Luvut paljastavat: Applen asema älypuhelimissa murskaava

3
Manu Pitkänen

Luvut paljastavat: Applen asema älypuhelimissa murskaava
Tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan Apple ja Samsung toimittivat vuoden 2014 loka-joulukuussa kumpainenkin 74,5 miljoonaa älypuhelinta, IDC:n mukaan Samsung olisi toimittanut Galaxyjä hieman enemmän kuin Apple iPhoneja ja tällä viikolla Gartner ilmoitti Applen myyneen enemmän älypuhelimia kuin Samsung.*

Kumpi sitten on oikein suurin älypuhelinmerkki? Vastaus kysymykseen on suhteellisen toisarvoinen, mikä ilmenee kun katsotaan millaisia älypuhelimia Apple ja Samsung myyvät.

Samsungin tulosraportoinnin mukaan yhtiön mobiiliyksikön liikevaihto oli viime vuoden lopulla 25,02 biljoonaa wonia eli 20,7 miljardia euroa. Olettamalla, että Samsung myi suunnilleen 75 miljoonaa älypuhelinta samalla ajanjaksolla, voidaan Galaxyjen keskihinnan arvioida olevan 276 euroa. Lukema ei ole tarkka, sillä mobiiliyksikön liikevaihtoon kuuluu myös tablettien ja peruspuhelimien myynnistä tullutta rahaa. Todellinen keskihinta lienee siis alhaisempi.Applen tulosjulkistuksen mukaan viime vuoden lopulla toimitetut 74,5 miljoonaa iPhonea kerryttivät sille 47,2 miljardin euron edestä liikevaihtoa. Kaupaksi menneiden iPhonien keskihinta on siis noin 630 euroa. Tuplasti Galaxyjen keskihintaan verrattuna.

Galaxyjen ja iPhonien ero korostuu entisestää, kun arvioidaan paljonko yhden älypuhelimen myymisestä jää. Samsungin tulosraporttien mukaan mobiiliyksikön operatiivinen tulos oli viime vuoden lopulla 1,6 miljardia euroa eli yhtä Galaxyä kohden noin 21 euroa.

Apple ei raportoi operatiivista voittoa laiteryhmäkohtaisesti, mutta jos oletetaan iPhonen liikevoiton ja liikevaihdon kulkevan käsikädessä (ts. 70 prosenttia liikevoitosta syntyy iPhoneista), saadaan iPhone-voitoksi 15,65 miljardia euroa. Yhtä iPhonea kohden Apple tekee siis voittoa noin 208 euroa. Ero on kymmenkertainen Galaxyihin nähden.

Vertailun vuoksi todettakoon, että viime vuoden viidenneksi suurin merkki LG tienaa yhdellä myydyllä älypuhelimella noin 3,5 euroa.

* Samsung ei julkaise toimittamiensa puhelimien lukumääriä, mikä antaa markkinatutkimusyhtiölle tilaa spekuloinnille. Samsung on kuitenkin ilmoittanut, että älypuhelimien toimitusmäärät ovat 71–76 miljoonan kappaleen haarukassa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
189 € DNA
193 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Asus ROG Phone 6D Ultimate – hinta laskenut -21%

Asus ROG Phone 6D Ultimate
864 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1090 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -21%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 188 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -17%

Oppo A38 (4G)
99 € DNA
119 € Verkkokauppa.com
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentit (3)

Jakele
Jakele

1

Heh, heh! Melkein kuin Nokia aikoinaan, kun laski reilun satasen puhelimet älyiksi, jotta sai tilastoitua paljon älyjä myydyksi, verrattuna muihin.
Samaa näyttää nyt tekevän Samsung. Todellisen kärkipuhelimen myynnin jäädessä reilusti pienemmäksi. Heh, heh! Mokomaki tilastonikkari :D

Vastaa
pentsu
pentsu

2

Ei ihan eka kommentti auennut, koska satasella, jopa alle myydään älypuhelimia. Vai onko Jakelella joku uusi hintaan perustuva määritelmä älypuhelimelle?

Jos taas tarkoitus oli polkea samsungia niin kommentti tuntuu vielä älyttömämmältä. Kun olettaa voidaan että kalliimman pään puhelimissa myyntikatteet ovat suurella todennäköisesti suuremmat kuin halvoissa luureissa joita myydään suht.paljon. Jos nuo jätetään laskuista pois niin tuolloin puhelinkohtainen voittomarginaali ei ehkä enää olisikaan kymmenkertainen Applen eduksi. Jotenkin tuntuu että tällä uutisen kaavalla laskettuna tulos mairittelee enemmän Applea.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
halppis (vahvistamaton)

3

Tuossa uutisessa yritettiin kertoa että Apple myy premiumia ja Samsung alle satasen halppiksia.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.