Sonera laajentanut syksyllä rajusti 4G-verkkoa – Elisan etumatka hupenee

6
Puhelinvertailu

Suomalaiset operaattorit rakentavat 800 megahertsin LTE- eli 4G-verkkoa täysi höyry päällä ja tuloksiakin alkaa näkymään. Elisa laajensi keväällä verkkoaan kaikkein nopeiten ja sen 4G-verkon kuuluvuusalue näyttikin kesällä jo varsin hyvältä. DNA:lla ja Soneralla intoilu oli selvästi maltillisempaa ja kesällä niiden verkot keskittyivät edelleen lähinnä isompiin asutuskeskuksiin ja niiden ympäristöön.

Sonera näyttää laittaneen kirivaihteen päälle syksyllä ja ottaneen Elisaa kovasti kiinni. DNA:kin on kasvattanut verkkonsa peittävyyttä, mutta kuten alla olevista kuvista näkee, ei laajentuminen ole ollut läheskään yhtä rajua kuin Soneralla. Mikään operaattoreista ei ole juurikaan satsannut Pohjois-Suomeen, joten niitä emme tässä "markkinakatsauksessa käsittele". Ehkä myöhemmin kun Soneran ja DNA:n yhteisverkon rakentaminen Pohjois- ja Itä-Suomeen alkaa.

800 megahertsin taajuuksien huutokaupassa asetettujen ehtojen mukaan operaattoreiden 4G-verkon pitää kattaa 95 prosenttia Manner-Suomen väestöstä vuoden 2016 loppuun mennessä.

DNA


Tilanne 31.8.2014
Tilanne 4.11.2014Elisa


Tilanne 31.8.2014Tilanne 4.11.2014


Sonera


Tilanne 31.8.2014Tilanne 4.11.2014
Puhelinvertailun Nopeat

"Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättïä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempïä uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (6)

Patti12
Patti12

1

Täällä laajentuminen huomattu ihan konkreettisesti: kolme palkkia entisen nollan sijaan jolloin LTE loppui päätien risteyksessä.

Vastaa
Kake41
Kake41

2

Vaikka Elisalla on toistaiseksi laajin LTE peitto Suomessa, niin yhteyden laatu on heikentynyt ainakin omalla alueella merkittävästi, ja nopeudet pudonneet. Soneran LTE on viime kesästä asti ulottunut tähänkin torppaan,ja toimii täydellä nopeudella, ainakin toistaiseksi. Ja Soneran tukimastoon matkaa alle kilometri...

Vastaa
wiljis
wiljis

5

Soneran kuuluvuuskartta on kyllä varmaan 50% kusetusta. Itse tilasin Hattulan suuntaan nyt kun kartan mukaan saa Aito 4G MAX liittymän niin ihmettelin että vaikka on lisäantenni katolla 19db vahvistuksella niin sain 3/5 kuuluvuutta. No yhteydenotto aspaan paljasti että juu lähin masto on sielä hämeenlinnan keskustassa, eli mitään parannuksia tänne ei olla edes tehty, paitsi maalailtu vähän karttaa. Pari otetta aspan vastauksista:

-Hei xxxx, tästä kartasta on tullut paljon sanomista ja olen siitä älähtänyt moneen kertaan. Se näyttää todellakin liian positiviselle. Näen kuitenkin täältä tukiasemat ja niiden suuntaukset sekä taajuudet. // -XXX, tekninen asiakaspalvelu

-Katselin osoitteesi pohjoispuolelta vaihtoehtoja, niin sieltä löytyi Pälkäneen kunnan puolelta Laitikkalan tukiasema, missä on 4G. Matkaa sinne tulee liki 20km, mutta tämä on ainoa vaihtoehto, koska olet suunnannut antennin sinne päin ja tässä tukiasemassa on 800MHz taajuus, eli kantama on kauas. // -XXX

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wiljis:

Soneran kuuluvuuskartta on kyllä varmaan 50% kusetusta. Itse tilasin Hattulan suuntaan nyt kun kartan mukaan saa Aito 4G MAX liittymän niin ihmettelin että vaikka on lisäantenni katolla 19db vahvistuksella niin sain 3/5 kuuluvuutta.


Liittymätyyppi tai se max maininta ei kuvaa kuuluvuutta ko alueella.

Kartta joka kertoo että ehkä kuuluu, ei tosiaan riitä.

Soneran kartoissa pieni plussa siinä että niissä jotenkin eroteltu hyvä ja erinomainen. Termit vain ihan väärät, erinomainen tarkoittaa heikko ->, Hyvä tarkoittaa ehkä / heikko.

Soneran kartat olisi käyttökelpoisia jos erinomaisen rajaa nostettaisiin rankasti ylöspäin, oikeasti hyvän tasolle, ei luulisi olevan haittaa.

Elisa ja DNA ei erottele edes noita heikkoja, vaan värjäneet nekin samalla tummalla. Elisalla apuna tähti systeemi, *** heikko ->, ** ehkä.


DNAlle plussa siitä että 800 ja 1800 eroteltu, 2600 ei kerrota (tai ei enään ole).

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.