Arvostelussa LG G2 mini

1
LG G2 Mini
Juha Tuppi Juha Tuppi

Sisällys

Keskinkertainen Android-luuri suurella nimellä

LG:n tuoreinta lippulaivaa G3:a odotellessa Puhelinvertailu.com otti testiin edellisvuoden menestysluurin G2:n kompaktin pikkuveljen LG G2 Minin. Onnistuuko G2 Mini tarjoamaan esikuvansa parhaat puolet edullisemmassa paketissa vai rajoittaako hinta liikaa laatua?

 • Mitat:
 • 129,6 x 66 x 9,8 mm
 • Paino:
 • 121 g
 • Näyttö:
 • 4,7" qHD 960 x 540, IPS LCD, 234 PPI
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 400, neliytiminen 1,2 GHz Cortex-A7; Adreno 305
 • RAM:
 • 1 Gt
 • Tallennustila:
 • 8 Gt (laajennettavissa 32 gigatavuun microSD-muistikortilla)
 • Kamerat:
 • Pääkamera 8 MP, auto focus, LED-salama; etukamera 1,3 MP
 • Akku:
 • 2 440 mAh
 • Yhteydet:
 • Wi-Fi 802.11b/g/n, DLNA, NFC, Bluetooth 4.0, LTE
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android

Ulkoasu

LG G2 Mini front LG G2 Mini back
LG G2 Mini bottom LG G2 Mini top LG G2 Mini back cover off LG G2 Mini card slots

LG G2 Mini on yleisesti ottaen ulkonäöltään asiallisen tyylikäs, vaikkakin takakuoren muovisuus on selkeästi nähtävissä ja kielii edullisen hintaluokan puhelimesta. Näyttö hyödyntää kattavasti etupuolella olevan tilan lähes kokonaan, fyysisiä navigointinäppäimiä ei laitteessa ole. Näytön alapuolelle on sijoitettu LG:n logo, ja sen yläpuolelta löytyvät kaiutin, etukamera sekä etäisyysanturi. Fyysiset painikkeet, eli virtapainike sekä äänenvoimakkuuden säätimet, löytyvät LG:lle tuttuun tapaan puhelimen takaa pääkameran objektiivin alapuolelta. Valmistajan logo koristaa myös takakuorta, ja pääkameran vierestä löytyy vielä LED-salama. Laitteen alaosasta löytyvät micro-USB-portti sekä mikrofonin ja kaiuttimen aukot. Yläosaan on sijoitettu infrapunasensori, pieni mikrofoniaukko sekä liitin kuulokkeille. Sekä takakuori että akku ovat irroitettavia, ja takakuoren alta löytyvät myös korttipaikat micro-SIM-kortille sekä microSD-muistikortille.

Suorituskyky

G2 Minin käyttöliittymä rullasi sutjakkaasti ja eri näkymät sekä ylhäältä vedettävä ilmoituskeskus solahtivat esille ja sivuun liukkaasti. Sovellukset eivät sitten käynnistyneetkään yhtä nopeasti, mikä muistutti siitä, ettei kädessä ole huipputason laite. Toisaalta kyseessä olivat niin pienet viiveet, etteivät ne aiheuttaneet kummemmin harmaita hiuksia. Älypuhelimen akkukesto sen sijaan yllätti iloisesti: normaalikäytössä akkua riitti yhdellä latauksella helposti 3-4 päivää. Jatkuva Full HD -videokuvaus tai videomateriaalin suoratoisto luonnollisesti söivät akkua tehokkaammin.
AnTuTu-suorituskykytesti antoi laitteelle 17 461 pistettä, mikä jätti sen Samsungin Galaxy S3:n taakse ja roimasti jälkeen sen esikuvasta LG G2:sta. Netflixin katselukin tuntui toisinaan hieman pätkivän sekä mobiiliyhteydellä että langattomalla verkolla testattuna, joten videomateriaalin pitempiaikaiseen suoratoistoon ei G2 Ministä ole.

Näyttö

LG G2 Mini lockscreen LG G2 Mini startscreen LG G2 Mini apps

Yleisesti ottaen LG G2 Minin näyttö on kohtuullisen selkeä sisätiloissa katseltuna eikä loukkaa pahasti silmää, mutta yksityiskohtia tarkastellessa 960 x 540 -resoluution rajoitukset käyvät kyllä ilmi. Näyttö ei myöskään ole kirkkaudeltaan kummoinen: erityisesti kirkkaassa auringonpaisteessa siltä on vaikea erottaa mitään. Värisävyistä ei pahemmin löydy moitittavaa, lukuun ottamatta sitä seikkaa, että valkoinen väri tuntui vivahtavan aavistuksen verran siniharmaaseen näytöllä. Näytön värit vaikuttavat kuitenkin erottuvan yhtä hyvin eri katselukulmista, mikä lienee IPS-paneelin ansiota.

Kamera

LG G2 Mini arvostelu testikuva LG G2 Mini arvostelu testikuva LG G2 Mini arvostelu testikuva LG G2 Mini arvostelu testikuva
LG G2 Mini arvostelu testikuva LG G2 Mini arvostelu testikuva
LG G2 Minin kahdeksan megapikselin pääkamera tarjoaa suhteellisen tyydyttävää kuvanlaatua.

LG G2 Minin kahdeksan megapikselin pääkamera tarjoaa suhteellisen tyydyttävää kuvanlaatua. Asetuksista löytyvät vaihtoehtoina 3264 x 2448-, 3264 x 1836-, 2560 x 1920- ja 1280 x 960 -resoluutiot sekä 4:3- ja 16:9-kuvasuhteet. Erilaisia kuvaustiloja löytyy HDR-kuvauksesta panoraamakuviin. HDR-tilassa kuvattaessa on hyvä muistaa, että sovellus käsittelee HDR-kuvia useamman sekunnin ajan kuvan ottamisen jälkeen, joten nopeiden tilanteiden kuvaukseen sitä ei voi suositella. Kamerasovellus ei ylipäätään ollut mikään huippunopea viritys, muttei ylittänyt kipukynnystäkään käytössä. Yöllä otetusta kuvasta tuli yllättävän valoisa, mutta kuvan tarkkuus kärsi huomattavasti olosuhteista. Tarkkoja hämäräkuvia G2 Miniltä on siis turha odottaa.

Laite myös kykenee ottamaan Full HD -videota 30 fps:n kuvataajuudella. Kameran automaattitarkennus kuitenkin hieman kompasteli testitilanteessa ja sokaistui objektiin osuneesta kirkkaasta auringonpaisteesta niin, että hukkasi fokuksen. Tilanne korjaantui vasta käynnistämällä kamerasovellus uudelleen. Muutenkin kameran automaattiasetuksilla tuntui olevan ongelmia valotasojen kanssa, mikä näkyi myös still-kuvien vaihtelevassa kirkkaudessa. Auringonpaiste vaikuttaakin olevan yksi laitteen heikkouksista: ottaen huomioon, ettei näytöstä näe paljoakaan kirkkaalla auringonpaisteella, ja että kamera saattaa mennä sekaisin auringossa, puhelinta on vaikea suositella kameraksi pikinikille tai kesän rientoihin.

Käyttökokemus

Muovinen takakuori vaikutti hieman heppoiselta ulkonäöltään, irtosi yllättävän helposti ja tuntui kädessä huolestuttavan ohuelta. Tästä huolimatta takakuori pysyi kiitettävästi paikallaan koko testijakson ajan eikä aiheuttanut ongelmia. Takakuoren karkean pintakuvioinnin ansiosta laite ei myöskään livennyt helposti näpeistä, mikä on hyvä seikka ottaen huomioon takakuoren ohuuden ja kevyeltä tuntuvan kiinnityksen. Pudotustestiä en ruvennut laitteelle tekemään, mutta voisin kuvitella, että kuori vähintäänkin irtoaa laitteesta mikäli se kopsahtaa lattiaan.

LG G2 Mini back cover LG G2 Mini camera buttons

Muovinen takakuori irtosi yllättävän helposti ja tuntui kädessä huolestuttavan ohuelta.

En ole aiemmin kauheasti välittänyt LG:n ratkaisusta sijoittaa fyysiset painikkeet puhelimen taakse. Tällä kertaa napit tuntuivat kuitenkin löytyvän hieman helpommin, liekö syynä sitten tottuminen vai puhelimen pienempi koko. Tästä huolimatta painikkeiden hakeminen oli edelleen jokseenkin hapuilevaa, eikä sijoittelu saa vieläkään minulta täydellistä synninpäästöä.

LG tarjoaa totuttuun tapaan myös G2 Minin myötä suuren määrän eri ominaisuuksia. Yksi näistä on Knock Code -toiminto, jossa puhelin voidaan avata lukitusnäkymässä naputeltavan koputussarjan avulla. Näkymässä on kulmistaan rajattu alue, joka laskee neljään eri kohtaan tulevat napautukset. Oikean järjestyksen ja napautusten määrän tunnistettuaan ominaisuus poistaa puhelimen lukituksen. Toiminto tuntui aluksi hieman erikoiselta, mutta osoittautui käytännössä ihan toimivaksi ratkaisuksi laitteen lukitsemiseen - kokonaan oma asiansa on se, tarvitsevatko käyttäjät vielä yhtä uutta tapaa lukita puhelimensa.

Käyttöjärjestelmänä toimivan Androidin 4.4.2 -version myötä laitteesta löytyi myös Google Now -palvelu, joka toimi jälleen oikein hyvin tarjoten automaattisesti julkisen liikenteen aikatauluja ja reittejä sekä muuta käyttökelpoista informaatiota. Toinen maininnan arvoinen ominaisuus on jo LG G Flexin arvostelussa kehumani QuickRemote-kaukosäädinsovellus, jolla saattoi näppärästi kontrolloida kodin viihde-elektroniikkaa puhelimesta käsin: infrapunasensori tosin vaati hieman sihtaamista, jotta laitteet suostuivat yhteistyöhön. LG:n QuickMemo-ominaisuus vaikutti myös mielenkiintoiselta: toiminto sallii tuhertelun näytölle sormea käyttäen, mikä mahdollistaa nopeiden muistiinpanojen tekemisen vapaasti esimerkiksi kartalle. Muut LG:n sovellukset ovat edelleen jokseenkin karun näköisiä eikä käyttökokemuskaan ole sieltä parhaimmasta päästä, joten siirryin nopeasti käyttämään Googlen vastaavia sovelluksia.

LG G2 Mini QuickMemo LG G2 Mini SMS in screen
Tekstiviestien lukeminen ja niihin vastaaminen sujui kohtuullisen hyvin itse sovellusta avaamatta.

Laite myös osasi tuoda tekstiviestit suoraan aloitusnäyttöön pienessä puhekuplassa, josta niiden lukeminen ja vastaaminen sujui kohtuullisen hyvin itse tekstiviestisovellusta avaamatta. Toisaalta tämä ominaisuus ei ollut kovinkaan käytännöllinen, jos kyseessä oli pitkä viesti tai itse halusi vastata useammalla sanalla, missä tapauksessa oli parempi siirtyä tekstiviestisovelluksen suurempaan näkymään.

Yhteenveto

Periaatteessa LG G2 Mini on ihan mukiinmenevä Android-puhelin peruskäyttöön, ja sen kompurointeja ja heikkouksiakin voisi katsoa läpi sormien, mikäli laitteen hinta olisi kohdallaan. Näin ei kuitenkaan ole. Hinnoittelu lähemmäs kolmeasataa euroa antaa ymmärtää että kyseessä olisi keskikastin laitteiden kermaa, mitä se ei käyttökokemukseltaan valitettavasti ole. Parin viikon testijakson pohjalta herää myös epäilys, onko laitteen nimeämisellä yritetty ratsastaa LG G2 -älypuhelimen maineella - kyseessä ei ole pelkästään pienempi, vaan myös monin tavoin heikkolaatuisempi laite.

Laitteen hyvät puoletkin tuntuvat osittain selittyvän toisten ominaisuuksien heikkouksilla: esimerkiksi kiitettävä akkukesto lienee pitkälti himmeän näytön ansiota, joka ei kuluta virtaa samalla tavalla kuin laadukkaammat näytöt. Edullisten älypuhelimien pitäisi olla kohtuullisesti toimivia perusluureja, mutta ottaen huomioon että G2 Mini ei kirjaimellisesti kestä päivänvaloa, sitä on hankala suositella tällä hinnalla kenellekään. Laitteen hyvät puolet saattaisivat oikeuttaa alle kahdensadan hintalappuun, mutta tällaisenaan se ei tunnu löytävän paikkaansa keskitason älypuhelimien joukossa.

LG G2 mini

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (1)

Anonyymi käyttäjä
samusorvari (vahvistamaton)

1

Itse en kyllä sanoisi puhelimen näyttöä millään lailla himmeäksi, päin vastoin näkee kirkkaassakin päivän valossa hyvin, kunhan säätää vaan kirkkauden täysille (ei itsestään säädy). Toki näytön kirkkauden saa hyvin himmeälle, mikä on hyvä asia pimeässä puhelinta käyttäessä. Enkä ole itse huomannut Netflixin tai muiden suoratoisto palveluiden toistossa pätkimistä, en wifillä enkä mobiilidatallakaan.
Toki hinta 299e ilmestyssään ylihinnoittelun makua, mutta ostaessani Gigantin tarjouksesta hintaan 149e (n. pari kk sitten), lyö luurin ominaisuudet kaikki kilpailijat hintaluokassaan.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.