Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple on harkinnut vaihtoehtoisia latausjärjestelmiä iWatchiin

Manu Pitkänen

Apple on harkinnut vaihtoehtoisia latausjärjestelmiä iWatchiin
New York Times spekuloi uudessa jutussaan, että Apple saattaisi tukeutua vaihtoehtoisiin latausjärjestelmiin saadakseen iWatch-älykellon latausväliä pidemmäksi. Akkuteknologia on tunnetusti kehittynyt hyvin hitaasti, mikä aiheuttaa suuria haasteita puettavien laitteiden suunnittelulle: kukaan ei haluaa pitää päivittäin kelloa tai ranneketta joka päivä johdon päässä.

Samsungin Galaxy Gear on hyvä esimerkki siitä, että perinteiset tekniikat eivät tahdo soveltua puettaviin laitteisiin.

Applen suunnitelmissa on ilmeisesti pakata iWatch täyteen erilaisia sensoreita, jotka tarkkailevat käyttäjän ruumiintoimintoja ja sijaintia. Tietoja on tarkoitus hyödyntää uudenlaisten hyvinvointisovellusten kehittämiseen sekä mahdollisesti kontekstuaalisten palveluiden luomiseen. Nämä sensorit vaativat toimiakseen paljon virtaa ja suuren akun käyttö taas johtaa siihen, että laitteesta tulee kookas ja bulkkimaisen oloinen.Timesin mukaan kömpelön rakenteen välttämiseksi Apple on harkinnut aurinkokennon sisällyttämistä laitteeseen. Ranteessa roikkuvaan laitteeseen sellainen sopisi paremmin kuin puhelimeen, jotka yleensä ovat joko taskussa tai laukussa. Vaatetus voi tosin aiheuttaa ongelmia: kellon aurinkokenno voi jäädä pitkähihaisen paidan alle, jolloin tekniikasta ei olisi paljoa hyötyä.

Ainakin SunPartner Technologies -nimisellä yhtiöllä on tarjolla läpinäkyvä ja näyttöön integroitava aurinkokenno. Viime vuonna kyseisellä tekniikalla saatiin kerättyä kolme milliwattia neliösenttimetriä kohden, mutta tavoitteena on saada nostettua lukema tänä vuonna kymmeneen.

Toinen potentiaalinen vaihtoehto olisi kineettisen energian (käsien liikkeen) hyödyntäminen. Tätä menetelmää hyödynnetään jo joissain perinteisissä kelloissa.

Kolmas vaihtoehto voisi olla langaton lataaminen. Tekniikkaa on nähty jo puhelimissa, mutta Applen mielestä ratkaisut ovat olleet kömpelöitä: lataamiseen vaaditaan erillinen lisälaite. Applen ratkaisu voisikin olla latauspiirien sisällyttäminen esimerkiksi Mac-tietokoneisiin tai muihin iOS-laitteisiin. Ranteessa oleva iWatch lataantuisi samalla kun pidät kämmeniäsi tietokoneen näppäimistöllä. Apple hakee patenttia tällaiselle järjestelmälle, joten asiaa on tutkittu vaikkei tällaista piiriä vielä löydy yhdestäkään Applen tuotteesta.

Neljäs vaihtoehto on akun lataus ympäristössä olevaa säteilyä (Bluetooth, Wi-Fi) käyttämällä. Apple sai patentin tällaiseen järjestelmään ostettuaan Passif Semiconductorin viime kesänä. Parhaimmillaan tällaisella latausjärjestelmällä on päästy samaan hyötysuhteeseen kuin aurinkokennoissa. Applen kaikista päätuotteista löytyy Bluetooth ja Wi-Fi, joten ne voisivat myös olla potentiaalisia virtalähteitä iWatchille.


Erilaisia vaihtoehtoja ja niiden yhdistelmiä on käytettävissä hyvinkin paljon, mutta mikään niistä ei välttämättä ole tarpeeksi tehokas pidentämään akkukestoa merkittävästi. Huhujen mukaan Apple aikoisi käyttää iWatchissa noin 100 milliampeeritunnin akkua. Se olisi samaa kokoluokkaa kuin kuudennen sukupolven iPod nanossa.

Uusimmat puhelimet

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.