Tutkimus: Näin älypuhelimia käytetään Suomessa - kuulutko edelläkävijöihin?

11
Valtteri Ahonen

Tutkimus: Näin älypuhelimia käytetään Suomessa - kuulutko edelläkävijöihin?
Elisa on selvittänyt suomalaisten puhelinkäyttäytymistä. Vuodenvaihteessa tehtyyn Näin Suomi kommunikoi -kyselytutkimukseen osallistui lähes 1800 vastaajaa.

Tutkimuksella oli muutamia selkeitä tuloksia. Ensinnäkin huomattiin, että älypuhelimen käytöstä on tullut kiinteä osa arkea. Soittelun lisäksi niillä muun muassa surffataan netissä, luetaan sähköpostia, käytetään sosiaalista mediaa ja katsellaan lyhyitä videoita.

Älypuhelimen käyttö on lisääntynyt valtavasti, mutta silti tietyissä tilanteissa sen käyttämistä katsotaan hieman alta kulmien. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi työpalaverit ja ruokailut, joiden aikana moni yleisestä suhtautumisesta huolimatta kirjoittelee viestejä tai esimerkiksi lukee uutisia.

Tutkimuksessa älypuhelimen käyttäjät jaettiin kolmeen ryhmään sen perusteella, miten monipuolisesti he laitteitaan käyttävät. Alla olevasta kuvasta selviää, miten myöhäiset omaksujat, keskivertokäyttäjät ja edelläkävijät eroavat toisistaan.
Tutkimuksessa selvitettiin myös, mihin aikaan päivästä ihmisten mielestä on sovelista olla yhteydessä ihmisiin erilaisilla asioilla. Nuoret osoittautuivat tässä suhteessa muita työikäisiä joustavammiksi.

Yleisesti vastanneiden mukaan ensimmäiset työhön liittyvät sähköpostit on soveliasta lähettää jo aamutuimaan, mutta työpuheluiden soittaminen on hyväksyttävää vasta yhdeksän aikaan aamulla. Ystäville on soveliasta soitella aamuisin vasta yhdeksän jälkeen.

Alle 25-vuotiaista neljännes oli kuitenkin sitä mieltä, että ystäville voi lähetellä viestejä jo ennen aamukuutta, eli käytännössä mihin aikaan päivästä tahansa. 41–65-vuotiaista viestin lähettäisi samaan aikaan vain noin joka kymmenes.Myös sukupuolten välillä havaittiin eroja. Tyypillisin älypuhelimen tehokäyttäjä on nuori mies, mutta naiset ovat ottaneet aktiivisuudessa selkeästi miehiä kiinni. Sosiaalisen median ja pikaviestien käytössä naiset ovat jo ohittaneet miehet, minkä lisäksi heidän odotetaan menevän vuoden sisällä ohi myös juna-, lento- ja bussilippujen ostossa puhelimella.

Tutkimuksen tulokset löytyvät kokonaisuudessaan täältä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -34%

Oppo A77 5G
99 € DNA
149 € Telia
199 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Motorola Edge 30 Neo – hinta laskenut -20%

Motorola Edge 30 Neo
199 € Proshop
217 € RDE.FI
260 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 272 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Samsung Galaxy S23 – hinta laskenut -12%

Samsung Galaxy S23
599 € Power
599 € DNA
599 € Samsung

Alin hinta viikko sitten: 682 €

Kommentit (11)

LaDeXi
LaDeXi

1

Ai joku jaksaa naputella sähköpostia puhelimella? Koen kuuluvani "edelläkävijöihin" mutta en tuossa kuviossa olevista asioista puhelimella käytä kuin pikaviestejä, somea ja spotifyä.

Vastaa
himpo
himpo

2

Itse olen myöhäinen jälkijunailija, puhelimena (juuri ostettu) Nokia N8 ja käyttö on Spotify ja dawn.fi ei muuta.

Pitäkää SOMEnne!

Vastaa
dRD
dRD

3

Itsekin pidin vielä vuosi, pari sitten itseäni edelläkävijänä, kunnes aloin oikeasti tutkimaan tarkemmin miten "oikeat" älypuhelinten käytön edelläkävijät toimivat. Tuli hieman pappa-olo.

Esim. USAssa suoraan kännykän kautta ostettujen, ihan fyysisten tuotteiden, kauppa on aika julmetun kovassa kasvussa. Ja myönnän, etten ole henkisesti valmis ostamaan esim. uutta televisiota kännykän kautta.

Vastaa
LaDeXi
LaDeXi

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Itsekin pidin vielä vuosi, pari sitten itseäni edelläkävijänä, kunnes aloin oikeasti tutkimaan tarkemmin miten "oikeat" älypuhelinten käytön edelläkävijät toimivat. Tuli hieman pappa-olo.

Esim. USAssa suoraan kännykän kautta ostettujen, ihan fyysisten tuotteiden, kauppa on aika julmetun kovassa kasvussa. Ja myönnän, etten ole henkisesti valmis ostamaan esim. uutta televisiota kännykän kautta.


Kyllähän sitä kännykällä ostella voisi mutta ei se pienellä kosketusruudulla naputtelu nautinnollista ole verrattuna oikeaan tietokoneeseen. Joskus hätätilassa tuli bussikorttiin ladattua lisää matkoja. En pidä edelläkäyntinä sitä että sietää huonompaa käyttökokemusta vaikka parempikin olisi saatavilla.

Vastaa
dRD
dRD

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LaDeXi:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Itsekin pidin vielä vuosi, pari sitten itseäni edelläkävijänä, kunnes aloin oikeasti tutkimaan tarkemmin miten "oikeat" älypuhelinten käytön edelläkävijät toimivat. Tuli hieman pappa-olo.

Esim. USAssa suoraan kännykän kautta ostettujen, ihan fyysisten tuotteiden, kauppa on aika julmetun kovassa kasvussa. Ja myönnän, etten ole henkisesti valmis ostamaan esim. uutta televisiota kännykän kautta.


Kyllähän sitä kännykällä ostella voisi mutta ei se pienellä kosketusruudulla naputtelu nautinnollista ole verrattuna oikeaan tietokoneeseen. Joskus hätätilassa tuli bussikorttiin ladattua lisää matkoja. En pidä edelläkäyntinä sitä että sietää huonompaa käyttökokemusta vaikka parempikin olisi saatavilla.

Niinno, huono käyttökokemus on oikeastaan vain huonon palvelusuunnittelun vika. Toki, jos joutuu vaikka verkkokaupan "desktop-versiota" käyttämään kännykällä, niin eihän kenenkään hermo sitä kestä.

Mutta jos kauppa/kokemus on räätälöity kännykälle -- isoja nappeja, kaikki "turha" sälä pois ja lisäksi vielä mahdollistaa esim. one-click -kirjautumisen Googlen tai Facebookin tunnuksilla jo aiemmin tehtyyn ko. kaupan asiakastiliin, niin tuosta saa aika todennäköisesti aika sulavankin kokemuksen.

Käytännössä siis, jos sen 70" television osto on yhtä helppoa kuin $0.99 appsin osto appstoresta, niin mikäs siinä.

Vastaa
JussiFX
JussiFX

6

Itsekin pidin itseäni jonain edelläkävijänä kunnes näin tämän :D Ei kyllä tulis mieleenkään hirveesti ostaa kännykällä (suuria ostoksia ainakaan) tai maksaa laskuja. Jos ostan e-lipun junaan niin sekin on yleensä tullut tehtyä hyvissä ajoin ihan työpöytämasiinalta.

Vastaa
dRD
dRD

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JussiFX:

Ei kyllä tulis mieleenkään hirveesti ostaa kännykällä (suuria ostoksia ainakaan) tai maksaa laskuja.

Sama, vaikkakin ilmeisesti laskujen maksaminen kännykällä olisi nykyisin noin 10x helpompaa kuin tietokoneella -- viivakoodin voi lukea suoraan pankkiappsista, jne.

Vastaa
LaDeXi
LaDeXi

8

Eipä myöskään tulisi pieneen mieleenkään katsoa tv-sarjoja ja varsinkaan elokuvia joltain postimerkin kokoiselta näytöltä.

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

9

Itse käytän mobiilipankkia todella mieluusti puhelimella. Helppo maksella laskuja ja siirtää kavereiden välillä tililtä tilille rahaa jos pikainen tarve. Sähköposteissa käytän kohtuu lyhkäisiin ihan mieluusti luuriakin, mutta pidemmät tekstit kyllä tottakai mieluummin koneella.

Ps. Nyt iPhone 5S viikon käyttäneenä voi olla että alan hoitamaan enemmänkin asioita puhelimella. Tuntuu aika hyvin olevan kaikki tehty Applen laitteille, joka taasen ruokkii itseään koko ajan.

Vastaa
tataka
tataka

10

En ole ostanut bussi/lento/junalippuja mutta muuten olen aika edelläkävijä.

Mutta pankkiohjelma on oikeasti tosi hyvä puhelimella kun voi skannata laskuja kameralla ja virtuaaliviivakoodin voi moneen pankkiin kopioida. Sekä tietoturva parempi kuin windows tietokoneella.

Tekstareihin verrattuna pikaviestinsovelluksissa on paljon etua halvemmuuden lisäksi: voi lähettää useimmista videoita, kuvia, sijainnin(jotta toinen tietää mistä tavata) yms.

Vastaa
KarZan
KarZan

11

Itse vaihdoin juuri sen takia isompaan (iPhone4->Samsung Note 3) kun kyllästyin näpräämään pienellä ruudulla. Kuka viitsii tehdä mitään (muuta kuin soittaa) pienellä ruudulla johon ei mitään edes mahdu. Käyttökokemus paranee huomattavasti kun ruudulle jotain mahtuukin. Ja Notea nyt puolisen vuotta käyttäneenä en kyllä pienempään enää vaihda. Ja surffailu/somen käyttö/sähköpostit/viestit on kaiken lisäksi niin helppoa kun tuossa Notessa on kynä ja kirjoitetun tekstin tunnistus ja toisinaan jopa sanelen sille asioita (erityisesti viestit).

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.