Älypuhelimien näytöt voivat olla tulevaisuudessa myös kaiuttimia

2
Manu Pitkänen

Älypuhelimien näytöt voivat olla tulevaisuudessa myös kaiuttimia
Älypuhelimien yksi keskeisimmistä komponenteista on tietysti näyttö, jossa esitetään puhelimen käyttöliittymä ja sen kautta koko puhelinta pääasiassa ohjataan. Tulevaisuudessa näytön rooli saattaa entisestään kasvaa, kun sille löydetään uusia hyödyntämistapoja.

Erityisesti Corning liputtaa näyttöjen monipuolisemman käytön puolesta. Yhtiö ei valmista itse näyttöpaneeleita, joissa kuvat ja puhelimen käyttöliittymä näkyvät, vaan sen erikoislaa ovat näyttöjen päälle asennettavat Gorilla Glass -suojalasit. Corning esitteli muutama viikko sitten uuden neljännen sukupolven Gorilla-lasin, jonka pitäisi kestää aiempaa paremmin putoamista naarmuttaville pinnoille.

MIT Technology Review -teknologiajulkaisu pääsi käymään Corningin laboratorioissa ja näkemään mihin kaikkeen näyttölasia voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää. Esillä olivat tietysti taipuisa Willow-lasi sekä ikkuna, joka voidaan muuttaa näytöksi virtakatkaisijaa painamalla.

Corning esitteli vierailun aikana myös uudenlaista sovellusta, jossa yhtiön lasia käytetään kaiuttimena. Corningin kehittämä lasi vaimentaa ääniaaltoja aivan kuten tavallinenkin lasi, mutta yhtiö on havainnut samojen ominaisuuksien mahdollistavan näytön hyödyntämisen äänen tuottamisessa. Corningin mukaan äänen kulkeutumista voidaan ohjata paljon tehokkaammin yhtiön kehittämässä lasissa kuin tavallisessa lasissa, minkä vuoksi äänenlaatukin on siinä parempaa.On tietysti vaikea sanoa kuinka hyvin Corningin lasi kilpailee äänenlaadussa erillisiä kaiuttimia vastaan. "Kaiutinlasilta" vaaditaan myös muita ominaisuuksia, kuten vähäistä heijastavuutta sekä korkeaa iskunkestoa. Eri ominaisuuksien yhdistäminen samaan lasiin voi osoittautua haastavaksi.

Fujifilm esitteli vuosi sitten taivuteltavaa kalvoprototyyppiä, joka tuottaa sekä tallentaa ääntä (video alla). Kaiutinkalvoja kehittää myös brittiläinen Warwick Audio. Applekin on tietysti tutkinut aihetta ja patentoinut kaiuttimelle/mikrofonilla varustetun taivutettavan näytön. Näytön hyödyntämistä kaiuttimena on tutkinut myös Motorola, jonka patenttisalkku on nykyisin suurilta osin Googlen omaisuutta.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno10 – hinta laskenut -40%

Oppo Reno10
199 € DNA
460 € CDON
610 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 329 €

Nokia X30 – hinta laskenut -15%

Nokia X30
341 € Teknikproffset
399 € Elisa
416 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Realme C30 – hinta laskenut -14%

Realme C30
85 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – hinta laskenut -13%

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
297 € BIGBOX.FI
410 € CDON
427 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 342 €

Kommentit (2)

kittap
kittap

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lemonte:

Sharp Aquos Crystal puhelimessa on jo näyttö/etulasi joka toimii kajarina.

Ja ihan tyylikäs puhelin särmättyine laseineen. Lasia ei vaan oltu suojattu millään että jos ja kun puhelin tipahtaa ja näyttö särkyy, meneekö ääni sen siliän tien...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.