Kumpi pitäisi ostaa: Lumia 930 vai iPhone 5s?

33
Valtteri Ahonen

Kumpi pitäisi ostaa: Lumia 930 vai iPhone 5s?
Applelta odotetaan syksyllä uusia iPhone-malleja, jotka vertautunevat hieman mairittelevammin kilpailijoihin myös paperilla, mutta tällä kertaa verrattavaksi on valittava tämän hetken tuorein malli eli iPhone 5s. Lumia-tuoteperheen uusi lippulaiva on uunituore ja se näkyy myös teknisistä tiedoista.

Molempien valmistajien näyttöjä on kiitelty ja kummastakin laitteesta löytyy pätevät ruudut. Lumiassa on kuitenkin Full HD -resoluution lisäksi tuuma enemmän kokoa, sekä käytössä uusi Assertive Display -tekniikka, joka mahdollistaa entistä paremman luettavuuden kirkkaassa valossa (ominaisuus, joka Nokialla on jo perinteisesti ollut hallussa tähänkin asti). 930:n näytössä on käytetty OLED-paneelia ja Apple on päätynyt LCD-tekniikkaan.

Suuri näyttö ja muut Lumiaan pakatut ominaisuudet tuovat mukanaan kuitenkin myös reilusti iPhonea suuremmat ulkomitat, mikä tuntuu etenkin paksuudessa. Siroutta ja tyylikkyyttä hakeavat voivat joutua kääntymään Applen puoleen.

Kameroita on vielä tällä hetkellä vaikea verrata kovin syvällisesti, sillä Lumia 930:n testi ei ole vielä valmistunut. Lukujen perusteella voittajasta ei kuitenkaan ole paljoa epäselvyyttä, sillä 930 on varustettu huomattavasti järeämmällä sensorilla ja optisella kuvanvakaimella. Myös Nokian kameraohjelmistoa on kiitelty manuaalisäädöistään. Applen valtti puolestaan lienee kameran nopeus. Sanottava on myös, että iPhonen kamera on sekin erittäin hyvä, vaikka ehkä kakkoseksi tässä vertailussa jääkin, ja tarjolla on paljon erilaisia ominaisuuksia ja kameraa hyödyntäviä sovelluksia. Oletuskuvausohjelmassa on esimerkiksi valmius hidastusvideokuvan tallentamiseen nelinkertaisella hidastuksella ja täyden teräväpiirron tarkkuudella.Muistia iPhonessa on vain giga, mutta sen harvoin purnataan koituvan ongelmaksi. Lumiassa sitä on kaksi gigaa, eikä sekään varmaan kesken lopu. Tallennustilaa Lumiassa on tuplasti enemmän (kuin edullisimmassa iPhone-mallissa), mikä voi olla muistikorttipaikkojen puuttuessa oleellista.

Tärppinä 5s:ää hankkivalle voisi mainita sormenjälkilukijan, joka uusimmassa iPhonessa on huippuluokkaa. Nopeasti toimivalla lukijalla saa avatuksi esimerkiksi puhelimen lukituksesta ilman koodin näpyttelyä. 930:sta sormenjälkilukija puuttuu.

Applen puhelinta himoitsevan kannattaa ehkä odottaa syksyn uutuuksia. Tällä hetkellä Lumia antanee tästä parivaljakosta rahalle paremman vastineen, varsinkin kun se on vielä reilusti edullisempi. Tämä siitäkin huolimatta, että iPhonen sovellusvalikoima on reilusti kattavampi.

 • Käyttöjärjestelmä
 • Windows Phone
 • iOS
 • Ulkomitat
 • 137 x 71 x 9,8 mm
 • 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
 • Paino
 • 167 g
 • 112 g
 • Näyttö
 • 5" OLED 1920 x 1080
 • 4" LCD 1136 x 640
 • Suoritin
 • Neliytiminen 2,2 GHz Snapdragon 800
 • Apple A7
 • Tallennustilaa
 • 32 GB
 • 16 GB
 • Muistikortti
 • Ei
 • Ei
 • RAM
 • 2 GB
 • 1 GB
 • Kamerat
 • 20 MP Pureview, OIS
  Edessä 1,2 MP
 • 8 MP
  Edessä 1,2 MP
 • Yhteydet
 • 4G
  WiFi 802.11 a/b/g/n
  Bluetooth 4.0
  USB 2.0
  NFC
 • 4G
  WiFi 802.11 b/g/n
  Bluetooth 4.0
  Lightning
 • Sormenjälkilukija
 • Ei
 • Touch ID
 • Akku
 • 2420 mAh (ei vaihdettavissa)
 • 1560 mAh (ei vaihdettavissa)
 • Puheaika (max)
 • 15,5 h
 • 10 h
 • Langaton lataus
 • Sisäänrakennettu
 • Ei
 • Hinta (alk. noin)
 • 530 €
 • 620 €


Päivitetty 16.7.2014: Lisätty taulukkoon tieto suorittimista.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -40%

Oppo A77 5G
149 € DNA
199 € Proshop
249 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 249 €

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
372 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Realme 9 4G – hinta laskenut -31%

Realme 9 4G
283 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 410 €

Sony Xperia 10 IV – hinta laskenut -29%

Sony Xperia 10 IV
250 € Kärkkäinen
349 € Elisa
399 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 349 €

Kommentit (33)

Boss93
Boss93

4

Juu kyllä se Lumia noista kahdesta on huomattavasti kannattavampi... Varsinkin, jos sattuu NFC:tä tarvitsemaan. Sovelluksia on toki vähemmän, kuin iPhonessa, mutta kyllä WP kaupasta suurin osa tarpeellisista sovelluksista löytyy kuitenkin.

Vastaa
delic
delic

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:

Sovelluksia on toki vähemmän, kuin iPhonessa, mutta kyllä WP kaupasta suurin osa tarpeellisista sovelluksista löytyy

Kuka sen määrittää mikä on tarpeellinen? Jokaisella kun erilaiset tarpeet.

Wpcentral teki kuun alussa vertailua appstoren ja wpstoren tarjonnasta ja katsoi mitkä top 25 ilmaiset iOS sovellukset on tarjolla myös windows phonelle, tulos oli vaatimaton 6 ja yhtäkään 13:sta listalta löytyvästä pelistä ei ollut saatavilla.

"Games are very popular on mobile platforms.
On iOS, 13 of the top 25 free apps are currently games.
None of those chart topping iOS games are available on Windows Phone
Of the 12 free apps on iOS, only 6 are available on Windows Phone"

Täällä lisää aiheesta http://www.wpcentral.com/ios-app-store-...hone-store-2014

Vastaa
hylol
hylol

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:

Sovelluksia on toki vähemmän, kuin iPhonessa, mutta kyllä WP kaupasta suurin osa tarpeellisista sovelluksista löytyy

Kuka sen määrittää mikä on tarpeellinen? Jokaisella kun erilaiset tarpeet.

Wpcentral teki kuun alussa vertailua appstoren ja wpstoren tarjonnasta ja katsoi mitkä top 25 ilmaiset iOS sovellukset on tarjolla myös windows phonelle, tulos oli vaatimaton 6 ja yhtäkään 13:sta listalta löytyvästä pelistä ei ollut saatavilla.

"Games are very popular on mobile platforms.
On iOS, 13 of the top 25 free apps are currently games.
None of those chart topping iOS games are available on Windows Phone
Of the 12 free apps on iOS, only 6 are available on Windows Phone"

Täällä lisää aiheesta http://www.wpcentral.com/ios-app-store-...hone-store-2014

onneks on sentään gameboy/sega pelit jotka on sentään hyviä

Vastaa
Hyperion98
Hyperion98

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:

Sovelluksia on toki vähemmän, kuin iPhonessa, mutta kyllä WP kaupasta suurin osa tarpeellisista sovelluksista löytyy

Kuka sen määrittää mikä on tarpeellinen? Jokaisella kun erilaiset tarpeet.

Wpcentral teki kuun alussa vertailua appstoren ja wpstoren tarjonnasta ja katsoi mitkä top 25 ilmaiset iOS sovellukset on tarjolla myös windows phonelle, tulos oli vaatimaton 6 ja yhtäkään 13:sta listalta löytyvästä pelistä ei ollut saatavilla.

"Games are very popular on mobile platforms.
On iOS, 13 of the top 25 free apps are currently games.
None of those chart topping iOS games are available on Windows Phone
Of the 12 free apps on iOS, only 6 are available on Windows Phone"

Täällä lisää aiheesta http://www.wpcentral.com/ios-app-store-...hone-store-2014

Mikä helvetin järki tuossa on?? Miksi pitäisi olla samat kaikissa?

Vastaa
delic
delic

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hyperion98:

Mikä helvetin järki tuossa on?? Miksi pitäisi olla samat kaikissa?

Nyt en ymmärrä? Olisihan se suotavaa, että ne suosituimmat sovellukset löytyisi sieltä wp kaupastakin, vai mitä meinasit? Kun tulee joku suosittu peli tai sovellus niin iOS ja android käyttäjät käyttää sitä ja wp luurin omistajat jää ulkopuolelle, kun vihdoin tämä sovellus ehkä puolenvuoden sisään saapuu wp:lle, ei kukaan käytä enää kyseistä sovellusta/pelaa kyseistä peliä.

Kyllähän se on alustan kannalta elintärkeää, että pystyy tarjoamaan ne samat pelit/sovellukset kuin muutkin alustat, jos ei pysty käy juuri niinkuin windows phonelle, eli ei paljo käyttäjiä kiinnosta, varsinkaan vaihtaa toisesta alustasta huonompaan.

En minä ainakaan voisi wp:tä harkita ennenkuin sen sovelluskauppa on samanvertainen kuin esim appstore. Tarkottaa siis sitä kun tulee joku uusi suosittu sovellus niin se pitää tulla samaan aikaan iOS/android/WP tai ainakin lähes samaan aikaan, sen jälkeen voisi vakavemmin harkita myös wp alustaa.

Tämä onkin juuri yksi iso syy siihen miksi ainoastaan halvat windows luurit myy ja kalliit ei, koska harvempi haluaa vaihtaa huonompaan kun mitä jo on.

Vastaa
Hyperion98
Hyperion98

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hyperion98:

Mikä helvetin järki tuossa on?? Miksi pitäisi olla samat kaikissa?

Nyt en ymmärrä? Olisihan se suotavaa, että ne suosituimmat sovellukset löytyisi sieltä wp kaupastakin, vai mitä meinasit? Kun tulee joku suosittu peli tai sovellus niin iOS ja android käyttäjät käyttää sitä ja wp luurin omistajat jää ulkopuolelle, kun vihdoin tämä sovellus ehkä puolenvuoden sisään saapuu wp:lle, ei kukaan käytä enää kyseistä sovellusta/pelaa kyseistä peliä.

Kyllähän se on alustan kannalta elintärkeää, että pystyy tarjoamaan ne samat pelit/sovellukset kuin muutkin alustat, jos ei pysty käy juuri niinkuin windows phonelle, eli ei paljo käyttäjiä kiinnosta, varsinkaan vaihtaa toisesta alustasta huonompaan.

En minä ainakaan voisi wp:tä harkita ennenkuin sen sovelluskauppa on samanvertainen kuin esim appstore. Tarkottaa siis sitä kun tulee joku uusi suosittu sovellus niin se pitää tulla samaan aikaan iOS/android/WP tai ainakin lähes samaan aikaan, sen jälkeen voisi vakavemmin harkita myös wp alustaa.

Tämä onkin juuri yksi iso syy siihen miksi ainoastaan halvat windows luurit myy ja kalliit ei, koska harvempi haluaa vaihtaa huonompaan kun mitä jo on.


No mitä sitten kun WP:lle julkaistaan joku aivan loistava peli ja kaikki lataavat sen ja pitävät. Onko sen jälkeen android ja ios huonoja? Kieltämättä ääriesimerkki, mutta ei kai sitä aina halua samaa kuin muut (joskin average nuori on liian usein sitä mieltä)

Vastaa
delic
delic

10

^ otetaan nyt vaikka esimerkkinä fifan virallinen mm fudissovellus, tuli sekä iOS aluatalle että android, WP:lle näinkin ajankohtainen sovellus ei koskaan saapunut. Kyllähän se kertoo karua kieltä, että vaikka wp on jo vuosia vanha käyttis niin näinkin ajankohtainen sovellus jätetään julkaisematta. Ei anna kovin vakuuttavaa kuvaa alustasta.

Vastaa
teme565
teme565

11

En ostaisi kumpaakaan, mutta jos välttämättä pitäisi valita, niin Lumia. Ei käsitä, mikä tuossa Applessa voi maksaa Lumiaa enemmän (jos omenan kuvaa kuoressa ei lasketa), speksit järjestään huonompia kuin Lumiassa. Akkukapasiteetissakin eroa melkein 1000mAh.

Lumian kohdalla iso miinus tosin on pieni softatarjonta iOS:ään verrattuna.

EDIT: Ei liene yllätys, miksi Android on älypuhelinten ykkönen kun yhden kilpailijan tuotteissa on aika reilusti humpuukihintaa ja toisen järjestelmään taas on olematon ohjelmatarjonta

Vastaa
pitokokka
pitokokka

13

Lumia on ok puhelin, mutta softia puuttuu tai ne eivät toimi kunnolla. Hienoa, että 930 on langatonlataus vakiona. 925:n latauskuori vähän kiukuttelee. Nähtävästi pinnit eivät aina kosketa puhelimen kuparia.

Niistä puuteista. En ole vielä pongannut softaa, millä esimerkiksi siirtää Nikonista WiFin välityksellä kuvia puhelimeen. Lumia kampanjoi keväällä Gamebookia (tullut aiemmin muille alustoille), mutta ohjelma hyytyy kierroksen aikana useasti ja homman saa pelittämään vain sulkemalla softa ja käynnistämällä uudelleen. Hay Day yms. ihan _pienen_ marginaalin pelejä puuttuu.

Cyan -päivitys toi viikkonäkymän kalentriin. Erittäin hyvä juttu, mutty edeelleen esim. droidin peruskalenteri on parempi. Cyaniin en hirveästi ole syventynyt, mutta tuskin sieltä löytyy saapuvien viestien profilointia. Itseasiassa uusi versio on mennyt jopa oudompaa suuntaan: ennen volyymin painnalluksella sai yhdellä täkkäyksellä puhelimen äänettömälle/pois. Nyt volyymin painnalluksen ja täkkäyksen jälkeen saat valikon missä voit hiljentää soittoäänen ja /tai muut äänet.

Yksinkertaisuudessaan, kameran ja hinnan puolesta Lumiaa voi suositella sillä varauksella, että kaikkia apseja et saa tai ne eivät toimi kunnolla. Senioriväelle voin Lumiaa suositella, jos vain joku katsoo alkuasetukset kuntoon.

Vastaa
pitokokka
pitokokka

14

Oikeastaan softaongelmat realisoituvat valokuvan jakamisessa: otat Lumialla hyviä kuvia ja haluat jakaa / saada ne koneelle täyskokoisina tien päällä. Ratkaisu on pistää toinen puhelin tukiasemaksi ja ladata alkuperäinen kuva OneDrive:en tai kytkeä puhelin piuhalla tietsikkaan. Sähköposti pakkaa kuvan, dropbox -sohtaa ei saa ja OneDrive:en voit ladata kuvan alkuperäisenä vain wifin kautta.

Vastaa
DonZQ
DonZQ

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ditt0:

Oikea vastaus (iPhone) niin ilmeinen että sama kun kysyisi kannattaako ostaa Aston Martin vai lada.

Tykkäät vissiin ladalla ajella sitten? No makunsa kullakin.

Vastaa
Ditt0
Ditt0

16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DonZQ:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ditt0:

Oikea vastaus (iPhone) niin ilmeinen että sama kun kysyisi kannattaako ostaa Aston Martin vai lada.

Tykkäät vissiin ladalla ajella sitten? No makunsa kullakin.

Miten niin? iPhone on puhelimien Aston Martin, Lumia lada.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:

Juu kyllä se Lumia noista kahdesta on huomattavasti kannattavampi... Varsinkin, jos sattuu NFC:tä tarvitsemaan. Sovelluksia on toki vähemmän, kuin iPhonessa, mutta kyllä WP kaupasta suurin osa tarpeellisista sovelluksista löytyy kuitenkin.

"jos sattuu NFC:ta tarvitsemaan"... Mihin sitä voi käyttää?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hyperion98:


No mitä sitten kun WP:lle julkaistaan joku aivan loistava peli ja kaikki lataavat sen ja pitävät. Onko sen jälkeen android ja ios huonoja? Kieltämättä ääriesimerkki, mutta ei kai sitä aina halua samaa kuin muut (joskin average nuori on liian usein sitä mieltä)

Näkisin, että homma toimii kuten pelikonsoleissa, eli menestyäkseen alustalle pitää olla pakolliset pelit (FIFA, NHL, Grand Theft Auto) ja mitä enemmän on hyviä eksklusiivejä (Halo, Mario, Journey, Gran Turismo) sitä parempi.

Appen kohdalla ne pakolliset ovat Facebook, Instagram, Twitter, Skype, chat-du-jour tai pari. Eksklusiiveja voi sitten hakea pelien ja muiden puolelta.

Siinä vaiheessa kun WP:lle julkaistaan joku aivan loistava peli ennen muita alustoja on Redmondissa bileet. On myös todennäköistä että MS on sitä rahoittanut, koska WP first ei ole minkään järkevän business planin mukainen toimintatapa.

Mutta siis todella, jos näin tapahtuisi ja perusvalikoima olisi kunnossa alkaisi WP:n toisiksi suurin ongelma kaikota. Suurin, eli uskottavuuden puute, on vaikeampi juttu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

"jos sattuu NFC:ta
tarvitsemaan"... Mihin sitä voi käyttää?

NFC lyhyenkantaman (kosketusetäisyyden) tiedonsiirtoon, juju siinä että vain toinenosapuoli tarvii oman virtalähteen. -> mahdollistaa halpojen ns NFC tagien tekemisen.

Sovelluskohteita on lukuisia, voi käyttää siihen mihin 2D tageja, voi olla aktiivisempejä, tagissa voi olla älyä ja turva tekijöitä, päivitettävyyttä, tiedonkeruutta, tämä siis jo ilman omaa virtalähettä olevilla.
"aktiivisten" laitteiden välillä sitä voi myös käyttää.

Tunnettuja sovelluksia mm.
Info,linkki, paritus, kulunvalvonta, lähimaksaminen jne.jne.

Liuta toteutuksia on standareja tai muuten vakiintuneita. Osa luureista tukee myös NFC ulkopuolisia juttuja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jkjknjknjnjk (vahvistamaton)

20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hyperion98:

Mikä helvetin järki tuossa on?? Miksi pitäisi olla samat kaikissa?

Nyt en ymmärrä? Olisihan se suotavaa, että ne suosituimmat sovellukset löytyisi sieltä wp kaupastakin, vai mitä meinasit? Kun tulee joku suosittu peli tai sovellus niin iOS ja android käyttäjät käyttää sitä ja wp luurin omistajat jää ulkopuolelle, kun vihdoin tämä sovellus ehkä puolenvuoden sisään saapuu wp:lle, ei kukaan käytä enää kyseistä sovellusta/pelaa kyseistä peliä.

Kyllähän se on alustan kannalta elintärkeää, että pystyy tarjoamaan ne samat pelit/sovellukset kuin muutkin alustat, jos ei pysty käy juuri niinkuin windows phonelle, eli ei paljo käyttäjiä kiinnosta, varsinkaan vaihtaa toisesta alustasta huonompaan.

En minä ainakaan voisi wp:tä harkita ennenkuin sen sovelluskauppa on samanvertainen kuin esim appstore. Tarkottaa siis sitä kun tulee joku uusi suosittu sovellus niin se pitää tulla samaan aikaan iOS/android/WP tai ainakin lähes samaan aikaan, sen jälkeen voisi vakavemmin harkita myös wp alustaa.

Tämä onkin juuri yksi iso syy siihen miksi ainoastaan halvat windows luurit myy ja kalliit ei, koska harvempi haluaa vaihtaa huonompaan kun mitä jo on.

Ihminen on apina kun muut ei käytä niin ei muakaan kiinnosta. Koska muillakin on niin mullakin pitää olla ;) Onnea vaan kaikille Androidin ja Iphonen apinoille.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


NFC lyhyenkantaman (kosketusetäisyyden) tiedonsiirtoon, juju siinä että vain toinenosapuoli tarvii oman virtalähteen. -> mahdollistaa halpojen ns NFC tagien tekemisen.

Niin, myös BT on lyhyen kantaman tiedonsiirtoon ja Wifi vähän pidemmän kantaman tiedonsiirtoon.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Tunnettuja sovelluksia mm.
Info,linkki, paritus, kulunvalvonta, lähimaksaminen jne.jne.

Liuta toteutuksia on standareja tai muuten vakiintuneita. Osa luureista tukee myös NFC ulkopuolisia juttuja.

Mihin sitä puhelimen NFC:ta voi oikeasti käyttää tänään tai kuten aiempi kommentoija sanoi *tarvitsee*?

Teoriassa sitä varmasti voi käyttää vaikka, mutta en ole itse nähnyt muita järkeviä sovelluksia kuin puhelimen paritus äänentoistoon ja kivan demon, että käyntikortissa on samat tiedot myös NFC:lla.

Noita en näkisi kovin killerapplikaatioina, olen ymmärtänyt että maksu- ja kulunvalvontakäytössä standardeja on useita ja useat toteutukset eivät minkään standardin mukaisia vaikka tekniikka olisikin nimellisesti NFC.

Kuulen mielelläni lisää oikeista käyttökohteista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pitokokka:

Oikeastaan softaongelmat realisoituvat valokuvan jakamisessa: otat Lumialla hyviä kuvia ja haluat jakaa / saada ne koneelle täyskokoisina tien päällä. Ratkaisu on pistää toinen puhelin tukiasemaksi ja ladata alkuperäinen kuva OneDrive:en tai kytkeä puhelin piuhalla tietsikkaan. Sähköposti pakkaa kuvan, dropbox -sohtaa ei saa ja OneDrive:en voit ladata kuvan alkuperäisenä vain wifin kautta.

Ainakaan itsellä ei tarvinnut wifiä highres kuvan siirtoon One Driveen. Käytössä L1020 ja WP8.1.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Niin, myös BT on lyhyen kantaman tiedonsiirtoon ja Wifi vähän pidemmän kantaman tiedonsiirtoon.


BT ja Wifi ovat paljon kalliimpia ja monimutkaisempia, lisäksi tarvitaan oma virtalähde.

NFC voi olla hyvä tuki BTlle ja Wifille.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Mihin sitä puhelimen NFC:ta voi oikeasti käyttää tänään tai kuten aiempi kommentoija sanoi *tarvitsee*?


Tagien lukemiseen/kirjoittamiseen. sovelluskohteita lukuisia ja ei mikään uusijuttu.

Tagien lisäksi myös aktiivistenlaitteiden välillä

Jos sinulla ei ole sellaisia käyttökohteita, niin ei ilmeisesti sinulle kovin akuuttitarve, jolloin käyttökohteet voi olla aluksi esim, mainitun BT ja Wifi yhteyden alustamiseen, ihan perusyhteyden muodostamiseen, tai esim tiedoston kerta siirtämiseen laitteiden välillä. ja yleisien tagien lukemiseen. Voi myös itse tehdä omia juttuja.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

olen ymmärtänyt että maksu- ja kulunvalvontakäytössä standardeja on useita ja useat toteutukset eivät minkään standardin mukaisia vaikka tekniikka olisikin nimellisesti NFC.


Kulunvalvonnassa paljon toteutuksia jotka eivät ole NFC toteutuksia, mutta se ei tarkoita etteikö NFC tuellisella laitteella voisi toimia. Nuo menee sarjaan "tarvitsee". ja jos se käyttökohde niin ensin varmistaa yhteensopivuus.

Suomessa lähimaksaminen on junnannut paikoillaan vuosia, sama esim matkakorteissa jne. Ja jostain syystä moni ajattelee että nuo ovat juuri se mihin NFC tarvitaan, vaikka kyse on vain yhdesä soveltamis alueesta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Kuulen mielelläni lisää oikeista käyttökohteista.


Yksilaaja käyttökohde on monesti se missä käytetään 2D tageja . 2D tagi ja NFC tagi voi olla integroituja.


NFC tagi voi olla myös uudelleen kirjoitettava, ja näin mahdollistaa monipuolisempia juttuja kuin 2D printti.

Vastaa
captcurzk
captcurzk

24

Kannattas pikkusen rauhoittua siellä!
Softaa kyllä löytyy ja kamerakin on laadukas!
Mitä "Hyötyä" on peleistä? Kamerasta on useastikin.
Puhelimella puhutaan ja tekstaillaan selataan nettiä ja kuvataan. That's all!
Vain kakarat pelaavat pelejä ja onhan noita pelikonsoleita
ja tietokoneita jokaisella pelaamista varten. Ei pelaamiseen puhelinta tarvita. Eikö täällä ole muita kuin lapsia? Such!!

Vastaa
Boss93
Boss93

25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Tagien lukemiseen/kirjoittamiseen. sovelluskohteita lukuisia ja ei mikään uusijuttu.

Juu ei tosiaankaan ole mikään uusi juttu nimittäin samankaltainen tekniikka oli käytössä jo toisessa maailmansodassa (RFID) ja edelleenkin käytössä logistiikassa rahdin automaattisessa seuraamisessa. NFC:n käyttömahdollisuudet ovat jotakuinkin rajattomat, sillä NFC tagiin, joka ei siis tarvitse erillistä virtalähdettä voidaan ohjelmoida käytännössä mikä tahansa komento linkin avaamisesta tiettyyn lähiverkkoon yhdistämiseen.

Vastaa
VFi
VFi

26

Tulihan tuossa noita NFCn käyttökohteita, mutta mihin sitä oikeasti perus kuluttaja tarvitsee? Vasta muutama kauppa on ottanut lähimaksamisen käyttöön, eikä niissäkään puhelimella maksu toimi suomessa. Kun omistin vielä Nexus 5 niin huvikseni tein kaiken näköisiä tasker profiileja, jotka aktivoituvat nfc tarrasta. Hauskojahan ne oli, mutta loppupeleissä en kuitenkaan ikinä niitä käyttänyt. Kaiuttimien parittaminen voi olla joskus kätevää, mutta toisaalta mielummin makaan sohvalla, parittaen kännykän bluetooth valikosta kaiuttimet kun menisin kaiuttimien luo koskettamaan niitä. Mielestäni Applella on hyvä linja nfcn suhteen, uskon että se sisällytetään johonkin tulevista iphoneista, mutta ei ennenkuin nfcllä on oikeasti hyviä käyttötarkoituksia kuluttajan kannalta.


Ja mitä itse juttuun, ehdottomasti ottaisin iphonen. Minulla on pelkkiä hyviä kokemuksia lumioista ja yleensäkin WPstä, mielestäni käyttökokemus on samalla tasolla iossän kanssa, ja parempi kuin androidilla. Kuitenkin ekosysteemi on minulle tärkeä, nytkin iphonellani on varmaan lähemmäs 8 sovellusta joita käytän joka päivä mutta joita ei löydy windowsin kaupasta.
Lisäksi Applen tuotteet sopivat yhteen kuin palapelin palat, ja omistan myös macbook pron. Erityisesti syksyllä tulevia päivityksiä odotellessa..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti VFi:

Tulihan tuossa noita NFCn käyttökohteita, mutta mihin sitä oikeasti perus kuluttaja tarvitsee?


Kaikkia, tai no ei ehkä kaikille kauppaa kaataa sen enempää kuin jokin peli.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti VFi:

Vasta muutama kauppa on ottanut lähimaksamisen käyttöön,


Se on tänävuonna lisääntynyt rankasti, mutta se vain yksi sovellusmahdollisuus.
Mutta esim virtuaalirahan, esim bitcoin tyyppisten osalta oivallinen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti VFi:

Kaiuttimien parittaminen voi olla joskus kätevää, mutta toisaalta mielummin makaan sohvalla, parittaen kännykän bluetooth valikosta kaiuttimet kun menisin kaiuttimien luo koskettamaan niitä.


Sohvalta parittaminen vaatii sen että kaijutin on haettavissa ja ei vaadi paritusavainta, tai sen siinä sohvalla tiedät.
NFCllä voi parittamisen tehdä vaivattomaksi, esim kaijuttimiesi kohdalla, sama muiden BT laitteiden ja BT palveluiden osalta, eikä pidä unohtaa Wifi tiedonsiirtoa.

Omiin kajuttimiin ei yleensä tarvi usein paritella, mutta senkin jälkeen NFCtagia voi hyödyntää vaivattomaan "manuaaliseen" yhteyden muodostamiseen, esim jos siinä sohvalla, autossa jne.

Samaan tyyliin soittamiseen, viestittämiseen, www sivun aukaisemiseen jne. jne. Monesti siis 2D tageihin verrattuna paljon näppärempiä.

Hidasta se toki Suomessa on, 2D tageja on sentäs tällävuosikymmenellä jonnekkin tullut, mutta vielä paljon puuttuu, toivottavasti NFC saa nopeamman pyrähdyksen.

NFC tagin osalta kannattaa muistaa että siinä voi olla suojausta, kirjoitusmahdollisuus, pientä älyäkin, eli välttämättä ei tarvita edes verkkoyhteyttä. lika, valaistus jne ei juurikaan ongelma, ilkivallallalta helpohko suojautua jne.

NFC yhteys voi olla myös kahden "isännän" välillä, tai tagi voi olla hyvinkin kehittynyt dynaaminen laite.

Jos omassa ympäristössä ei ole NFCtä tänään hyödynnetty, eikä itse intoa alkaa omia sovelluksia tekemään, niin NFCstä iloa ihan NFC laitteiden välillä, esim BT/Wifi tiedonsiirron aloittamiseen, kaverin luurin kanssa, tai toiselle PClle.
Ja onhan se sitten valmiina kun seuraavan kerran pitää soitella huoltomiehelle, tai ovivahdille jne. tai katsoa pysäkin aikataulut jne.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti VFi:

Mielestäni Applella on hyvä linja nfcn suhteen,...


Ei olisi yllätys että jossain vaiheessa tuodaan tuki, kunhan saavat sen jotenkin naitettua ekosysteeminsä. Applen kannalta varmaan hyvä idea, mutta asiakkaiden ja käyttäjien kannalta ei.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti VFi:

Mielestäni Applella on hyvä linja nfcn suhteen,...


Ei olisi yllätys että jossain vaiheessa tuodaan tuki, kunhan saavat sen jotenkin naitettua ekosysteeminsä. Applen kannalta varmaan hyvä idea, mutta asiakkaiden ja käyttäjien kannalta ei.

Applella on oma bluetoothiin perustava suljettu iBeacon tekniikkansa. En usko, että Apple tuo NFC:tä ihan heti laitteisiinsa. Oli asiakkaat mitä mieltä tahansa. Apple on aina tiennyt paremmin mitä asiakkaat tarvitsevat.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti VFi:

Kuitenkin ekosysteemi on minulle tärkeä,...


Tämä Applen ekosysteemissä ongelma, se on omalla lailla hyvä ja vahva, mutta erittäin sitouttava, korkeat aidat, jos siihen lipsahtaa niin vaikea päästä pois.

MS systeemissä tilanne parempi, liuta laitevalmistajia, leveämpi, ja ei niin sitouttava.

Kummankin ekosysteemistä kylläkin kannattaa yrittää olla vapaa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:


Juu ei tosiaankaan ole mikään uusi juttu nimittäin samankaltainen tekniikka oli käytössä jo toisessa maailmansodassa (RFID) ja edelleenkin käytössä logistiikassa rahdin automaattisessa seuraamisessa. NFC:n käyttömahdollisuudet ovat jotakuinkin rajattomat, sillä NFC tagiin, joka ei siis tarvitse erillistä virtalähdettä voidaan ohjelmoida käytännössä mikä tahansa komento linkin avaamisesta tiettyyn lähiverkkoon yhdistämiseen.

Nyt jo kaksi ihmistä sanovat että "ei ole uusi juttu" ja "mahdollisuudet rajattomat", uskotaan, uakor. Mutta voisiko jompi kumpi kertoa edes pari oikeasti kiinnostavaa sovellusta puhelimen NFC:lle, jotka toimisivat *tänään*? NFC:ta osaavia puhelimia on ollut markkinoilla jo monta vuotta ja Nokia visioi siitä jo varmaan yli kymmenen vuotta, mutta juuri mitään ei ole näkynyt.

Ilmeisesti elän kuplassa, jossa ei ole tullut vastaan mitään tarvetta käyttää QR-koodeja eikä NFC:ta. Laitteiden paritus on onnistunut Wifin yli sekä ilman että Bluetoothin/BLE:n apua, joten sekään ei vaikuta kauhean essentiaaliselta, vaikka voi hieman käyttömukavuutta parantaakin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Ilmeisesti elän kuplassa, jossa ei ole tullut vastaan mitään tarvetta käyttää QR-koodeja eikä NFC:ta.


Siltävaikuttaa. vaikka QR koodit Suomessa junnassa vuosia, niin ne on laajasti olleet käytössä täälläkin vuosia, vaikka enemmänkin voisi.
Se tosin selittää mm sen miksei NFC mahdollisuus avaudu esim 2D koodin rinnalle.

NFC ehkä sitten onnistunut sen takia ettei käyttäjät edes tiedä sitä käyttävän

Vastaa
Jonahan
Jonahan

32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Siltävaikuttaa. vaikka QR koodit Suomessa junnassa vuosia, niin ne on laajasti olleet käytössä täälläkin vuosia, vaikka enemmänkin voisi.
Se tosin selittää mm sen miksei NFC mahdollisuus avaudu esim 2D koodin rinnalle.

Kuvaavasti ne konkreettiset esimerkit sovelluskohteista jäivät tästäkin vastauksesta puuttumaan.

No, kyselin asiasta vähän lähipiiristä ja käteen jäi oikeastaan "laitteiden paritus" ja muutama juttu, mitä "voisi tehdä", mutta joko ei onnistu tänä päivänä tai on "siistiä, muttei kauhean hyödyllistä".

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Kuvaavasti ne konkreettiset esimerkit sovelluskohteista jäivät tästäkin vastauksesta puuttumaan.


Luulin että mm. 2D koodit tuttuja.
Niihin on voitu tallentaa esim URL, käyntikortti, laitteen yksilöintitietoa ym. Eli helposti koneen luettavaa tietoa, tietomäärä on kuitekin varsin rajallinen.
Niitä voi nähdä pysäkeillä, mainoksissa, tykkää tarroissa, yhteystiedoissa, lipuissa, kulunvalvonnassa, paketeissa, käyttöoppaissa, laitteissa jne. jne. Tarjota info koneellisesti, tai linkki lisätietoihin, tai paluukanavaan tai ohjaus (URL) johonkin tekemiseen, virtuaaliraha siirroissa jne. Koodi luetaan erityisillä lukijoilla tai kameran ja ohjelmiston avulla. Joissain puhelimissa vakio kamerasovelluksella voi lukea, joissain erillinen sovellus, ja esim WPluureissa kuuluu ns hakunappiin. Vaikka kyse olisi vain lyhyestä URLista, puhelinnumerosta jne niin on jo merkittävä helpotus.

NFCllä ei tarvi kameraa, ei sopivaa valaistusta, tarvitaan vain lukuetäisyys, esim vain "kosketus", jonka jälkeen lukeva puhelin kertoo mitä tarjolla ja kysyy mahdollisesti lupaa. Esim soitammiseen voi riittää että "koskettaa" tagia ja painaa kyllä. Pysäkillä aikataulutagin kohdalla vain hyväksyys selaimen avaamisen ko osoitteeseen jne.

Luvat siis julkisissa yleisissä tageissa, henko kohta tageissa voi laitteesta riippuen asettaa asioita luotetuiksi, jolloin ei tarvi kuin lukasta se tagi.

NFC tagiin saa mahtuun tieto huomattavan paljon verrattuna isoonkin 2D tagiin, lisäksi se on kirjoitettavissa, ja siinä voi olla suojausominaisuuksia. Eli passiivitagiin voi pistää vaikka pysyvä huolto-ohje ja huoltomerkintöjä lisätä sisältöä huoltojen yhteydessä, esim mitä tehty jne.

Lisäksi lika, tarkkasuunta yms sellainen ei estä toimintaa.

NFC tagit ei tarvitse omaa virtalähdettä, vaikka se on 2D tagia kalliimpi, niin on halpa, paljon halvempi kuin pienivirtainen Bluetooth.

Vaikka NFC lukijakaan ei tarvitse verkkoyhteyttä, niin se tietekin mahdollistaa monenmoista.

NFC aktiivilaitteetkin voi keskustella keskenään tai aktiivinen NFC laite voi olla dynaaminen tagi.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


No, kyselin asiasta vähän lähipiiristä ja käteen jäi oikeastaan "laitteiden paritus" ja muutama juttu, mitä "voisi tehdä", mutta joko ei onnistu tänä päivänä tai on "siistiä, muttei kauhean hyödyllistä".


Paritus on toki yksi oiva esimerkki missä siitä hyötyä, BT, Wifi ym laitteet. Tyypillinen esimerkki BF HF paritus luuriin,WiFi verkko ja kahdenlaitteen välinen kertaluontoinen tiedonsiirto.


BT, Wifi yms. käytössä NFC voi parituksen lisäksi käyttää aijemmin paritetun yhteyden aktivoimiseen.

Kertakäyttöisissä parituksissa (kertakäyttötunnukset) etu korostuu.

Vaikka jollain olisi NFC jokapäiväisessä käytössä ei hän sitä välttämättä tiedosta, Suomessa monet matkakortit perustuvat enemmän tai vähemmän läheisesti siihen. moni kulunvalvonta, liput, kanta-asiakkauus jne. Vihdosta viimein Suomeen lähimaksaminenkin.

NFC puhelimien osalta pitää muistaa että niiden tuki ei välttämättä rajoitu tiukasti NFChen.

Se koska ja missä NFC seuraavaksi yleistyy Suomessa on vaikea varmaksi sanoa, toivottavasti kuitenkin monessa suuntaa ja ekosysteemivapaasti.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.