Windows 10 on myös Windows Phonen seuraava versio

Manu Pitkänen

Windows 10 on myös Windows Phonen seuraava versio
Microsoft esitteli eilen illalla uutta Windows 10 -käyttöjärjestelmää, jonka päätarkoituksena on tarjota yksi yhteinen alusta kaikille laitteille.

Julkaisu tarkoittaa käytännössä sitä, että älypuhelimille suunnitellun Windows Phone 8.1:n seuraava versio tulee olemaan Windows 10. Asiaa ei sanottu suoraan esittelyosiossa, mutta sen jälkeen pidetyssä kyselyosiossa Microsoftin käyttöjärjestelmähankkeista vastaavat Joe Belfiore ja Terry Myerson vahvistivat Windows 10:n tulevan myös puhelimiin.

Samaan hengenvetoon todettiin myös, että Windows 10:n käyttöliittymä ei ole puhelimissa sama kuin vaikkapa tietokoneissa. Lumioihin ei ole tulossa esimerkiksi työpöytää eli nykyinen tapahtumaruutuihin nojaava käyttöliittymä on ja pysyy Lumioissa. Toiminnallisuuksissa voi olla päätelaitteiden kesken muitakin eroja, vaikka käyttöjärjestelmä onkin sama.

Vaikuttaisi kuitenkin vahvasti siltä, että Microsoft luopuu Windows Phone -brändistä täysin ja jatkossa Lumiat olisivat "Windows-puhelimia" (jollaisiksi niitä on tähänkin asti usein kutsuttu). Muutoksesta huhuttiin taannoin samassa yhteydessä kun Microsoftin kerrottiin lopettavan Nokia-nimen käytön tulevissa älypuhelimissa.



Yhteisen käyttöjärjestelmän ja rajapintojen avulla Microsoft yrittää puskea eteenpäin niin sanottuja universaaleja sovelluksia, joiden se toivoo herättävän sovelluskehittäjien kiinnostuksen Windows-mobiililaitteisiin. Ajatuksena on, että kehittäjät voivat luoda ohjelmia kaikkiin Windows-laitteisiin yhdellä kertaa (vähäisin käyttöliittymämuutoksin). Universaaleista sovelluksista ei kerrottu eilen mitään uutta, mutta uutisia on luvassa ensi keväänä Build-konferenssissa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
230 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.