamaan halutun toiminnon sijaan sen alta paljastunutta sovellusikonia aloitusnäkymässä.

Suorituskyky

Se, että laitteen runsaasta käytöstä huolimatta siitä ei jää paljoakaan mieleen, kertoo paljon laitteen toimivuudesta: monet asiat havaitsee vasta sitten, kun ne eivät toimi tai toimivat huonosti. Nexus 5 on tässä mielessä erittäin onnistunut laite. Lähes kaikki mitä ryhdyin puhelimella tekemään sujui ongelmitta ja ilman moitteen sijaa. Tästä voitaneen kiittää puhelimen tehokasta Snapdragon 800 -prosessoria ja kahden gigatavun keskusmuistia, jotka tekevät omalta osaltaan sovellusten käyttämisestä sulavan kokemuksen.

Nexus 5 ei kuitenkaan ollut pelkkää hunajaa ja sateenkaaria: suurinäyttöisten älypuhelimien tapaan yksi sen heikoista puolista oli akkukesto. Niin sanotussa normaalikäytössä laite piti laittaa lataukseen noin joka toinen päivä, mikä ei ole tämän kaltaiselta laitteelta huono suoritus, mutta raskaampi videon ja musiikin suoratoisto söivät akkua varsin tehokkaasti - esimerkiksi kolmen vartin lenkki mitattuna GPS:ää hyödyntävällä Sports Tracker -sovelluksella söi akkua kuuden prosentin verran. Nexus 5:n 2 300 milliampeeritunnin akku ei ole huono, mutta asettaa selviä rajoituksia tehokkaan laitteen tarjoamille käyttömahdollisuuksille.

Laitteen suorituskyvystä todisti myös testaus AnTuTu Benchmark 4:ssä, jossa Nexus 5 sai tulokseksi 27 450 pistettä, mitä on pidettävä hyvänä suorituksena.

Kamera

Ensi alkuun kamera tuntui tämän tasoiseen puhelimeen kummallisen kömpelöltä. Hetket livahtivat ikävästi ohi odotellessa kameran tarkentumista saati sitten kuvan ottoa. Tilanne kuitenkin parantui huomattavasti - onneksi - Androidin 4.4.2 -päivityksen myötä, tosin päivityksestä huolimatta kamera ei edelleenkään ole mikään salamasormien kuudestilaukeava.

Nexus 5 kamera Nokia 1520 testikuva Nokia 1520 testikuva
Nexus 5 kamera

Vaikka Nokian Lumia 1020:n kamera onkin pilannut silmäni heikommilta virityksiltä, ei Nexus 5:n kahdeksan megapikselin kameraa f/2,5 -linssillä voi missään nimessä sanoa huonoksi. Hämärässä kuvattaessa kuvan yksityiskohtien tarkkuus luonnollisesti hieman kärsi, mutta ilta/yökuvat onnistuivat silti tyydyttävästi, ja kameran HDR+ -asetuksella saatiin jo oikein nättejä kuvia. Tarkennus antaa myös automaattitarkennuksen lisäksi mahdollisuuden tökätä puhelimen näytöltä kohtaa johon haluaa kuvan tarkentuvan, mutta lukitus saisi olla hieman pitkäkestoisempi - välissä joutui ottamaan tarkennuksen uusiksi useampaan otteeseen, jotta kuvasta tuli halutun kaltainen.

Kamera ei ole mikään salamasormien kuudestilaukeava.
Nokia 1520 testikuva Nokia 1520 testikuva Nokia 1520 testikuva
Nokia 1520 testikuva

HDR+ -kuvaustilan erot ovat silminnähtävät - vasemmalla normaalitilassa kuvattu pyörä ja oikealla HDR+ -kuva.

Puhelimen kamera tarjoaa myös erityiskuvaustiloja panoraama- ja photosphere-kuvien ottamista varten. Ominaisuudet toimivat sinänsä hyvin, mutta heikentävät ikävästi lopputuloksena saatavan kuvan laatua verrattuna normaali- ja HDR+ -tiloihin, mistä syystä niiden käyttö jäi minulla pelkäksi kokeiluksi.

Nokia 1520 testikuva

Google Now

Olin kuullut Nexus 5:n tulevan Googlen virtuaaliassistentilla varustettuna, ja odotin kovasti pääseväni käskyttämään Google Now -palvelijaa. Ilokseni Google Now pysyikin suhteellisen valppaana, ja tarjosi runsain määrin tietoa sijaintini perusteella paikallisliikenteestä, mahdollisista reiteistä sekä jopa kuvamateriaalia alueesta. Välissä Google Now intoutui arvailemaan puolestani reittejä jo siinä määrin, että soveliaimman vaihtoehdon löytäminen vaikutti vaativan enemmän vaivaa kuin mitä ehdotuksista oli hyötyä. Puheohjaus tuntui kuitenkin turhan hoopolta (vaikka tunnistikin lontoonmurteeni kohtalaisesti), joten jätin sen käytön sikseen turvautuen perinteisempään sormilla sohimiseen.

Loppuyhteenveto

Mitäpä tuota kiertelemään: Nexus 5 on hieno älypuhelin. Ainoa todellinen motkotuksen aihe on sen akkukesto, mikä sekin on kuitenkin vähintään tämän hetken älypuhelimien keskitasoa (tai ehkä jopa vähän parempi).

Suuren näytön vuoksi puhelin tasapainoili toisinaan käytettävyyden rajoilla, mutta paria arvostelijan pienestä kädestä johtuvaa satunnaista tapausta lukuunottamatta sen käyttö sujui kaiken kaikkiaan näppärästi - itse asiassa täytyy todeta, että viisituumaiseksi puhelimeksi se on yllättävän kevyt ja ketterä käytettävä. Näyttö olikin sitten todella vaikuttava väreiltään ja terävyydeltään, kosketuksentunnistus toimi moitteettomasti ja sovellusten käyttö luisti kuin ajatus.

Kamera ei ole huipputasoa, mutta sekin ansaitsee kiitettävän arvosanan. Tuorein Android-käyttöjärjestelmä sovelluksineen takaa laitteelle erinomaisen muokattavuuden jokaiseen makuun sopivaksi.

Google Now myös yllätti positiivisesti - pieniä kauneusvirheitä lukuun ottamatta ominaisuus tuntui todella toimivan ja tarjoavan oikeasti käyttökelpoisia neuvoja.

Erityisen kuvaavaa mielestäni on se, että parin viikon testauksen aikana tunsin voivani tehdä laitteella sujuvasti kaikkea, mitä mieleeni juolahti. Ikuisena pedanttina voin toki keksiä laitteesta parannettavaa, mutta totuus on se, että kyseessä on erittäin toimiva puhelin.

LG Nexus 5

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (8)

Anonyymi käyttäjä
iphooni (vahvistamaton)

2

Google now toimivuuden huomaa vasta suuressa maailmassa. Voin antaa yhden esimerkin matkaltani Berliinissä. Selasin hotellissa päivän kohteen web sivua. Lähdettyäni hotellilta tuli puhelimeen now ilmoitus joka sisälsi kävely reitin opastuksen lähimmälle metro asemalle sekä juna tiedot aikoineen ja laituri paikkoineen kohteeseen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
inkogn (vahvistamaton)

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti iphooni:

Google now toimivuuden huomaa vasta suuressa maailmassa. Voin antaa yhden esimerkin matkaltani Berliinissä. Selasin hotellissa päivän kohteen web sivua. Lähdettyäni hotellilta tuli puhelimeen now ilmoitus joka sisälsi kävely reitin opastuksen lähimmälle metro asemalle sekä juna tiedot aikoineen ja laituri paikkoineen kohteeseen.

Suureksi maailmaksi riittää tässä tapauksessa myös ainakin helsingin seutu. Tuntee HSLn reittioppaan ja ehdottaa tuota reittiä googlettamiisi paikkoihin

Vastaa
4NEXUS4
4NEXUS4

4

Hieno arvostelu!

Onneksi tuo kamera näyttää olevan parantunut, mutta vaivaako sitä seuraava ongelma:

Muuten pimeä huone, mutta loisteputki päällä. Tämän jälkeen automaattiasetukset päälle. Sitten kuvaat valkoista paperia loisteputken ollessa päällä (ilman salamaa).

Nexus 4:llä tälläinen kuva näyttää täysin vihreältä...

Vastaa
tumetski
tumetski

5

Lainaus:

Onneksi tuo kamera näyttää olevan parantunut, mutta vaivaako sitä seuraava ongelma:

Muuten pimeä huone, mutta loisteputki päällä. Tämän jälkeen automaattiasetukset päälle. Sitten kuvaat valkoista paperia loisteputken ollessa päällä (ilman salamaa).

Nexus 4:llä tälläinen kuva näyttää täysin vihreältä...

Onneksi itellä ei tule vastaavaa kuvausasetelmaa kovinkaan usein vastaan ;-)

No, epäilen vähän kameran "viallisuutta", awb vain menee metsään loisteputken valon värin vuoksi.. ko. tilanteissa valkotasapainon voi ihan hyvin säätää käsin vaikkei sitä muuten säätelyä harrastaisikaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mikä on huippu? (vahvistamaton)

6

Vesi- ja pölytiiviys pitäisi olla huippumalleissa itsestään selvyys. Siitä -1 tähti.
Tuntuu että "pikkuiset" kameraongelmat ohitetaan liian heppoisesti.
Entäs kaiuttimet? Minkälaiset puheluissa? Musan toistossa?
Entäs mikä on lisälaitesaatavuus (ja niiden laatu)?
Design on katsojan silmässä, mutta onko tuo mielestäsi muka parasta mitä huippuluureissa nyt on? Ei minusta.

Aika heppoista arvostelua. Tähtiä ropisee muutenkin ihan liian helposti nykyään joka arvostelussa.

Vastaa
rockknee
rockknee

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mikä on huippu?:

Vesi- ja pölytiiviys pitäisi olla huippumalleissa itsestään selvyys. Siitä -1 tähti.
Tuntuu että "pikkuiset" kameraongelmat ohitetaan liian heppoisesti.
Entäs kaiuttimet? Minkälaiset puheluissa? Musan toistossa?
Entäs mikä on lisälaitesaatavuus (ja niiden laatu)?
Design on katsojan silmässä, mutta onko tuo mielestäsi muka parasta mitä huippuluureissa nyt on? Ei minusta.

Aika heppoista arvostelua. Tähtiä ropisee muutenkin ihan liian helposti nykyään joka arvostelussa.

Eikö kuitenkin kokonaisuutta näillä tähdillä arvioida ja käyttökokemusta? Nexus 5 pesee jokaisen android luurin ainakin käyttömukavuudessa ja nopeudessa. Tietysti jos haluaa puhelimen missä markkinoiden paras kamera, äänekäs kaiutin ja rakenne joka kestää vedet ja pudottelut tämän puhelimen tähdet olisi varmasti 3/5. Oikeastaan koko tähtien antamisen voisi jättää pois; loppuun vaan yhteenveto missä laite vahvoilla ja missä heikoilla.

Vastaa
Cobey
Cobey

8

Kun hankin uutta Android puhelinta, en nähnyt mitään järkeä, miksi olisin ostanut Nexus 5:sen Suomesta hintaan 450€, kun LG G2 maksaa vain 530€. Oli suuri pettymys, että Nexus 5 on tämän hintainen Suomessa, mutta jenkeissä puhelimen saa 360 dollariin.

LG G2 on lähes sama puhelin, mutta muutamat speksit ovat huomattavasti parempia: - akku 3000mAh
- näyttö 5,2 tuumaa
- kamera 13mpx
- 32GB storage.
Ainoa huono puoli G2:sessa on LG:n oma bloatware käyttöjärjestelmässä, mutta se on poistettavissa custom ROMilla.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.