Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kokeiltavana mielenkiintoinen Nokia MD-12 matkakaiutin

Valtteri Ahonen

Kokeiltavana mielenkiintoinen Nokia MD-12 matkakaiutin
Otimme kokeiluun hiljattain Suomessakin myyntiin tulleen kompaktin ja langattoman Nokia MD-12-kaiuttimen. Kaiuttimen erikoisuutena kirkkaiden värivaihtoehtojen lisäksi on aktuaattori, jonka tarkoitus on huolehtia matalien taajuuksien toistosta.

Kyseessä on NFC:llä varustettu langaton Bluetooth-kaiutin. Sen on halkaisijaltaan karvan vajaa kymmenen senttiä ja korkeutta löytyy 3,8 senttiä. Laitteessa on liitin 3,5 mm johdolle, jolla musiikin toisto vaihtoehtoisesti onnistuu. Lisäksi kaiuttimesta löytyy micro-USB-liitin lataamista varten. MD-12:ssa on 1020 mAh akku, jonka luvataan kestävän jopa 15 tuntia kuuntelua. MD-12:ta voi käyttää myös puheluiden kaiuttimena.

Liittimiä lukuun ottamatta laitteen muotoilu on hyvin saumaton ja minimalistinen, vähän kuten Lumioiden. Kaiuttimen edessä on vain yksi monitoimipainike, jolla voi käynnistää ja sammuttaa laitteen ja vastata tai hylätä saapuvia puheluita. Kaiuttimen päällä olevan kaiutinritilän alta paistaa muutama LED-valo, jotka antavat tietoa laitteen tilasta esimerkiksi latauksen aikana. Äänenvoimakkuuden säätö itse laitteesta puuttuu, mutta onnistuu toki toistolaitteesta. Se on pieni harmitus, mutta tuskin käänteentekevä puutos.


MD-12 muodostaa automaattisesti yhteyden laitteeseen, johon se on ollut liitettynä viimeksi. Uuden laitteen voi liittää joko perinteisesti Bluetoothilla tai vaivattomasti NFC:tä hyödyntäen. Paritus toimii suhteellisen luotettavasti ja nopeasti. Kertaalleen yhdistäminen kesti hieman kauemmin, mutta on vaikea sanoa, oliko ongelma kaiuttimessa vai puhelimessa.

MD-12:ssa on perinteinen kaiutinelementti korkeita taajuuksia varten, minkä lisäksi pohjasta löytyy aktuaattori. Aktuaattorin elementtinä toimii pinta, jolle kaiutin lasketaan, eli esimerkiksi pöytä. Pöydän pinta (tai jokin muu tasainen ja kova alusta) resonoi kaiuttimen väristessä ja tuottaa matalat taajuudet. Tämä mahdollistaa ulkomitoiltaan pienikokoisen kaiuttimen, joka tuottaa yllättävän täyteläisen äänen.

Aktuaattorin toimivuus riippuu paljolti pinnasta, jolle sen päättää laskea. Itse yllätyin positiivisesti sen tuottamasta äänestä ja siitä kuinka monella pinnalla se oli ihan käyttökelpoinen. Esimerkiksi jämäkämpi lautapelilaatikko kelpasi jo yllättävän hyvin musiikin toistoon, samoin nurkassa lojuneen kitaran kaikukoppa. Tavallisimmin kaiutin laskettaneen kuitenkin perinteiselle ruokapöydälle, jolla se myös soi nasevasti. Huomattavan eron ääneen saa aikaan jo paljon pienemmilläkin pinnoilla, kuten puisella jakkaralla. Oikeastaan kaiuttimen voi laskea melkeinpä minne vain ja ääni on todennäköisesti parempi kuin kädessä pidellessä, eli silloin kuin aktuaattori ei toimi. Tällöin sen ääni hyvin ohut ja oikeastaan vain hieman parempi kuin vaikkapa puhelimen omasta kaiuttimesta toistettaessa.
Videolla aktuaattorin tuottamat matalat äänet hiukan ylikorostuvat äänitysteknisistä syistä, mutta käy siitä ainakin ilmi, ettei kyse ole aivan pelkästä markkinointikikasta.

Kaiuttimen pohja on kuminen ja laite pysyy sen ansiosta hyvin paikallaan, vaikka laite väriseekin etenkin kovalla volyymilla melkoisesti.

Ihmeidentekijää hauskasta tekniikasta ei saa, mutta kyllä se huomattavaa lisäarvoa erittäin helposti mukana kulkevalle laitteelle tuo.

Kaiuttimen suositushinta on noin 40 euroa, mikä tekee siitä suhteellisen edullisen ominaisuuksiinsa nähden. Tässä hinta- ja kokoluokassa se on ihan hyvä ostos, vaikka toki suhteellisen pieniä ja ääneltään laadukkaampia kaiuttimiakin kaupoista löytyy. Silloin pitää vain olla valmis maksamaan yleensä vähintään tuplasti enemmän.Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja