Arvostelussa Jolla

53
Jolla
Sami Koivunen Sami Koivunen

Sisällys

Erottuuko Sailfish-käyttöjärjestelmä edukseen?

Suomalainen startup-yritys Jolla esitteli viime marraskuussa Helsingin Narinkkatorilla yhtiön omaan Sailfish-käyttöjärjestelmään perustuvan Jolla-puhelimen. Puhelin on jo onnistunut osoittamaan, että itse laitetta ja uutta käyttöjärjestelmää kohtaan on kiinnostusta, vaikka massatuotteeksi siitä ei vielä ole ollut.

Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä perustuu Nokian N9 -puhelimessa nähtyyn MeeGo-käyttöjärjestelmään. Jolla Mobilen takaa löytyykin MeeGon kehittämisessä mukana olleita suunnittelijoita ja kehittäjiä. Puhelin on kirjoitushetkellä saatavilla Jollan verkkosivuilta ja DNA-kaupoista 400 euron hintaan. Jollan ehkäpä tärkeimpiä ja haastavimpia tavoitteita on kyetä erottautumaan kilpailijoistaan ja tarjoamaan vakavasti otettava vaihtoehto. Testissämme kiinnitimme erityishuomiota Sailfish-käyttöjärjestelmään ja tutkimme, miten tekniset ominaisuudet pärjäävät kilpailussa juuri älypuhelinjättiläisiä vastaan.

 • Mitat:
 • 131mm x 68mm x 9.9mm
 • Paino:
 • 141g
 • Näyttö:
 • 4.5" IPS qHD (960×540), Gorilla Glass 2
 • Suoritin:
 • 1,4 gigahertsin Snapdragon 400 -tuplaydinsuoritin
 • RAM:
 • 1 Gt
 • Tallennustila:
 • 16 Gt, laajennettavissa microSD-kortilla
 • Kamerat:
 • Kahdeksan megapikselin takakamera automaattitarkennuksella ja LED-salama. Etukamera kaksi megapikseliä.
 • Akku:
 • 2100 mAh, vaihdettavissa
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Sailfish

Ulkoasu

Muotoilultaan Jollaa voisi kuvailla vankkarakenteiseksi ja nykymittapuulla melkoisen palikkamaiseksi. Puhelin koostuu selvästi kahdesta eri osasta, eli näyttöpuolesta ja irroitettavissa olevasta takakannesta (The Other Half). Takakansi ei ole pelkästään tavallinen kuori, vaan se sisältää Jollan tunnistaman kuoret yksilöivän tunnuksen. Takakuoreen voidaan teknisesti yhdistää vaikkapa lisäakku, aurinkokenno tai näppäimistö. Jollan itsensä mukaan ainoastaan innokkaiden harrastelijoiden mielikuvitus on rajana The Other Halfin mahdollisuuksille.

Jolla Jolla

Jollan tyyli poikkeaa markkinoiden muista puhelimista ja on persoonallisen toimiva.

Vaikka laite onkin palikkamainen, on se silti alle 10 millimetriä paksu. Fyysisiä painikkeita ovat ainoastaan laitteen reunoilta löytyvä virtapainike ja äänenvoimakkuuden säätö. Painikkeet ovat selvästi sormilla tunnusteltavissa ja riittävän herkkiä. Fyysisten painikkeiden vähyydestä johtuen puhelimen etupuoli on tyyliltään minimalistinen ja näyttöä korostava. Näytön reunoilla huomio kiinnittyykin huomattavaan määrään tyhjää tilaa. Puhelimen yläreunasta löytyvät tutut 3.5mm audio- ja MicroUSB-liitännät. Kaiken kaikkiaan Jolla poikkeaa ulkonäöltään selvästi markkinoiden muista puhelimista ja tyyli on persoonallisen toimiva.

Tekniikka

Jolla hyödyntää puhelimena eleitä poikkeuksellisen hyvin, mutta ajoittain näytön reagoinnissa oli ongelmia, kun eleiden tai painallusten vastaanotto ei onnistunut halutulla tavalla. Testin aikana puhelin myös meni joitakin kertoja tuntemattomasta syystä täysin jumiin. Havaittavaa hitautta puhelimen käytössä esiintyi useasti, mutta tilanne oli yleensä korjattavissa moniajoa vähentämällä. Laitteeseen olisikin toivonut RAM-muistia kahden gigatavun verran nykyiseen yhteen verrattuna. Käynnistysajaltaan Jolla oli kiitettävän nopea.

Puhelimen sisuksista löytyy Micro SIM -liitäntä, NFC ja tietoa kuorille vievä I2C-liitäntä. Yhteyksistä Jolla tukee 4G LTE -verkkoyhteyttä, mutta Sailfish ei sitä vielä nykyisellä ohjelmistoversiolla tue. Käyttäjän on siis vielä tyytyminen GSM-, 3G- ja WLAN- verkkoihin (802.11b/g/n). Verkkoyhteyden jako on Jollalla mahdollista, mutta vaatii vielä toistaiseksi kikkailua.

Jolla
Nykyisellään Jollan akunkesto on sen ehdottomia kompastuskiviä.

Jollan 4,5 tuuman näyttö tukee qHD-resoluutiota (960x540) ja pikseleitä tuumaa kohti löytyy 245. Näytön tarkkuus on Jollan perustarpeille riittävä, mutta markkinoiden kilpavarustelussa se jää kilpailijoilleen. Käytön aikana huomaa satunnaisesti kaipaavansa tarkempaa näyttöä ja erityisesti käytettyään kilpailijoiden tarkempia näyttöjä muutoksen Jollan alle HD-tason näyttöön huomaa selvästi. Kooltaan näyttö on kompakti ja käyttö onnistuu vaivatta yhdellä kädellä.

Akunkestoltaan Jolla tuottaa pettymyksen. Aktiivisella käytöllä yhden päivän käyttö on juuri ja juuri mahdollisuuksien rajoilla. Tilannetta voidaan mahdollisesti parantaa myöhemmin ilmestyvillä ohjelmistopäivityksillä. Itse en näkyvää syytä akun nopealle hupenemiselle keksinyt ja nykyisellään akunkesto on Jollan ehdottomia kompastuskiviä.

Sailfish

Testin aikana Sailfish-käyttöjärjestelmä on ehtinyt päivittyä versioon 1.0.2.5. Käyttöjärjestelmäpäivitykset ovat tuoneet merkittäviä parannuksia aina kamerasta käyttöliittymään ja laitteen ominaisuuksia on tarkoitus tätä kautta kehittää edelleen. Käyttöjärjestelmänä Sailfish ei ole Androidiin ja iOS:ään verrattuna yhtä helposti lähestyttävä, mutta muuttuu hetken totuttelun myötä käytettävyydeltään ainakin kohtuullisen sulavaksi. Ennen ostopäätöstä käyttöjärjestelmän perusperiaatteisiin ja tuntumaan kannattaa kuitenkin tutustua, jos se suinkin vain on mahdollista.

Ohjelmistoltaan Jolla tarjoaa käyttäjälle ”keskeisinä sovelluksina” sähköpostin, Android-tukisovelluksen, Microsoft Exchange -synkkaussovelluksen, kellon, muistiinpanot, musiikkisoittimen, kalenterin, kartat, laskimen, gallerian, Yandex-kaupan ja dokumentit. Jollan oma kauppasovellus poikkeaa käyttöliittymältään melkoisesti esimerkiksi Applen, Google Playn ja Yandexin vastaavista. Kauppa sisältää kirjoitushetkellä noin 100-200 sovellusta ja mukana tulevasta Yandex-kauppasovelluksesta voi hankkia lisää. Jollan kauppa ei sisällä maksullisia sovelluksia ja suurin osa sovelluksista onkin melko yksinkertaisia. Toisaalta kauppa päivittyy jatkuvasti uusilla sovelluksilla ja kauppa on mielenkiintoisen yhteisöllisesti toteutettu.

Jolla käyttöjärjestelmä Sailfish Jolla käyttöjärjestelmä Sailfish Jolla käyttöjärjestelmä Sailfish Jolla käyttöjärjestelmä Sailfish

Ennen ostopäätöstä käyttöjärjestelmän perusperiaatteisiin ja tuntumaan kannattaa tutustua, jos se suinkin vain on mahdollista.

Sailfishin käyttöliittymässä näytön herätys onnistuu kaksoisnapautuksella ja yhdellä sipaisulla ylhäältä alaspäin pääsee nopeasti käsiksi sekä asetuksiin, kameraan, mykistykseen että puhelinominaisuuksiin. Lukitusnäkymän voi avata kaksoisnapautuksen lisäksi virtapainiketta painamalla. Alhaalta ylöspäin vedettäessä avautuu Sailfishin kotinäkymäruutu, josta käyttäjä näkee avoinna olevat sovellukset sekä muutaman tärkeimmän puhelintoiminnon. Aito moniajo onkin eräs Sailfishin suurimmista vahvuuksista. Kerrallaan Sailfish kykenee pitämään auki yhdeksää eri sovellusta ja sovellusten hallinta onnistuu helposti muutamilla pienillä pyyhkäisyillä. Parhaiten moniajoa osaavat hyödyntää Jollan omat sovellukset. Toisen kerran alhaalta ylöspäin vedettäessä avautuu sovellusruutu. Akku- ja verkkoyhteystiedot näkyvät lukitusnäytöstä kotinäkymään vaihdettaessa, mutta eivät pysyvästi erikseen millään näytöllä.

Yhtenä tärkeimmistä ominaisuuksista Jollassa on mahdollisuus asentaa Android-sovelluksia. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin yleensä sovellusten hitaus ja osa sovelluksista ei toimi puhelimella ollenkaan. Testissä kokeilimme Falcon Pron, Feedlyn ja WhatsAppin asentamista vaihtelevalla menestyksellä. Falcon Pro toimi muuten moitteettomasti, mutta hitaasti. Feedly puolestaan kaatui nopeasti käynnistyksen jälkeen. WhatsAppin kohdalla kokeilimme asentaa Jollalle kehiteltyä MitäKuuluu-sovellusta, joka pienen säätämisen jälkeen onnistuikin.

Karttapalveluna Jolla käyttää Nokian HERE -karttoja. Sovellus mahdollistaa nykytilassaan ajo-ohjeiden haun kohdetta painamalla tai erikseen kirjoittamalla. Navigointia Jollasta ei toistaiseksi löydy.

Jolla camera closeup

Kamera

Paperilta katsottuna Jollasta löytyy keskihintaiselle älypuhelimelle varsin tyypillinen kahdeksan megapikselin kamera. Suorituskyvyltään kamera ei ole huono, mutta kamerateknologiaan merkittävästi panostaville kilpailijoilleen se jää auttamatta. Kuvaus onnistuu vaaka- ja pystyasennossa ja sovellus tarjoaa aivan yksinkertaisimmat säätöasetukset, kuten salaman, tarkennuksen ja muutaman eri valkotasapainoasetuksen. HDR- tai panoraamakuvausta Jollasta ei löydy. Hyvällä valaistuksella kuvien laatu on parhaimmillaan hyvä, mutta pikaisen testin perusteella hämäräkuvaukseen Jolla ei ole oikea laite.

Jolla testikuva Jolla testikuva
Jolla kamera
Kamerasovellus tarjoaa yksinkertaisimmat säätöasetukset, kuten salaman, tarkennuksen ja valkotasapainon.
Jolla testikuva Jolla testikuva

Hyvällä valaistuksella kuvien laatu on parhaimmillaan hyvä, mutta pikaisen testin perusteella hämäräkuvaukseen Jolla ei ole oikea laite.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan Jolla pärjäsi testissämme kohtalaisen hyvin. Vaikka ongelmia esiintyikin, pystyi laite tarjoamaan myös kokonaan uusia näkökulmia älypuhelimen käyttöön. Jollan suurimmiksi kompastuskiviksi osoittautuivat lopulta akunkesto, suorituskyky ja näyttö. Toisaalta käyttöliittymä oli vahvuus ja laite osoitti selvästi havaittavaa potentiaalia, kunhan lastentaudeista vain päästään eroon. Jollan kannalta luonnollinen seuraava kehitysaskel olisikin saada käyttöjärjestelmä tarjolle isompien puhelinvalmistajien tunnetuille puhelinbrändeille. Helppokäyttöisyyttä ja monipuolisuutta puhelimeltaan toivovan kannattaa kuitenkin vielä toistaiseksi kääntää katseensa kohti Android-, WP- ja iOS-puhelimia.

Suomalaisena puhelimena Jolla sai osittain ansaitsemattaankin erityiskohtelua puhelinta arvostellessa. Laitteen tekniset ominaisuudet eivät toisaalta anna riittävästi vastinetta 400 euron hintalapulle, mutta Sailfish on käyttöjärjestelmänä ehdottomasti piristävä vaihtoehto. Jolla on lisäksi selvästi onnistunut herättämään eloon yhteisön, jolla on halua ja osaamista kehittää vakavasti otettava kilpailija älypuhelinmarkkinoille.

Samalla se on myös onnistunut pitämään aluksi kovilta kuulostaneita lupauksiaan ja yhtiön ensimmäiseksi älypuhelimeksi Jolla ei ole ollenkaan hassumpi. Kilpailijoilleen se tosin häviää lähes kaikessa paitsi takakuoreen, moniajoon ja eleisiin liittyvissä yksityiskohdissa.

Kilpailu

Arvomme samalla kaikkien tätä arvostelua kommentoivien rekisteröityneiden käyttäjiemme kesken virallisen Jolla-pipon (valmistajana Makia). Arvonta suoritetaan 10.2.2014 klo 23:59 mennessä kommentoineiden kesken ja voittajiin otetaan yhteyttä yksityisviestillä keskustelualueidemme kautta.

Jolla

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (53)

Zimzin
Zimzin

1

Sitä päivää odotellessa kun Jolla saa puhelimen ulkokuoren sisustaa vastaavaan malliin. Käyttöliittymä ja idea ovat kohdillaan, mutta hardware ei vaan kohtaa ja korostä käyttökokemusta jotta itse edes harkitsisin tätä puhelinta. Kuten kirjoittaja yhteenvedoissaan sanoi, helppokäyttöisyys ja monipuolisuus puhelimesta puuttuu ja sitä moni (minä mukaanlukien) haluaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Moks (vahvistamaton)

3

Akun kestolle olisi löytynyt syy netistä pienellä etsimisellä. Kyseessä on ohjelmallinen vika, jossa takakannen yhteyttä hoitava palvelu on tarpeettomasti päällä koko ajan. Vika on ohjelmallinen ja korjattiin juuri eilen päivityksessä 1.0.3.8.

Vastaa
dRD
dRD

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Moks:

Akun kestolle olisi löytynyt syy netistä pienellä etsimisellä. Kyseessä on ohjelmallinen vika, jossa takakannen yhteyttä hoitava palvelu on tarpeettomasti päällä koko ajan. Vika on ohjelmallinen ja korjattiin juuri eilen päivityksessä 1.0.3.8.

Totta, mutta ei sinänsä muuta arvostelua ja sen yhteenvetoa, johtui vika mistä tahansa. Hyvä että on korjattu ja saatamme palata joskus myöhemmin keväällä aiheeseen, mikäli päivityksiä napsuu nykyiseen tahtiin.

Vastaa
Teamy
Teamy

5

Ulkoasu on kyllä sekä UI:n että kuorien osalta todella tyylikäs. Toivottavasti Jolla saa tuleviin puhelimiinsa kilpailukykyistä rautaa.

Vastaa
Immuuni
Immuuni

6

Tosiaan akkukesto on korjattu ja itsekin jo jouluna kytkin NFC:n pois päältä jotta akun kulutus laskisi. Nyt mennään lataamatta se kaksi päivää, joka on älypuhelimeksi hyvä suoritus. Lisäksi verkkoyhteyden jako Jollalla ei vaadi enää kikkailua: Tethering niminen sovellus on julkaistu Jolla-kaupassa joskus tammikuun alussa. Kaipaisin artikkeliin korjausta näihin asioihin. Antaa väärän mielikuvan laitteesta!

Vastaa
LaDeXi
LaDeXi

7

On kyllä melkoinen prototyyppijulkaisu koko Jolla. Perustoimintoja puuttuu ja bugeja tuntuu riittävän kuin Battlefield 4:ssä konsanaan.

Vastaa
JussiFX
JussiFX

8

Ihan jees arvostelu. Jolla ei kyllä tosiaan anna rahoille vastinetta, mutta käsittääkseni tämä puhelin onkin lähinnä kokeilunhaluisille tms harrastajille. Itse en ole suuri Jollan käyttöliittymän tai graafisen tyylin fani (vaikka ihan kivoja juttujakin on kyllä). Toivottavasti ostajalle välittyy viesti että kyseessä on keskeneräinen tuote (vielä).

Vastaa
reto88
reto88

9

Asiallinen arvostelu. Moniajosta ja sen myötä ilmenevästä takeltelusta kiinnostaisi tietää se "kipu raja". Aikoinaan n900 ja sittemmin n9:llä tuli käytettyä enimmillään ehkä neljää sovellusta kerralla ja uskoisin Jollan suoriutuvan sellaisesta vallan hyvin, vai olenko väärässä? Jos moniajoa haukutaan vaikkapa testimielessä kokeillun parinkymmenen sovelluksen yhtäaikaisen käytön takia syntyvästä hidastelusta, on se minusta hivenen arveluttavaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
juddt79 (vahvistamaton)

10

Eihän se mikään yllätys ole ollut, että Jolla on buginen. Oma N9ni oli tullut tiensä päähän viime syksynä eikä markkinoilla yksinkertaisesti ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin uusi, pian ilmestyvä Jolla. Jo N9ssä tein itse sovelluksia ja käytin kovasti muiden kuin Nokian julkaisemia appseja. Kuitenkin Aegiksen kytkeminen pois päältä flashaamalla uusi kernel voi olla hankala temppu monelle. Mutta jotta N9iin saattoi laittaa jonkun oman repon listaan, piti näin tosiaan tehdä. Jolla oli jo paljon ennen julkaisua ilmoittanut, että mitään aegista meidän tuotteeseen ei tule. Miten se onkaan helpottanut esim. openrepos-sovellusten levitystä ja vielä aikana, jolloin Jollan omassa kaupassa appseja oli joitain kymmeniä.

Jollalla on vielä ongelmia Qt5:n kanssa. Sovellusten tekeminen tuottaa enemmän harmaita hiuksia kuin Harmattanin Qt4.7. Olenkin alkanut siirtyä Sailfish-sovelluksissa pythoniin vaikka ongelmia siinäkin on Qt-kirjastojen moduuleissa. Kumpikohan "voiton" vie: PyQt vai PyOtherside?

Vastaa
auliplk
auliplk

12

Nollasta tulee hyvä jos annamme sille mahdollisuuden. Itse olen ekan aallon tilaaja. Nuoria on kannustettava, ei ole mitään syytä heittäytyä kyyniseksi tällä kohtaa. Vähän vanhempana ihmisenä toivoisin parempaa resoluutiota näyttöön samoin kuin fontin suurentaminen mahdollisuutta. Ei kun tsemppiä jolla ! Meitä on paljon täälä taustajoukoissa!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

13

On merkittävä puute artikkelissa, että akkukeston korjaavasta, jo ilmenstyneestä päivityksestä ei kerrota. Puutetta ei korjaa maininta "tilannetta voidaan mahdollisesti parantaa myöhemmin ilmestyvillä ohjelmistopäivityksillä".

Muuten hyvältä vaikuttava artikkeli. Vielä hiukan lisää laajuutta olisi ehkä saanut olla.

Kiitokset mielenkiintoisesta jutusta!

Vastaa
dRD
dRD

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ademeion:

On merkittävä puute artikkelissa, että akkukeston korjaavasta, jo ilmenstyneestä päivityksestä ei kerrota. Puutetta ei korjaa maininta "tilannetta voidaan mahdollisesti parantaa myöhemmin ilmestyvillä ohjelmistopäivityksillä".

Juttu saatiin valmiiksi keskiviikkona ja siirtyi graafikollemme taittoon. Jollan SailfishOS:n päivitys ilmestyi jakoon eilen (perjantaina), joten tuota ei luonnollisestikaan ehditty erillistestaamaan artikkeliin enää.

Kuten sanottu, odottelemme varmaankin pari isompaa SailfishOS:n päivitystä ja teemme erillisen "Miltä Jolla tuntuu nyt N kuukautta ja X päivitystä myöhemmin?" -päivitysjutun.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

16

Aivan kuten Jolla itsekin sanoo, on tämä ensimmäinen härveli laajemman luokan betatestaus. Mielestäni ovat tehneet erittäin hienoa työtä ja odotan innolla ja mielenkiinnolla Jollan kehitystä. Saattaa löytyä heidän laite joskus minultakin, jos jatkavat samaa rataa.

Vastaa
creativeb
creativeb

19

Miksi kaikki itkee huonon raudan perään? Harvemmin puhelimen lagaaminen johtuu raudasta. Käyttis on yleensä joka sen aiheuttaa. Hyvä esimerkki oma galaxy s3. Samsungin androidin päälle tekemä räpellys sotkee ja lagaa. Asensin Cyanogenmodin ja tadaa, puhelin on kuin eri planeetalta. Eiköhän se jollan käyttis siitä parane, kun aika kuluu.

Vastaa
jkij
jkij

20

nokia N9.
tänäkin päivänä nopein.
89 sovellusta samaan aikaan käynnissä,
ei mitään vaikutusta käytössä.
ainut joka pääsee lähelle edes on nokia 1520.

Vastaa
Peku
Peku

21

Ai miksikö itken? Näytön resoluutio on heikko eikä muutenkaan ole kehumista, ei tuosta 400 euroa tee mieli maksaa. Aivan ymmärrettäväähän se on ns. beta luurissa, vaan kyllä sitä saa ja pitääkin arvostella aivan kuten muitakin.

Mulla ollut käytössä yli kaksi vuotta Galaxy Nexus. Käyttis toimii oikein mallikkaasti (kitkat), vaan uusiin luureihin verratessa näyttö on kehno ja kännykkä muutenkin miettii enemmän.

Vastaa
DonJoe
DonJoe

22

Itse olisin toivonut arvostelusta käyvän ilmi miten perustoiminnot toimivat. Eli puhuminen, puheen vastaanotto (mikrofoni), tekstiviestien kirjoittaminen... Ehkä se on vain minussa, kun en oikein tykkää SGS4:n kanssa tekstittelystä.

Vastaa
Plasticma
Plasticma

24

"Kauppa sisältää kirjoitushetkellä noin 100-200 sovellusta..."

Nosti vähän hymyä :) määrää ei tarvita, kunhan on tarvittavat ohjelmat ja latua.

Siirryin juuri N9stä lumiaan ja eniten kaipaan eleitä. Etenkin ohjelman sulkemista alaspäin pyyhkäisyllä ja helpompaa pääsyä moniajonäkymään. Eleet oli N9n etu ja niin myös jollan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Peku:

Ai miksikö itken? Näytön resoluutio on heikko eikä muutenkaan ole kehumista,


Se on erittäin riittävä varsinkin pikselitiheyden osalta. Kooltaan puhelinkäyttöön varsin sopiva. Se ei tietenkään auta jos välttämättä tarvit projektiisi selkeästi isomman näytön.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Peku:

eikä muutenkaan ole kehumista


Toki markkinoilla on malleja joissa kirkkaampi näyttö ja malleja joissa rukkaskosketus tuki jne. Mutta tuo on siltikin ihan ok.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Peku:

ei tuosta 400 euroa tee mieli maksaa.


Onhan se osalla iso raha. jos liikaa ja asia kiinnostaa niin odotettava halvempia .Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Peku:

vaan kyllä sitä saa ja pitääkin arvostella aivan kuten muitakin.


Ei ole muita.

Eroista voi ja pitääkin kertoa vs ns. marketti luuri.

Jos nettijuttu sisältää jo julkaisun yhteydessä vanhaa ja virheellistä tietoa niin sen voi korjata, jos julkaisia/toimittaja haluaa.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

27

Itse pidän arvosteltua laitetta enemmän Sailfish-softademona, kuin varsinaisena myyntituotteena. Ja arvostelussa softa saikin kiitosta. Rauta ei niinkään.

Itse toivon Jollalle menestystä jatkossa, mutta itse en ole vielä valmis hyppäämään kelkkaan (vaiko jollaan, heh heh). Katsellaan uudestaan sitten kun pahimmista lastentaudeista on päästy ja markkinoille saadaan laite jonka rautapuoli ei aiheuta ylitsepääsemätöntä päänsärkyä.

Vastaa
Timizki
Timizki

28

Jollaa nyt yli kuukauden käyttäneenä pystyy sanomaan, että jokaisessa päivityksessä käyttöjärjestelmä on parantunut paljon. Myös itselle kaikki tarvittavat perussovellukset on löytynyt joko suoraan Jolla storesta tai sitten kolmennen osapuolen openrepos.net:stä

Vastaa
Jonahan
Jonahan

29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Se on erittäin riittävä varsinkin pikselitiheyden osalta. Kooltaan puhelinkäyttöön varsin sopiva.

Pikselitiheys nimenomaan ei riitä mihinkään, väritoisto on hyvä. Koko on toki riittävä, jopa liian suuri, mutta puhelimen rautadesign on aivan kauhea. Muovisesta kulmikkaasta nitisevästä laatikosta tuli mieleen Nokian 2006-2009 mallit, kehitys on kehittynyt niiltäkin osin.

Lisäksi olisin toivonut, että kosketuseleisiin perustuva napiton puhelin olisi keskittynyt näyttöön, minimoinut reunukset ja vaikka pyörittänyt lasia. Ei valitettavasti ainakaan ensimmäisellä yrittämällä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Ei ole muita.

Viimeksi kun kävin puhelinkaupassa, oli esillä kymmeniä muita. Ei Jolla missään tyhjiössä seilaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Pikselitiheys nimenomaan ei riitä mihinkään,


Minkäläinen soveltamiskohde sinulla mielessä jossa tuo ei riitä mitenkään ?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

mutta puhelimen rautadesign on aivan kauhea. Muovisesta kulmikkaasta nitisevästä laatikosta tuli mieleen Nokian 2006-2009 mallit, kehitys on kehittynyt niiltäkin osin.


??
Kotelo nimenomaan on monen mielestä ollut positiivinen yllätys, siis myös tukevuudeltaan. Toki se on aina jonkinasteinen kompromissi, mutta nyt varsin valmiina näköinen/tuntuinen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Lisäksi olisin toivonut, että kosketuseleisiin perustuva napiton puhelin olisi keskittynyt näyttöön, minimoinut reunukset ja vaikka pyörittänyt lasia. Ei valitettavasti ainakaan ensimmäisellä yrittämällä.


Nykyinenkin hinta on saanut kritiikkiä, ja haastelliselta nuo toiveesi muutekin kuullostavat. Ja mitä välttämätöntä pienemmistä reunoista olisi ollut, jotka käytettävyys ym. haitat kumoaisi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Viimeksi kun kävin puhelinkaupassa, oli esillä kymmeniä muita. Ei Jolla missään tyhjiössä seilaa.

Kaukoidän pajoilta voi saada monenlaista, mutta ei suomalaisissa kaupoissa ole kuin sitä perinteistä tarjontaa.

Jos oma projekti ei tarvi mitään Jollan juttuja ja juttua tukeutuu nimenomaan tarkkaan näyttöön niin ehkä silloin Jolla ei ainakaan tässä vaiheessa jutun ratkaisu.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Pikselitiheys nimenomaan ei riitä mihinkään, väritoisto on hyvä.

Meidän apple fani ei pysty tekemään puhelua jos näytöltä erottaa pikselit, boo hoo.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Nikotiko:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Pikselitiheys nimenomaan ei riitä mihinkään, väritoisto on hyvä.

Meidän apple fani ei pysty tekemään puhelua jos näytöltä erottaa pikselit, boo hoo.

Jos käyttötarkoitus on pelkkien puheluiden tekeminen en ostaisi älypuhelinta, etenkään keskihintaista.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Pikselitiheys nimenomaan ei riitä mihinkään,


Minkäläinen soveltamiskohde sinulla mielessä jossa tuo ei riitä mitenkään ?

Älypuhelimen tehokäyttö. Kun katson puhelinta pitkään joka päivä en halua nähdä pikseleitä vaan kaunista tekstiä. Jollassa tekstinpiirto on osaksi ok, osaksi heikko, en jaksanut selvittää mistä oikein oli kyse.

Ja myös isossa Retina iPadissa on liian huono pikselitiheys, Jollassa vieläkin heikompi ja sitä todennäköisesti katsotaan lähempää.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Kotelo nimenomaan on monen mielestä ollut positiivinen yllätys, siis myös tukevuudeltaan. Toki se on aina jonkinasteinen kompromissi, mutta nyt varsin valmiina näköinen/tuntuinen.

Tuota en pysty ymmärtämään vaikka kuinka yritän. Kotelon muotoilu ja fiilis olivat huonoimmat mihin olin törmännyt moneen vuoteen. Myönnän että en ole ihan halpismalleja (paitsi Lumia 520) katsellut. Tuokin Lumia voittaa Jollan 6-0 mekaniikaltaan.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Nykyinenkin hinta on saanut kritiikkiä, ja haastelliselta nuo toiveesi muutekin kuullostavat. Ja mitä välttämätöntä pienemmistä reunoista olisi ollut, jotka käytettävyys ym. haitat kumoaisi.

En ole huomannut hinnan saaneen juurikaan kritiikkiä. Olen huomannut, että sitä mitä hinnalla saa on kritisoitu.

Jos lasi olisi hieman pyöristetty, kuten N9:ssa, ja näytön ylä- ja alapuolella olisi vähemmän tyhjää olisi ainoastaan hyvä asia.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Jos oma projekti ei tarvi mitään Jollan juttuja ja juttua tukeutuu nimenomaan tarkkaan näyttöön niin ehkä silloin Jolla ei ainakaan tässä vaiheessa jutun ratkaisu.

Mistä ihmeen projekteista oikein puhut koko ajan? Jolla on olevinaan älypuhelin, joka kilpailee muiden älypuhelimien kanssa. Ainakin itse testasin sitä sillä mielellä, että kiinnostaako se minua tai onko se sellainen, jota voisi suositella jollekulle muulle.

Voi tietenkin olla, että näkökulma oli väärä. Ehkä se onkin devaajapuhelin beta-softalla, silloin rautadesignin voisi ymmärtää, mutta silloin sitä ei pitäisi myydä koko kansalle tavallisessa puhelinkaupassa.

Vastaa
friis
friis

34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ademeion:

On merkittävä puute artikkelissa, että akkukeston korjaavasta, jo ilmenstyneestä päivityksestä ei kerrota. Puutetta ei korjaa maininta "tilannetta voidaan mahdollisesti parantaa myöhemmin ilmestyvillä ohjelmistopäivityksillä".

Juttu saatiin valmiiksi keskiviikkona ja siirtyi graafikollemme taittoon. Jollan SailfishOS:n päivitys ilmestyi jakoon eilen (perjantaina), joten tuota ei luonnollisestikaan ehditty erillistestaamaan artikkeliin enää.

Kuten sanottu, odottelemme varmaankin pari isompaa SailfishOS:n päivitystä ja teemme erillisen "Miltä Jolla tuntuu nyt N kuukautta ja X päivitystä myöhemmin?" -päivitysjutun.

"tilannetta voidaan mahdollisesti parantaa myöhemmin ilmestyvillä ohjelmistopäivityksillä" on silti hieman huono sanamuoto. Tuo akkukeston ongelman syy oli tiedossa jo joulun aikaan ja jo silloin ilmoitettiin että korjaus on tulossa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Älypuhelimen tehokäyttö. Kun katson puhelinta pitkään joka päivä en halua nähdä pikseleitä vaan kaunista tekstiä.


Nyky jollan suhteen ei pitäisi olla teknisiä esteitä. tarkkuus tosiaan riittävä useimmille. En tarkoita etteikö muitakin olisi. Osa kaunnista tekstiä arvostava on valmis siitä myös vähän tinkiin älypuhelimen eduksi.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


En ole huomannut hinnan saaneen juurikaan kritiikkiä. Olen huomannut, että sitä mitä hinnalla saa on kritisoitu.

Hinta on osalle kohdallaan, se ei tarkoita että maksaisivat lisää siitä että saisivat kaarevianäyttöjä, tarkempia näyttöjä, pienempää kokoa jne. Kysyntyy tuntuisi olevan enemmänkin halvemmalle.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Mistä ihmeen projekteista oikein puhut koko ajan?


Siitä sun, "kaunista tekstiä", johon ehkä riittää jokin feturephone.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Jolla on olevinaan älypuhelin, joka kilpailee muiden älypuhelimien kanssa.

Jolla todellakkin on aito älypuhelin.

Sillä saralla kilpailua aika vähän.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Voi tietenkin olla, että näkökulma oli väärä.


Siinä olet oikeassa että omalla kohdallasi katsot omia tarpeita.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Ehkä se onkin devaajapuhelin beta-softalla, silloin rautadesignin voisi ymmärtää, mutta silloin sitä ei pitäisi myydä koko kansalle tavallisessa puhelinkaupassa.


Alaa seuranneet on lukeneet, että Jolla on pienen ensisarjan puhelin, Beta ohjelmistolla. Kehittäjille, harrastajille , ensiaallon käyttäjille ja faneille suunnattu. Devaus juttu selviää ihan tunnusomaisista ominaisuuksista. Sitä saa joistain matkapuhelinkaupoista, ostaminen ei vaadi lisenssiä.Jolla ei ole keskiverto ekosysteemeihin sotkeutuneen desing featurepuhelinkäyttäjän laite.

Se on kunnon aitoa älypuhelinta kaipaavan juttu, edistyneelle käyttäjälle. Osalle toki Android tarjonnasta voi löytyä sopiva.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Voi tietenkin olla, että näkökulma oli väärä. Ehkä se onkin devaajapuhelin beta-softalla, silloin rautadesignin voisi ymmärtää, mutta silloin sitä ei pitäisi myydä koko kansalle tavallisessa puhelinkaupassa.

Korjaa jos olen väärässä, mutta ei kai Jolla ole kovinkaan laajassa jakelussa Suomen ulkopuolella? Suomi taas on maailmanmarkkinoita ajatellen niin marginaalinen osa-alue, ettei täkäläisillä myyntikanavilla ole käytännössä mitään merkitystä suuren kuvan kannalta.

Jollahan on aika selkeästi beta-testilaite, ja Suomi sen suurin testilabra. Pienellä firmalla ei taida olla muita mahdollisuuksia kuin suorittaa beta-testausta myymällä laitetta riittävän suurelle joukolle innokkaita palautteenantajia. Toki tässä strategiassa on merkittäviä riskejä (mm. maineen tahriutuminen mainitsemiesi puutteiden takia), mutta ei sille liene kovinkaan varteenotettavia vaihtoehtojakaan.

Siirtäisinkin tässä asiassa aika paljon vastuuta DNA:n suuntaan. Jollan paikka on varmasti tällä hetkellä juuri siellä missä se onkin, mutta DNA:n myyjiltä edellytetään ammattitaitoa ja -ylpeuttä jotta se myös löytää oikean kohderyhmän.

Kysymyksenä Puhelinvertailun toimittajille:
arvioitteko laitetta ensisijaisesti "tavallisena" älypuhelimena, vai myynnissä olevana teknologiademona? Itsehän pidän Jollaa lähinnä jälkimmäisenä. Tosin arvosana vaikuttaa ihan pätevältä kummastakin lähtökohdasta tarkasteltuna (ensimmäisestä ilmeisten puutteiden takia, toisesta hukatun potentiaalin takia).

Vastaa
Jonahan
Jonahan

38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Mistä ihmeen projekteista oikein puhut koko ajan?


Siitä sun, "kaunista tekstiä", johon ehkä riittää jokin feturephone.

Et sitten vastannut kysymykseen, olet viljellyt sanaa muissakin vastauksissa. Featurephonen näyttö saa olla ihan minkälainen vaan, kun sitä ei tule katsottua kuin soitettaessa ja tekstatessa. Älypuhelimien kohdalla asia on aivan eri.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Jolla on olevinaan älypuhelin, joka kilpailee muiden älypuhelimien kanssa.

Jolla todellakkin on aito älypuhelin.

Moderni älypuhelin tarvitsee kunnon selaimen ja laajan sovelluskirjaston. Kumpaakaan ei Jollasta vielä löydy, devaajabetalle se sallittakoon.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Jolla ei ole keskiverto ekosysteemeihin sotkeutuneen desing featurepuhelinkäyttäjän laite.

Totta. Jolla on devaajille ja muille nörteille, jotka pystyvät tekemään suuria kompromisseja laadun suhteen koska se on aatteen mukainen. Se ei ole valmis kuluttajille, ehkä seuraava rauta ja vuosi tai pari lisää softan hiomista ja softakirjaston laajentamista muuttaa asian.

Vastaa
dRD
dRD

39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 3rd_party:

Kysymyksenä Puhelinvertailun toimittajille:[/b] arvioitteko laitetta ensisijaisesti "tavallisena" älypuhelimena, vai myynnissä olevana teknologiademona? Itsehän pidän Jollaa lähinnä jälkimmäisenä. Tosin arvosana vaikuttaa ihan pätevältä kummastakin lähtökohdasta tarkasteltuna (ensimmäisestä ilmeisten puutteiden takia, toisesta hukatun potentiaalin takia).

Tavallisena älypuhelimena, muistaen myös puhelimen OVH-hintasegmentin ja pisteyttämällä puhelimen sen mukaan. Tähdet määräytyvät sen mukaan, jokaista erikoiscasea varten ei voida mitenkään tehdä omaa suhteutusta -- ja DNA myy puhelinta kuitenkin ihan vain "suomalaisena älypuhelimena" ilman "kunhan muistat"-mainintoja.

Jutusta kuitenkin irronnee aika hyvin -- jos tekstin lukee -- se, että puhelin testaajamme mielestä:

a) ei ole ihan hirveän hyvä älypuhelin, jos etsii "vain hyvää n. 400 euron älypuhelinta"

b) on erittäin mielenkiintoinen ja kiva, betatestivaiheessa oleva "nörttipuhelin" hieman hintaan nähden turhan köykäisellä raudalla, mutta ennenkaikkea täysin uudella ja erilaisella käyttiksellä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Et sitten vastannut kysymykseen, olet viljellyt sanaa muissakin vastauksissa.


Oli kommenteissa maininta mm. tarkkuuden riittämättömyydestä, niin jokin juttu on mihin tarkempaa tarvii, sinulla se ilmeisesti oli "kaunisteksti".

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Featurephonen näyttö saa olla ihan minkälainen vaan, kun sitä ei tule katsottua kuin soitettaessa ja tekstatessa. Älypuhelimien kohdalla asia on aivan eri.


Kuvailtua kaunnistatekstiä lukeakseen kai se tarvitaan kummassakin, monet ns älypuhelin ominaisuudet pärjää vähemmälläkin.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Moderni älypuhelin tarvitsee kunnon selaimen ja laajan sovelluskirjaston. Kumpaakaan ei Jollasta vielä löydy, devaajabetalle se sallittakoon.


Hyvä selain ja selain kokemus on monelle puhelimen käyttäjälle tärkeä, sitä varten ei tarvi Älypuhelinta. Selain jutussa Jolla ei ongelmissa.

Sovellustarjonta: natiivi Jollatarjonta luonnollisesti vähäinen, tosin massa apsi tarjonnassa ei tarvi pyörää tehdä uudestaan vaan käyttäjä voi tukeutua Jollassa Android puolen tarjontaan, jolloin Jolla/Sailfish porukka voi keskittyä itse asiaan.

Jos joku kuluttaja tarvitsee jotein valmista Älypuhelin juttua, niin hän voi siihen tällähetkellä valmiin ratkaisun löytää valmiista Android tarjonnasta. Jos valmista ei ole niin silloin Jollaa kannattaa seurata.

Jollalla on toinenkin tärkeä etu, se että se on ekosysteemien ulkopuolella. Desing featurepuhelinkäyttäjissä on merkittävää massaa jotka tuon puolesta valmiita ulkonäöstä tinkiin.

(juu, tiedän että jotain puolityrkkyjä Jollassakin on),

Kannattaa muistaa että Jollan idea ei ole itse täyttää markkinoita laitteilla, vaan yksi juju on että jakeliat/valmistajat voisivat tarjota massamalleja myös Jollalla.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Tavallisena älypuhelimena, muistaen myös puhelimen OVH-hintasegmentin ja pisteyttämällä puhelimen sen mukaan. Tähdet määräytyvät sen mukaan, jokaista erikoiscasea varten ei voida mitenkään tehdä omaa suhteutusta -- ja DNA myy puhelinta kuitenkin ihan vain "suomalaisena älypuhelimena" ilman "kunhan muistat"-mainintoja.

Totta, ettei DNA väännä välttämättä rautalangasta puhelimen luonnetta, mutta kyllä se aika selkeästi tuodaan esille kun puhelimen mainoskuvassa on beta-logo ja sivuilla käyttöjärjestelmän mainitaan olevan beta-vaiheessa.

Mutta tämä ei siis minkäänlaisena kritiikkinä arvostelua kohtaan... olisin itse antanut laitteelle kutakuinkin saman arvosanan hyvin vähäisen tutustumiseni pohjalta, katsoin sitä sitten mistä tahansa vinkkelistä. Ilmeisesti toimituksessa laite onnistui kuitenkin vakuuttamaan paremmin teknologiademona. Allekirjoittanutta jäi tuo "other half" - tai pikemmin sen puute - kismittämään siinä määrin ettei teknologiademosta jäänyt käteen kuin ihan kiva käyttöliittymä. Ehkäpä laitteeseen kannattaa siis vielä jossain vaiheessa tutustua hieman syvällisemminkin.

Vastaa
pain83
pain83

42

Hienoa että artikkeli pohjautuu 1.0.2.5 firmikseen vaikka artikkelin julkaisuhetkellä oli tarjolla 1.0.3.8

1.0.3.8 korjaa useita puutteita ja parantaa akunkestoa huomattavasti (tälläkin sivulla uutisoitu). Itsellä akku kestää noin 50 h mikä on huomattavasti paremmin, kuin mitä olen Nexus 4 tai Lumia 820:lla.

No josko siellä toimitus jaksaisi vähän päivittää artikkelia... Onhan tämäkin firmis vielä beta, mutta nyt uskallan kyllä jo suositella kyseistä puhelinta kavereille kenelle älypuhelimen käyttäminen on ennestään tuttua.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Et sitten vastannut kysymykseen, olet viljellyt sanaa muissakin vastauksissa.


Oli kommenteissa maininta mm. tarkkuuden riittämättömyydestä, niin jokin juttu on mihin tarkempaa tarvii, sinulla se ilmeisesti oli "kaunisteksti".

Et edelleenkään halunnut selittää mitä tarkoitat "projektilla". Luovutan.

Olet tarjonnut samaa fraasia väistämään kritiikin sekä näytön tarkkuudesta että näytön koosta (jälkimmäinen ei esittämäni). Suurimmalle osalle älypuhelimen käyttö ei ole, eikä sen tulekaan olla, "projekti", jos sillä tarkoitat vaikka jotain harrasteautoprojekteihin viittaavaa työsarkaa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Featurephonen näyttö saa olla ihan minkälainen vaan, kun sitä ei tule katsottua kuin soitettaessa ja tekstatessa. Älypuhelimien kohdalla asia on aivan eri.


Kuvailtua kaunnistatekstiä lukeakseen kai se tarvitaan kummassakin, monet ns älypuhelin ominaisuudet pärjää vähemmälläkin.

Taidat olla määrittänyt termit featurepuhelin ja älypuhelin uudestaan. Fakta on se, että älypuhelimia käytetään päivässä hyvin paljon enemmän kuin perus- tai featurepuhelimia, täten tekstin laadulla ja näytön tarkkuudella on väliä.

Se minkälaisella näytöllä lukee pari tekstaria tai "Äiti soittaa" on aika yhdentekevää.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Hyvä selain ja selain kokemus on monelle puhelimen käyttäjälle tärkeä, sitä varten ei tarvi Älypuhelinta. Selain jutussa Jolla ei ongelmissa.

Käytännössä hyvän selaimen saa vain älypuhelimiin ja älypuhelinten käyttäjät oletusarvoisesti käyttävät puhelintaan paljon muuhunkin kuin puhumiseen.

Jollan selain oli omassa vajaan viikon testissäni varsin heikko ja tiedän ainakin yhden ensiaallon Jolla-käyttäjän (yksittäistapaus, mutta suuri prosentti :), joka palasi jo Androidiin pääsyynä heikko selain. Muitakin syitä oli, mm. tiettyjen Android-softien toimivuus.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Kannattaa muistaa että Jollan idea ei ole itse täyttää markkinoita laitteilla, vaan yksi juju on että jakeliat/valmistajat voisivat tarjota massamalleja myös Jollalla.

Onhan tuo kaunis ajatus ja onnea yritykseen, mutta jos MS+partnerit eivät saa suurellakaan rahalla rakennettua ekosysteemiä (eikä oikein myytyä laitteita), Samsungin bada floppasi, BB10 floppasi ja Samsungin Tizen ei tietojen mukaan kiinnosta operaattoreita, on erittäin vaikeaa uskoa tuon toteutumiseen.

Palataan siihen skenaarioon kun jostain kouriintuntuvasta diilistä tiedotetaan (vai onko jo?). Tällä hetkellä kun Jollaan sijoitettu raha palaa ja puhelimia roudataan Aasiasta lienee idea myydä niitä voitolla, jotta kassa kestäisi vähän kauemmin. Tänä aikana sitten yritetään saada valmista ja odottaa että joku tulisi ja ostaisi koko putiikin.

Ja jos joku Jollan lisensoi voinemme jättää toiveet uusista luureista Jollalta, käyttisvalmistajan kilpailua suoraan lisensoijia vastaan on harvoin katsottu suopeasti, enkä äkkiseltään muista yhtään tapausta, joissa se olisi toiminut.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Taidat olla määrittänyt termit featurepuhelin ja älypuhelin uudestaan.


Älypuhelin isolla alkukirjaimella en tarkoita näitä monipuolisia "featurepuhelimia", joihin saa toki määrällisesti paljon sovelluksia ja joissa voi olla hyvä selain, sisältötarjontaa ns.

Totta että älypuhelin termi on viimevuosina laventunut kovasti, Sailfish / Jollan kaltaiset tuovat takaisin sen ajatuksen ytimen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Fakta on se, että älypuhelimia käytetään päivässä hyvin paljon enemmän kuin perus- tai featurepuhelimia, täten tekstin laadulla ja näytön tarkkuudella on väliä.


Olisko kuitenkin sillä käyttötarkoituksella väliä.

Jos käyttö on lukemista mukaanlukien surffailu, pelailua ja sisällön katsomista. niin ei siinä näytön tarpeessa määrävä ole onko kyse feturepuhelimesta vai älypuheilmesta.

Varsinaisissa Älypuhelin sovelluksissa näytön rooli _voi olla_ varsin pieni.

Jolla tarjoaa useisiin tarpeisiin tarkkuudeltaan ja koolta erittäin riittävän näytön, moniin tarpeisiin heikompikin riittäisi.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Onhan tuo kaunis ajatus ja onnea yritykseen, mutta jos MS+partnerit eivät saa suurellakaan rahalla rakennettua ekosysteemiä ...

MS ekosysteemi yksin isoimimsta ja leveimmistä, mobiili laitteissa sillä nykyisellään haasteita.

Jolla/Sailfish markkinarako on nimenomaan olla ns ekosysteemivapaa. Sen aukon joku täyttää, pyrkijöitä on.


Jollan apuideana on se että se hyvin rautayhteensopiva Android laitteiden kanssa, eli mahdollistaa kustannustehokkaasti pienetkin sarjat olemassaolevien laitteiden pohjalta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Ja jos joku Jollan lisensoi voinemme jättää toiveet uusista luureista Jollalta,


Sain käsityksen ettet sellaisia edes toivo ?
Jollan tavoite on että joku lisenssoisi, tai siis maksaisi Jollalle että paukut riittäisi jatkaa työtä.

Vahva OS kehitys ja omalla laitemyynnilla sen kustantaminen on aika kaukaa haettu.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

käyttisvalmistajan kilpailua suoraan lisensoijia vastaan on harvoin katsottu suopeasti, enkä äkkiseltään muista yhtään tapausta, joissa se olisi toiminut.


Jollain tapauksessa lisenssointi ja Jolla laitteiden julkaisujen jatkaminen ei tarkoita että se kilpailisi lisenssiasiakkaiden kanssa.

Esim jatkossakin nimenomaan tarvitaan tämän ensimmäisen kaltaisia Jolla laitteita.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


enkä äkkiseltään muista yhtään tapausta, joissa se olisi toiminut.


Jos mietit Google Androidia, niin olisko Android menestynyt paremmin jos Google ei olisi sekaantunut laite myyntiin. Tai jos MS ei olisi myynyt Windows 8 RT laitteita, olisko Windows RT menestynyt paremmin ?

Lyömäaseena sitä on käytetty, samoin on käytetty vastakkaista.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Älypuhelin isolla alkukirjaimella en tarkoita näitä monipuolisia "featurepuhelimia", joihin saa toki määrällisesti paljon sovelluksia ja joissa voi olla hyvä selain, sisältötarjontaa ns.

Eli WP, iOS ja Android laitteet ovat mielestäsi "featurepuhelimia"?Älypuhelimia ovat mitkä? Mikä se ero mielestäsi on?


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Varsinaisissa Älypuhelin sovelluksissa näytön rooli _voi olla_ varsin pieni.

Ja näitä ovat?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Ja jos joku Jollan lisensoi voinemme jättää toiveet uusista luureista Jollalta,


Sain käsityksen ettet sellaisia edes toivo ?

En voi millään tietää minkälaisen käsityksen sait.

Kyllä ihan aidosti toivoisin että Jolla tekisi hienoja suomalaisia puhelimia (vaikka valmistus olisikin muualla), mutta en usko että pullasta voi noukkia rusinoita sotkemalla omaa puhelinmyyntiä ja lisensointia ilman, että homma leviää käsiin. Se ei yleensä onnistu.

Ja en oikein jaksa uskoa esittämääsi ekosysteemittömään markkinaan. Ja suoraansanottuna ihan ymmärrä, miten määrittelet senkään. Jollalle on softakauppa, Jollalle on toivottavasti ulkopuolisia kehittäjiä, jotka toivottavasti voivat saada työstään palkkion kaupan kautta, ne eivät muodosta jonkinlaista ekosysteemiä?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Jollain tapauksessa lisenssointi ja Jolla laitteiden julkaisujen jatkaminen ei tarkoita että se kilpailisi lisenssiasiakkaiden kanssa.

Esim jatkossakin nimenomaan tarvitaan tämän ensimmäisen kaltaisia Jolla laitteita.

Koska?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Jos mietit Google Androidia, niin olisko Android menestynyt paremmin jos Google ei olisi sekaantunut laite myyntiin. Tai jos MS ei olisi myynyt Windows 8 RT laitteita, olisko Windows RT menestynyt paremmin ?

Googlen jo päättynyt harharetki puhelinvalmistajana oli volyymiltaan varsin pieni ja onneksi lyhytaikainen. Sen vaikutusta Android-markkinaan (myyntiluvut eivät ole ainoa tekijä) on vaikea arvioida, mutta olen varma, että niillekin miljardeille olisi löytynyt parempaakin käyttöä alustan, valmistajasuhteiden ja ekosysteemin parantamisessa.

Windows RT olisi varmasti myynyt huonommin ilman Microsoftin Surfacea, mutta se olisi ollut "oikea" lopputulos, koska tuote oli hämmentävän huono. Mitä vaikutuksia tyytymättömillä asiakkailla, ja hukatuilla resursseilla (mm. aika ja alustojen määrän tuoma kompleksisuus) on Microsoftin mobiilialustojen tulevaisuuteen jää nähtäväksi.

Muita vastaavia epäonnistumisia ovat mm. Microsoftin lähtö musiikkisoitinmarkkinalle ja Applen MacOS lisensointi. Molemmissa tapauksissa saatiin myyntiä hetkeksi korkeammaksi, mutta lopulta kaikki osapuolet kärsivät ja homma lopetettiin vähin äänin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Eli WP, iOS ja Android laitteet ovat mielestäsi "featurepuhelimia"?Älypuhelimia ovat mitkä? Mikä se ero mielestäsi on?


WP8, iPhone on kunnon Älypuhelin ominaisuuksien osalta monipuolisia featurepuhelimia. Varsinkin iOSään on aikojen saatussa tullut entistä enemmän älypuhelinmaisia ominaisuuksia, joten on siinä toki nykyisin aikaisempaa lähempänä.
Android löytyy Älypuhelin vaatimuksen paljon paremmin täyttäviä, varsinkin jos valitsee sopivia versioita.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Ja näitä ovat?


Melkein järjestäin ne sovellukset mitä ei saa 3. osapuoleta noihin "featurepuhelimiin".

Ei kaikissa sovelluksissa edes välttämättä tarvita käyttöliittymää, kuin ehkä asetuksiin.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Ja en oikein jaksa uskoa esittämääsi ekosysteemittömään markkinaan. Ja suoraansanottuna ihan ymmärrä, miten määrittelet senkään.


Markkinoilla on tarvetta laitteilla jotka ovat ekosysteemien kahleista.
Nykyään kolmen suuren alustoilla ei voi edes valita itse avustavaa paikannuspalvelinta. kahdella niistä sovellustan vapaa asentaminen mistä haluaa on käytännössä mahdotonta.

(Google vapaissa Androideissa tilanne toki parempi)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Jollalle on softakauppa, Jollalle on toivottavasti ulkopuolisia kehittäjiä, jotka toivottavasti voivat saada työstään palkkion kaupan kautta, ne eivät muodosta jonkinlaista ekosysteemiä?


Pelkkä softakauppa miljoonalla siftalle ei tee mitään ekosysteemiä.

MSllä, Googlella ja Applellä on ekosysteemit, mutta ei identtiset, saati täydelliset.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Esim jatkossakin nimenomaan tarvitaan tämän ensimmäisen kaltaisia Jolla laitteita.

Koska?


Jos kuvitellaan että valmistajat lisenssoi Jollata softan nykyisenkaltaisiin kuluttaja Android luureihin,ilman "The Other Half" ajatusta. Niin mm sellaisia ja mielellään pitkällä elinkaarella.

Ei se tee lisenssoijaista kilpailijaa jos käytetään samaa OSää, mutta erilaisia tuotteita, se tekee niistä toisia tukevia.Toivottavasti löytyy valmistajia ja myyjiä jotka tuovat alustalla markkinoille myös muitakin kuin näitä desing luureja.--

Jollan kohdalla pitää muistaa että kooltaan ja resursseiltaan se on pieni, jolloin sen uhka isolle lisenssoivalle valmistajalle ei tule Jollan laitevalmistuksesta. Vaan ennemmin päinvastoin. Valmistajat pelkää enemmän kilpailijoitaan, jolloin Jollan vaihtoehto voi olla kiinnostava vs valmistajan todellisen kilpailijan vaihtoehto.

Riski on siinä riittääkö Jollalla paukut, ja jos menestyy, niin nappaako sen tai sen sisällön joku.

Jos vetoa Jollan menestyksen puolesta pitäisi löydä, niin ilman kohtuullisen suurta kerrointa en sitä tekisi.

Vastaa
Wimoweh
Wimoweh

47

Jollan omistajana harmittaa eniten epämääräinen sammuilu, jolle ei näytä olevan mitään päätä eikä häntää. Akun varaus voi olla mitä tahansa. Myöskin jäätyy "jolla" -sana ruudulle aina näin käydessä. Uusin päivitys kyllä vei mukanaan muut ongelmakohdat lähes täysin, mutta parannettavaahan tuossa vielä on. Ei voi maalata tekstiä kaikissa sovelluksissa, what? Ei voi lähettää kuvaa, what?

Vastaa
HarriHakulinen
HarriHakulinen

48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Wimoweh:

Jollan omistajana harmittaa eniten epämääräinen sammuilu, jolle ei näytä olevan mitään päätä eikä häntää. Akun varaus voi olla mitä tahansa. Myöskin jäätyy "jolla" -sana ruudulle aina näin käydessä. Uusin päivitys kyllä vei mukanaan muut ongelmakohdat lähes täysin, mutta parannettavaahan tuossa vielä on.

Oletko kokeillut ottaa akun vähäksi aikaa irti ?

Siitä voisi olla ensiavuksi.

Vastaa
HarriHakulinen
HarriHakulinen

49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Kuten sanottu, odottelemme varmaankin pari isompaa SailfishOS:n päivitystä ja teemme erillisen "Miltä Jolla tuntuu nyt N kuukautta ja X päivitystä myöhemmin?" -päivitysjutun.

Veikkaan että loppukuusta pääsee kirjoittamaan jo aika monta kohtaa uudestaan ;)

Vastaa
Wimoweh
Wimoweh

50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti HarriHakulinen:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Wimoweh:

Jollan omistajana harmittaa eniten epämääräinen sammuilu, jolle ei näytä olevan mitään päätä eikä häntää. Akun varaus voi olla mitä tahansa. Myöskin jäätyy "jolla" -sana ruudulle aina näin käydessä. Uusin päivitys kyllä vei mukanaan muut ongelmakohdat lähes täysin, mutta parannettavaahan tuossa vielä on.

Oletko kokeillut ottaa akun vähäksi aikaa irti ?

Siitä voisi olla ensiavuksi.

Eipä ollut vaikutusta akun pois ottamisella. Ja akun varauksen tila ei myöskään vaikuta asiaan. Hienon tuntunen ongelma. Enkä edes tiedä onko kovin yleinen vai olenko yksi harvoista...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
abacaca (vahvistamaton)

51

Minimiresoluutio älypuhelimelle 2014 on 720p, että sillä voi edes katsella videoita. Mieluummin tietysti 1080p.

En itse ostaisi tätä mutta toivon että joku ostaa, että Jolla saa rahat seuraavan mallin kehittelyyn joka sitten toivottavasti on se N900:n odotettu korvaaja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jolla (vahvistamaton)

52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LaDeXi:

On kyllä melkoinen prototyyppijulkaisu koko Jolla. Perustoimintoja puuttuu ja bugeja tuntuu riittävän kuin Battlefield 4:ssä konsanaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kokardi65 (vahvistamaton)

53

ostan puhelimen jos siihen saa ladattua hills climb pelin

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.