Koreassa pelätään: Nokiasta voi tulla patenttitrolli

Manu Pitkänen

Koreassa pelätään: Nokiasta voi tulla patenttitrolli
Korealaiset teollisuusjärjestöt pelkäävät, että Nokiasta muodostuu niin sanottu patenttitrolli, kun se saa myytyä matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille. Järjestöt osoittivat huolensa Korean kilpailuvirastolle (Fair Trade Commission) 7. maaliskuuta. Asia on herättänyt huolta myös Kiinassa, jonka viranomaiset arvioivat kauppaa edelleen.

Nokia arvioi viime vuonna, että tarvittavat viranomaishyväksynnät saadaan tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Nokia ei ole arvioinut aikataulua uudelleen, joten se ilmeisesti uskoo edelleen saavansa hyväksynnät maaliskuun loppuun mennessä. Myöskään Intian verokiistan ei uskota vaikuttavan kaupan toteutumisen aikatauluun.Mikäli Nokia haastaisi puhelinvalmistajan oikeuteen koska se loukkaa yhtiön omistamia patentteja, ei syytetyllä valmistajalla ole juuri mahdollisuuksia nostaa vastakannetta, koska tuleva Nokia ei enää valmista puhelimia. Korea Electronics Associationin (KEA) asianajaja Hwang Eun-jeongin mukaan Nokia ei nostanut aiemmin kovin usein kanteita kilpailijoita vastaan ristiinlisensointisopimusten takia. KEA:n mukaan tulevaisuudessa Nokialla ei ole pakottavaa tarvetta tällaisiin sopimuksiin.

Microsoftin kanssa Nokialla on 10 vuotta kestävä patenttisopimus, joten ohjelmistojätti on suojassa Nokian haasteilta.

Nokia on kertonut sopineensa Samsungin kanssa patenttilisensointisopimuksen jatkamisesta viidellä vuodella (korvausjärjestelyistä ei ole vielä sovittu). Lisäksi Nokia sopi helmikuussa HTC:n kanssa patentti- ja teknologiayhteistyöstä.

Euroopassa Nokian ja Microsoftin kauppa hyväksyttiin jo viime vuonna, mutta Nokiaa kehotettiin välttämään patenttitrollimaista käyttäytymistä.

Uusimmat puhelimet

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.