Näin otat kaiken irti Samsung Galaxy S6 edgen kaarevasta näytöstä

6
Manu Pitkänen

Näin otat kaiken irti Samsung Galaxy S6 edgen kaarevasta näytöstä
Samsung Galaxy S6 -puhelimet tulevat myyntiin parin viikon päästä ja monet ehkä harkitsevat parhaillaan uuden Galaxyn ostamista. Ennen kauppaan menemistä täytyisi kuitenkin ensin päättää ostaako tavallinen S6 vai laittaisiko 150 euroa lisää likoon kaarevanäyttöisen edge-version ostamiseksi.

Päätöksen tekemisen helpottamiseksi olemme koonneet alle pienen listan siitä, kuinka kaarevaa näyttöä Galaxy S6 edgessä voidaan käytännössä hyödyntää. Lopusta löytyy myös pari mietettä kaarevan näytön hyvistä ja huonoista puolista.

Galaxy S6 edgen kaarevan näytön asetukset

People edge


Samsung kutsuu Galaxy S6 edgen näytön kaarevaan osaan integroitua kontaktiominaisuutta People edgeksi. Sen avulla pääset suoraviivaisesti käsiksi sinulle tärkeimpien henkilöiden lähettämiin viesteihin tai vastaamattomiin puheluihin sekä soittaa / lähettää viestin näille ennalta määrätyille henkilöille. Kullekin kontaktille annetaan yksilöity värikoodi, joten näet puhelimen reunaan ilmestyväst väripalkista suoraan keneltä olet saanut viestin, puhelun tai sähköpostin.Henkilöitä People edgeen pystyt lisäämään avaamalla Asetukset > Reunanäyttö > People edge. Henkilöitä voi lisätä korkeintaan viisi kappaletta.

Perustilassa People edgen käyttö ei näy käyttäjälle mitenkään, mutta kun People edge -kontakteilta saapuu esimerkiksi uusi viesti, ilmestyy kaarevaan näytön osaan henkilöön liitetty värimerkki (alla sininen ja vihreä), jota vetämällä näytön keskiosaa päin näet lisää tietoa ilmoituksesta.Vaikka ilmoituksia ei olisikaan tullut, voit ottaa People edge -kontaktit esille pyyhkäisemällä oikealta vasemmalle näytön kaarevasta osasta alkaen. Pyyhkäisy täytyy tehdä kuitenkin kello- ja sääwidgetin kohdasta (valkoinen merkkipalkki reunassa, kts. yllä oleva kuva). Alempaa tai ylempää tehty pyyhkäisy ei avaa People edge -keskusta.

Reunanäytön valaistusPuhelimen voi asettaa ilmoittamaan saapuvista puheluista reunanäytön avulla: kun puhelin on käännetty näyttö alaspäin, näytössä välkehtii People edge -kontaktin värikoodi häneltä saapuneen viestin tai puhelun jälkeen. Efekti toimii vain kun puhelimeen yritetään soittaa, eli se ei valitettavasti jää vilkkumaan soittoyrityksen jälkeen (jolloin siitä olisi kaikkein eniten hyötyä).

Jos näet reunavalon avulla esimerkiksi äitisi soittavan, mutta et pysty juuri sillä hetkellä vastaamaan, niin puhelun saa hylättyä laskemalla sormen kameran vieressä olevan sykesensorin päälle. Tällöin soittajalle lähtee tekstiviestitse ilmoitus, ettet pysty juuri nyt puhumaan.

Tietovirta


Reunanäyttöön saa näkymään myös muita kuin People edgeen sidottuja ilmoituksia "tietovirta-ominaisuuden" ansiosta. Tietovirran saa aktivoitua kun näyttö on sammutettuna ja puhelimen näytön reunaa pyyhkäisee nopeasti edestakaisin. Tämän jälkeen reunaan ilmestyy tiivistetysti tiedot puhelimen tilasta (akku, päivämäärä, kellonaika) ja pyyhkäisemällä tietovirtaa ylös- tai alaspäin, saa näkyviin muitakin ilmoituksia (mm. Twitter-ilmoitukset, uutiset, osaketiedot, urheilutulokset jne.)


Tietovirran asetuksia saa muokattua valikosta Asetukset > Reunanäyttö > Tietovirta.

Yökello


Näytön reunaan saa halutessaan myös jatkuvasti päällä olevan kellon, jolloin puhelinta ei tarvitse aktivoida erikseen kellonajan tarkistamiseksi. Reunanäyttö-asetuksista voi säätää mihin kellonaikaan yökello ominaisuus aktivoituu ja milloin se poistuu käytöstä.

Hyvää ja huonoa

Kuten edellä nähtiin, Galaxy S6 edgen kaarevat näytön reunoja hyödynnetään lähinnä uusina kanavina kertoa saapuneista ilmoituksista. Onko uudet tavat ilmoittaa ilmoituksista sitten 150 euron arvoisia? Jokainen miettikööt asiaa itse, mutta itse en ole parin päivän käytön perusteella erityisen vakuuttunut Samsungin tavasta hyödyntää kaarevaa näyttöalaa: vuorovaikutan ilmoitusten kanssa mieluummin Androidin ilmoituskeskuksesta.

Kaarevalla näytöllä on kuitenkin pari ilmoituksiin liittymättömiä hyviä puolia: kaareva näyttö tuo puhelimen ulkonäköön särmäkkyyttä ja saa laitteen tuntumaan todellista ohuemmalta. Toisaalta web-sivuja ei ole suunniteltu kaarevanäyttöiset puhelimia ajatellen, minkä takia sivujen reunamarginaalit voivat tuntua Galaxy S6 edgellä liian kapeilta tai tekstirivien ensimmäiset kirjaimet voivat näyttää kaarevan muodon takia vääristyneiltä.

Kaareva näyttö aiheuttaa näytön kaareville reunoille varjostukset, minkä takia nettisivustot ja sovellukset tuntuisivat käyttävän jonkinlaista drop shadow -efektiä. En ole vielä saanut päätettyä onko se ärsyttävä vai luettavuutta parantava piirre: joillakin nettisivuilla varjot voivat käydä tekstirivien päälle, kun taas ilmavammin suunnitelluilla sivustoilla varjot saavat koko sivun "ponnahtamaan" ylös näytöstä (ts. varjot korostavat hauskasti näytöllä esitettyä sisältöä).


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 8 5G – hinta laskenut -35%

Oppo Reno 8 5G
292 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 449 €

vivo V21 – hinta laskenut -26%

vivo V21
191 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 257 €

Motorola Edge 30 Neo – hinta laskenut -26%

Motorola Edge 30 Neo
219 € Proshop
229 € CDON
429 € Power

Alin hinta viikko sitten: 308 €

Oppo A96 – hinta laskenut -25%

Oppo A96
227 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 301 €

Kommentit (6)

teppoI
teppoI

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LaDeXi:

Mitenkäs tuosta saa otteen? Tuleeko herkästi vahinkopainalluksia ruudun reunoista?

Kyllähän tuosta ihan hyvin saa otteen, ei se ainakaan kamalasti vastaan pyristele :) Vahinkopainalluksia ei ole tullut vielä kertaakaan vastaan.

Vastaa
LaDeXi
LaDeXi

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teppoI:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LaDeXi:

Mitenkäs tuosta saa otteen? Tuleeko herkästi vahinkopainalluksia ruudun reunoista?

Kyllähän tuosta ihan hyvin saa otteen, ei se ainakaan kamalasti vastaan pyristele :) Vahinkopainalluksia ei ole tullut vielä kertaakaan vastaan.


Itsellä tuottaa hankaluuksia puhelimen ja näytön reunojen ohuus jo Galaxy S4:n kanssakin. Kuminen suojakuori jo otteen takia lähes pakollinen. Varsinkin sängyssä selällään käyttäessä ei tule mitään ilman suojakuorta.

Vastaa
Kiedis
Kiedis

4

Lienee melkoisen suuri mieltymyskysymys, miten häiritsevänä kaareutuvuudesta aiheutuvia "varjostuksia" tai tekstin kaareutumista pitää.

Reunojen "varjot" ovat erittäin himmeät ylipäätään ja ainakin omalla kohdallani tuo tekstin kaareutuminen toimii. On itse asiassa jopa varsin tyylikkään näköistä, kun teksti tai numerot yltävät näytön kaareen asti. Näinpä jollei nettisivu itsessään levitä tekstiä laitteen kaareviin reunoihin asti, tulee se tehtyä itse joka kerta.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

5

"Näin otat kaiken irti Samsung Galaxy S6 edgen kaare...." tai ehkä en ota. Samsungin hinnottelu on menny vähän kuralle kun niiden talous on romahtanu. Ei oo mun asiani korjata niiden rahaongelmia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

6

Tämän uutisen perusteella näyttö on tuhalattu ihan väärässä laitteessa, olisivat anteneet ne jollekkin joka olisi käytännyt sen mahdollisuudet hyväksi.

Täytyy toivoa että tulossa päivityksiä joissa homma otetaan haltuun, voi tosin olla turhaa toiveikkuutta.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.