Apple-pomo: Auto on "ultimaattinen mobiililaite"

4
Manu Pitkänen

Apple-pomo: Auto on ultimaattinen mobiililaite
Re/coden järjestämässä Code Conference -tapahtumassa mukana ollut Applen operatiivinen johtaja Jeff Williams paljasti, että yhtiö aikoo julkaista natiivien Apple Watch -sovellusten ohjelmointiin tarkoitetut työkalut WWDC:ssä parin viikon kuluttua.

Tällä hetkellä Apple Watch -sovellukset suoritetaan käytännössä iPhonessa, minkä takia laitteiden välillä on varsin voimakas side. Apple aikoo kuitenkin kehittää Apple Watchia itsenäisempään suuntaan ja näihin suunnitelmiin kuuluu myös natiivit sovellukset, jotka suoritetaan älykellossa eivätkä siksi tarvitse välttämättä puhelinta parikseen.

Apple kertoi jo viime syksynä Watchin ensimmäisen esittelyn aikaan, että natiivit sovellukset ovat tulossa vuoden 2015 aikana. Näillä näkymin ensimmäiset "aidot" Watch-sovellukset tulevat saataville tulevana syksynä. Natiivien sovellusten avulla sovelluskehittäjät pääsevät käsiksi kellon sensoreihin sekä laitteen sivussa olevaan digitaaliseen kruunuun.Williams ei suostunut kertomaan Apple Watchin myyntilukuja, mutta kuvaili niitä "isoiksi" ja "fantastisiksi".

Haastattelun yhteydessä Williams totesi myös auton olevan "ultimaattinen mobiililaite". Lausunto kirvoittaa varmasti paljon spekulaatioita, sillä Applen on huhuttu jo aikaisemmin kehittävän omaa sähköautoa. Williams ei tietenkään sano suoraan onko "iCar" kehitteillä, mutta toteaa yhtiön kuitenkin arvioivan parhaillaan useita eri tuotekategorioita ja sama jatkuu myös tulevaisuudessa.

Apple on enemmän kuin mitään muuta mobiiliyhtiö: iPod, iPhone ja iPad ovat kaikki olleet isoja mobiilisektorin menestystarinoita, jotka ovat myös tuoneet kasoittain rahaa Applen kassaan. Jättäisikö Apple siis tutkimatta sellaista uutta tuotekategoriaa, jota yhtiön johtokin pitää "ultimaattisena mobiililaitteena"?

Uusimmat puhelimet

Kommentit (4)

Jonahan
Jonahan

1

Lainaus:


Apple aikoo kuitenkin kehittää Apple Watchia itsenäisempään suuntaan ja näihin suunnitelmiin kuuluu myös natiivit sovellukset, jotka suoritetaan älykellossa eivätkä siksi tarvitse välttämättä puhelinta parikseen.

Todennäköisesti puhelinta tarvitaan vielä tuonkin jälkeen, Apple Watchin verkko-ominaisuudet kun ovat rajalliset, mutta kellossa ajettava ohjelmakoodi mahdollistaa uusia asioita ja oletettavasti nopeuttaa kolmannen osapuolten softien käynnistystä huomattavasti, kun dataa ei tarvitse siirtää suhteellisen hitaan bluetoothin yli.

Vastaa
JoniS
JoniS

2

Lainaus:

mutta kellossa ajettava ohjelmakoodi mahdollistaa uusia asioita ja oletettavasti nopeuttaa kolmannen osapuolten softien käynnistystä huomattavasti, kun dataa ei tarvitse siirtää suhteellisen hitaan bluetoothin yli.

Toimiiko tuo tällä hetkellä siis niin että käytännössä koko sovellus ajetaan puhelimeen kautta bluetoothin välityksellä? Eikä niin että kello suorittaa sovellusta itsessään ja bluetoothilla siirretään vain pelkästään esim. Uuden viestin sisältö?(jos kyseessä pikaviestin esimerkiksi)

Kun eihän esim. Lauseen siirtämisessä bluetoothin kautta, kauaa nokka tuhise edes 1mhz kellotaajuudella toimivalla microcontrollerilla.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JoniS:

Lainaus:

mutta kellossa ajettava ohjelmakoodi mahdollistaa uusia asioita ja oletettavasti nopeuttaa kolmannen osapuolten softien käynnistystä huomattavasti, kun dataa ei tarvitse siirtää suhteellisen hitaan bluetoothin yli.

Toimiiko tuo tällä hetkellä siis niin että käytännössä koko sovellus ajetaan puhelimeen kautta bluetoothin välityksellä?

En ole Apple Watch sovelluksia tehnyt, mutta dokumentaatiosta sain sellaisen käsityksen, että kolmannen osapuolen nykyiset Apple Watch appit:

1. koodataan iOS appin kylkeen
2. kun softa käynnistyy Apple Watchissa, siirretään käyttöliittymämääritys (ns. Storyboard) ja muut assetit BT:n yli kellolle
3. käyttöliittymän tilaa ei voi kysyä, mutta sen tilaa voi muuttaa, koodi ajetaan puhelimessa ja käyttöliittymän elementtien tila päivitetään BT:n yli
4. nettikyselyt ja niihin liittyvä prosessointi tehdään puhelimessa


Kohdassa 2 on oletettavasti jonkinlainen välimuisti, eli ihan joka kerta kaikki ei siirry laitteelta toiseen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JoniS:


Eikä niin että kello suorittaa sovellusta itsessään ja bluetoothilla siirretään vain pelkästään esim. Uuden viestin sisältö?(jos kyseessä pikaviestin esimerkiksi)

Kolmannen osapuolen softasta ei yhtään riviä suoriteta vielä kellossa. Puolentoista viikon jälkeen tilanne tulee olemaan kehittäjille eri, syksyllä käyttäjillekin.

Notifikaatiot toimivat kuten kerrot, tilanteessa että iOS appi näyttää notifikaation normaalin API:n kautta. Jos Appi haluaisi näyttää jotain erikoisempaa käyttöliittymää Watchilla tehdään se tuolla vähän erikoisella väliaikaisella(?) systeemillä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.