Arvostelussa Samsung Galaxy Note 4

4
Arvostelu: Samsung Galaxy Note 4
Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Sisällys

Onko kynä sormea mahtavampi?

Monet joutuivat pettymään helmikuussa Samsungin esiteltyä Galaxy S5:n Barcelonassa. Ennakkospekulaatiossa vitosen teknisten ominaisuuksien povattiin olevan poikkeuksellisen mehukkaat ja rungossakin saatettaisiin nähdä metallisia elementtejä. Toisin kävi. Vaikka Galaxy S5 onkin huippuluokan puhelin, ei sen varustelutaso vastannut täysin innokkaimpien Android-fanien toivelistoja.

Puoli vuotta myöhemmin Samsung päätyi lopulta esittelemään sellaisen puhelimen, jollaisen Galaxy S5:n toivottiin olevan. Tämän puhelimen nimi on Galaxy Note 4.

 • Mitat:
 • 153,5 x 78,6 x 8,5 mm
 • Paino:
 • 176 g
 • Näyttö:
 • 5,7", 2560x1440 pikseliä, Super AMOLED
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 805 (2,7 GHz)
 • RAM:
 • 3 Gt
 • Tallennustila:
 • 32 Gt (microSD-paikka)
 • Kamerat:
 • Pääkamera 16 MP (1080p@60FPS), LED-salama
  Etukamera 3,7 MP
 • Yhteydet:
 • LTE (Cat 6), Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, NFC
 • Akku:
 • 3220 mAh

Design

Galaxy S5:n floppaaminen on harmillinen asia korealaisyhtiölle, mutta löytyy siitä jotain hyvääkin: markkinoiden ravistelun seurauksena Samsung on havainnut, että älypuhelimista on tullut koruja, joita mieluusti esitellään kanssaihmisille ja käytetään status-symboleina.

Galaxy-mallistoon on “aina” liittynyt negatiivissävytteinen mielikuva “ämpärimuovista” valmistetuista puhelimista. S5:n jälkeen Samsungin laitteiden mutoilua uudistettiin ja markkinoille on alkanut tulla puhelimia, joiden rungon materiaali alkaa vastata Galaxyiden hintatasoakin.

Galaxy Note 4 on esimerkki tällaisesta premium-materiaaleja korostavasta designsuunnasta, jonka Samsung otti käyttöön näyttävästi Galaxy Alphan myötä. Vanha “krominen” muovikehys on heitetty pihalle ja tilalle on tullut oikeasta metallista valmistettu kehys, jonka reunat on viistetty iPhone 5:n tyyliin vinoon. Uurteet saavat puhelimen tuntumaan kalikkamaiselta ja “kirveellä veistetyltä”. Käytännöllisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että kalikkamaisuuden ansiosta puhelimeen saa varman otteen (toisin kuin iPhone 6 Plussan tapauksessa).

Metallireunus on maalattu samalla värillä kuin puhelimen takakuori ja metallinkiiltoa näkyy vain uurteiden kohdalla. Maalin pysyvyys mietityttää hieman, mutta ainakaan testijakson aikana värityksen kanssa ei tullut ongelmia.

Totaalista irtiottoa vanhasta ei ole kuitenkaan tehty, sillä etupuolelta Galaxy Noten tunnistaa helposti edelleen Samsungiksi ja takapuolellakin käytetään nahkatekstuurilla koristeltua kovaa muovia (teko-ommelkuviosta on sentään luovuttu). Kuori on irrotettavaa sorttia, mikä yleensä tarkoittaa väljyyttä rungon ja kuoren välillä. Galaxy Note 4:n kohdalla mielikuva ei pidä paikkansa, kuori napsahtaa jämäkästi kiinni puhelimeen.

Note 4:ssä on myös 2,5-ulotteinen näyttölasi, eli näytön päällä oleva lasi kaarevoituu puhelimen reunoja kohti. Kaarevoituminen on kuitenkin niin maltillista, ettei sitä huomaa tai edes tunne normaalissa käytössä.

Äänenvoimakkuusnäppäimet on sijoitettu sopivasti vasemmalle kyljelle etusormen ulottuville ja lukitusnäppäin oikealle kyljelle peukaloa varten. Moto X -tyylisesti muotoilusta pohjasta löytyy microUSB 2.0 -portti (ei siis enää micro USB 3.0:aa, kuten Note 3:ssa) ja S Pen -kynän paikka.

S Pen

Note 4:n esittelytilaisuudessa tikun nokkaan nostettiin uudistuneen designin lisäksi puhelimen ohjaamiseen tarkoitettu S Pen -kynä, joka tunnistaa Samsungin mukaan nyt kaksinkertaisesti erilaisia painetasoja (yht. 2048 kpl). Se miten tämä näkyy käytännössä, jäi testin aikana vähän epäselväksi.

Samsungin mielestä kynä on sormea mahtavampi ja siksi kynä on oikea tapa ohjata puhelinta. Mitä sellaista kynä sitten osaa, mitä ei pelkällä sormella pystyisi tekemään? Galaxy Note 4 ei anna tähän vastausta. Päällimmäiseksi tunteeksi Note 4:stä jäikin se, että minkä ihmeen takia puhelimen mukana tulee kynä.

Ymmärrän kyllä kynän olevan verraton piirtämiseen ja kirjoittamiseen käsivaralla, mutta ne eivät ole niin ensisijaisia tehtäviä, että niiden varaan kannattaisi puhelinta suunnitella. Älypuhelimella tehdään yleensä jotakin muuta kuin piirretään, joten styluksen nostaminen puhelimen pääominaisuudeksi tuntuu ohilaukaukselta.

S Penille on kuitenkin keksitty muutamia ihan hyödyllisiä kikkoja. Uusiin S Pen -ominaisuuksiin kuuluu ilmakomentokehältä löytyvä “älykäs valinta”, jonka avulla voi ottaa verkosta tai sovelluksista nopeita leikkeitä muistiinpanoja varten tai ystävälle lähetettäväksi. Ominaisuus myös osaa tulkita leikkeestä löytyvää tekstiä, eli sen avulla voi kopioida vaikka widgetistä löytyviä tekstejä, joihin normaalin kopio-liitä-toiminnon kautta pääse käsiksi.

Testissä Samsung Galaxy Note 4
Kynää voi halutessaan myös käyttää “hiirenä” eli valita useita tiedostoja samanaikaisesti “maalaamalla".

Kynää voi halutessaan myös käyttää “hiirenä” eli valita useita tiedostoja samanaikaisesti “maalaamalla” kuvat (ts. piirtämällä valintakuvio tiedostojen päälle). Tavallisesti jokainen tiedosto pitäisi näpytellä sormella erikseen, mikä tuntuu turhauttavalta jos valinnan kohteena on useita peräkkäisiä tiedostoja. Toisaalta, miksi vaivautua ottamaan kynä käteen, kun saman asian voi hoitaa ihan sormellakin.

Itse S Pen ei ole ulkoisesti eikä toiminnallisesti juurikaan muuttunut. Ontolta vaikuttava kynä on erittäin kevyt ja tuntuu siksi lelumaiselta, eikä siitä välity kunnollista tuntumaa. Kynän toiseen päähän voisi lisätä myös jotakin lisätoiminnallisuutta, kuten vaikkapa “pyyhekumin”. S Penin liikkeen ja näytölle piirtyvässä jäljessä ei kuitenkaan ole juurikaan viivettä, joten siihen kynän käyttö ei ainakaan pitäisi kaatua.

Ohjelmisto

Galaxy Note 4:ssä on Android 4.4 -pohjainen käyttöjärjestelmä, joka on kuorrutettu tutunoloisella TouchWiz-käyttöliittymällä. Ensimmäinen Noten käyttöliittymään tehty uudistus, johon puhelimen omistaja törmää, on kevyemmän vaikutelman antavat läpinäkyvät widgetit. Muutoksella on yllättävän suuri vaikutus käyttökokemukseen, sillä läpinäkyvyyden ansiosta aloitusnäyttö tuntuu paljon ilmavammalta.

Kaikkein tärkein uudistus on kuitenkin moni-ikkuna-ominaisuuden käytön helpottaminen. Note 3:ssa (temppu onnistuu edelleen myös Note 4:ssä) sovelluksia pystyi avaamaan näytölle moni-ikkunatilaan painamalla pitkään takaisin-painiketta ja valitsemalla näytön reunaan ilmestyvästä pystypalkista mitä sovelluksia haluaa käyttää.

Note 4:ssä sama onnistuu intuitiivisemmin moniajonäkymästä: avaa moniajonäkymä paina sovelluksen esikatselunäkymän yläreunassa olevaa “laatikkopinoa”. Tämän jälkeen puhelin kysyy minkä toisen sovelluksen haluat avata. Useaa sovellusta voi käyttää joko päällekkäin tai rinnakkain (landscape-tilassa). Sovelluksia voi myös ikkunoida vetämällä sovelluksia yläkulmasta näytön keskiosaa kohti sekä pienentää “chathead-palloiksi”, jolloin voit vierailla nopeasti toisessa sovelluksessa.

Samsungin panostukset moniajoon ja usean sovelluksen käyttöön ovat ihailtavia ja Applenkin toivoisi ottavan vähän esimerkkiä puhlettikategorian pioneerista (iPhone 6 Plussan näytön riittäisi tilaa kahden sovelluksen samanaikaiseen käyttöön). Itse nostaisin juuri moniajon Noten päämyyntivaltiksi, en kynällä piirtelyä.

Korealaista pitää näpäyttää sormille siitä, ettei se ole vieläkään tehnyt mitään bloatware-ongelmalle. Kun Galaxy Note 4:n käynnistää ensimmäisen kerran, herää kysymys: olenko ostanut sovelluskehittäjien mainostaulun vai puhelimen. Note 4:ään on tuupattu niin Samsungin omia sovelluksia (joita ei tule juurikaan käytettyä), Googlen sovelluksia kuin kolmansien osapuolien sovelluksia. Pelkästään viestittelyyn tarkoitettuja sovelluksia on esiasennettuna kolme: Hangouts, WhatsApp ja Facebook Messenger – joukkiosta puuttuu vain Samsungin oma ChatOn.

Bloatwaren takia kokematon käyttäjä saattaa hämmentyä, kun Googlen omien sovellusten käyttöliittymä on omanlainen ja Samsungin sovellusten käyttöliittymä toisenlainen. Puhelimen 32 gigatavun tallennusmuistista vapaata tilaa on 24,21 gigatavua.

Puhelimen 32 gigatavun tallennusmuistista vapaata tilaa on 24,21 gigatavua.
Testissä Samsung Galaxy Note 4

Samsungin puhelimiin liittyy voimakas mielikuva hidastelevasta ohjelmistosta. Galaxy Note 4:n kohdalla varsinaista tahmaamista tuli vastaan harvoin, mutta tietyt siirtymäanimaatiot ovat tuskaisen hitaita (esim. kamerasovelluksen asetusten lataantuminen). Myös taustalla toimivien ohjelmien valikko saisi avautua paljon näpsäkämmin. Hitaiden animaatioiden takia puhelimen suorituskyky ei välity käyttäjälle kovin hyvin arkikäytössä.

Rauta

Totuttuun tapaan tuorein Galaxy Note tarjoaa niin suorituskykyistä rautaa kuin vain Qualcomm pystyy tarjoamaan (tietyillä markkina-alueilla on toki myynnissä Samsungin omalla Exynos-piirillä varustettu malli, mutta Suomessa myydään Qualcomm-versiota). Vauhdikas rauta ei kuitenkaan välity aina käyttökokemukseen hitaiden animaatioiden takia.

Järjestelmäpiirinä käytetään 2,7 gigahertsin kellotaajuudella tikittävää Snapdragon 805:tä, joka vuorostaan perustuu uusiin Krait 450 -suoritinytimiin. Qualcommin markkinointipuheiden mukaan piiri mahdollistaa kokonaisvaltaisen 4K Ultra HD -käyttökokemuksen, koska piirin avulla voi kuvata ja katsoa Ultra HD -videota. Väite on puolivillainen, sillä piiristä puuttuu se kaikkein tärkein, eli rautatason tuki HEVC-koodekille (löytyy vasta ensi vuonna markkinoille saapuvasta Snapdragon 810:stä). Keskusmuistia paketista löytyy kolmen gigatavun edestä.

Suoritinta testaavassa Geekbench 3:ssa Galaxy Note 4 nakuttaa 1094 ja 3239 pistettä, mikä on Android-puhelimelle huippuluokan tulos. Myös 3DMarkissa Note 4 takoo erinomaiset luvut, vaikkei tulokset aivan kärkeen riitäkään.

Snapdragon 805:ssä on lisäksi uusi Adreno 420 -grafiikkaohjain, joka tuo lisää potkua puhelimien graafisiin kykyihin. Osa hyödystä valuu hiekkaan, koska Samsung päätti lisätä puhelimeensa Quad HD -näytön (2560x1440 pikseliä). Uuden grafiikkapiirin lisäpuhti menee ihmissilmälle näkymättömien pikseleiden ohjaamiseen. Samsungin puolustukseksi on kuitenkin todettava, että vastaavanlainen tilanne on iPhone 6 Plussallakin: puhelin renderöi grafiikat korkeammalla 2208?x?1242 pikselin resoluutiolla ja näytöllä ne skaalautuvat Full HD -resoluutioon. Pisteet voisivat olla 3DMarkissa vieläkin korkeammat Full HD -resoluutiolla.

Ehdin katselemaan iPhone 6 Plussan 5,5-tuumaista Full HD -näyttöä ja Galaxy Note 4:n 5,7-tuumaista Quad HD -näyttöä rinnatusten. Tarkkuudessa en kyllä havainnut minkäänlaista eroa, joten on sääli että Adrenon kyvyt valuvat osittain “hukkaan” liian korkean resoluution takia.

Note 4:n näytöstä ei löydy kuvanlaadun osalta pahaa sanottavaa. Sen verran pitää kuitenkin mutista, että näyttö vääristää selvästi valkoista kellertäväksi suurilla katselukulmilla. Puhelimen näyttöä tulee harvemmin tiirailtua sivulta, joten mitenkään kovin pahaksi puutteeksi vääristymiä ei voida laskea.

Galaxy S5:ssä nähdyt sykemittari ja sormenjälkilukijat löytyvät myös Notesta. Sormenjälkilukija toimi omiin ennakko-odotuksiin nähden yllättävän hyvin, vaikka se onkin epävarmempi kuin iPhonessa käytetty lukija. Epävarmuus johtuu etupäässä siitä, että sormea pitää pyyhkäistä lukijan päällä. Jos sormen pyyhkäisee lukijan päältä liian nopeasti, ei puhelin suostu kirjautumaan. IPhonessa tämä muuttuja on eliminoitu sillä, että sormenjälki luetaan paikallaan olevasta sormesta.

Mobiiliverkkoyhteyksien osalta Samsung on siirtynyt LTE Category 6 -aikaan, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että puhelimella voidaan ladata verkosta tiedostoja 300 Mbps:n nopeudella ja ladata verkkoon tiedostoja 50 Mbps:n nopeudella. Suomessa näin nopeisiin yhteyksiin ei kuitenkaan pääse kuin yksittäisillä alueilla, kuten DNA:n verkossa Helsingin rautatieasemalla.

Kameraohjelma ja tekniikka

Testissä Samsung Galaxy Note 4 Testissä Samsung Galaxy Note 4

Vaikka digitaalisella vakautuksella voidaankin saada hyviä tuloksia aikaan, ei sillä päästä lähellekään optisen kuvanvakaimen mahdollistamaa kuvanlaatua. Puhelimen optiikkaa liikuttava vakautus puuttui keväällä esitellystä Galaxy S5:stä, mutta puhelinkuvaajien iloksi optinen kuvanvakautus on lisätty Galaxy Note 4:ään. Jostakin syystä optinen kuvanvakautus ei ole oletuksena päällä videokuvauksessa, joten se kannattaa aktivoida asetuksista (vakautus toimii siis myös videoissa, toisin kuin iPhone 6 Plussassa).

Optinen kuvanvakautus mahdollistaa parempien kuvien ottamisen hämärässä ja pimeässä kasvattamalla valotusaikaa. Pidempi valotusaika taas mahdollistaa pienemmän ISO-arvon käytön, jolloin kuviin syntyvän kohinan määräkin laskee. Galaxy Note 4:n kohinanpoisto tuntuisi kuitenkin toimivan turhan aggressiivisesti, minkä takia sellaiset yksityiskohdat voivat hävitä (pimeässä ja pilvisellä säällä otetuista) kuvista, jotka iPhone 6 Plussan kuvista pystyy erottamaan. Varaa puhelimen kuvasignaaliprosessorin optimointiin löytyy siis vielä.

Pakettiin kuuluu vielä erittäin nopea automaattitarkennus. Samsung ei ole paljastanut juurikaan mitä tekniikkaa tarkennuksessa käytetään, mutta se vetää joka tapauksessa vertoja iPhone 6 -puhelimissa käytettävälle vaihetarkennukselle.

Galaxy Note 4:n kameraohjelmasta löytyy totuttuun tapaan runsaasti säätöjä, mutta manuaalista tarkennusta tai valotusaikavalintaa asetuksissa ei ole (ISO-arvon maksimi on 800). Tavallisen kuvaajan tarpeisiin asetuksia ja valintoja löytyy kuitenkin kattavasti. Kivana lisänä on Galaxy S5:ssäkin jo nähty valikoiva tarkennus, jonka avulla voi muuttaa valokuvien tarkennusta haluamakseensa. Asetukset on kuitenkin piilotettu valikoiden taakse, joten niihin ei pääse kovin nopeasti käsiksi. Kuten Note 3:ssakin, pystyy Note 4:llä kuvaamaan korkeintaan Ultra HD -tasoista videota ja hidastusvideoissa maksimikerroin on kahdeksan (240 FPS).

Kovassa huudossa olevan selfie-buumin Samsung on ottanut huomioon lisäämällä puhelimensa etukameraan valoisamman (f/1,9) ja laajakulmaisemman (90 astetta) optiikan, joiden ansiosta selfiet onnistuvat heikossa valaistuksessa ja kuviin saadaan helposti useampia henkilöitä mukaan. Kameran kennosta löytyy yhteensä 3,7 miljoonaa pikseliä. Selfie-kuvien ottaminen onnistuu asettamalla sormi takakuoressa olevan sykemittarin päälle – nokkela ja oikeasti toimiva idea.

HDR-kuvausta etukamera ei tue, mutta Full HD -tasoista videota se kykenee kuvaamaan.

Kuvanlaatu

Suomen marras-joulukuu ei ollut erityisen armollinen ulkokuvaukselle, eli kirkkaassa valaistuksessa otettuja kuvia emme päässeet ottamaan. Galaxy Note 4:n kamera pystyi kuitenkin näyttämään kyntensä myös pilvisellä säällä.

Note 4:n kameran kuvanlaatu on parasta mitä Note-mallistossa nähty. Kuvien värit ovat runsaita, joskin automaattinen valkotasapaino tuotti pimeässä hivenen liian lämpimiä kuvia.

Selkeä heikko kohta Note 4:n kamerasta kuitenkin löytyy: hämäräkuvaus. Kuvasignaaliprosessori ei ole armollinen hämärässä otetuille kuville, vaan kohinanpoistoa käytetään aggressiivisesti. Tämän seurauksena kuvasta häviää monet sellaiset yksityiskohdat, joiden pitäisi kuvissa näkyä (esim. näkyvät iPhone 6 Plussan puolet “vain” kahdeksan megapikselin kennolla otetuissa kuvissa).

Testissä Samsung Galaxy Note 4 Testissä Samsung Galaxy Note 4

Samalla hetkellä otettu kuva HDR:llä ja ilman.

Akku

Vauhdikkaammasta raudasta ja tarkemmasta näytöstä huolimatta Samsung on onnistunut pitämään Noten akkukeston suunnilleen ennallaan. Tämä siitäkin huolimatta, että akun kapasiteetti on pysynyt Note 3:een verrattuna käytännössä samana. Samsung on siis onnistunut optimoimaan ohjelmistoa sen verran, ettei uusi rauta ole tehnyt lovea akkukestoon.

Akkukesto on samaa luokkaa kuin aiemmin testissä olleessa iPhone 6 Plussassa. Kevyellä käytöllä puhelinta saa pidettyä päällä reilun vuorokauden, mutta se ei kuitenkaan riitä vielä pääsemään eroon tavasta laittaa puhelin yöksi lataukseen. Note 4:ää voi kuitenkin huoletta käyttää päivän aikana, eikä akku lopu kesken.

Lisänä on Samsungin Galaxy S5:n kohdalla esittelemää virransäästötilaa, joka kytkee puhelimesta suurimman osan toiminnoista pois päältä. Akkuun jää näin virtaa vielä tärkeiden puheluiden tai tekstiviestien lähettämistä varten.

Note 4 tukee myös Qualcommin Quick Charge -lataustekniikkaa, joka mahdollistaa isojen akkujen lataamisen aiempaa nopeammin täyteen. Puhelimen mukana tulevalla laturilla voi ladata akkua yhdeksän voltin jännitteellä ja 1,67 ampeerin virralla (15 W) tai viiden voltin jännitteellä ja kahden ampeerin virralla (10 W).

Yhteenveto

Samsung on parannellut uuden sukupolven Notea vähän sieltä sun täältä – oikeastaan siinä on kaikkialla enemmän parempaa. Aivan kaikki uusi ei ole kuitenkaan uutta, esimerkiksi sykemittari, sormenjälkilukija, 16 megapikselin kamera ja nopea automaattitarkennus nähtiin jo Galaxy S5:ssä, minkä vuoksi Note 4 saattaa tuntua pienemmältä kehitysaskeleelta kuin mitä se todellisuudessa on.

Note 4:n varsinainen ydin on ollut aina puhelimen mukana tuleva stylus-kynä, jolla on tarkoitus raapustella muistiinpanoja ja tehdä pieniä taideteoksia. Styluksen ympärille luodulle puhelimelle on varmasti ostajia, mutta itselle se ei tahdo oikein kolahtaa. Kynä oli suurimman osan aikaan puhelimen sisässä ja valtaosaa Noten ominaisuuksistakin pystyy hyvin käyttämään ilman stylusta.

Varsinainen pihvi mielestäni Note 4:ssä on omaan luokkaansa viety moniajo, joka mahdollistaa useiden sovellusten käytön samanaikaisesti hyvin vaivattomasti. Samsungin pitäisi paremmin alleviivata Noten moniajo-ominaisuuksia, eikä keskittyä niin paljoa kynällä kikkailuun.

Samsung Galaxy Note 4

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (4)

prezo
prezo

1

Itselläni on ollut tämä nyt noin kuukauden eikä huonoa sanottavaa ole löytynyt. Tosin kosketusvelhon vaihtoin googlen nyt-lataajaan ihan tarkoituksella ja se palvelee hyvin sekä kevyesti.

Muutoin tämä on jäätävän tehokas laite.

Vastaa
ProfaneX
ProfaneX

2

Lainaus:

Myös taustalla toimivien ohjelmien valikko saisi avautua paljon näpsäkämmin.

Muistaakseni tuo recent apps nappi on hidas siksi koska se odottaa aina hetken toista painallusta mikä sitten avaisi S voicen. Tämän pystyy disabloimaan
S voice valikosta jonka jälkeen recent apps valikko aukeaa heti.

Ja mitä tuohon QHD näyttöön tulee, tokihan sitä eroa ei joka tilanteessa huomaa, jotkut eivät välttämättä ollenkaan mutta omassa käytössäni puhelin ei takkuile yhdessäkään pelissä eikä yhdessäkään asiassa mitä sillä keksin tehdä.

Ottaisin mielummin 4k näytön puhelimeen jolla ei tee yhtään mitään entä jotain suurempia pistemääriä johonkin benchmark softaan, en itse hyödy niistä pisteistä mitään. Ehkäpä ne pisteet ovat joillekkin muille kovin tärkeät.

Yksi valittamisen aihe luurissa todella itsellä on ja se on tuo valkoisten kellertävyys, en ole varma onko sitä sitten sattunut viallinen versio itsellä mutta kun vertaa puolison Xperia Z3 luuriin vierekkäin niin ero on erittäin huomattava.

Kaikenkaikkiaan hyvä ja kattava arvostelu ! Erittäin mukavaa luettavaa.

Ehkä voisi vielä lisätä sisällä hyvässä valaistuksessa otettuja valokuvia.
On nimittäin omasta mielestäni ihan yllättävän hyvä tuo kamera kun on tarpeeksi valoa.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ProfaneX:


Ottaisin mielummin 4k näytön puhelimeen jolla ei tee yhtään mitään entä jotain suurempia pistemääriä johonkin benchmark softaan, en itse hyödy niistä pisteistä mitään. Ehkäpä ne pisteet ovat joillekkin muille kovin tärkeät.


Benchmark-pisteiden sijaan olisin ennemmin huolissani akkukestosta. Note 4:ssä on onneksi kuluttajan vaihdettavissa oleva akku, mutta monissa muissa luureissa moista ei ole. Kovassa käytössä luurin akun saa "poltettua" loppuun parissa vuodessa, jolloin puhelin pitäisi toimittaa valmistajan huoltoon.

Vastaa
midmanic
midmanic

4

Joudun jo toiseen otteeseen ottamaan kantaa Note 4 arvosteluihin. Nyt en kerro sen tarkemmin s-pen kynästä, niinkuin tein erääseen toiseen it-alan julkaisuun, mutta tahdon kertakaikkiaan mainita tämän: "Lopettakaa jo amatööriarvostelu s-pen kynästä. Jos käytät sitä niin kauan kuin minä olen käyttänyt (Tämäkin on kirjoitettu 2014 Note Edition tabletilla ja tuossa pöydällä on Noten puhelin) niin sinä teet kaiken kynällä, kynällä, ihan kaiken, koska huomaat pitkässä juoksussa miten paljon nopeampi kynä on kömpelöä sormea."

Siis rautalangasta vääntäen.. "Kynä on keksitty jo vuosisatoja sitten ja se toimii parhaiten vieläkin ja digitaalisessakin ympäristössä. Ota kynä käteen ja opettele, niin näet ja ymmärrät asian.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.