Arvostelussa LG G3

2
Arvostelu: LG G3
Sami Koivunen Sami Koivunen

Sisällys

Korealainen LG esitteli toukokuussa seuraajan viime vuoden G2-huippumallilleen LG G3 -älypuhelimen muodossa. Puhelin on vastaus mm. Samsung Galaxy S5-, HTC One M8- ja Sony Xperia Z2 -älypuhelimille, kaikissa on huippuluokan sisuskalut ja Androidin KitKat -käyttöjärjestelmä.

LG julkaisi huippumallinsa selvästi jälkijunassa verrattuna muihin suurvalmistajiin. Myöhäistä kesäjulkistusta paikannee ominaisuuksiin nähden kilpailukykyinen 600 euron hinta. Tämä tosin 16 gigatavua tallennustilaa ja kaksi gigatavua RAM-muistia sisältävälle mallille. Modernimmalle 32/3 gigatavun mallille hintaa kertyy puolestaan noin 650 euroa.

LG esitteli G3:n myötä ensimmäisenä valmistajana QHD-näytön globaalisti julkaistavassa puhelinmallissa. Puhelin sai huomiota myös kameraan sijoitetusta infrapunalla toimivasta laserautomaattitarkennuksesta. Muutoin G2-mallin tunnusomaiset piirteet on säilytetty mm. sijoittamalla fyysiset painikkeet puhelimen taakse.

Teknisesti LG G3 vaikuttaa tämän hetken kehittyneimmältä älypuhelimelta. Vastaako käyttökokemus siis korkeita odotuksia? Se selviää alta löytyvästä muutaman viikon testiä vastaavasta arvostelusta.

 • Mitat:
 • 146,3 x 74,6 x 9,3 mm
 • Paino:
 • 153,7 g
 • Näyttö:
 • 5,5" 1440 x 2560, True HD-IPS
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 801, neliytiminen 2,5 Ghz Krait ja Adreno 330
 • RAM:
 • 2/3 Gt
 • Tallennustila:
 • 16/32 Gt
 • Kamerat:
 • Pääkamera 13 megapikseliä kuvanvakaimella, laserautomaattitarkennuksella ja Dual-LED -salamalla. Etukamera 2,1 megapikseliä.
 • Akku:
 • 3000 mAh
 • Yhteydet:
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, NFC, Bluetooth 4.0, LTE
 • Käyttöjärjestelmä:
 • 4.4.2 Android

Design

G3 on perinyt joitakin ulkonäöllisiä ominaisuuksia edeltäjältään, kuten takaa löytyvien fyysisten painikkeiden omaperäisen sijainnin. Hyvällä omallatunnolla muotojen voi sanoa kuitenkin kehittyneen G2-mallista parempaan suuntaan. Virtaviivaisessa ulkonäössä yhdistyy eleganttisuus ja laadukkaan harjatun metallimaisuuden tunne, vaikka todellisuudessa puhelimen ulko-osat ovatkin polykarbonaattia, eli muovia. Pienenä heikkoutena voisi pitää takakuoren herkkää naarmuuntumista, vaikka puhelin ei testin aikana kovia kokenutkaan. Avainnippua ei siis kannata samaan taskuun laittaa tämän puhelimen kanssa.

G3:n näyttö on todella iso. Efektiä suuruudesta korostaa se, että näyttö on venytetty aivan laitteen reunoille asti. Näyttö on myös todella tarkka, mikä näkyy vaikuttavassa 534:n PPI-lukemassa. Puhelinta muutaman viikon käyttäneenä aivan reunoille asti venytetty näyttö tuntuu jo itsestäänselvyydeltä ja saa muut puhelimet näyttämään tässä suhteessa kömpelöiltä.

LG G3LG G3LG G3LG G3

G3 istuu käteen hyvin. Omalla kohdallani puhutaan isohkosta kämmenestä ja pidän puhelinta 5,5 tuuman näyttökoostaan huolimatta vielä erittäin optimaalisen kokoisena. Tilanne on tietysti aivan eri pienemmällä kämmenellä ja puhelinta testatessa kuuli myös mielipiteitä suurta kokoa vastaan. Puhelin tekee käytön kuitenkin luontevaksi kaarevalla muotoilulla, johon käsi asettuu poikkeuksellisen mukavasti. Itse en toistaiseksi koe, että älypuhelinten kokokehitys olisi mennyt tässä suhteessa liian pitkälle.

G3:n toimintapainikkeet ovat takana. Virtapainikkeen ylä- ja alapuolella sijaitsevat äänensäätöpainikkeet ja kokonaisuuden täydentää yläpuolelta löytyvä kamera, jonka viereltä löytyvät sekä LED-salamat että infrapunalla toimiva laserautomaattitarkennus. Painikkeiden sijoittelu vaatii hetken totuttelua LG:n G-tabletteja tai -älypuhelimia aikaisemmin käyttämättömille.

Tekniikka

Tehosta G3:ssa vastaa Qualcommin Snapdragon 801 neljällä 2,5 gigahertsin Krait-ytimellä. Laadukkailla sisuskaluilla G3 saavuttaa kilpailijoihin nähden pienen etulyöntiaseman, joka on kuitenkin nopeasti syöty QHD-näytön vaatimusten myötä. Tästä huolimatta puhelinta on vaikea saada kunnolla hyytymään. Testiaikana puhelin toimi lähes moitteettomasti selviten kaikista haasteista ja suorituskyky ei tuottanut missään vaiheessa varsinaisesti pettymystä, vaikka vielä kaikkien vuosien jälkeenkin Androidin käyttöliittymäkokemuksessa on satunnaisesti havaittavissa hitautta.

Akunkeston G3:ssa takaa laitteesta löytyvä massiivinen 3000 milliampeeritunnin akku. Valtavasta akkukoostaan huolimatta akunkesto oli etukäteen ajateltuna G3:n suurimpia kysymysmerkkejä QHD-näytön aiheuttamien vaatimusten takia. Pystyisikö akku kompensoimaan näytön vaatimukset? Testimme perusteella vastaus on kyllä. Akku kesti kohtuullisella käytöllä pari päivää ja vaatii todella kovaa käyttöä hyytyäkseen täydestä latauksesta yhden päivän aikana. Erikoismaininta on annettava myös puhelimen poikkeuksellisen nopealta vaikuttavalle lataukselle ja mahdollisuudesta ladata puhelinta langattomasti erillisen lisäosan avulla.

LG G3 LG G3

Puhelimen yläreunassa oleva IR Blaster mahdollistaa käytön yleiskaukosäätimenä. G3:sta löytyy valmiiksi Quick Remote -sovellus, joka vaikutti toimivan erinomaisesti ja yksinkertaisesti ainakin televisioon ja vahvistimeen yhdistettynä.

Kamera

Kamerassa G3:n puhutuin ominaisuus on puhelimen takaa linssin vierestä löytyvä laserautomaattitarkennus, joka mittaa jatkuvasti etäisyyttä kuvattavaan kohteeseen. LG kertoo laserin nopeudeksi 276 millisekuntia, eli tarkennuksen pitäisi tapahtua silmänräpäystäkin nopeammin. Periaatteessa laser auttaa G3:n kameraa ottamaan kuvia nopeammin ja tarkemmin kuin mikään muu älypuhelin. Käytännössä taas eroa on hyvin vaikea huomata, vaikka sinänsä kuvien otto G3:lla tapahtuu todella kiitettävällä nopeudella ja tarkkuudella. Kamerasovelluksen saa kätevästi auki pitämällä äänenvoimakkuutta hiljaisemmalle säätävää painiketta hetken pohjassa. Kuvausprosessiin ei juuri paria sekuntia kauempaa tarvitse halutessaan tuhlata ja jälki on siihen nähden erittäin vakuuttavaa.

Kuvajälki on G3:lla muutoinkin varsin laadukasta, vaikka LG:tä onkin kritisoitu erityisesti vähäisen valaistuksen kuvien rankasta jälkikäsittelystä. Videokuvaus G3:lla onistuu muistakin lippulaivoista tutulla 2160p:n tarkkuudella 30 fps:n nopeudella. Full HD -kuvaus onnistuu myös 30 fps:n nopeudella ja 720p:n kuvaus 120:n fps:n nopeudella. Muutaman testin perusteella videokuvausjälki oli still-kuvien ohessa myös vakuuttavaa. Etukamera puolestaan tekee mitä siltä pyydetään, eli videopuhelut tai selfiet onnistuvat moitteettomasti. Kokonaisuutena G3:n kameraominaisuudet kestävät vertailun mihin tahansa älypuhelimeen, jossa kamera ei ole ollut lähtökohta koko puhelimen suunnittelussa.

LG G3 - Panoraamakuva

Käytettävyys

Käyttömukavuuden lisäksi G3 tarjoaa sujuvan käyttöliittymäkokemuksen. Perustapa herättää puhelin on napauttaa näyttöä pari kertaa ja avata lukitus antamalla neljästä painalluksesta koostuva KnockCode sille varattuun tilaan. KnockCode toimii perinteisen pyyhkäisyn kaltaisesti, mutta osoittautui pienen totuttelun jälkeen nopeammaksi ja varmemmaksi tavaksi avata näyttölukitus. Vaikkei LG sormenjälkitunnistusta nykytrendin mukaisesti tarjoakaan, osoittautui näytön avaaminen juuri Knock Codella nopeaksi, luontevaksi ja turvalliseksi.

Sovelluspuolelta esiin nousevat erinomainen LG Health, joka pitää automaattisesti kirjaa kävellyistä askeleista ja kilometreistä. Halutessaan voi luoda myös LG-tilin, jolla voi kilpailla muita LG Healthin käyttäjiä vastaan. LG:n omista graafisesti tyylikkäistä sovelluksista maininnan arvoisia ovat lisäksi Kalenteri ja QuickMemo+. Lisäksi sovelluksista löytyvät kaikki perinteiset bloatwaret mm. yli kymmenen Google-sovelluksen muodossa. Pisteitä on annettava myös LG:n erinomaisesta Smart Keyboard -virtuaalinäppäimistöstä. Älynäppäimistön tarkoituksena on oppia tuntemaan käyttäjänsä ja päästä välttämään LG:n mukaan jopa 75 prosenttia näppäilyvirheistä.

LG G3LG G3LG G3LG G3LG G3LG G3LG G3LG G3

Vaikka G3 onkin pohjimmiltaan melko perinteinen Android-puhelin, vaikuttivat LG:n omat lisäykset sovelluspuolella hyvin kohdennetuilta ja hyödyllisiltä paikaten juuri Androidin heikompia sovellusosia.

Yhteenveto

Puhelimen rakenne on kilpailijoistaan selvästi erottuva ja persoonallinen. Painikkeiden sijainnit vaativat aluksi totuttelua ja mm. erillistä kamerapainiketta puhelimesta ei löydy, mutta erinomaisesti toimivat KnockOn ja KnockCode tarjoavat nopean keinon avata näyttölukitus. Perinteisemmät pyyhkäisy- ja pin-koodi -vaihtoehdot löytyvät myös.

Ainoana selvänä miinuksena voisi pitää IP-luokituksen puuttumista, mutta maailmalta kantautuneiden testitietojen perusteella G3 kestää siitäkin huolimatta vettä kohtuullisen hyvin. Tarkoituksella G3:sta ei kannata kuitenkaan veteen upottaa. Lisäksi puhelimesta uupuvat sormenjälkitunnistimen ja sykemittarin kaltaiset ominaisuudet, mutta rehellisyyden nimissä niitä en jäänyt kaipaamaankaan. Hinnoittelultaan LG G3 on myös kilpailukykyinen, mutta ratkaisu jakaa puhelin kahteen eri malliin on erikoinen. Gigatavun RAM-muistiero on varsin huomattava ja parhaan Android-puhelimen arvosta taistelevalta mallilta odottaa nykypäivänä jo kolmea gigatavua.

LG:n tuorein lippulaiva on ehdottomasti markkinoiden parhaita älypuhelimia juuri nyt. Se lukeutuu markkinoiden parhaimmistoon lähes kaikilla tärkeimmillä osa-alueilla, kuten kamerassa, suorituskyvyssä, näytössä, designissa ja akunkestossa. Myöhäisempi julkaisu keväällä nähtyihin lippulaivoihin verrattuna on mahdollistanut askeleen paremmat sisuskalut ja markkinointitilaa, jotka LG on käyttänyt esimerkillisesti hyväkseen.

HTC on One-puhelimen esimerkillään osoittanut, että oikea ajoitus on nykymarkkinoilla hyvin tärkeä aspekti älypuhelinten julkaisussa ja siksi onkin mielenkiintoista nähdä kostautuuko LG:n uhkapeli kesäjulkaisusta tässä suhteessa. Tuote LG:llä on joka tapauksessa kunnossa.

LG G3

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (2)

Anonyymi käyttäjä
Ejurr (vahvistamaton)

1

Tästäkin saamme varmaan useita artikkeleita, miten laitetta käytetään? Vai eikö LG ole maksanut tarpeeksi?

Vastaa
lite72
lite72

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ejurr:

Tästäkin saamme varmaan useita artikkeleita, miten laitetta käytetään? Vai eikö LG ole maksanut tarpeeksi?

Kun tekee hyviä puhelimia, ei tarvitse maksaa testien tekijöille. :)

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.