Arvostelussa Sony Xperia Z3

10
Arvostelu: Sony Xperia Z3
Sami Koivunen Sami Koivunen

Sisällys

Oikeista paikoista päivitetty huippupuhelin

Japanilainen elektroniikkavalmistaja Sony esitteli tuoreimmat Xperia-lippulaivansa syyskuun alussa vain joitakin kuukausia edellisen mallin, Xperia Z2:n, Suomeen saapumisen jälkeen. Sony lupaa uuden huippumallin tarjoavan kuitenkin edeltäjäänsä paremman kameran, raudan, IP-luokituksen ja ergonomian. Myös puhelimen on painoa on kevennetty ja se on edeltäjäänsä ohuempi.

Sonyn tuore huippumalli joutuu syysmarkkinoilla kovaan testiin, kun sen rinnalle asettuvat mm. Samsungin tuore Note 4 ja Applen iPhone 6 ja iPhone 6 Plus. Joistakin muutoksista huolimatta ero Sonyn Z2-malliin on paperilla hyvin marginaalinen. Puhelinvertailu otti selvää löytyykö speksien takaa käytännössä havaittavia eroja.

Xperia Z3 -malleista olemme jo arvostelleeet Z3:n pikkuveli Xperia Z3 Compactin, jonka kerroimme jo olevan kelpo haastaja korkeatasoisten Android-puhelimien sarjassa.

 • Mitat:
 • 146 x 72 x 7,3 mm
 • Paino:
 • 152 g
 • Näyttö:
 • 5,2" 1920 x 1080 pikseliä
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 801, neliytiminen 2,5 GHz
 • RAM:
 • 3 Gt
 • Tallennustila:
 • 16/32 gigatavua mallista riippuen, microSD-korttipaikka
 • Kamerat:
 • Pääkamera 20,7 megapikseliä, etukamera 2,2 megapikseliä
 • Akku:
 • 3100 mAh
 • Yhteydet:
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, LTE
 • Käyttöjärjestelmä:
 • 4.4.4 Android
 • Muuta:
 • IP65- ja IP68-luokitus, Nano-SIM

Design

Tyylillisesti Z3 muistuttaa läheisesti edeltäjiänsä. Suurin muutos näkyy pyöristetyissä reunoissa ja liukkaammassa olemuksessa. Tämä kääntyi osin puhelinta vastaan, sillä huomasin puhelimen liukuvan erittäin herkästi ja putoavan tavallista helpommin.

Testissä Sony Xperia Z3 - ulkoasu Testissä Sony Xperia Z3 - ulkoasu Testissä Sony Xperia Z3 - ulkoasu Testissä Sony Xperia Z3 - ulkoasu

Z3:n ulkomuoto on jopa hämmentävän ohut ja tyylitelty, kun puhelinta vertaa vaikkapa vuoden tai kahden takaisiin erikoiskestäviin älypuhelimiin, joissa oli käytännössä samat IP-luokitukset. Ainoa ulkoinen korkean IP-luokituksen paljastava seikka on puhelimen tiukasti suljetut kortti- ja virtaliitinpaikat. Korkean luokituksen saavuttamiseksi luukut on tietysti myös pidettävä kiinni.

Painikkeiden sijoittelu on Sonyn puhelimessa LG:n tapaan persoonallinen ja totuttautumista vaativa. Oikealla reunalla oleva pyöreä virtapainike on sijoitettu melko alas ja äänensäätöpainikkeet samalle reunalle, mutta vielä alemmas. Oikealta reunan yläosasta löytyvät microSD-korttipaikka ja SIM-korttipaikka. Maininnan arvoista on, että Z3 vaatii nano-SIM-kortin.

Tekniikka

Suorituskyvyltään Xperia Z3 on lähes samalla viivalla edeltäjänsä kanssa. Järjestelmäpiiri on käytännössä muuttunut ainoastaan 2,3 GHz:n Snapdragon 801 -piiristä 2,5 GHz:n Snapdragon 801 -piiriin. Piiri on Z3:ssa sama kuin esimerkiksi LG G3-, Samsung Galaxy S5- ja Oneplus One -älypuhelinten perusmalleissa. Joistakin markkinoilla olevista malleista löytyy jo Snapdragon 805 -piiri, näihin lukeutuu myös viime kuussa julkaisun nähnyt Note 4. Käytännössä suorituskyky on Z3:ssa joka tapauksessa markkinoiden parhaimpiin lukeutuvia.

Kolme gigatavua RAM-muistia on samalla tasolla parhaimpien kilpailijoiden kanssa ja microSD-korttipaikan ansiosta tallennustila ei lopu kesken. En huomannut Android-käyttöliittymäkokemuksessa minkäänlaista viivettä edes moniajon aikana ja muutenkin testin aikana saadut kokemukset suorituskyvystä olivat pelkästään positiivisia.

Z3 sisältää edeltäjänsä tapaan 5,2 tuuman 1080p:n näytön, mikä on vaikuttava saavutus puhelimen ollessa kuitenkin kooltaan 11 grammaa Z2:sta kevyempi. Vaikka näyttö on sinänsä tarkka, häviää se kilpailijoilleen. Sony on kommentoinut asiaa siten, että näytön tarkkuudessa säästettäessä on mahdollista voittaa akunkestossa. Omakohtaisesti uskon, että Xperia Z3:n näyttö on riittävä lähes kaikkeen mahdolliseen käyttöön, vaikkakin huomasin LG G3 -puhelinta testatessa, että näytön tarkkuuden parannus on selvästi havaittavissa siirryttäessä 1080p:n näytöstä 2K-näyttöön. Akunkestossa Xperia Z3 voittaa kuitenkin G3:n selvästi, mikä tekee vaihtokaupasta useimmille varmasti järkevän. Pisteet Z3 ansaitsee myös erittäin kirkkaasta näytöstä, joka kestää säätelemistä ulkoilmaolosuhteissakin.

IP-luokituksellaan Sony on pystynyt tekemään eroa merkittäviin kilpailijoihinsa. Tällä kertaa laitteen luvataan olevan pöly- ja vesitiivis IP65- ja IP69-luokitusten mukaisesti, eli puhelin on suojattu matalapaineiselta vesisuihkulta kaikista suunnista ja se kestää vedessä pitoa 1,5 metrin syvyydessä puolen tunnin ajan. Vesitiiviydestä on hyötyä erityisesti kovassa sateessa, jolloin puhelimen voi huoletta kaivaa esille siinä missä monen muun älypuhelimen kanssa kannattaa miettiä kahteen kertaan. Halutessaan Z3:lla voi harrastaa myös vedenalaista kuvausta.

Nykyälypuhelimien ollessa hyvin samankaltaisia erityisesti Android-puhelimien osalta, nousee akkukesto erittäin merkittäväksi ominaisuudeksi. Sony on tässäkin suhteessa onnistunut kehitystyössään ja puhelin on voittanut tai vähintäänkin sijoittunut kärkipäähän kaikissa vertailuissa, joissa kilpailijoina ovat olleet saman tasoisilla spekseillä varustetut älypuhelimet. 3100 milliampeeritunnin akku on puhelimen kokoon nähden vaikuttava ja kykenee tarjoamaan akkukestoa normaalikäytössä kahdeksi päiväksi. Sonyn omien testien mukaan akku kestää vähintään 48 tuntia tyypillisellä käyttäjällä, joka käyttää puhelinta kahden vuorokauden aikana noin viisi ja puoli tuntia.

Kamera

Pääpiirteisesti Xperia Z3:n kamera on pitkälti edeltäjänsä kaltainen. 20,7 megapikselin kameran koko on 1/2,3 tuumaa Exmor RS -kennolla. Uutta kamerassa on 25 millimetrin G Lens -optiikka f2.0-aukolla ja muut parannukset jotka mahdollistavat markkinoiden valoherkimmän puhelinkameran ISO 12 800 -herkkyydellä. Vaikuttavista luvuista huolimatta ihmetystä herättää erityisesti optisen kuvanvakaimen puuttuminen.

Sony Xperia Z3 - kamera
Eräs Z3:n miellyttävimmistä piirteistä muihin älypuhelimiin verrattuna on puhelimen reunasta löytyvä kaksivaiheinen kamerapainike.

1/2,3 tuuman kenno on selvästi suurimpia markkinoilta löytyvistä älypuhelimista. Esimerkiksi iPhone 5s-, One (M8)- ja G3-älypuhelimista löytyy 1/3 tuuman kenno ja Galaxy S5:stä 1/2,6 tuuman kenno. Lumia 1020 päihittää muut älypuhelimet 1/1,5 tuuman kennollaan, mutta on esimerkiksi Xperia Z3:een verrattuna merkittävästi paksumpi ja kameraltaan ulkoisesti erottuva.

Eräs Z3:n miellyttävimmistä piirteistä muihin älypuhelimiin verrattuna on puhelimen reunasta löytyvä kaksivaiheinen kamerapainike. Puhelimen voi siis kaivaa taskustaan ja luonnolliselta tuntuvalla tavalla käynnistää kamerasovelluksen sille varatusta painikkeesta. Koko prosessi painikkeen painamisesta kuvan saamiseen kestää ainoastaan sekunnin tai kaksi.

Sonyn rakentama kamerasovellus on suurimmalta osin helppokäyttöinen, mutta voi vaatia opettelua. Sonyn Superior Auto -tila auttaa käyttäjää valitsemaan automaattisesti oikean kuvaustilan ja sovellus myös näyttää kameran valitseman tilan selkeästi oikeassa alareunassa. Automaattinen kuvaus toimii lähes aina toivotusti, mutta jos valmiit kuvausasetukset eivät riitä, tarjoaa Sony runsaasti erilaisia kuvaustiloja ja säätömahdollisuuksia. Automaattisella kuvaustilalla kamera ottaa oletuksena kahdeksan megapikselin kuvia skaalamalla 20 megapikselin kuvia alaspäin, mikä tarkoittaa, että käyttäjä saa automaattisesti laadukkaita, mutta kohtuullisen kokoisia kuvia. Manuaalisesti kuvausasetuksia säätämällä käyttäjä voi ottaa esimerkiksi HDR-kuvia, Timeshift-videota ja koettaa saavuttaa vaikkapa syvyysefektiä Background Defocus -kuvaustilalla.

Sony Xperia Z3 - kamera Sony Xperia Z3 - kamera
Sony Xperia Z3 - kamera Sony Xperia Z3 - kamera Sony Xperia Z3 - kamera Sony Xperia Z3 - kamera Sony Xperia Z3 - kamera Sony Xperia Z3 - kamera Sony Xperia Z3 - kamera

Z3:n kameralla otetut kuvat näyttävät erittäin hyviltä. Kamera on kerännyt kiitosta erityisesti värien luonnollisuudesta ja hämäräkuvauksesta, minkä omat kuvauskokemukseni vahvistavat. Hämäräkuvauksessa kamera ei sorru huomattavaan kuvien jälkikäsittelyyn ja kohinan määrä on hyvin vaikeissakin kuvausolosuhteissa melkein parasta mahdollista älypuhelinlaatua. 2,2 megapikselin etukamera on myös vaikuttava tarkoitukseensa nähden ja mahdollistaa laadukkaat omakuvat.

Videokuvaus onnistuu Xperia Z3:lla 1080p:n tarkkuudella sekä 30 fps:n että 60:n fps:n nopeudella. Tilaa reilusti syövä 4K-kuvaus onnistuu myös ja kamerasovellus sisältää Sonyn Steady Shot -kuvanvakautustekniikan. Elektronisen kuvanvakauksen vaikutuksen huomaa videokuvauksessa, mutta optista kuvanvakainta se ei kuitenkaan täysin pysty korvaamaan.

Käyttöliittymä

Z3:n paljon hehkutettu PS4 Remote PLAY mahdollistaa Sonyn puhelimen käytön PlayStation 4:n näyttönä DualShock 4 -ohjainta käytettäessä. Itse en päässyt ominaisuutta testaamaan, mutta pelaamisen pitäisi onnistua lähiverkkoyhteyden avulla. Ominaisuus löytyy myös Z3 Compact -älypuhelimesta ja Z3 Tablet Compact -tabletista.

LG G3 -puhelimen tapaan myös Z3 tarjoaa kaksoisnapautusherätyksen, mikä muodostuu helposti luonnollisimmaksi tavaksi herättää älypuhelin. Itse puhelimen käyttöjärjestelmänä toimivan Android 4.4.2 KitKatin päälle on rakennettu Sonyn oma Xperia-käyttöliittymä, joka on tuttu Sonyn aikaisemmista Z-älypuhelimista. Käyttöliittymä on toiminnoiltaan hyvin pitkälti muita perinteisiä Android-pohjaisia käyttöliittymiä muistuttava ja varmasti helposti omaksuttavissa kaikille Android-puhelimia käyttäneille. Käyttöliittymän ulkonäko on myös muokattavissa useiden teemojen avulla.

Sony Xperia Z3 - kamera Sony Xperia Z3 - kamera Sony Xperia Z3 - kamera Sony Xperia Z3 - kamera
Sony Xperia Z3 - kamera Sony Xperia Z3 - kamera Sony Xperia Z3 - kamera Sony Xperia Z3 - kamera

Xperia Z3 sisältää tuttuun tapaan myös runsaasti Sonylta ja Googlelta tuttuja valmiiksi asennettuja sovelluksia eli nk. bloatwarea. Sonyn omia sovelluksia ovat mm. Xperia Lounge, Lifelog, Walkman ja PlayStation. Sovellukset auttavat yhdistämään Z3:n muihin Sonyn laitteisiin aina konsolista lähtien ja tarjoaapa Z3 myös oman fitness-sovelluksensa Lifelogin muodossa. Lifelogin tehtävänä on nimensä mukaisesti mitata ja tarkkailla käyttäjää ja se on yhdistettävissä mm. Sonyn SmartBand-aktiivisuusrannekkeeseen.

Yhteenveto

Z3:ssa ei ole raudan osalta heikkouksia ja se päihittää esimerkiksi vastajulkaistun iPhone-kilpailijansa vedenkestävyydessä, akunkestossa, hinnassa ja mukautuvammassa käyttöjärjestelmässä. Toisaalta risuja voi antaa puhelimen liukkaalle designille, optisen kuvanvakaimen puuttumiselle ja näytölle, joka häviää muutamille Android-kilpailijoilleen.

Z3:ssa kestävyyteen yhdistyy tyylikkyys, jota ei uskoisi löytävänsä IP65- ja IP68-luokituksilla varustetusta älypuhelimesta. Merkittäviä heikkouksia Z3:sta ei löydy ollenkaan, mutta puhelimen voi silti voi olla vaikeaa löytää oma menestyvä markkinointirakonsa Android-puhelinten erittäin kovatasoisessa yli 500 euron hintaluokassa. Sonyn muita tuotteita kuten PS4-konsolia tai älykelloja käyttävälle Xperia Z3 on hyvä valinta tarjoten lisäarvoa niitä tukevilla sovellusominaisuuksilla.

Xperia Z3:n edeltäjä Xperia Z2 on kuitenkin edelleen tämän vuoden huippumalleja ja jos hintaero näiden kahden mallin välillä kasvaa isoksi, on Z2:n hankkiminen perusteltua. Kirjoitushetkellä ero on vajaat 200 euroa, mikä tekee Z2:sta hinta-laatusuhteessa erittäin hyvän Android-älypuhelimen ja esimerkiksi päivitystä Z2:sta Z3:een on hyvin vaikea perustella. Toisaalta jos ostajan mieltymys on alle viiden tuuman älypuhelimissa, on Z3 Compact erinomainen valinta.

Sony Xperia Z3

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (10)

ypsilon
ypsilon

1

Xperia z3 compact käytössä pari viikoa ja nyt takakansi halki... Halkesi ihan omia aikojaan, ei osunut tai tippunut mihinkään. Saas nähdä miten menee takuuseen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jep jep (vahvistamaton)

2

Juu mullakin oli Xperia z3 noin viikon kunnes tippu taskusta liukkaan olemuksen takia ja näyttö heti rikki ja on nyt käyttökelvoton.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ilmeharja (vahvistamaton)

3

Muuten hyvä puhelin ollu, mutta kun teki päivitykset niin akku ei oo kestäny ku muutaman tunnin

Vastaa
ilkkapa
ilkkapa

5

On ollut todella paljon ongelmia z3:n kanssa.
Jäätyilee ja parhaimmillaan ollut 2pv. niin jumissa ettei voinut mitään tehdä. Alkoi toimimaan kun akku loppui.
Kuumenee niin paljon ettei häävin voi kädessä pitää ja varoituksia tulee näyttöön.
Muutaman kuvan otin uima-altaassa ja sen seurauksena vettä kameran linssissä.
Jotkin ohjelmat toimii joskus ja joskus ei.
Kuvan vaikain on lähinnä vitsi.
On niin liukaskin ettei voi jättää mihinkään kaltevalle pinnalle tai tippuu lattialle.
4G antenni paljon huonompi kuin Lumiassa.
Muutakin on mutta onhan jo tässä.
Todella suuri pettymys koko puhelin.
Ennen Lumia 920 ja kyllä oli aika paljon parempi puhelin kaikin puolin.
Nyt z3 lähdössä korjattavaksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
joku vain (vahvistamaton)

6

Tuli mieleen ennen kuin päivitystä syyttää akun kestosta.. Tuo Android lollipop päivitys alkaa toimia vasta sen jälkeen kun on ajanut puhelimen tehdas asetusten palautuksen läpi muuten syöö akkua paljon ja tämäkin asia olisi selvinnyt kun olisi asiasta lukenut...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Nieppu (vahvistamaton)

7

Z3 on todella hyvä puhelin, paitsi. tuntuu näytön kanssa olevan monella ongelmia, ja nyt minullakin, näyttö halkesi puhelimen normaalikäytössä... Selailin aurinkoisena sunnuntai aamuna 9gag sovellusta kunnes kuului naks ja näyttö halkesi ja tuli käyttökelvottomaksi.

Muuta valittamisen aihetta en ole vielä löytänyt, oikein toimiva paketti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
anaalitikko (vahvistamaton)

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Nieppu:

Z3 on todella hyvä puhelin, paitsi. tuntuu näytön kanssa olevan monella ongelmia, ja nyt minullakin, näyttö halkesi puhelimen normaalikäytössä... Selailin aurinkoisena sunnuntai aamuna 9gag sovellusta kunnes kuului naks ja näyttö halkesi ja tuli käyttökelvottomaksi.

Muuta valittamisen aihetta en ole vielä löytänyt, oikein toimiva paketti.

Näyttö halkesi puhelinta käytettäessä ja silti oikein toimiva paketti???
Meitä on todellakin moneen junaan...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Asath (vahvistamaton)

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti anaalitikko:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Nieppu:

Z3 on todella hyvä puhelin, paitsi. tuntuu näytön kanssa olevan monella ongelmia, ja nyt minullakin, näyttö halkesi puhelimen normaalikäytössä... Selailin aurinkoisena sunnuntai aamuna 9gag sovellusta kunnes kuului naks ja näyttö halkesi ja tuli käyttökelvottomaksi.

Muuta valittamisen aihetta en ole vielä löytänyt, oikein toimiva paketti.

Näyttö halkesi puhelinta käytettäessä ja silti oikein toimiva paketti???
Meitä on todellakin moneen junaan...

eli androidin kannalta vissiinkin. Joo sama vika. ei mene takuuseen ja voin kertoa että sonyn puhelinta en tule koskaan enään ostamaan ! todella huono kun ei näyttö kestä ollenkaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Androidisti (vahvistamaton)

10

Todella suuri ja kallis pettymys. Hienosti alkanut suhde sai särön- lasiin, omasta kömpelyydestä johtuen- mutta tuo asia ei ikinä korjaantunut. Hyvät puolet kuten akun kesto ja yleinen käytettävyys unohtui, kun korjattu ja kerran korjaajan takuun piikkiin (alasvetovalikko ei toiminut) vaihdettu etulasi napsahti halki sormien välissä. Korjannut liike ei myöntänyt tietenkään virhettä toiminnassaan vaikka on selvää, että jonkinlainen jännitys sinne lasin ja kuoren väliin on jäänyt. Ensimmäisen vaihdon yhteydessä myös molemmat kaiuttimet alkoivat säristä ja nekin vaihdettiin myöhemmin, ei ihan ilmaista sekään. Ja nyt tämä kolmannen kerran vaihdettu ja kaikin tavoin suojattu etulasi päätti taas haljeta, mikä siis Sonyn puhelimessa tarkoittaa sitä, ettei laitteella tee mitään. Myöskin nämä todella hienoina mainostetut ominaisuudet, kuten vedenpitävyys tai loistava kamera, ovat enemmän tai vähemmän valetta- kuvien laatu ei mielestäni ole yhtään parempi kuin edellisellä Samsungin luurin kameralla ja vedenpitävyys on siis vale- takuu ei korvaa jos menet upottamaan laitteesi veteen. Samalla tavalla roiskevesitiiviitä on useimmat kapulat muutenkin nykyään. Ei siis ikinä enää tämän valmistajan laitteita meidän huusholliin.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.