Googlen paikka iPhonessa on katkolla – Yahoo ja Microsoft haluavat oletushakukoneen paikan

7
Manu Pitkänen

Googlen paikka iPhonessa on katkolla – Yahoo ja Microsoft haluavat oletushakukoneen paikan
Applen mobiililaitteiden Safari-selaimen oletushakukoneen paikka on herättänyt Microsoftin ja Yahoon kiinnostuksen, kirjoittaa The Information. Tällä hetkellä selaimessa käytetään Googlen hakukonetta, mutta ensi vuonna raukeavan hakusopimuksen takia Microsoftille ja Yahoolle on tulossa tuhannen taalan paikkaa päästä Safarin hakukoneeksi.

Vuonna 2009 solmitun 10-vuotisen sopimuksen takia Yahoon hakukoneen taustalla toimii Microsoftin toimittama hakutekniikka. Sopimus kattaa Re/coden Kara Swisherin raporttien mukaan kuitenkin vain web-haun, joten Yahoo voisi tarvittaessa toimittaa mobiililaitteisiin Microsoftista riippumattoman hakumoottorin. Apple käyttää jo Microsoftin Bingiä Sirissä ja Spotlightissa.

Swisherin mukaan Yahoo on jo pitkään haikaillut pääsystä iOS:n oletushakukoneeksi ja yhtiötä luotsaava Marissa Mayer onkin käynnistänyt salaisia projekteja, joiden tarkoituksena on päivittää yhtiön hakuosaaminen vastaamaan tätä päivää. Algoritmien toimivuus lopulta ratkaisee, kuka pääsee Safarin haun paraatipaikalle. Google maksaa oletushakukoneen asemasta vuosittain yli miljardi dollaria, joten ilmaiseksi oletushakukoneen paikkaa Yahoo tai Microsoft tuskin saavat.Mozilla kertoi viime viikolla, että se korvaa Googlen Yahoolla Firefoxin oletushakukoneena Yhdysvalloissa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -42%

Honor X7a
69 € DNA
141 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Gigantti
79 € Power
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -33%

Samsung Galaxy A14 (4G)
89 € Power
132 € BIGBOX.FI
153 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 132 €

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G24
114 € BIGBOX.FI
142 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 146 €

Kommentit (7)

Jonahan
Jonahan

1

Lainaus:

Apple käyttää Yahoota jo OS X:n Safarin oletushakukoneena ja Microsoftin Bingiä Sirissä ja Spotlightissa

Spotlightin osalta pitää paikkansa, Siri valitsee käytetyn hakukoneen riippuen haetusta asiasta. Käsittääkseni kuitenkin OS X:n Safarin oletushakukone on edelleen Google, uusin Safari-päivitys toki toi vaihtoehdoksi DuckDuckGo:n.

Vastaa
teppoI
teppoI

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Lainaus:

Apple käyttää Yahoota jo OS X:n Safarin oletushakukoneena ja Microsoftin Bingiä Sirissä ja Spotlightissa

Spotlightin osalta pitää paikkansa, Siri valitsee käytetyn hakukoneen riippuen haetusta asiasta. Käsittääkseni kuitenkin OS X:n Safarin oletushakukone on edelleen Google, uusin Safari-päivitys toki toi vaihtoehdoksi DuckDuckGo:n.

Totta, aivopieru poistettu jutusta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Goremageddon:

Yahoon kanssa pystynee vielä elämään, mut pysyisivät kiltisti mahdollisimman kaukana Bingistä.

Miksi kaukana Bingissä ?
Kilpailun kannalta olisi hyvä jos vaihtuisi Googlesta joksikin muuksi. Toisi kilpailua ja parantaisi tilalle tulleen toimivuutta jos käyttö lisääntyisi, varsinkin Suomen kaltaisissa maissa joissa Google jyrää.

Tärkeää tietenkin että käyttäjä voisi halutessaan vaihtaa oletushaku palvelun vapaasti.

Vastaa
Goremageddon
Goremageddon

5

Kilpailu tekee aina hyvää, mutta bing on sieltä mihin aurinko ei paista. Jos olet käyttänyt aktiivisesti sekä googlea, että bingiä tiedät eron kysymättäkin. Mutta vertaa esim hakuosumia ja niiden määrää nyt ensimmäiseksi jos et itse eroja ole löytänyt.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Goremageddon:

Kilpailu tekee aina hyvää, mutta bing on sieltä mihin aurinko ei paista. Jos olet käyttänyt aktiivisesti sekä googlea, että bingiä tiedät eron kysymättäkin. Mutta vertaa esim hakuosumia ja niiden määrää nyt ensimmäiseksi jos et itse eroja ole löytänyt.


Mutta ihan noilla kriteereillä mielikuva että Bing ja Yahoo eroa vaikea nähdä.

Riippuu vähän mitä etsii ja mistä.

Google heittää noihin verrattuna eri tavalla, mutta ei aina parempia (siis vertailu ns mahdollisimman tyhjällä pohjalla), vaikka Googleen tottunut, tosin se tottuminen voi olla juurkin syy kun Google välillä muuttelee systeemejään jonka jälkeen pitäisi käyttäjänkin muuttaa tapojaan.

Suomalaisten kannalta Bingin/Yahoon ongelma mielestäni enemmänkin paikallinen eli se että se on täällä aika marginaalinen. Google jyrää mennen tullen.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Goremageddon:

Kilpailu tekee aina hyvää, mutta bing on sieltä mihin aurinko ei paista.


Jos esim. suomalaiset hakutulokset ongelma, niin eikö juurikin käytön lisääntyminen olis tie valoon. Toivon että tulisi oletus koneeksi ja keräisi käyttäjiä, siis ihan sen takia että tännekin tulisi arkiseen web hakuun vaihtoehtoja.

Kunhan ei minua pakotettaisi jonkin tietyn pakkokäyttäjäksi. :-)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Goremageddon:

Kilpailu tekee aina hyvää, mutta bing on sieltä mihin aurinko ei paista. Jos olet käyttänyt aktiivisesti sekä googlea, että bingiä tiedät eron kysymättäkin. Mutta vertaa esim hakuosumia ja niiden määrää nyt ensimmäiseksi jos et itse eroja ole löytänyt.

Juurikin käyttäjämäärän lisääntyminen korjaisi varmasti paljon Bing'iä. Juuri siksi itse käytän pääsääntöisesti sitä puhelimella. Työkoneella edelleen Googlea.

Bing'issä pahin puute mielestäni on juuri paikallisuuden tunnistamattomuus. Moneen kotimaiseen hakuun tulee paljon tai jopa pelkästään ulkolaisia osumia. Toisin kuin Googlella, joka on jo oppinut paikalliseksi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.