Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian puhelimet latautuvat aurinkoenergialla jo ensi syksynä?

15
Valtteri Ahonen

Nokian puhelimet latautuvat aurinkoenergialla jo ensi syksynä?
MonWindowsPhone.comin mukaan Nokia olisi allekirjoittanut sopimuksen Wysipsin kanssa. Kyseessä on yhtiö, joka kehittelee muun muassa puhelimen näyttöihin integroitavia aurinkopaneeleita, joiden avulla puhelimen akkukestoa voitaisiin parantaan jopa 20 prosenttia.

Jonkinlaista esittelyä teknologiasta odotetaan loppukuun MWC-messuilla. MonWindowsPhonen tietojen mukaan aurinkoenergiaa hyödyntävällä näytöllä varustettu laite saattaisi tulla markkinoille jo ensi syksynä. Tämä voisi, mikäli tieto yhtiöiden sopimuksesta pitää paikkansa, tarkoittaa Nokian puhelinta.

Laite saadaan hyödyntämään valosta kerättävää energiaa asettamalla siihen kykenevä komponentti itse näytön ja laitteen väliin. Tekniikka on saatu toimimaan varsinaisen auringonvalon lisäksi myös keinovalolla.

Engadget uutisoi hiljattain Wysipsin saavuttaneen komponentillaan 90 prosentin läpinäkyvyyden.


Nokian ja Wysipsin yhteistyöstä ei ole saatu virallista tietoa, mutta sen julkistusta odotetaan tämän kuun lopulla. Wysipsin omat sivut mainostavat "ensimmäistä näkymättömällä aurinkoenergialla toimivaa älypuhelinta" esiteltäväksi juurikin Mobile World Congressissa.
Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (15)

simsim4
simsim4

1

Tommonen ku tulis seuraavaan Galaxy Noteen ni ois aika jännä nähdä kuinka paljon se akunkesto parantuis? Onhan kyseessä kuitenkin yli 5" näyttö.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

2

Hyvä Nokia. Nyky luurien kanssa kaikki mikä auttaa akun kanssa on plussaa. Langaton latauskin on loppujen lopuks melkosen hieno juttu. Vaikkei mikään mullistus ollutkaan... Tai miten sen ottaa, varmaan kohta joka valmistaja seuraa Nokiaa. ;)

Vastaa
kasperus
kasperus

3

Tämä voi olla ihan tervetullut uudistus ottaen huomioon nyky luurien olemattomat akunkestot. Toivottavasti pelaa paremmin kuin aurinkokennolla varustetut akut joskus 90-luvun loppupuolella.

Vastaa
DjZorlag
DjZorlag

5

Oho. Ja 20% missä käytössä? Aurinkopaneelin hyödythän korostuvat vasta kun puhelimen käyttö on vähäistä ja lataukselle jää paljon aikaa.

Eli jos tuolla varustettu puhelin makaisi suurimman osan päivästä ikkunalaudalla auringonpaisteessa ja kännykkää käytettäisiin vain satunnaisesti muutaman kymmenen minuuttiä päivässä niin voisi olla ettei sitä tarvitsisi laturiin laittaakaan.

Toisaalta insinöörit ovat voineet laskea tilanteen täysin päinvastoinkin eli jos puhelinta ei käytetä, akkukesto paranee 20%. :)

Vastaa
Sefriol
Sefriol

6

Ei tule ratkaisemaan akunkeston ongelmia, mutta on yksi askel lähemmäs sitä. Mikä on todella hyvä juttu. Mitä enemmän nykyelektroniikkaan saadaan energiatehokkuutta sen parempi. Kaiken lisäksi aurinkoenergia on ilmaista, niin hyvällä tuurilla säästetään luontoa siinä samassa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

7

5@
>Oho. Ja 20% missä käytössä? Aurinkopaneelin hyödythän korostuvat
>vasta kun puhelimen käyttö on vähäistä ja lataukselle jää paljon
>aikaa.

Surffailu/videonkatseluaikaa tuskin helpottaa, kuvauksen mukaan taitaa lisätä virrankulutusta.

>Toisaalta insinöörit ovat voineet laskea tilanteen täysin
>päinvastoinkin eli jos puhelinta ei käytetä, akkukesto paranee
>20%. :)

Nyky luurit pystyvät niin pieneen virrankulutukseen että 20% kasvu valmiusaikaan kuullostaa niin vähältä uhrauksiin verrattuna, että tuskin edes tehtäisiin.

Jos prosentti selkeästi isompi niin joihinkin malleihin voisi sopia. jos vielä sammutettuna kykenee lataamaan niin alkaa olemaan ideaa.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

8

@5
Oisko väärin olettaa, että ns. peruskäytössä. Tietenkään kenno ei voi ladata, jos puhelin on koko ajan korvalla tai taskussa.

@7
Meinasitko, että aurinkokenno lisäisi kulutusta surffailessa? Miksi?
Kai kenno voi valoa vastaanottaa vaikka luuri olisi käytössäkin...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

9

8@
>Meinasitko, että aurinkokenno lisäisi kulutusta surffailessa? Miksi?
>Kai kenno voi valoa vastaanottaa vaikka luuri olisi käytössäkin...

Oletus että aurinkokennon käyttö himmentää ja sen seurauksena tarvitaan enemmän taustavaloa ja päivänpaistetta varten asentamaan myös kirkkaammat komponentit.

Jos tekniikka otetaan käyttöön isonäyttöisissä päiväntasaajamalleissa joissa päivävalaistus ei tapahdu taustavalolla niin tilanne toinen.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

10

Aa, ok. :) Totta, että kennon läpinäkyvyys on joka tapauksessa kriittinen ominaisuus. Jossain kohtaa se saataneen lähelle 100%:a kuitenkin.

Vastaa
DjZorlag
DjZorlag

11

Helppoa ei varmasti tule olemaan. Optimiaurinkokennohan toimisi kai tässä tapauksessa siten, että se päästäisi kaiken näkyvän valon läpi ja muuttaisi sitten jotain muuta, esim. pelkästään ultraviolettisäteilyä tai infrapunaa sähköksi. Tässä tilanteessa kuitenkin hyötysyuhde jää vääjäämättä hieman huonommaksi, koska näkyvää valoa ei voisi hyödyntää eikä myöskään molempia sekä IP:aa että UV:a ilman erilaisia aurinkopaneelikerroksia(?)

Toinen vaihtoehto olisi kehittää sellainen aurinkopaneeli, joka olisi toiselta puolen (sisäpuolelta eli näytön puolelta) katsottuna täysin musta ja absorboisi itseensä kaiken ulkoapäin tulevan valon ja muuttaisi sen sähköksi, mutta toiselta puolen (ulkopuolelta) katsottuna se ei heikentäisi ollenkaan näytön puolelta tulevaa valoa vaan päästäisi kaiken läpi. Tämän etu olisi se, että tulevalla aallonpituudella ei olisi välttämättä merkitystä, vaan kaikkia aallonpituuksia voisi mahdollisesti muuttaa sähköksi -> suurempi hyötysuhde eli enemmän sähköä per neliösenttimetri.

Tuo viimeinen olisi ainakin vaikea kehittää ihan lähiaikoina. Itse en ainakaan keksi keinoa enkä ole edes kuullut materiaaleista, jotka olisivat toiselta puolen "mustia" ja toiselta puolen läpinäkyviä. :)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

12

Nyt väittävät luvun olevan jo 90%. Tuskin se siihen jää. Ja eihän kenno tarvi päästää valoa puhelimeen päin ja toisaalta sen ei tarvi olla päästämättä valoa toiseen suuntaan. Taustavalaistuja luurien näytöt on kait pääasiassa kuitenkin. Ja tietenkin tämmösen aurinkokennonäytön kanssa sen täytynee olla taustavalaistu kuitenkin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

14

Sen vaihdettavan akunhyväuoli oli siinä että akun saattoi jättää aurinkoon lataantumaan.

On noita muitakin vuosien saatossa ollut, mutta lataustehot on mitä on, joten ei menestyksiä.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

15

Mulla oli Nokia 1600-sarjalainen aurinkokennolla. Oli mun eka puhelin. :) Hieno laite, vähän iso toki. :D

Kennot on toki siitä kehittyny ja näytön "sisällä" oleva kenno on sijainniltaan parempi, kunhan puhelimen muistaa ottaa taskusta...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja