Arvostelussa Sony Smartwatch 3

1
Arvostelu: Sony Smartwatch 3
Juha Tuppi Juha Tuppi

Sisällys

Laadukas mutta yllätyksetön älykello

Useampi valmistaja on puskenut loppuvuodesta markkinoille uusimmat versionsa älykelloistaan. Puhelinvertailu.com sai arvosteltavakseen Sonyn SmartWatch 3:n, joka hyödyntää Googlen Android Wear -alustan versiota 4.4W.2 ja kehuskelee vesitiiviillä IP68-suojauksellaan sekä sisäänrakennetulla GPS:llä. Älykello vaatii kaverikseen Android-käyttöjärjestelmän versiolla 4.3 tai sitä uudemmalla varustetun älypuhelimen, joten testasimme laitetta Sonyn tuoreimman lippulaivan Xperia Z3:n kanssa.

 • Mitat:
 • 50 x 36 x 10 mm (laiteyksikkö)
 • Paino:
 • 45 g (laiteyksikkö)
 • Näyttö:
 • 1,6” 320 x 320, transreflektiivinen TFT
 • Suoritin:
 • Neliytiminen 1,2 GHz ARM Cortex-A7
 • RAM:
 • 512 Mt
 • Tallennustila:
 • 4 Gt (eMMC)
 • Akku:
 • 420 mAh
 • Yhteydet:
 • Bluetooth 4.0, NFC

Ulkoasu

Sony SmartWatch 3 on yleisilmeeltään solakka ja pelkistetyn siisti, eikä mustalla rannekkeella varustettuna herätä erityisesti huomiota edes puvun kanssa pidettäessä. Sony ei ole lähtenyt seuraamaan pyöreän näytön trendiä, vaan laite tarjoaa kulmistaan hieman pyöristetyn nelikulmaisen kosketusnäytön silikonirannekkeeseen istutettuna.

Testissä Sony SmartWatch 3 Testissä Sony SmartWatch 3 Testissä Sony SmartWatch 3

Älykellosta löytyy kosketusnäytön lisäksi yksi metallinen painike kellotaulun oikealta sivulta, jolla pystyy joko aktivoimaan tai himmentämään näytön sekä avaamaan laitteen asetukset. Laiteyksikön taakse on sijoitettu kumitulpalla suojattu micro-USB-portti akun lataamista varten. Kellossa on myös mikrofoni äänikomentojen vastaanottamiseksi, jonka aukko löytyy rannekkeesta näytön yläpuolelta. Pyöreän näytön lisäksi Sony on päättänyt olla seuraamatta biometristen sensorien trendiä: laitteesta ei löydy minkäänlaista sykemittaria tai muuta elintoimintoja mittaavaa anturia. Toisaalta taas useampien painikkeiden ja liittimien puuttumisen ansiosta laiteyksikkö on hyvin kestävän ja tiiviin oloinen, joten on helppo uskoa, että laite on todella vesi- ja pölytiivis IP68-luokituksen arvoisesti.

Testikappaleena oli mustalla rannekkeella varustettu laite, mutta saatavilla on myös keltainen ranneke sekä lisävarusteena valkoinen tai vaaleanpunainen, joiden avulla älykellon saa halutessaan näyttämään pirteämmältä. Rannekkeessa on metallinen salpaosa, jolla se voidaan lukita ja säätää ranteelle sopivaksi. Salvan kiiltävä metallipinta sopii hyvin laitteen ulkoasuun ja antaa laadukkaan vaikutelman, eikä turhaan: mekanismi on jämäkkää tekoa, napsahtaa kiinni helposti, eikä se auennut testijakson aikana kertaakaan vahingossa. Kellon laiteyksikkö on myös helposti irroitettavissa rannekkeesta. Ranneke on selkeästi suunniteltu sopimaan hyvin yhteen laiteyksikön kanssa: vaikka yksikkö onkin noin sentin paksuinen, rannekkeeseen upotettuna se näyttää ja tuntuu elegantin ohuelta laitteelta.

Näyttö

Sony on varustanut SmartWatch 3:n transreflektiivisellä näytöllä, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että näytön pitäisi olla paremmin luettavissa esimerkiksi päivänvalossa. Vuodenajasta johtuen aurinkoiset päivät olivat testijakson aikana vähissä, mutta tein parhaani testatakseni kellon näyttöä eri tilanteissa ja valaistuksissa. Näistä haasteista näyttö suoriutui moitteettomasti: vastaan ei tullut kertaakaan tilannetta, jossa siitä ei olisi saanut selvää. Näytön 320 x 320 pikselin resoluutio riitti myös hyvin tekstiviestien ja sähköpostien lukemiseen 1,6 tuuman näytöltä siristelemättä. Näytön värit kärsivät ehkä hienoisesta keltaisuudesta, mikä näkyi selkeimmin valkoisella taustalla, mutta tällä seikalla ei ollut käytännön merkitystä laitteen toiminnan kannalta.

Älykello tarjoaa vilkaisutoiminnon, joka aktivoi näytön muutamaksi sekunniksi rannetta kääntäessä kellonajan tai saapuneiden ilmoitusten tarkistamiseksi. Lisäksi aktivoidun näytön pystyy himmentämään näppärästi peittämällä kellotaulu kädellä. Pyyhkäisykomennot toimivat hyvin, ja näyttö tunnisti yhtä hyvin pyyhkäisyt näytön reunoista kuin sen keskeltäkin. Näytön herkkyys ei kuitenkaan täysin yltänyt älypuhelimien näyttöjen tasolle – tämä ilmeni esimerkiksi siinä, että toisinaan laite ei välittömästi tunnistanut tuplanäpäytystä näytön aktivoimiseksi. Nämä tapaukset olivat kuitenkin onneksi harvoja poikkeuksia laitteen normaalisti kiitettävässä toiminnassa.

Käyttökokemus

Sony SmartWatch 3:n testaus alkoi akun lataamisella. Tässä toimenpiteessä kävi ilmi yksi laitteen suunnittelussa tapahtuneista lapsuksista: micro-USB-portin sijoittelu ja sitä suojaava kumitulppa tekivät lataamisesta turhan vaivalloista. Portti on USB-kaapelin liittimeen nähden varsin tiukka ja kaapelin pään pitää mennä porttiin juuri oikeassa asennossa, mitä koko ajan tielle pyrkivä kumitulppa ja laitteen ranneke tekevät parhaansa hankaloittaakseen. Tilanne toki helpottuu jonkin verran kun laiteyksikkö irroitetaan rannekkeesta, mutta silti latauksen kanssa sai aina hieman taistella ainakin meikäläisen nakkisormilla operoidessa. Silikoniranneke ja lukitussalpa myös herättivät ensi alkuun epäilyksiä siitä, että joutuukohan tässä jatkuvasti irroittelemaan ranneketta käsikarvoista, mutta onneksi huoli osoittautui turhaksi: rannekkeen kanssa ei ilmennyt minkäänlaisia ongelmia parin viikon testauksen aikana lukuun ottamatta silikonirannekkeen taipumusta pölyn ja tomun keräämiseen.

Älykellon aloitusasetuksia säädettäessä kävi ilmi, ettei vaihtoehdoista löydy Suomea, eli laitetta ei siis ole lokalisoitu Suomeen. Kuten odottaa saattaa, tämä rajoitti laitteen toimintaa: puhekomennot toimivat ainoastaan osittain, mikä rampautti esimerkiksi älykellon navigointitoiminnon. Sen sijaan SmartWatch 3 ansaitsee kehut kyvystään tunnistaa suomen kielen sanoja: Google Now -palvelusta tuttu “OK Google” -fraasi herätti älykellon kuuntelemaan, minkä jälkeen sille saattoi sanoa hakusanaksi esimerkiksi “bussiaikataulut”, jolloin se haki näytölle Google-hakukoneen osumat kyseiselle hakusanalle. Näytöltä hakuosumat siirtyivät yhdellä napautuksella auki älypuhelimen selaimeen, josta niiden tarkastelua pystyi jatkamaan. Tätä toimintoa tuli käytettyä ahkerasti etenkin ulkosalla, jolloin se säästi aikaa ja näppejä älypuhelimen operoimiselta kylmässä säässä. Pidempien virkkeiden sanelu osoittautui usein liian haasteelliseksi älykellon puheentunnistukselle, mutta esimerkiksi tekstiviestiin vastaaminen sanelemalla kellolle lyhyt viesti, kuten “OK” tai “Soitan pian takaisin”, sujui ongelmitta ilman älypuhelimen kaivamista taskusta. Puheluita kellon kautta ei sentään pystynyt puhumaan, mutta ne voitiin hylätä tai ottaa vastaan kellon avulla, joista jälkimmäisessä tapauksessa puhelu avattiin tietysti älypuhelimeen.

SmartWatch 3 tarjosi myös “perinteiset” älykellotoiminnot, kuten askelmittarin, saapuneista viesteistä ja puheluista ilmoittamisen, älypuhelimen musiikkisovelluksen kontrolloinnin ja Google Now -palvelun korttien näyttämisen. Näytön yläreunasta alas vetämällä kello näytti akun latauksen määrän ja oli kytkettävissä äänettömään tilaan. Näytön ollessa aktiivinen “OK Google” -komento tai kellotaulun näpäytys herättivät laitteen kuuntelemaan käyttäjäänsä, mutta myös avasivat toimintovalikon, josta löytyivät muun muassa sähköpostiin tallennettavan muistiinpanon sanelu, kalenterimerkintöjen tarkastelu, askelmittarin näyttäminen, hälytysten asettaminen ja sovellusten avaaminen.

Älykellon eri toimintoihin käyttämiä sovelluksia voi määritellä ja hallinnoida älypuhelimella Android Wear -sovelluksen kautta.

Vaikka älykello vaati useimpiin toimintoihinsa Bluetooth-yhteyden älypuhelimeen, se tarjosi muutamia näppäriä toimintoja myös offline-tilassa esimerkiksi lenkkeilijälle: kelloon pystyi lataamaan älypuhelimen välityksellä musiikkia, jota voitiin kuunnella Bluetooth-kuulokkeiden avulla ilman yhteyttä älypuhelimeen. Sisäänrakennetun GPS:n ansiosta kello kykeni myös itsenäisesti tallentamaan juostun reitin esimerkiksi Google Play -sovelluskaupasta löytyvään ViewRanger-sovellukseen, vaikka älypuhelin ei olisikaan lenkillä mukana. Suorituksen tietoja ei pystynyt katsomaan lenkillä ollessa, mutta kotiin päästyä ne pystyi siirtämään tarkasteltavaksi älypuhelimeen.

Suorituskyky

Älykellon akku latautui jäljellä olevasta latauksesta riippuen joko noin 30 minuutissa tai vajaassa tunnissa. Akkukestossa SmartWatch 3 seuraa Sonyn viimeisimpien Xperia-laitteiden viitoittamaa tietä: mikäli älykello ladattiin heti aamusta, eikä sitä käytetty itsenäisesti (musiikin kuuntelu kellosta tai sen GPS:n hyödyntäminen ilman älypuhelinta), laitteessa riitti virtaa kahden päivän tarpeisiin. Käydessäni reilun tunnin lenkillä ilman älypuhelinta musiikkia kuunnellen ja reitin tallennusta käyttäen kellon lataus kuitenkin hupeni puolet nopeammin, ja jouduin laittamaan sen lataukseen yhden päivän käytön jälkeen. Ottaen huomioon laitteen nopean latautumisen, kellon yhdistäminen USB-kaapelilla tietokoneeseen aamutoimien ajaksi yleensä varmisti sen, ettei virta päässyt loppumaan missään vaiheessa. Neliytiminen suoritin varmisti myös laitteen sujuvan käyttämisen: vaikka käyttöliittymän liukkaus ei ehkä ihan vastannut huippuälypuhelinten nopeutta, ei sitä missään tapauksessa voi luonnehtia hitaaksi. Minkäänlaista tahmausta tai takkuilua en testijakson aikana havainnut, eikä laite myöskään lämmennyt mainittavasti musiikkia kuunnellessa tai urheilusovelluksia käytettäessä.

Yhteenveto

Sony SmartWatch 3 ei merkittävästi uudista käsityksiä älykelloista, mutta sen, minkä se tekee, se tekee varsin hyvin. Laite kärsii Suomessa tietyssä määrin lokalisoinnin haasteista, mikä ilmenee selkeimmin puhekomentojen osittaisena toimimattomuutena. Tämä on harmi, sillä ottaen huomioon sen, miten hyvin laite tunnistaa suomen kielellä puhutut haut ja sanelut, puhekomennot olisivat toimiessaan nousseet epäilemättä vielä suurempaan rooliin laitteen myyntivalteista puhuttaessa. Android Wear -alusta toimii hyvin siihen nähden, että sen voidaan katsoa olevan vielä pitkälti lapsenkengissään; sovellusten määrä kasvaa koko ajan, joten laitteen toiminnallisuus varmasti ainoastaan paranee ajan myötä.

Puutteellisesta lokalisoinnista huolimatta älykellosta on moneen: ilmoitusten sekä viestien näyttämisen ja askelmittarin lisäksi sillä pystyy tekemään puhuttuja Google-hakuja, joiden tulokset voidaan siirtää älypuhelimeen. Lisäksi IP68-luokitus, sisäänrakennettu GPS sekä musiikin kuuntelu offline-tilassa tekevät siitä oivallisen kumppanin ulkoiluaktiviteetteihin. Näitä ominaisuuksia tukee mainio akkukesto. Toisaalta Sonyn ratkaisu jättää biometriset sensorit pois hieman ihmetyttää – liekö kyseessä laitteen kompaktiuden, akkukeston vai hinnoittelun vuoksi tehty päätös?

Arvostelu pähkinänkuoressa: Sony SmartWatch 3 on laadukas ja toimiva älykello. Välttämätön hankinta se ei mielestäni ole, niin kuin ei toistaiseksi mikään tuntemani älykello, mutta mikäli taskusta löytyy uudehko Android-älypuhelin ja pienet arkielämää helpottavat ominaisuudet houkuttelevat, laite on kelpo ehdokas ei-älykkään ajannäyttäjän tilalle ranteeseen.

Sony Smartwatch 3

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (1)

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.