Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Tässä Lollipopin Top10 uudet ominaisuudet

6
Sami Koivunen

Tässä Lollipopin Top10 uudet ominaisuudet
Googlen 5.0-versio Android-käyttöjärjestelmästä on tuonut mukanaan useita uusia ominaisuuksia. Lollipopin uudistukset näkyvät vahvasti erityisesti Material Design -ulkoasussa, mutta käyttöjärjestelmäpäivitys tuo mukanaan myös paljon muita kaivattuja ominaisuuksia.

Kokosimme merkittävimpiä uusia ominaisuuksia listaksi. Useammassa kohdassa kyseessä on kätevä ominaisuus, jota ei kuitenkaan varsinaisesti ole erikseen käyttöjärjestelmää päivittävälle mainostettu.

1. Material Design

Lollipopin näkyvimpiin uudistuksiin kuuluu täydellisesti uudelleensuunniteltu ulkoasu, jota Google on tuonut näyttävästi esille kesästä saakka. Käytännössä kaikkiin tärkeisiin sovelluksiin on tehty kauttaaltaan yhtenäiseltä näyttävä ulkoasu. Material Designin avulla Google aikoo luoda yhtenäisen ilmeen puhelimiin, tabletteihin ja esimerkiksi Chrome-käyttöjärjestelmään.

2. Nopea asetusten siirto puhelimesta toiseen

Lollipop mahdollistaa Android-puhelimen vaihdon mutkattomasti mahdollistamalla asetusten lähettämisen vanhasta puhelimesta uuteen. Tap & Go -ominaisuudeksi kutsuttu mahdollistaa esimerkiksi Google-tilien, varmuuskopioitujen sovellusten ja asetustietojen siirtämisen uuteen laitteeseen yksinkertaisesti asettamalla puhelinten selkäpuolet yhteen, kunnes kuuluu piippaus. Tap & Go vaatii NFC-yhteydet, mutta jos se ei onnistu, on mahdollistaa ohittaa Tap & Go ja kirjautua sisään Google-tilille, joka antaa mahdollisuuden palauttaa aiempi varmuuskopio.3. Parempi näkyvyys

Google on lisännyt kokeellisia ominaisuuksia Androidiin parantaakseen näytön näkyvyyttä erityisesti värisokeille ja heikkonäköisille. Ominaisuudet löytyvät asetuksista ja mahdollistavat näytön säätämisen värisokeustyypin mukaisesti ja isomman kontrastin saamisen tekstin ja taustan välille.

4. Puheentunnistus

Jos puhelin tukee ominaisuutta, mahdollistaa Lollipop äänikomentojen antamisen, vaikka laitteen näyttö olisi pois päältä. Ominaisuuden saa päälle laitteen kieliasetuksista. Kun ominaisuus on päällä, voi käyttäjä antaa komentoja tai esimerkiksi kysyä kysymyksiä sanomalla aluksi "Okay, Google".

5. Vierastila

Vierastila on jo aiemmin ollut saatavilla Android-tableteille, mutta Lollipop tuo ominaisuuden myös puhelimiin. Ominaisuuden avulla puhelinta voi esimerkiksi lainata kaverille ilman, että on vaaraa omien tekstiviestien tai sosiaalisten medioiden viestien näkymisestä. Ominaisuuden voi aktivoida suoraan ilmoituspalkin kautta. Jos puhelimille haluaa erikseen tehdä useampia profiileja, onnistuu se asetusten kautta.

6. Pinnin asettaminen

Toinen tapa rajoittaa pääsyä puhelimien tietoihin ja sovelluksiin on aktivoida uusi pinniominaisuus. Kun pinni on aktivoitu, voi käyttäjä käyttää ainoastaan yhtä sovellusta. Lukituksen voi avata ainoastaan painelemalla oikean näppäinyhdistelmän. Ominaisuuden voi aktivoida asetusten kautta ja ruudulla näkyy pinnin kuvake ominaisuuden ollessa aktiivinen.

7. Uusia keinoja avata lukitus

Lollipop tarjoaa uusia keinoja avata puhelimen lukituksen. Smart Lock esimerkiksi avaa lukituksen aina kun puhelimen lähellä on luotettu Bluetooth- tai NFC-laite. Luotettu laite voi olla vaikkapa älykello tai auto. Lukituksasetuksiin pääsee käsiksi asetuksista.

8. Ilmoitusten hallinta

Lollipopissa on mahdollista hallita saapuvia ilmoituksia äänenvoimakkuuspainikkeiden avulla. Käyttäjä voi valita saavansa kaikki ilmoitukset, priorisoidut ilmoitukset tai ei ilmoituksia ollenkaan. Jos käyttäjä valitsee priorisoidut ilmoitukset, laite ilmoittaa ainoastaan viesteistä, jotka käyttäjä on määritellyt tärkeiksi. Ilmoituksia voi hallita asetusten kautta.


9. Easter egg

Lollipopiin on piilotettu Flappy Bird -tyylinen peli, jota voi pelata menemällä asetuksiin ja painamalla tietoa puhelimesta -kohdasta Androidin versionumeron kertovaa kohtaa nopeasti neljä kertaa. Lollipop-kuvan tullessa näkyviin pitää painaa vielä toiset neljä kertaa nopeasti ja päättää painamalla kuvaa pitkään. Tämän jälkeen näytölle pitäisi avautua haasteellinen Lollipop-aiheinen peli.

10. Yksityiskohtaiset tiedot akun kulumisesta

Lollipop tarjoaa käyttäjälleen yksityiskohtaiset tiedot akun tyhjentymisestä. Perinteisen prosenttiluvun lisäksi käyttöjärjestelmä tarjoaa nyt kuvatietoa akun kulumisesta ja käyttöön perustuvan arvion jäljellä olevasta akun kestosta. Akkuun liittyviä tietoja voi tarkkailla asetuksista tai pikavalikosta painamalla pariston kuvaa.

Lollipopin uudistukset eivät rajoitu yllä oleviin kymmeneen kohtaan, vaan käyttöjärjestelmässä on lisäksi päivitetty mm. pika-asetuksia, kaksoisnapautuksella puhelimen herättämistä ja kasvolukitusta. Mitä sinä pidät merkittävimpänä uudistuksena?


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (6)

tataka
tataka

1

Puhelimet joissa valmiiksi lollipop on salaus defaulttina ja lollipop päivitetyissäkin on uusi art joka vanhaan dalvik verrattuna sulavampi ja vähemmän virtaa kuluttava ympäristö sovelluksille. Tosin kaikki sovellukset ei tue sitä vielä.

Vastaa
Abcabc375
Abcabc375

2

Onko tämä vitsi? iPhoneissa ollut jo ikuisuuden puolet ominaisuuksista ja loput puolet on turhia, epäkäytännöllisiä ja vaarantavat turvallisuuden

Vastaa
Caliber
Caliber

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abcabc375:

Onko tämä vitsi? iPhoneissa ollut jo ikuisuuden puolet ominaisuuksista

Kyllä. Applessa on ehkä puolet androidin ominaisuuksista, kaksi kertaa suurempaan hintaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Timo salola (vahvistamaton)

5

Näin nytkin lollipoppia käyttävänä sanoisin että näistä olisi pitänyt mainita:
1. art runtime
Android runtime pitäisi olla dalvikkia nopeampi ja tehoasäästävä.
2. Project volta
Parempi tapa laittaa sovellukset herättämään laite deepsleepistä.
3. Material design
Paljon animaatioita jotka ainakin uusia käyttäjiä auttavat hieman tajuamaan mikä tapahtuu ja miksi. Gradianttien poisto pitäisi myös vaikuttaa vaadittuun prosessointitehoon.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JaKeTz (vahvistamaton)

6

Top 5 Miinukset

xperia z2 4.4.4 -> 5.0.2

5. Valikoista hukkui "Päivitys"

4. Viimeisimmät ruudusta hukkui "sulje kaikki" nappula.

3. Erinomaisen tyylikäs ulkoasu vaihtui johonki, mistä tulee mieleen
lähinnä teinioksennus.

2. Lukityksen avauksessa ilmoitukset lentävät bittitaivaaseen, koska
tuttu sivuttain sipaisu on juurtunut syvälle selkäytimeen. Sitten
ihmetellään, että mikähän tärkeä päivitys se ois ollu, tai jotai.

1. Akkukesto!!! 7-9pv vs. 3-4pv Lankapuhelinaika meni jo, mutta
nyt halutaan siihen takasi. Puhelangan tilalla vaa sähkölanka.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.