Puhelin tulevaisuudesta: Googlen Project Tango arvosteltiin

Manu Pitkänen

Puhelin tulevaisuudesta: Googlen Project Tango arvosteltiin
Google esitteli helmikuun lopulla Project Tango -nimisen prototyyppipuhelimen, jonka avulla hakukonejätti kokeilee mihin kaikkeen syvyyskameralla varustettu älypuhelin oikein pystyy. Omar Soubra pääsi käsiksi puhelimeen ja julkaisi arvostelun Make:-sivustolla.

Artikkeli alkaa unboxing-katsauksella, minkä jälkeen siirrytään nopeasti itse pihviin eli Tangon kamerajärjestelmään, joka koostuu neljän megapikselin pääkamerasta, syvyyskamerasta, liiketunnistuskamerasta ja kahdesta tietokonenäköpiiristä. Näiden sensoreiden avulla kerätään jatkuvasti tietoa puhelimen asennonmuutoksista sekä laitteen ympäristöstä. Datan pohjalta voidaan luoda kokonaisia 3D-karttoja, joita voidaan vuorostaan käyttää pohjana uudenlaisille (lisätyn todellisuuden) sovelluksille.



Puhelimessa käytetyt tietokonenäköpiirit (Myriad1) ovat Movidiuksen valmistamia ja Soubran mukaan syvyyskamera on ensimmäisen Kinect-ohjaimen kehittäjänä tunnetun PrimeSensen käsialaa. Syvyyskameran toimittaja on varsin mielenkiintoinen tieto, sillä sitä ei mainita Project Tangon kotisivuilla. Apple osti PrimeSensen itselleen viime vuoden lopulla ja sensoritoimitukset aiotaan ilmeisesti lopettaa hyvin pian.

Soubra vertailee Tangolla kuvattua dataa millimetrin tarkkaa jälkeä tekevään ammattitason 3D-laserskanneriin (Trimble TX8). On tietysti päivänselvää kummasta löytyy enemmän tarkkuutta, mutta vertailu auttaa ymmärtämään Tangolla saavutetun tarkkuuden tasoa. Vaikka puhelimen skanneri näytti toimivan paikoin todella hyvin, on tarkkuudessa vielä parantamisen varaa.

Sensoreiden pakkaaminen puhelimen kokoiseen pakettiin on äärimmäisen haastavaa ja sen vuoksi tietyiltä epämukavuuksilta ei voida välttyä. Soubran mukaan puhelin kuumenee paljon ja akku tyhjenee nopeasti.

Alla olevassa kuvassa siniset pisteet ovat Trimble TX8:lla kerättyä dataa, punaiset pisteet ovat Tangolla kerättyä dataa.



Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -43%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 85 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

TCL 40R – hinta laskenut -36%

TCL 40R
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.