Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kovin kärki: Vertailussa iPhone 6 ja Galaxy S6

1
Manu Pitkänen

Kovin kärki: Vertailussa iPhone 6 ja Galaxy S6
Eilen Samsungin esittelemä Galaxy S6 -lippulaiva pyöräyttää high-end-älypuhelin kilpaan lisää kierroksia tarjoamalla kovan vastuksen Applen iPhone 6:lle.

Viime vuoden kompuroinnin seurauksena Samsung on keksinyt yläpään puhelinmallistonsa uudelleen ja on lähestynyt markkinaa uudesta kulmasta. Aikaisemmin Galaxy S -puhelimia saattoi pitää edullisina ja käytännöllisinä vaihtoehtona design-edellä myytävälle iPhonelle. Tämä ajatusmalli rikkoutuu Galaxy S6:n myötä nyt kokonaan, kun Samsung on muotoilu-uudistusten seurauksena luopunut Galaxy-puhelimien käytännöllisistä ominaisuuksista.

Galaxy S6:sta ei enää löydy vaihdettavaa akkua tai muistikorttipaikkaa. Puhelimen ei myöskään luvata kestävän vettä, toisin kuin viime vuonna esitelty Galaxy S5. Näillä parametreillä Galaxy S6 muistuttaa iPhonea, josta ei myöskään löydy edellä mainittuja piirteitä.

IPhone 6:ssa ja Galaxy S6:ssa käytetään molemmissa 64-bittistä suoritinta, mutta yhtiöiden tulokulmat ovat tässä hyvin erilaiset: Apple luottaa kahteen harteikkaaseen ytimeen, kun taas Galaxy S6:ssa on yhteensä kahdeksan pienempää ydintä. Samsung ansaitsee sulan hattuunsa käyttämällä Galaxyssä ensimmäistä 14 nanometrin FinFET-tekniikalla valmistettua suoritinta. Erilainen lähestymistapa näkyy käytännössä myös keskusmuistin määrässä: Apple luottaa edelleen yhteen gigatavuun, kun taas Samsungin puhelimessa on kolminkertainen määrä uutta vähävirtaista LPDDR4-muistia.


Galaxy S6:n 5,1 tuuman AMOLED-näytössä on peräti 3,6-kertaisesti pikseleitä iPhonen 4,7 tuuman näyttöön verrattuna.

Samsung on panostanut lukuihin myös kamerassa: Galaxy S6:ssa on 16 megapikselin kenno, jonka hämäräkuvausominaisuuksia on parannettu valoisalla optiikalla (f/1,9) ja optisella kuvanvakaimella. Lisäksi valkotasapainon oikeanlaista säätymistä avustetaan infrapunasensorin avulla. Samaa optiikkaa käytetään myös viiden megapikselin etukamerassa. Sekä etu- että takakamera tukevat automaattista reaaliaikaista HDR:ää. IPhonessa kennon pikselilukema on puolet pienempi ja optiikan läpikin pääsee vähemmän valoa (f/2,2). Optista kuvanvakainta iPhonessa ei ole.

Valokuvien kuvanlaatua ei voi tietenkään päätellä lukujen perusteella, joten tässä vaiheessa ei voida muuta kuin odottaa varsinaisia arvosteluja. Sama pätee tietysti myös suorituskykyyn.

Samsung näyttää ottaneen kritiikistä vaarin ja vaihtaneen viime vuoden Galaxy-lippulaivoissa käytetyn pyyhkäisypohjaisen sormenjälkilukijan pelkällä kosketuksella toimivaan malliin. Ei siis enää liian nopeasta tai hitaasta pyyhkäisystä aiheutuvia virheilmoituksia.

Akku on myös Galaxyssä kookkaampi kuin iPhonessa, minkä lisäksi S6:ta voidaan ladata langattomasti Qi- ja PMA-alustoilla. Latausalustat pitää kuitenkin ostaa erikseen. Samsung ei julkaissut 3G-puheaikatietoja.

Kumpi sitten on parempi ja kumpi kannattaisi ostaa, jos haluaisi ostaa 700 euroa maksavan puhelimen? Ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kyse on lähinnä siitä tykkäätkö iOS:stä ja sen ympärille luodusta laite-/sovellusekosysteemistä, vai fanitatko enemmän Androidia tai Samsungia. Isoja arkikäytössä näkyviä eroja Galaxy S6:n ja iPhone 6:n välillä ei ole. Eroja voi syntyä lähinnä suorituskyvyn ja valokuvien kuvanlaadun suhteen, mutta niitä on liian aikaista arvioida vielä.

 • Vertailussa
 • Apple iPhone 6
 • Samsung Galaxy S6
 • Järjestelmä
 • iOS 8
 • Android Lollipop
 • Koko
 • 138 x 67 x 6,9 mm
 • 143,4 x 70,5 x 6,8 mm
 • Paino
 • 129 g
 • 138 g
 • Näyttö
 • 4,7" 1334x750 pikseliä, IPS (326 PPI)
 • 5,1" 2560x1440 pikseliä
 • Tallennustila
 • 16 / 64 / 128 GB (ei muistikorttipaikkaa)
 • 32 / 64 / 128 GB (ei muistikorttipaikkaa)
 • Muisti (RAM)
 • 1 Gt
 • 3 Gt
 • Suoritin
 • Apple A8 (64-bit, tuplaydin)
 • Samsung Exynos (64-bittinen, kahdeksanytiminen, 2,1GHz + 1,5 GHz)
 • Sormenjälkilukija
 • Touch ID
 • Kosketuslukija
 • Kamerat
 • Takana 8 MP (f/2,2), edessä 1,2 MP
 • Takana 16 MP (f/1,9; OIS), edessä 5 MP (live HDR)
 • Videokuvaus
 • Full HD (60 FPS), hidastusvideo (max. 240 FPS)
 • Akku
 • 1810 mAh
 • 2550 mAh
 • 3G-puheaika
 • 14 h
 • Yhteydet
 • LTE: 150/50 Mbps, Bluetooth LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, NFC
 • LTE: 300/50 Mbps, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC
 • Hinta (alk. noin)
 • 699 €
 • 699 €


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (1)

Kiedis
Kiedis

1

Itse nostaisin merkittävimmiksi eroiksi juurikin kameran reaaliaikaisen HDR:n, erittäin tehokkaan virransäästötilan, näytön (teknologia & tarkkuus) ja pikalatauksen, nämä siis S6:ssa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja