ARM esitteli uuden suoritinytimen huipputason älypuhelimiin: Cortex-A72

2
Manu Pitkänen

ARM esitteli uuden suoritinytimen huipputason älypuhelimiin: Cortex-A72
Käytännössä jokaisessa nykyaikaisesta älypuhelimesta löytyy brittiläisen ARM:n kehittämään suoritinarkkitehtuuriin perustuva prosessori. Monissa näissä laitteissa käytetään myös samaisen yhtiön kehittämiä suoritinytimiä. Pysyäkseen mukana mobiilipiirien kovenevassa kilpailussa mukana, ARM on esitellyt uuden Cortex-A72-suoritinytimen.

ARM hehkuttaa Cortex-A72:n olevan yhtiön toistaiseksi suorituskykyisin suoritinydin ja sen luvataan olevan valmis vuonna 2016 ilmestyviä high-end-mobiililaitteita varten. Halukkaat piirivalmistajat voivat hankkia käyttöoikeuden ytimiin saman tien. ARM:n mukaan 16 nanometrin FinFET-tekniikalla valmistettava Cortex-A72 kuluttaa 75 prosenttia vähemmän energiaa kuin 28 nanometrin Cortex-A15-ydin.

Samassa yhteydessä ARM päivitti grafiikkaohjainmallistoaan lisäämällä siihen uuden Mali-T880:n, josta löytyy noin 1,8-kertainen määrä suorituskykyä nykyisistä laitteista löytyvään Mali-T720:een verrattuna.

Jää nähtäväksi kuinka moneen high-end-älypuhelimeen tai -tablettiin Cortex-A72 tai Mali-T880 lopulta päätyy. Apple siirtyi jo muutama vuosi sitten omaan prosessoriytimeen ja mobiiligrafiikkaohjaimen se on hankkinut Imagination Technologiesilta. Samsung kertoi taas sijoittajille reilu vuosi sitten, että se aikoo kehittää oman 64-bittisen mobiilisuorittimen. Nvidiakin on kehittänyt oman 64-bittisen suoritinytimen, vaikka päätyikin jostakin syystä käyttämään Tegra X1:ssä ARM:n Cortex-A57- ja -A53-ytimiä. Qualcommillakin lienee haluja kehittää Snapdragoneihin oma ydin.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S10 – hinta laskenut -27%

Samsung Galaxy S10
284 € CDON
430 € Multitronic
699 € Kärkkäinen

Alin hinta viikko sitten: 390 €

Honor Magic4 Lite – hinta laskenut -26%

Honor Magic4 Lite
199 € Power
269 € DNA
299 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 269 €

Oppo Find X5 5G – hinta laskenut -25%

Oppo Find X5 5G

Alin hinta viikko sitten: 1084 €

Xiaomi 11T Pro – hinta laskenut -22%

Xiaomi 11T Pro
349 € DNA
429 € Proshop
465 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 446 €

Kommentit (2)

Jonahan
Jonahan

2

Lupaa todella hyvää tableteille, chromebookeille ja miksei muillekin pienikokoisille läppäreille. Intelin on jossain vaiheessa pakko laskea hintojaan tai vaihtoehtoläppäreitä alkaa liikkumaan enemmänkin. Tableteissa ja puhelimissa Intel ei tietty ole juuri ollutkaan, eikä varmaan tule olemaankaan jos ARM:n PR-luvut pitävät paikkansa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.