Arvostelussa Samsung Gear S

10
Arvostelu: Samsung Gear S älykello
Juha Tuppi Juha Tuppi

Sisällys

Monipuolinen älykello Samsung Galaxy -käyttäjille

Samsungin uusin älykello Gear S laajentaa toiminnallisuuttaan tarjoamalla nano-SIM-korttipaikan itsenäistä toimintaa kuten puheluja varten, virtuaalinäppäimistön viestien kirjoittamiseen sekä mahdollisuuden surffata netissä sisäänrakennetuilla 3G- ja Wi-Fi-yhteyksillä tuettuna. Laite siis siirtää useita älypuhelimen toimintoja ranteeseen – mutta kuinka hyvin se toimii käytännössä? Puhelinvertailu.com otti Samsung Gear S:n testiin ja valitsi sille työpariksi tuoreen Samsung Galaxy Alpha -älypuhelimen.

 • Mitat:
 • 39,9 x 58,1 x 12,5 mm
 • Paino:
 • 67 g
 • Näyttö:
 • 2,0” 360 x 480, kaareva Super AMOLED, n. 300 PPI
 • Suoritin:
 • 1,0 GHz tuplaydin
 • RAM:
 • 512 Mt
 • Tallennustila:
 • 4 Gt
 • Akku:
 • 300 mAh
 • Yhteydet:
 • Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS

Ulkoasu

Samsung Gear S ei ole sieltä älykellojen huomaamattomimmasta päästä: kahden tuuman nelikulmainen kaareutuva näyttö näyttää ensisilmäyksellä suurelta ranteessa, ja vaikka siihen itse tottuukin käytön myötä, laite kerää uteliaita katseita ihmisten ilmoilla liikkuessa. Näytön kaarevuuden ansiosta laitteen kyllä saa halutessaan helposti piiloon hihan alle. Näyttö ei kata täysin kellotaulua, mutta Super AMOLED -näytön musta väri sulautuu hyvin mustaan reunukseen ja antaa näytön ollessa kiinni vaikutelman suuremmasta näytöstä. Näytön alapuolelle on sijoitettuna tyylikkäästi uritettu fyysinen virtapainike sekä valo- ja ultraviolettisäteilysensorit. Kellotaulua reunustaa metallinen kehys.

Näyttöä lukuunottamatta laiteyksikön ulkopinta on värivalinnasta riippuen mustaa tai valkoista muovia ja vaikuttaa kohtuullisen tiiviiltä; kello onkin luokiteltu roiskesuojatuksi IP67-sertifikaatilla. Laiteyksikön selkäpuolelta löytyvät nano-SIM-korttipaikka, kaiuttimen aukot, sykemittarin sensori, latausliittimet, Samsung-logo sekä mikrofonin aukko. SIM-korttipaikan tiivis kansi irtoaa näppärästi laitteen mukana tulevalla muovihärpäkkeellä.

Laite kiinnitetään ranteeseen metallisella lukolla varustetulla silikonirannekkeella, josta on tarjolla sekä hillitympi musta että näyttävämpi valkoinen versio. Tiedossa on myös lisää eri materiaaleista valmistettuja tyyliteltyjä rannekkeita lisävarusteena, joiden avulla kellon ulkoasua voi halutessaan muokata omaan tyyliin sopivammaksi. Akkua ladattaessa älykellon selkäpuolelle napsautetaan kiinni erillinen latausmoduuli, jossa on microUSB-portti virtapiuhaa varten. Latausmoduuli toimii myös tarpeen vaatiessa lyhytkestoisena vara-akkuna.

Näyttö

Gear S:n kahden tuuman Super AMOLED -näyttö 360 x 480 -resoluutiolla miellyttää silmää. Värit ovat syviä, kontrastit kiitettäviä ja pienemmänkin tekstin lukeminen onnistuu ilman siristelyä. Kosketusnäytön luettavuuden ja operoimisen kannalta suuri koko on tietysti eduksi, vaikka näytön kaarevuus aiheuttaakin hieman enemmän heijastuksia tasaiseen näyttöön verrattuna. Kirkkauden kanssa ei myöskään esiintynyt ongelmia testijakson aikana; valaistusolosuhteista huolimatta näyttö oli joka tilanteessa tyydyttävästi luettavissa. Kuten odottaa saattoi, kosketusnäyttö tuhraantui hieman käytössä sormenjäljistä, muttei mitenkään merkittävästi; nopea pyyhkäisy liinalla tai vaikkapa hihalla korjasi tilanteen. Kosketusnäyttö rekisteröi pyyhkäisyt ja napautukset tyydyttävästi, vaikkei aivan ylläkään älypuhelimien kosketusnäyttöjen herkkyyteen; näytön kaarevuudella ja verrattain pienellä koolla lienee vaikutusta asiaan.

Käyttökokemus

Testissä Samsung Gear S

Samsung Gear S käyttää alustanaan Samsungin Tizen-käyttöjärjestelmää. Tizeniin jo aiemmin tutustuneille älykellon käyttö avautunee luontevasti, eikä uusilla käyttäjilläkään liene suurempia ongelmia johdonmukaisen käyttöliittymän omaksumisen kanssa. Näytön ollessa päällä kotinäkymässä ylhäältä alas pyyhkäisemällä saa esille akun latauksen sekä äänenvoimakkuuden ja kirkkauden liukusäätimet. Alhaalta ylös pyyhkäisemällä päästään käsiksi sovelluksiin ja asetuksiin, vasemmalta oikealle avaa ilmoitukset ja oikealta vasemmalle puolestaan näyttää widgetit, joita voi olla valittuna viisi kerrallaan. Ylhäältä alas suuntautuvaa pyyhkäisyä voidaan myös käyttää sovellusten sulkemiseen ja kotinäkymään palaamiseen.

Kellotaulun fyysinen painike toimii virtanäppäimenä, jolla voidaan aktivoida näyttö nopealla painalluksella sekä käynnistää tai sulkea laite painamalla nappia pitkään. Näytön ollessa aktiivinen painike palauttaa käyttäjän kotinäkymään. Lisäksi nopea tuplapainallus aktivoi Samsungin S Voice -puhekomentotoiminnon. Kun älykelloa ei käytetä, sen näyttö sammuu; kellonajan voi tarkistaa nopeasti rannetta kääntämällä aktivoituvalla vilkaisutoiminnolla, joka tosin osoittautui liikkeentunnistukseltaan hieman nirsoksi, ja useimmiten vaati rauhallista kääntöliikettä nopean sijaan toimiakseen.

Gear S:n silikoniranneke lukitaan ranteeseen metallisen Samsung-logolla varustetun salvan avulla. Salpa on jämäkkä eikä auennut vahingossa kertaakaan testijakson aikana – toisaalta myös salvan lukitus oli hieman jähmeän oloinen, ja vaati toisinaan sulkeutuakseen voimakasta painallusta. Tämän seurauksena ranneke ja lukitusmekanismi painautuivat rannetta vasten, jolloin salvan väliin jäi usein käsikarvoja. Ottaen huomioon, ettei ongelmaa kuitenkaan esiintynyt joka kerralla, kyseessä saattoi olla erityisen hankala mallikappale tai sitten testaajan tekniikka jätti toivomisen varaa. Laiteyksikkö oli helposti irroitettavissa rannekkeesta, mutta yksikön kaarevuuden takia sen takaisin istuttaminen vaati hieman sorminäppäryyttä ja ähertämistä, jotta ranneke osui sille tarkoitettuihin uriin. Yleisesti ottaen laite tuntui kevyeltä, mukaili kaarevuudellaan käden muotoa ja oli miellyttävä pitää ranteessa.

Älykelloa voidaan käyttää myös itsenäisesti ilman Bluetooth-yhteyttä älypuhelimeen
Testissä Samsung Gear S

Vaikka Gear S tarvitsee kaverikseen Samsungin Galaxy-sarjan älypuhelimen Android 4.3 -käyttöjärjestelmällä tai sitä uudemmalla versiolla muun muassa käyttöönottoa ja sovellusten lisäämistä varten, SIM-korttipaikan ja 3G- sekä Wi-Fi-yhteyden ansiosta sitä voidaan käyttää myös itsenäisesti ilman Bluetooth-yhteyttä älypuhelimeen. Jotta laitteesta saisi siis kaiken irti, toisen SIM-kortin hankinta olisi paikallaan: pikaisen tiedustelukierroksen perusteella suosituimmista suomalaisista operaattoreista Sonera on ainoa, joka tällä hetkellä tarjoaa yksityisasiakkailleen myös rinnakkais-SIM-korttipalvelua, kun taas DNA:n, Elisa Saunalahden ja Tele Finlandin asiakkaiden on turvauduttava joko prepaid- tai erillisen liittymän käyttöön. Testilaitteessa käytimme prepaid-liittymää, joka toimi ongelmitta. Ominaisuuksiensa ansiosta Gear S:llä pystyi esimerkiksi soittamaan puheluita ilman älypuhelinta, vaikkakin osa sovelluksista, kuten Niken juoksusovellus ja Samsungin sähköposti, edellyttivät älypuhelimen tukea toimiakseen. Erityisesti sähköpostin toimivuuden rajallisuus jäi ihmetyttämään.

Sovellukset

Testissä Samsung Gear S

Älykelloon voidaan hankkia sovelluksia Samsung Gear -sovelluskaupasta. Vaikka valikoima onkin tällä hetkellä hieman rajallinen, laitteeseen löytyi esimerkiksi Opera Mini -verkkoselain: nettisurffailu älykellolla kyllä sinänsä onnistui, mutta näyttö on auttamatta liian pieni sujuvaan selailuun tai virtuaalinäppäimistön operoimiseen, joista jälkimmäinen kärsii painikkeiden pienen koon lisäksi kaarevan näytön asettamista lisähaasteista osumistarkkuuteen. Hieman täytyy myös purnata Gmail-sovelluksen puutteesta, minkä vuoksi sähköpostien hallinnoimiseen piti käyttää Samsungin omaa ja mielestäni heikkotasoisempaa sovellusta Gmailin sijaan. Laitteeseen oli myös saatavilla navigointia varten HERE-karttojen betaversio, joka ohjasi varsin kiitettävästi oikeaan osoitteeseen kaupunkisuunnistuksessa jalan kuljettaessa.

Laitteesta löytyvät syke- ja askelmittarit toimivat moitteetta, ja unen laatua nukkujan liikehdinnän perusteella seuraava sovellus vaikutti myös lupaavalta ja käyttökelpoiselta toiminnolta, vaikka suurehko älykello ranteessa nukkuminen ei välttämättä olekaan jokaisen juttu. UV-säteilymittari saattaa olla niin ikään näppärä toiminto kesällä rannalla lojuessa tai ulkona työskennellessä; näillä joulukuun ilmoilla sen toimintaa oli hieman haastavaa arvioida kattavasti. Widgeteistä löytyvällä Samsungin musiikkisoittimella pystyi kontrolloimaan älypuhelimen musiikkisovellusta, tai mikäli oltiin liikkeellä ilman älypuhelinta, soittamaan älykelloon tallennettua musiikkia.

Testissä Samsung Gear S

Samsungin S Voice -puhekomennot toimivat yllättävän hyvin: älykelloa piti toki käskyttää englanniksi, mutta esimerkiksi “search for Afterdawn” haki kelloon tulokset hakusanalla “Afterdawn”, jotka tosin piti avata älypuhelimessa, tai “open Opera” käynnisti Opera Mini -selaimen kelloon. “Navigate to Espoo” avasi ihan oikein HERE-sovelluksen, mutta tyssäsi siihen, ettei ohjelma syystä tai toisesta löytänyt sijaintiani. Kun avasin kellon navigointisovelluksen manuaalisesti, se kuitenkin toimi täysin ongelmitta. Gear S osasi myös soittaa kellosta älypuhelimeen komennolla “call (yhteystiedon nimi)”. Samsungin puheentunnistus osoittautui varsin eteväksi, eikä väärinymmärryksiä juurikaan tapahtunut.

Suorituskyky

Laite ja sen käyttöliittymä toimivat kohtuullisen sulavasti ja nopeasti, vaikka esimerkiksi näkymästä toiseen siirryttäessä pientä viivettä ja takkuamista on havaittavissa. Verkkoselainta käytettäessä sivujen latautumiseen menee hetki, muttei häiritsevissä määrin. Yleisesti ottaen sovellukset avautuvat ja toimivat tyydyttävän sutjakkaasti, eikä laitteen suorituskyvystä löydy suurempaa moitittavaa. Gear S:n akkukesto on myös kiitettävällä tasolla: normaalikäytössä akussa riitti virtaa kahdelle päivälle, ja mikäli kellosta kytkettiin virrat pois yön ajaksi, käyttöaikaa pystyi venyttämään kolmeen päivään yhdellä latauksella. Laitteen virrankulutus kuitenkin muuttuu huomattavasti, jos sitä käytetään itsenäisesti esimerkiksi navigointiin ja nettisurffailuun ilman yhteyttä älypuhelimeen: tällöin kellolle ei uskalla luvata yhtä työpäivää pidempää akkukestoa.

Testissä Samsung Gear S

Yhteenveto

Vaikka Samsung Gear S vaikuttaakin ensi alkuun siltä, että eteläkorealaisvalmistaja on jälleen pyrkinyt survomaan laitteeseensa kaikki mahdolliset toiminnot ja optiot ilman sen kummempaa suunnitelmaa, laitteen monipuolisuus kääntyy tässä tapauksessa yhdeksi sen vahvuuksista. Osittainen riippumattomuus älypuhelimesta ja nätti kahden tuuman näyttö tekevät älykellosta hyvin käyttökelpoisen lisävarusteen, mutta ei enempää: on turha kuvitella, että laite kykenisi korvaamaan älypuhelimen, eikä sen varmasti ole tarkoituskaan tehdä niin. SIM-korttipaikan tuomien mahdollisuuksien hyödyntäminen tuntui kuitenkin jäävän puolitiehen.

Tästä huolimatta Gear S tuo pöydälle kattavan määrän toiminnallisuutta, vaikkei esittelekään mitään mullistavaa uutta teknologiaa. Ylimääräiset vaihtoehdot ja toiminnot ovat aina plussaa, kun ne toimivat niin hyvin kuin Gear S:n tapauksessa. Laitteen suurimmat kompastuskivet lienevät sen huomiota herättävä ulkoasu sekä sovellusympäristöä ja yhteensopivuutta rajoittava Tizen-alusta – Gear S kun ei mielestäni ole niin hyvä, että sen vuoksi kannattaisi hankkia Samsungin älypuhelin.

Toisaalta, jos taskusta löytyy jo uudehko Galaxy-sarjan puhelin, eikä älykellon osakseen saama huomio tai näyttävä koko häiritse, Samsung Gear S toimii kyllä monipuolisena lisävarusteena ja ajannäyttäjänä ranteessa.

Samsung Gear S

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (10)

Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti uutinen:

Jotta laitteesta saisi siis kaiken irti, toisen SIM-kortin hankinta olisi paikallaan: pikaisen tiedustelukierroksen perusteella suosituimmista suomalaisista operaattoreista Sonera on ainoa, joka tällä hetkellä tarjoaa yksityisasiakkailleen myös rinnakkais-SIM-korttipalvelua, kun taas DNA:n, Elisa Saunalahden ja Tele Finlandin asiakkaiden on turvauduttava joko prepaid- tai erillisen liittymän käyttöön.

Onko sillä tarkoitus soittaa (Soneran tapauksessa myös SMS), Vai mitä hyötyä rinnakkaisSIM kortista (MultiSIM) tuossa olisi ?


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti uutinen:

Vaikka Gear S tarvitsee kaverikseen Samsungin Galaxy-sarjan älypuhelimen Android 4.3 -käyttöjärjestelmällä tai sitä uudemmalla versiolla muun muassa käyttöönottoa ja sovellusten lisäämistä varten,


Yllättävää, en tiennyt, tuo kyllä rajoittaa pahasti.
Tulee mieleen ettei valmistaja vielä halua molipuolista soveltamis/käyttäjäkuntaa, vaan mennään edelleen pilotointi hengessä.


m. puhelinvertailu. com/uutiset.cfm/2014/12/16/samsung-gear-s-alykello-arvostelu


Kovasti tynkä juttu, jokin hukkaa koko tekstin. ei yksittäisen selaimen bugi, vaan tekee samaa useammalla.

Vastaa
jartar
jartar

8

Älykellon koosta voisi päätellä että Samsung on ottanut kohderyhmäksi + 150Kg käyttäjät. Niiden kädessä tuo saattaisi näyttää sopivan kokoiselta...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Habboza (vahvistamaton)

9

Arviossa olisit voinut ottaa vielä enemmän huomioon Samsung Gear S kellon urheilu/liikunnallisia ja kehon liikkeitä ja toimintaa tarkkailevia ominaisuuksia. Nämä niin sanotut älypuhelimeen kytkettävät aktiivisuus rannekkeet kun ovat melko kovassa huudossa. Epäilemättä tuostakin Samsungin kellosta löytynee liuta kuntoilua ja kehon toimintaa tukevia ja tarkkailevia ominaisuuksia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Matran2427 (vahvistamaton)

10

Perheessämme on kaksi gear s kelloa. Molemmat olleet takuukorjauksessa pari kertaa latausadapterin lukitsimet ovat katkenneet tai puhelimen vastaava kohta rikkoutunut. Takuu toki korjannut, mutta taas huomasin klipsin murtuneen. Pitääpä panna korjaukseen kun takuuta vielä jäljellä muutama kuukausi.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.