Arvostelussa Samsung Galaxy K Zoom

3
Samsung Galaxy K Zoom
Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen

Sisällys

Kamerat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvaneet olennaiseksi osaksi puhelimiamme. Sen lisäksi, että alkaa olla vaikea löytää puhelinta, jossa kameraa ei ole, olemme ryhtyneet vaatimaan puhelimiltamme hyvää kuvanlaatua. Kamera ja sen laatu saattavat olla suuri tekijä ostopäätöstä tehdessä.

Nokia on viimeiset pari vuotta hallinnut kameravertailuja melko suvereenisti, vaikkakin tietyissä olosuhteissa myös muiden valmistajien kamerat ovat päässeet loistamaan. Samsung on nyt toisen sukupolven zoom-laitteellaan yrittänyt kaapata kamerapuhelinten valtaistuinta itselleen, tai ainakin horjuttaa Nokian (Microsoftin) asemaa mobiilikuvauslaitteiston huipulla.

 • Järjestelmä:
 • Android 4.4 Kitkat
 • Mitat:
 • 137,5 x 70,8 x 20,2 mm
 • Paino
 • 200 g
 • Näyttö:
 • 4,8" Super AMOLED, 1280 x 720
 • Suoritin:
 • Kaksi 1,7 GHz Cortex-A15-ydintä + neljä 1,3 GHz Cortex-A7-ydintä
 • Kamerat
 • Takana 20,7 MP, CMOS, 10x optinen zoom, OIS; edessä 2 MP
 • Muisti
 • 2 Gt RAM
 • Tallennus
 • 8 Gt + microSD (max. 64 Gt)
 • Akku
 • 2430 mAh

Ulkoasu

Samsung Galaxy K zoom on ensimmäinen zoom-laite, joka ei yritä ratsastaa yhtiön lippulaivan nimellä vaan on rohkeasti oma laitteensa nimestä lähtien. Galaxy K on myös ulkoisten seikkojen perusteella parasta zoomia, mitä Samsung on pystynyt tarjoamaan.

Samsung Galaxy K Zoom takapuolelta
Optiikka on upotettu syvälle puhelimen sisään

Se ei välttämättä ole vielä kovin paljoa sanottu, sillä edellinen zoom-puhelin, eli Galaxy S4 zoom, oli hyvin kolho ja puhelimena epäkäytännöllisen muotoinen, niin hyvän kameran kuin tarjosikin. S4 zoom oli selkeästi enemmän kamera kuin puhelin, mutta nyt osat ovat vaihtuneet. Optiikka on upotettu syvälle puhelimen sisään ja näin ollen paksuutta jää "vain" karvan verran yli 2 senttiä. Se kuulostaa paljolta, mutta loppujen lopuksi ei ole kovinkaan kohtuuttomasti, ottaen huomioon mitä lisäpaksuudella saa.

Muutoin puhelin on ulkoisesti tuttua Samsungia, muovia ja persoonattomuutta. Takakansi on ohut, helposti irrotettava ja hieman kumimaisen tuntuinen, samaa sorttia kuin S5:ssä ja muissa uusissa Samsungin puhelimissa. Edestä löytyy fyysinen kotinäppäin ja kaksi kapasitiivista painiketta, oikealta kyljeltä äänenvoimakkuudensäädin, virta- sekä kamerapainikkeet, alareunasta latausliitin ja yläreunasta kuulokeliitin. Vasempaan reunaan on pantu muistikorttipaikka. Äänenvoimakkuuspainike toimii kuvattaessa myös zoomin kontrolloimiseen.

Samsung Galaxy K Zoom - optiikka ulkona/zoomattuna

Itse kamera on suuri ja hallitsee puhelimen ulkomuotoa, mutta kuten sanottua, se on erittäin maltillinen verrattuna edeltäjäänsä. Silti se on huomattavasti suurempi möykky kuin Lumia 1020:ssa. Se on kuitenkin ihan ymmärrettävää, sillä 10x optinen zoom vie tilaa väkisinkin. Galaxy K zoom istuu käteen kuitenkin todella luontevasti, eikä hieman ulos työntyvästä kamerasta ollut häiriötä. Aiempi S4 zoom –malli tarjosi zoomaukseen optiikan ympärillä olevan renkaan, mutta tällä kertaa sellaiselle ei ole jäänyt tilaa. Rengasta ei sinänsä jää kaipaamaan, sillä zoomaaminen onnistuu aivan hyvin muillakin konsteilla ja se olisi tehnyt laitteesta kohtuuttoman paljon suuremman.

Samsung Galaxy K Zoom - kädessä

Tekniikka ja ohjelmisto

Potkua korealaisyhtiön tuotoksesta löytyy mukavasti, sillä suorittimessa hyrrää yhteensä kuusi ydintä. Kaksi näistä on vähän kiivaammiksi (1,7 GHz) viritettyä Cortex-A15-ydintä ja loput neljä maltillisemmalle 1,3 GHz:n tasolle viritettyjä A7-ytimiä. Käytännössä voisi sanoa, että tehoa on tarpeeksi. Galaxy K zoom tarjoaa yhden sulavimmista Android-kokemuksista, joita olen omiin käsiini kuunaan saanut, huolimatta Samsungin omista muokkauksista, jotka perinteisesti saavat laitteet hieman yskimään.

Yksi harmittava kupru muutoin ilahduttavan hyvin toimivassa laitteessa oli Youtube-sovellus, joka jostain syystä ei aina pyörittänyt videoita sulavasti (etenkin äänessä oli häiriöitä), vaikka verkkoyhteys oli hyvä.

Näytön tarkkuus saattaa olla monille pettymys, kun 1080p-ruudut ovat jo pidemmän aikaa puskeneet kauppojen hyllyille. 720p-resoluutio antaa kuitenkin jo miellyttävän tarkkuuden eikä suurempaa pikselitiheyttä jää kaipaamaan ainakaan jos sellaiseen ei ole jo ennestään tottunut. Näyttö on lisäksi muutoin huippuluokkaa ja jopa luettavuus kirkkaassa valossa on kiitettävällä tasolla.

Samsung Galaxy K Zoom edestäpäin

Monien iloksi Samsung on päättänyt ryhtyä vähentämään omaa sovellustarjontaansa. Erinäisiä palveluita on lopetettu (huonon menestyksen vuoksi) ja se on pudottanut niin sanotun bloatwaren määrään mukavasti. Enää puhelimessa on esiasennettuna käytännössä vain Samsung Apps, josta voi ladata erilaisia sovelluksia, virtuaaliavustaja S Voice sekä Studio-sovellus, jolla voi käsitellä videoita ja valokuvia. Lisäksi myös Flipboard kuuluu nykyisin Samsungin esiasennettuihin sovelluksiin, eikä sitä voi poistaa. Tämä tietysti Oma aikakauslehti -ominaisuuden vuoksi.

Kamera

Sitten itse asiaan. Samsung Galaxy K zoom lähtee itsevarmana kilpailemaan puhelinkameroiden herruudesta. Haastajia riittää, eikä kyse ole helposta tehtävästä. Me otimme vertailukappaleeksi Lumia 1020:n, jonka kameraa on monesti tituleerattu mobiilimaailman parhaaksi.

Samsung Galaxy K Zoom kuvattaessa

Ennen vertailukuviin syventymistä kuitenkin pari sanaa Galaxy K:n kamerasta yleisesti. Kuten jo mainittua, fyysisesti kamera on saatu pakattua vaikuttavan pieneen kuoreen. 10-kertainen optinen zoom uppoaa puhelimen sisään niin, ettei ulos jää kuin puolisen senttiä ylimääräistä verrattuna laitteen selkämykseen.

Ohjelmistopuolella Samsung tarjoilee tutun tuntuista käyttöliittymää, jonka kautta käyttäjä voi valita kameran kuvaustilan, napata kuvan tai aloittaa videon tallentamisen. Käyttöliittymä tarjoaa myös pienen esikatselun viimeksi napatusta kuvasta sekä tietysti pääsyn sitä kautta galleriaan. Ylälaidassa näkyy arvio siitä, kuinka monta kuvaa laitteeseen vielä mahtuu. Vasemmassa reunasta löytyy asetuksia ja kameran vaihto etu- ja takakameran välillä.

Samsung Galaxy K Zoom - Kameran säädöt

Asetuksista voi säätää muun muassa tallennettavien kuvien tarkkuutta, salamaa, ajastinta, puheohjausta ja erilaisia tehosteita. Itse kuvaamiseen liittyvät säädöt saa auki "manuaalinen"-kuvausohjelmasta, josta säädettävissä on ISO-arvo, aukko ja suljinaika. Liukuvaa manuaalitarkennusta ei ole, joten siitä pieni miinus. Myöskään videokuvaan säätöjä ei voi tehdä.

Samsung Galaxy K Zoom - Kuvaussovellus

Kuvaussovelluksen ulkoasua on S4 zoomiin verrattuna grafiikaltaan yksinkertaistettu ja ylimääräinen kikkailu on jätetty pois. Viime aikoina paljon suitsutettu litteä design näyttää jättäneen jälkensä.

Samsung tarjoaa mahdollisuuden kameran avaamiseen lukitusnäytöltä, mikä mahdollistaa kameran saamisen kuvausvalmiiksi suhteellisen ripeästi. Huolimatta siitä, että Lumia 1020:ssa on mahdollista avata lukitun laitteen kamera suoraan kameranäppäintä painamalla, käynnistyi Galaxy K:n kamera huomattavasti nopeammin. Tämä tosin kertoo vähintään yhtä paljon Lumian hitaudesta kuin Galaxy K:n nopeudesta. Galaxy K ei ole markkinoiden ripeimmin aukeava kamera, mutta sillä ehtii hieman paremmalla varmuudella mukaan nopeisiin tilanteisiin kuin Lumia 1020:n kanssa.

Samsung Galaxy K Zoom - Värit

Galaxy K:n kuvien syväterävyys on suurempi kuin Lumialla, minkä vuoksi Lumialla otetut kuvat näyttävät monesti silmää miellyttävämmiltä, mutta toisaalta menettävät taustan yksityiskohtia (ns. boke-efekti). Suuri syväterävyys voi olla hyvä tai huono asia kuvasta riippuen. Ero on kuitenkin kohtuullisen pieni, eikä sitä pienillä syvyyksillä juuri huomaa. Varsinaisesti itse tarkennus toimii hyvin yhteystyössä optisen kuvanvakaajan kanssa ja teräviä otoksia on helppo napsia pienessä kiireessäkin.

Samsungin kamera tuottaa monessa tilanteessa realistisemmat värit 1020:n kallistuessa hieman kellertävään. Realistisempi ei aina välttämättä tarkoita kauniimpaa, mutta eipä todenmukaisesta tuloksesta voi valittaakaan. Etenkin hyvässä valossa Galaxy K:n tuottamat kuvat ovat kauniita ja heijastavat todellista maailmaa suhteellisen tarkasti. Hämärässä ilman salamaa Lumia 1020 on automaattisäädöillä valovoimaisempi, mutta molemmilla saa aikaiseksi hyviä kuvia.

10-kertainen optinen zoom ei jätä pitkän matkan kuvissa jossittelun varaa: Galaxy K on selvästi kaksikosta parempi. Tietysti Lumialla on etunaan se, että vaikka kuvaa "zoomaa", niin näkymä tallentuu kuitenkin kokonaisena ja kuvaa voi myöhemmin lähentää tai loitontaa uudelleen. Galaxy K:n optinen zoom ei tällaista toiminnallisuutta tarjoa, mutta toisaalta se pystyy tallentamaan selkeästi enemmän yksityiskohtia pieneltä alueelta kerrallaan optiikkansa ansiosta. Jo noin viiden metrin kuvausetäisyydellä Lumia alkaa selvästi menettää mahtiaan ja optinen zoom viedä voiton, mitä yksityiskohtiin tulee. Useamman kymmenen metrin matkalla ei voida enää puhua edes kilpailusta.

Lumia tallentaa kuvista sekä täyden resoluution version, sekä ylinäytteistetyn viiden megapikselin version. Nämä viiden megapikselin kuvat ovat usein loistokkaita ja sopivat hyvin nykyiseen sosiaalisen median jakamiseen. Samsungin tallentamat kuvat ovat kaikki asetuksista valitun tarkkuuden kuvia, eli usein reilusti isompia kuin viisi megapikseliä, mikä tekee myös tiedostoista suurempia.

Samsung Galaxy K Zoom - Testikuva 1 Lumia 1020 - Testikuva 1 Lumia 1020 - Testikuva, highres 1

Esimerkkikuva 1: Galaxy K Zoom, Lumia 1020 & Lumia 1020 highres

Samsung Galaxy K Zoom - Testikuva 2 Lumia 1020 - Testikuva 2 Lumia 1020 - Testikuva, highres 2

Esimerkkikuva 2: Galaxy K Zoom, Lumia 1020 & Lumia 1020 highres

Samsung Galaxy K Zoom - Testikuva 3 Lumia 1020 - Testikuva 3 Lumia 1020 - Testikuva, highres 3

Esimerkkikuva 3: Galaxy K Zoom, Lumia 1020 & Lumia 1020 highres

Samsung Galaxy K Zoom - Testikuva 4 Lumia 1020 - Testikuva, highres 4

Esimerkkikuva 4: Galaxy K Zoom & Lumia 1020 highres

Samsung Galaxy K Zoom - Testikuva 4, zoomattuna Lumia 1020 - Testikuva, zoomattuna 4

Esimerkkikuva 4, zoomattuna: Galaxy K Zoom & Lumia 1020

Samsung Galaxy K Zoom - Testikuva 5 Lumia 1020 - Testikuva 5 Lumia 1020 - Testikuva, highres 5

Esimerkkikuva 5: Galaxy K Zoom, Lumia 1020 & Lumia 1020 highres

Videoarvostelu

Yhteenveto

Samsung on tehnyt S4 zoomin seuraajan kanssa paljon oikein. Edeltäjää arvostellessani kirjoitin, että "kaipaisi vielä kutistamista, yksityiskohtien hiomista ja raudan päivittämistä päätyäkseen useampiin taskuihin". Mielestäni näin on juuri tehty: ulkomittoja on saatu järkeistettyä ja uusimmat ohjelmistot ja parempi rauta takaavat entistä sulavamman käyttökokemuksen. Suurimmalle osalle käyttäjistä Galaxy K on kuitenkin edelleen liian suuri möhkäle harkittavaksi, mutta joillekin valokuvauksesta enemmän innostuneille älypuhelinasiakkaille se on vastaus pitkäikäisiin odotuksiin. Esimerkiksi juuri Lumia 1020 on saatu huomattavasti sirompaan ja pienempään pakettiin.

Samsung Galaxy K Zoom - sivuprofiili, takaa

Lisäksi on sääli, että Samsungin parhaan kameran halutessaan täytyy luopua monista muista kärkiominaisuuksista, kuten sormenjälkilukijasta ja sykemittarista. Ainakin ensimmäisen näistä olisi mielellään nähnyt myös tässä laitteessa.

Galaxy K zoomin akkukesto on vaikuttava, ja laitetta voi suhteellisen huolettomasti käytellä kaksi kokonaista päivää. Mikäli kuitenkin katselee pidemmälti videoita ja kuvailee paljon (kuten ko. laitteella voisi luulla tehtävän) kuluu akku sen verran, että toinen päivä jää auttamatta vajaaksi. Näin ollen Galaxy K zoom on syytä ladata joka yö ihan varmuuden vuoksi.

Erityiskiitoksen Galaxy K ansaitsee puheluiden äänenlaadusta, joka yllätti positiivisesti. On mukavaa, että huippuhienoja älypuhelimia tehdessä muistetaan keskittyä välillä myös perusasioihin.

Korealaisyhtiö on joka tapauksessa onnistunut viimein tuomaan markkinoille laitteen, joka oikeasti pystyy antamaan vastuksen Nokian Pureview-tekniikalle. Nyt ei muuta kuin jäädään odottamaan, koska nähdään laite, joka yhdistää kaikki Lumia 1020:n ja Galaxy K:n toiminnallisuudet.

Arvosana on sama kuin edeltäjänsä kohdalla, koska vaikka parannuksia on tullut, niin myös vaatimukset ovat kasvaneet.

Samsung Galaxy K Zoom

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (3)

Weedsmile
Weedsmile

1

Viikon ollut K Zoom käytössä ja olen erittäin tyytyväinen puhelimeen ja kameraan. Juuri sitä mitä olen kaivannut. Huiput kuvat saa kameralla ja tehot riittää puhelimessa. Tulemme viettämään monia mukavavia hetkiä yhdessä.

Vastaa
arivesa
arivesa

2

Hain tänään rahdista K Zoomin. Voisin tuon 14 vrk aikana palauttaa,mutta en taida.Vastinetta rahalle näyttäisi olevan enemmän kuin useimmissa muissa.

Speksit tuntuu ylittävän prossun ja kameran osalta kaiken hintaluokassaan.
Loputkin vaikuttaa varsin pätevältä. Mekaniikka huima. Taitaa olla keepper.

Vastaa
arivesa
arivesa

3

On osoittautunut hyväksi ostoskseksi.Mekaaninen 10x teleskooppizoom täydentyy vielä reunoja karsivalla digizoomilla arvoon 20x.
Eri maailma kuin Lumeet.Jo kuolleen Noksun fanittajaveljenikin,joutui myöntämään,että 1020 on "no match".

930 jonka sai särkyneen 1020 tilalle remontin ajaksi,vieläkin vähemmän.
K Zoom on lisäksi noita halvempi ostaa,vaikka kalliimpi valmistaa.Äly hoi.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.