Arvostelussa HTC One (M8)

6
HTC One (M8)
Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Sisällys

Peruskauraa tyylikkäässä paketissa

Aasian isot Android-valmistajat päivittivät tämän kevään aikana lippulaivapuhelimensa, jotka kuvastavat yhtiöiden parasta osaamista ja visiota siitä, millaisia älypuhelimien kuuluisi olla. Viime vuoden malleja yhdistävä iso tekninen harppaus oli siirtyminen Full HD -näyttöihin ja tänä vuonna monet valmistajat ovat tyytyneet lähinnä vain lisäämään muutaman lisäominaisuuden kärkituotteisiinsa.

HTC kuuluu tähän pikkuparannuksiin tyytyneisiin valmistajiin. Maaliskuun lopulla julkistettu One (M8) jatkaa monessa suhteessa edeltäjänsä linjoilla. Ja hyvä niin, sillä miksi lähteä muuttamaan jo valmiiksi hyvää tuotetta? Muutosten tekeminen vain muutoksen tekemisen ilosta ei ole ikinä hyvä idea, taustalla täytyy olla aina hyvä perusteet miksi aiemmin tehtyjen valintojen yli pitää ajaa.

 • Mitat:
 • 146,36 x 70,6 x 9,35
 • Paino:
 • 160 g
 • Näyttö:
 • 5,0" Full HD 1920 x 1080, SLCD3
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 801, neliytiminen 2,3 Ghz Krait; Adreno 330
 • RAM:
 • 2 Gt
 • Tallennustila:
 • 16/32 Gt (laajennettavissa microSD-kortilla, vapaata tallennustilaa 16 Gt:n mallissa n. 10 Gt)
 • Kamerat:
 • Pääkamera 4 MP (syvyyskameralla), kaksois-LED-salama; etukamera 5 MP
 • Akku:
 • 2 600 mAh
 • Yhteydet:
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, NFC, Bluetooth 4.0 (aptX), LTE (800, 900, 1800 ja 2600 MHz)
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 4.4 (Sense 6)

Design

Viime vuonna myyntiin tullut HTC One (M7) oli ehdottomasti yksi kaikkein tyylikkäimpiä Android-puhelimia ikinä. Siksi on ilahduttava nähdä, että samaa ihan oikeaan metalliin (eikä jäljitelmämuoveihin) perustuvaa designia on käytetty myös One (M8):ssa. Monien Android-valmistajien strategiana on luoda puhelimet teknisten ominaisuuksien perusteella ja läpsäistä jonkinlainen muovikuori päälle. HTC ei siis ole yksi heistä.

HTC One (M8)

Design ei ole kuitenkaan aivan tarkalleen samanlainen kuin M7:ssä, sillä uudemmassa mallissa reunojen pyöristykset ovat rohkeampia ja etupuolen kapasitiiviset näppäimet on korvattu virtuaalisilla painikkeilla. Näille valinnoille on varmasti hyvät perusteet, mutta itse en ainakaan ole kummankaan kannalla. Virtuaalisten painikkeiden käyttö on epäintuitiivista, koska ne piiloutuvat monissa sovelluksissa sisällölle varatun ruutualan maksimoinnin takia. Käyttöliittymän kannalta oleellisia elementtejä ei saisi ikinä laittaa piiloon – tästä opetuksena esimerkiksi case Windows 8 ja käynnistäpainike.

HTC One (M8)
Metallisten kuorien ansiosta HTC One (M8) näyttää ja tuntuu premium-luokan puhelimelta.

Metallisten kuorien ansiosta HTC One (M8) näyttää ja myös tuntuu kädessä premium-luokan puhelimelta. Loivasti kaarrevoitettu takakuori varmistaa sen, että luuri tuntuu kuin tehdyltä käyttäjänsä käteen. Täytyy kuitenkin sanoa, etten ole harjatun viimeistelyn, jota käytetään testissä olleessa harmaassa mallissa (ei kultaisessa ja hopeassa), suuri ystävä.

Toinen valitettava Oneen tehty muutos on suurempi näyttökoko. M7:ssä Full HD -näyttö oli siedettävä 4,7 tuumaa, mutta uudessa M8:ssa näyttö on jo viisituumainen. Se on jo turhan suuri yhdellä kädellä käytettäväksi ja puhelinta saa välillä pyöritellä käsissää, kun tulee tarvetta yltää peukalolla yläkulmiin.

HTC:n suunnittelijat olisivat voineet käyttää myös hetken enemmän aikaa päättäessään virtappäimen sijainnin: viiden tuuman puhelimissa oikea paikka ei ole yläpäädyssä. Helpotusta arkeen tuo kuitenkin näytön kaksoisnapautus, jolla puhelimen voi herättää virtapainikkeen sijaan.

BlinkFeed-näkymä keräsi M7:n omistajilta paljon kritiikkiä ja siitä oppineena HTC on implementoinut kaiken kattavan sisältövirtansa One (M8):ssa paljon käyttäjäystävällisemmässä muodossa.

Niille joille BlinkFeed ei ole tuttu todettakoon, että kyseessä on HTC:n tarjoamasta aloitusnäyttöön integroidusta näkymästä, joka kokoaa sosiaaliseen mediaan, kalenterimerkinnät ja uutiset yhteen ruuduista koostuvaan virtaan. Jos pienoisohjelma ei kiinnosta, niin sen voi poistaa liu’uttamalla kahta sormea näytön päällä muokkaamalla aloitusnäyttöjä.

Tekniset tiedot

HTC One (M8) saapui markkinoille muutamia päiviä ennen Samsungin Galaxy S5:tä, minkä ansiosta taiwanilaisyhtiö sai itselleen kunnian olla ensimmäinen valmistaja, joka toi markkinoille Qualcommin neliytimiseen Snapdragon 801 -järjestelmäpiiriin (2,3 GHz) perustuvan puhelimen. Kyseistä piiriä käytetään useimmissa Android-valmistajien lippulaivapuhelimissa: Onen ja Galaxy S5:n lisäksi se löytyy LG G3:sta ja Sonyn Xperia Z2:sta.

Keskusmuistia Onessa on yhtä paljon kuin edeltäjässään, kaksi gigatavua. Muistityyppi on kuitenkin päivitetty nykyaikaisemmaksi (DDR2 -> DDR3) ja samoja siruja käytetään iFixitin purkujen perusteella myös Galaxy S5:ssä.

Uutta on myös mahdollisuus laajentaa sisäistä tallennustilaa microSD-muistikortin avulla. Onen verkkopiirikin on päivitetty tukemaan ac-tyypin Wi-Fiä. Puhelimesta löytyy myös NFC ja Bluetooth 4.0.

HTC One on nimestään huolimatta varsin dualistinen puhelin: siitä löytyy kaksi BoomSound-kaiutinta, kaksi LED-salamavaloa ja niin sanottu Duo Camera -kaksoiskamerajärjestelmä.

Kilpailevissa älypuhelimissa kaiuttimet on yleensä sijoitettu joko puhelimen pohjaan tai takapuolelle. HTC:llä on kuitenkin oivallettu, ettei konserteissakaan äänentoistoa suunnata poispäin kuuntelijoista, joten Onessa kaiuttimet ovat näytön ylä- ja alapuolella osoittaen kohti käyttäjää. Sijoittelun ansiosta äänentoisto saadaan pidettyä tasapainoisena ja vaimentamattomana useimmissa käyttötilanteissa.

Vaikka videoita katsoisi vaakatasoissa, tulee ääni "keskeltä", eikä painotu oikelle tai vasemmalle (kuten kävisi pohjasijoittelussa). Ääni ei myöskään vaimene, vaikka musiikkia jyskyttävän puhelimen laittaisi pauhaamaan pöydälle.

Kameraominaisuuksia käsittelemme tarkemmin alempana omassa osiossa.

HTC One (M8) HTC One (M8)

Kuten jo edellä todettiin, käytetään uudessa Onessa aiempaa suurempaa viisituumaista näyttöä. Koon kasvun lisäksi muita suurempi muutoksia näyttöön ei ole tehty edelliseen generaatioon verrattuna, eli paneelityyppi on edelleen SLCD3 ja resoluutio on 1080p-tasoa. Tarvittaessa näytöstä irtoaa tarpeeksi kirkkautta, että puhelimen käyttö onnistuu myös kirkkaassa auringonpaisteessa. Ainoaksi haittatekijäksi jää lähinnä näyttölasin heijastukset, mikä tosin koskee kaikkia nykyisiä puhelimia.

Kamera

Duo camera ja kamerasovellus

HTC One (M8) - kamera

One (M8):n keskeisimpiin erikoisuuksiin kuuluu ehdottomasti uusi Duo Camera -järjestelmä, jossa edellisestä Onesta tutun neljän megapikselin ”UltraPixel-kameran” aisapariksi on isketty AnandTechin mukaan vanhan Onen etukamerasta tehty syvyyskamera.

Kameraparin ansiosta One (M8):n osaa säilöä kuviin "syvyystietoa", jolloin kuvien tarkennuksen muuttaminen onnistuu helposti jälkikäteen. Tarkennuksen lisäksi kerättyä informaatioita voidaan käyttää enemmän tai vähemmän hauskaan kuvamanipulointiin.

Duo Camera tuntuu pystyvän siihen, mihin HTC on luvannutkin sen pystyvän, vaikka muutamia rajoitteita systeemissä onkin. Duo Camera ei toimi jos kuvaa otettaessa on käytetty digitaalista zoomia. Järjestelmä ei toimi myöskään hämärässä tai makrokuvissa. Aluksi Duo Camera tuntuu jännittävältä ja hauskalta lisäykseltä, mutta siihen kyllästyy melko nopeasti. Vastaavaan on mahdollisuus päästä myös ohjelmistollisella ratkaisulla, joten ylimääräisen raudan lisääminen puhelimeen tuntuu turhanpäiväiseltä. Kenties HTC:lle oli jäänyt edellisestä Onesta sen verran paljon etukameroita, että niille oli pakko keksiä jotakin "järkevää käyttöä".

Vuosi sitten HTC julisti omalta osaltaan lopun kameroiden megapikselisodalle iskemällä ensimmäisen sukupolven Oneen neljän megapikselin kameran. Yhtiö yritti saada kuluttajat uskomaan, että pikseleiden määrä kamerassa ei ole kaiken A ja O, vaan pikseleiden koolla on myös merkitystä. Isommilla pikseleillä varustettua kameraansa yhtiö alkoi kutsua UltraPixel-kameraksi.

HTC:n ajatuksenkulussa on järkeä, mutta se ei ole koko totuus. Kamerat ovat aina kokonaisuuksia, jotka ovat tasan niin hyviä kuin niiden heikoin kohta on. Laadun mittarina ei voida käyttää koskaan yhtä ominaisuutta tai lukua (megapikseleitä tai pikseleiden kokoa).

On tietyllä tapaa koomista, että HTC on yrittänyt harata kameroiden kasvavia megapikseleitä vastaan, mutta samaan aikaan se yrittää myydä One (M8):aa selfie-kuvaajille juuri etukameran korkealla megapikselilukemalla (5 Mpix). Etukamera on itse asiassa erotuskyvyltään puhelimen tarkin kamera: One on tässä mielessä jonkinlainen älypuhelinten kummajainen.

HTC One (M8) - kamera

Onen kamerasovelluksen kuvausnäkymä on hyvin pelkistetty. Ehkä liiankin pelkistetty, sillä monet asetukset on päädytty piilottamaan erilaisten valikkojen taakse. Esimerkiksi kameran ja videokuvaustilan välillä ei pysty siirtymään nopeasti yhdellä painalluksella, vaan käyttäjän pitää ensin avata kuvaustilavalikko (neljästä ympyrästä koostuva painike) ja valita sieltä videokuvaus.

HTC One (M8) - kamera

Kuvaustilojen asetuksiin pääsee käsiksi puhelimen ylälaidassa näkyvää kolmesta neliöstä koostuvaa painiketta, mikäli automaattiasetukset eivät riitä sinulle. Kamerasovellus tarjoaa manuaaliset säädöt keskeisimpiin asetuksiin: suljinaika, valotusarvo, tarkennus, ISO ja valkotasapaino.

Videota Onelle voi kuvata maksimissaan Full HD -tarkkuudella ja 60 FPS:n kuvataajuudella. Asetuksista löytyy myös HDR-videokuvaustila ja hidastettu video, jolla voi nimensä mukaisesti taltioida nopeasti ohi kiitävät tapahtumat hidastettuna.

Uuden Onen kamerasta mainittakoon vielä se, että viime vuoden mallissa käytetystä optisesta kuvanvakaimesta on jostakin kumman syystä luovuttu. Se olisi ollut Duo Cameraa monella tapaa hyödyllisempi ominaisuus (kuvaaminen heikossa valaistuksessa, videokuvaus).

Kahden kameran lisäksi Onessa on kaksi LED-salamaa. Toinen valoista tuottaa sävyltään kylmempää ja toinen lämpimämpää valoa. Tavoitteena on estää niin sanotut zombie-kuvat ja saada salamalla otetut otokset näyttämään luonnollisemmilta.

Kuvanlaatu

On sanomattakin selvää, että Onen neljän megapikselin kamera ei yllä erottelukyvyssä lähellekään kilpailevien lippulaivapuhelimien tasoa. Riippuu pitkälti kuvaajan mieltymyksistä, että onko alhaisempi erotuskyky huono asia vai ei.

Jos olet kuvaajaprofiililtasi point-shoot-forget-tyyppiä, joka lähinnä nappailee kuvia tilanteista ilman sen suurempaa syytä eikä suunnitelmissasi ole käsitellä kuvia sen enempää, pitäisi neljäkin megapikseliä riittää tarpeisiisi.

Jos olet taas päämäärätietoisempi kuvaaja, antaa korkeammat megapikseliluvut paremmat mahdollisuudet rajaamiseen ja yksityiskohtien esille tuomiseen.

Alhainen megapikseliluku ei ole Onen kameran heikoin kohta. Enemmän ongelmia tavalliselle automaattiasetuksilla räiskiville kuvaajille aiheuttaa valotusarvon mittaus, joka tuntuisi ottavan huomioon pelkästään tarkennuspisteen ja unohtaa koko muun kuvan täysin. Tämän takia Onella otetuissa maisemakuvissa taivas palaa puhki erittäin helposti ja toisaalta kuvat tulevat mustiksi jos tarkennuspiste on kirkas. Kannattaakin suosia HDR-tilaa, jossa puhkipalamisilmiö ei tule yhtä helposti näkyviin.

Pääkameran optiikan f-luku on 2,0, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että valon pitäisi läpäistä optiikka hyvin, mistä on luonnollisesti etua hämäräkuvauksessa. One näyttäisi kuitenkin kärsivän kromaattisesta aberraatiosta, mikä tulee hyvin esille erityisesti kuvissa, joissa on puhkipalaneita alueita. Kirkon tornista otetussa näytekuvassa (alla) tämä näkyy erityisen hyvin. Tornin oikealla puolella olevien kuusien oksissa näkyy paljon violetteja ja punaisia pisteitä (vaikka puihin ei ole unohdettu jouluvaloja). Samat pisteet näkyvät myös vasemmanpuoleisten kuusien juurella olevan lehtipuun oksissa ja niiden alla olevassa valopylväässä.

HTC One (M8) esimerkkikuvia HTC One (M8) esimerkkikuvia HTC One (M8) esimerkkikuvia HTC One (M8) esimerkkikuvia HTC One (M8) esimerkkikuvia HTC One (M8) esimerkkikuvia HTC One (M8) esimerkkikuvia - HDR versio edellisestä kuvasta

Videonäytteet

Akkukesto

Edelliseen Oneen nähden M8:ssa käytetään varauskapasiteetiltaan 300 milliampeerituntia suurempaa akkua (2600 mAh), joten akkukeston voi odottaa olevan suunnilleen reilun tunnin pidempi kuin One M7:ssä.

Vaikka HTC lupaa lippulaivalleen parhaimmillaan 20 tunnin 3G-puheaikaa, on selvää ettei tällaisiin lukemiin ole mahdollista päästä normaaleissa olosuhteissa. Säästöliekillä saavutimme kuitenkin noin 17 tunnin käyttöajan (Akkuun jäi vielä 10 prosentin varaus, joten käyttöaikaa oli mahdollisuus venyttää vielä reilulla tunnilla. 3G oli kokoajan päällä, mutta puhelinta ei muuten käytetty juuri lainkaan). Todellistä käyttöskenaariota kuvaavassa testissämme akku tyhjeni 100 prosentin varaustasosta alle 10 prosenttiin noin 10 tunnissa. Jos akusta olisi ottanut kaiken irti, olisi kestoa saanut pidennettyä vielä noin tunnilla.

Puhelin oli testin aikana jatkuvasti 3G-verkossa ja lisäksi Wi-Fi Hotspot -jako oli päällä. Päivän aikana katsottiin YouTube-videoita sekä pelattiin ajantappopelejä, kuten Temple Run 2:sta.

Täyteen akku lataantui noin kolmessa tunnissa.

Yhteenveto

Ulkoisilta ominaisuuksiltaan HTC One (M8) on kenties kaikkein tyylikkäin Android-puhelin, joka on tämän vuoden aikana julkaistu. Tämä on tietysti puhtaasti makuasia, eikä LG G3:a, Sonyn Xperia Z2:ta tai vaikkapa OnePlus Oneakaan voi rumina puhelimina pitää missään nimessä.

One sisältää muutamia hyviä uudistuksia, kuten isomman akun, microSD-korttipaikan ja tehokkaamman suorittimen edelliseen generaatioon nähden, mutta kaikki muutokset eivät olleet yhtä tervetulleita.

Optisesta kuvanvakaimesta luopuminen on selkeä kardinaalivirhe HTC:n taholta. Se tarjoaisi käyttäjille selvästi paremmat mahdollisuudet ottaa laadukkaita kuvia ja videoita, kuin lähinnä markkinointikikaksi jäävä Duo Camera (jälkikäteistarkennuksineen).

Käyttöjärjestelmäpäivitysten suhteen HTC ei ole erityisen hyvässä maineessa, mutta toivoa sopii että yhtiö on korjannut asian ja alkaa tarjota huippupuhelimilleen kunnollista tukea.

Muutoin HTC One on teknisesti äärimmäisen pätevä älypuhelin ja se onkin loistava vaihtoehto laastaria muistuttavaan designiin ja sykemittariin nojaavalle Android-puhelimelle.

HTC One M8

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (6)

mikbe
mikbe

1

Tämähän oli pelkkä kamera-arvostelu ja siinäkin on unohdettu mainita kameran nopeus. Sense 6 oli sivuutettu kokonaan ja keskitytty lähinnä ongelmakohtiin.

Kauanko teillä oli laite arvostelussa?

Vastaa
upap
upap

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mikbe:

Tämähän oli pelkkä kamera-arvostelu ja siinäkin on unohdettu mainita kameran nopeus. Sense 6 oli sivuutettu kokonaan ja keskitytty lähinnä ongelmakohtiin.

Kauanko teillä oli laite arvostelussa?

jos haluat oikeita arvosteluita niin osta teknari :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
s730 (vahvistamaton)

3

En minäkään ole mikään ammattikuvaaja mutta kyllä nyt sentään paremman kuvan saisin kun en suoraan päin aurinkoa kuvaa enkä mistää pimeästä puun takaa kirkkaampaan ilmaan.Kyllä se käynti nappi on kätevä siinä esim kun puhelin on teliineessä ja yöllä katsot mitä kello on ei muuta kuin nappi alas.

Vastaa
mikbe
mikbe

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti upap:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mikbe:

Tämähän oli pelkkä kamera-arvostelu ja siinäkin on unohdettu mainita kameran nopeus. Sense 6 oli sivuutettu kokonaan ja keskitytty lähinnä ongelmakohtiin.

Kauanko teillä oli laite arvostelussa?

jos haluat oikeita arvosteluita niin osta teknari :)

Kai tämä oli vitsi? :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
innet (vahvistamaton)

5

arvostellussa huomioidaan pääasiassa kameran ominaisuuksia,tosin voin sanoa kokemuksesta että HTC:n kamera on erittäin hyvä ,puhelin on muutenkin markkinoiden paras älypuhelin,vain LG:n uusin malli pääsee lähelle siinä on kuitenkin muovikuori,Windows on vielä paljon jäljessä ja Apple on turhan kallis.

Vastaa
Korrala
Korrala

6

HTC syö mennen tullen kaikki muut Android puhelimet, on tyylikäs ja toimiva, itsellä menossa neljäs, vai viides HTC ja mihinkään muovi kapulaan en vaihtaisi (Samsung jne...).
Apple maailma on oma maailmansa ja en tykkää henkilökohtaisesti niiden kuvioista, joten tyydyn markkinoiden parhaaseen Android puhelimeen jatkossakin.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.