Arvostelussa Samsung Galaxy S6 edge+ - Hiukan isompia kurveja

3
Arvostelu: Samsung Galaxy S6 edge+
Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Sisällys

Samsung pisti uuden vaihteen päälle keväällä esittelemällä Galaxy S6:n sekä Galaxy S6 edgen. Taakse jäivät nitisevät muovikuoret, kun high-end-puhelimet päätettiin vuorata kokonaan lasilla ja metallilla. Tavoitteena oli hyökätä iPhonea vastaan sen omilla aseilla, eli premium-tason designilla.

iPhonen myyntiin uutukaiset eivät tehneet mainittavaa lovea, joten nyt on aika uuteen yritykseen astetta kookkaammilla puhelimilla. Samsungin syksyn high-end-mallisto esiteltiin poikkeuksellisesti jo elokuussa, kun parrasvaloihin päästettiin Galaxy S6 edge+ sekä Galaxy Note 5.

Samsungin markkinointiosastolla on tehty hieman Excel-sulkeisia ja katsottu millaisia puhelimia kuluttajat todellisuudessa ostavat eri puolilla maailmaa. Vaikuttaisi siltä, että eurooppalaiset eivät ole oikein lämmenneet Samsungin isoihin stylus-kynällä ohjattavaan Note-puhelinmallistoon, minkä vuoksi Galaxy Note 5:tä ei nykyisten suunnitelmien mukaan aiota tuoda myyntiin Eurooppaan. Sen sijaan Samsung markkinoi täällä vastaavankaltaista Galaxy S6 edge+:aa, josta ei löydy lainkaan stylus-kynää.

Tässä artikkelissa tarkastamme millainen puhelin Galaxy S6 edge+ oikein on.

Muotoilu

Samsungilla on edelleen maine halpojen massatuotteiden valmistajana, eikä haluttavana premium-merkkinä, vaikka irtiottoa aiempaan nähden alettiin tehdä jo viime vuoden puolella. Mielikuvien rakentaminen on kuitenkin vuosien työtä, eikä siinä auta pelkkä massiivinen mainosvyörytys. Mainetta yläluokan brändinä ei myöskään tehdä pelkillä valmistusmateriaaleilla, vaan se maine pitää vain yksinkertaisesti ansaita.

Tätä kovaa savottaa Samsung on lähtenyt raivaamaan ensin Galaxy S6:lla ja sen Galaxy S6 edge -sisarmallilla. Samaa tarinaa jatketaan muotoilullisesti vähäisin muutoksin Galaxy S6 edge+:lla – ja sehän passaa, ovathan Galaxy S6:t kaikki erittäin kauniita laitoksia.

Puhelimen hankinnassa on ensiarvoisen tärkeää se fiilis, kun laitteen saa ensimmäistä kertaa käteensä. Rakkaus ei välttämättä syty ensikosketuksesta, mutta puhelimen tunne kädessä pidettäessä ohjailee kuitenkin alitajuisesti meidän mielikuvia. Tämä on varmaankin se syy, miksi Apple haluaa tehdä puhelimistaan aina vain ohuempia. Se myös selittää miksi Samsung päätti vaihtaa tänä vuonna muovin ja tekonahan lasiin sekä metalliin.

Galaxy S6:ta, Galaxy S6 edgeä ja nyt Galaxy S6 edge+:aa hipistelleenä voin sanoa, että Samsungin muodonmuutosprosessi on onnistunut tähän mennessä hyvin ja laitesuunnittelijat ovat tehneet sen ryhtiliikkeen, mitä estetiikkaa kinunneet kriitikot Galaxy-sarjalta on useiden vuosien ajan vaatinutkin. Mitään varsinaista uutta materiaalivaihdoksilla ei kuitenkaan saavutettu, pikemminkin päinvastoin: puhelimista hävisi muistikorttipaikka ja mahdollisuus vaihtaa akkua. Kompromissit ovat kovia paloja nieltäväksi kaikkein pragmaattisimmille käyttäjille, mutta heidän varpailleen Samsung on valmis astumaan tavoitellessaan markkinaosuuksia naapurin omenapuutarhasta.

Galaxy S6 edge+:n muotoilusta on vaikea keksiä mitään sellaista, mitä ei olisi muualla jo aikaisemmin useampaan kertaan sanottu. Niin samanlainen se on Galaxy S6 edgeen verrattuna.

Puhelimen koko tuo kuitenkin mukanaan ainakin yhden epämukavuuden. Pystysuunnassa äänenvoimakkuusnäppäimiin on lähes toivotonta yrittää yltää yhdellä kädellä ilman ylimääräistä asennon korjausta. Onneksi näitä painikkeita ei tarvitse jatkuvasti painella, joten vaiva ei pääse 1st World Problems -listassa kovin korkealle – ja sitä paitsi, ainakin itse tykkään pitää isoja puhelimia pääasiassa vaakatasossa.

Pienenä muistutuksena todettakoon vielä, että Galaxy S6 edge+:n lasikuoret ovat edelleen voimakkaita sormenjälkimagneetteja, joten ne "rasvoittuvat" aika nopeasti.

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Android 5.1 (Lollipop)
 • Mitat:
 • 153,2 x 76,1 x 7,6 mm
 • Paino:
 • 171g
 • Näyttö:
 • 5,5 tuumaa, QHD
 • Suoritin:
 • Samsung Exynos 7420, 8-ytiminen, 64-bittinen, 4 x 2,1 GHz + 4 x 1,5 GHz
 • RAM:
 • 4 GB
 • Tallennustila:
 • 32 GB / 64 GB
 • Kamerat:
 • 16 MP f/1,9, edessä 5 MP
 • Yhteydet:
 • Wifi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 & 5 GHz), NFC, Bluetooth 4.1
 • SIM:
 • nano-SIM
 • Akku:
 • 3000 mAh

Tekniikka

Jos ei ollut paljoa uutta sanottavaa Galaxy S6 edge+:n muotoilusta, niin totta puhuen vanhan kertaamiseksi menee myös teknisten yksityiskohtien luetteleminen.

Galaxy S6 edge+:n hallitsevin yksittäinen osa on tietysti iso 5,7 tuuman QHD-näyttö, jota on vieläpä kaarrevoitettu. Keväällä Galaxy S6 edgen kohdalla kaarevaan näyttöön liittyi uutuuden viehätystä, mutta nyt siitä ei oikein jaksa innostua. Tietysti mikäli et ole päässyt kokeilemaan kaarevaa näyttöä vielä, antaa Galaxy S6 edge+ varmasti mukavan wow-säväytyksen.

Kaarevan näytön ehkä suurin "hyöty" on sen luoma illuusio näytöllä olevan pääsisällön työntymisestä ulospäin näytöstä, mitä edesauttaa kaarevan lasin aiheuttamat varjot. Ilman sitäkin pystyy kyllä hyvin elämään, enkä lähtisi maksamaan tästä ominaisuudesta yhtään enempää tavalliseen tasapintaiseen näyttöön verrattuna. Galaxy S6 edge+:n tapauksessa tosin tällaista tasanäyttöistä vaihtoehtoa ei ole, kun Galaxy Note 5:tä ei näillä näkymin tuoda Euroopan markkinoille.

High-end-älypuhelimien näytöistä ei ole enää vähään aikaan löytynyt mitään kunnollista nillittämisen aihetta, joten näyttö on myös Galaxy S6 edge+:ssa kohdillaan. Täydellinen sekään ei kuitenkaan ole, esimerkiksi kaareva suojalasi aiheuttaa varjoja näytölle samaan tapaan kuin Galaxy S6 edgessä.

Järjestelmäpiirin osalta Samsung on pysytellyt omassa 14 nanometrin FinFET-tekniikalla valmistetussa Exynos 7420:ssä, joka koostuu neljästä Cortex-A57- ja Cortex-A53-ytimestä. Yhteensä suoritinytimiä on siis kahdeksan kappaletta. Käyttömuisti on Galaxy S6:n tavoin LPDDR4-tyyppiä, mutta sen määrää on kasvatettu neljään gigatavuun.

Suorituskyvyllisesti Exynos vastaa hyvin niihin tehtäviin, joita puhelimella halutaankin tehdä. Se ei välttämättä pärjää (tai ehkä pärjääkin) testeissä iPhone 6S:n A9:lle, mutta onko joidenkin prosenttiyksiköiden eroilla testituloksissa loppujen mitään merkitystä. Tärkeintähän on viime kädessä se, että riittääkö suorituskyky tehtäviin – ja kyllä se ainakin riittänyt. Pääasiassa tämänkin hintaluokan laitteilla vaativimmat suoritteet ovat lähinnä Candy Crushin tai Clash of Clansin peluu, eikä ajan tuhlaaminen niihin jää ainakaan Exynoksesta kiinni.

GFXBenchin testien suorittamisessa Galaxy S6 edge+:lla tuntui olevan poikkeuksellisia hankaluuksia. T-Rexin offscreen-testiä ei lopulta pystytty suorittamaan lainkaan loppuun puhelimen kaatuilun takia. Tulos kenttään jäikin merkintä "OUT_OFF_MEMORY". Ilmeisesti kyse on testiohjelman bugailusta.

Suorituskykytestien tulokset ovat noin muuten sellaisia kuin niiden saattoi ennakkoon odottaakin. Ei pettymyksiä, mutta ei mitään henkeä salpaavia suorituksiakaan.

Kamera

Galaxy S6:n kameraa kehuttiin keväällä vuolaasti ja ihan syystäkin. Käytännössä sama kamera löytyy myös Galaxy S6 edge+:stakin, joten piirtojäljen ei pitäisi tulla kovinkaan suurena yllätyksenä. Kameroiden samankaltaisuus selittänee sen, miksi Samsung kävi Galaxy S6 edge+:n julkistustilaisuudessa kameraosuuden läpi melko ylimalkaisesti.

Kameran kennona toimii sama Sonyn IMX240, jollainen löytyy myös vuosi sitten julkaistusta Galaxy Note 4:stä. Samsungin on sanottu hakevan säästöjä yhdenmukaistamalla eri puhelinmallien komponenttihankintoja ja kameran kohdalla se nähdään ihan käytännöntasolla.

Kennon edestä löytyy kirkas f/1,9-tasoinen optiikka, jonka ansiosta hieman hämärässäkin otetut kuvat valottuvat hyvin. Optiikka on myös käytännössä suurin ero Note 4:n ja Galaxy S6 edge+:n kameroiden välillä. Lisäapuja hämäräkuvaukseen tuo tietysti myös optinen kuvanvakain, jonka ansiosta suljinaikaa voidaan voidaan pitää hieman pidempänä. Samsungin mukaan Galaxy S6 edge+:sta löytyy lisäksi videokuvauksen parannettu digitaalinen kuvanvakautus (VDIS).

Kamerasovellus on pysynyt samanlaisena kuin Galaxy S6:ssakin, mutta yksi uusi ominaisuus on kuitenkin saatu mahtumaan pakettiin mukaan: YouTube-lähetykset. Puhelimen oletuskameraohjelmasta löytyy "Suora lähetys" -niminen tila, josta saa kätevästi tuotettua suoria verkkolähetyksiä YouTubeen. Tämä ei ole todennäköisesti sellainen ominaisuus, jota kaikki käyttäisivät tai nekin jotka käyttävät, eivät tarvitse sitä kovin usein. On kuitenkin kiva tietää, että puhelimen avulla voi tuottaa suoraa sisältöä nettiin jostakin massatapahtumasta muiden iloksi.

Galaxyjen kamerat ovat pärjänneet tähänkin mennessä kelvollisesti hyvin valaistuissa ympäristöissä. Suurin heikkous on ollut hämärässä tai pimeässä kuvattaessa. Puhelimen kuvasignaaliprosessori tuntui etenkin Galaxy Note 4:ssä käsittelevän kuvia hyvin aggressiivisesti, minkä vuoksi kuvista hävisi yksityiskohtia, jotka pitäisi 16 megapikselin kennolla näkyä hyvin.

Galaxy S6 edge+:ssa on menty hämäräkuvauksen osalta parempaan suuntaan, mistä kiitos ainakin osittain kuuluu valoisammalle optiikalle (f/1,9). Hämärässäkään kuvatuissa kuvissa ei näy aggressiivisen kohinanpoiston "vesivärimäisyyttä" ja yksityiskohdat näkyvät kuvissa hyvin.

Esimerkkikuvia

Ohjelmisto

Samsung uudisti TouchWiz-käyttöliittymäänsä isolla kädellä vuoden alussa. Paikoin epämääräistenkin kuvaikoneiden tilalle tuotiin kuvaavampia tekstiä sisältäviä näppäimiä. Putsattua käyttöliittymää käytetään myös Galaxy S6 edge+:ssa.

Note-käyttäjille tuttu mahdollisuus käyttää kahta sovellusta samanaikaisesti jaetulla näytöllä toimii myös Galaxy S6 edge+:ssa – itse asiassa ominaisuus löytyy myös kevään Galaxy S6-malleista, mutta pienemmän näytön takia ominaisuus ei sopinut niihin aivan yhtä hyvin. Notesta löytyvää mahdollisuutta sovellusten ikkunointiin ei kuitenkaan Galaxy S6 edge+:ssa ole.

Galaxy S6 edgen kaikki "edge-ominaisuudetkin" löytyvät Plussasta, mutta hieman paranneltuina. Galaxy S6 edgestä löytynyt People edge -yhteistietovalikosta pääsee nopeasti käsiksi kaikkein tärkeimpien ihmisten yhteystietoihin. People edge -näkymään pääsi kuitenkin vain kotinäkymästä käsin, joten yhteystietojen avaaminen ei lopulta ollut paljoakaan sen nopeampaa kun avoin oleva sovellus piti ensin sulkea. Galaxy S6 edge+:ssa People edgeen pääsee kuitenkin käsiksi mistä tahansa pyyhkäisemällä reunanäytössä olevaa valkoista palkkia.

People edge saa Galaxy S6 edge+:ssa vielä rinnalleen Apps edgen, jonne voi lisätä suosituimpia sovelluksia. Androidissa sovellusten välillä vaihtaminen ei ole kuitenkaan ikinä ollut mikään ongelma, joten Apps edgen edut ovat ainakin minusta vähän kyseenalaisia.

Edge+:aan jään kaipaamaan kotinäytön landscape-tukea. Tykkään käyttää varsinkin isoja puhelimia vaakatasossa aika paljon, joten tuntuu hölmöltä kääntää laitetta välillä pystyyn kotinäytöllä piipahtamisen ajaksi.

Yhteenveto

Galaxy S6 edgeä jo käyttämään päässeelle kookkaampi Plus-versio tuntuu hiukan tylsältä ja vanhan toistamiselta. Täytyy kuitenkin muistaa, että Applella on käytössä hieman vastaavanlainen strategia iPhonen kohdalla, mutta se julkaisee puhelimet samaan aikaan eikä puolen vuoden viiveellä, joten molemmat mallit pääsevät nauttimaan samanlaisesta uutuudenviehätyksestä.

Samsung on keksinyt muutamia pikku jippoja, joilla se yrittää tehdä Galaxy S6 edgen ja Plus-version välille muitakin eroja kuin näytön koko. Nämä pienet ohjelmistolliset erot eivät kuitenkaan itsessään riitä perustelemaan valintaa suuntaan tai toiseen. Jos minulle näytön koolla ei ole suurta merkitystä, valitsisin siinä tapauksessa Galaxy S6 edgen ja Galaxy S6 edge+:n väliltä sen halvimman vaihtoehdon.

Erojen vähäisyys herättää oikeastaan ajatuksen, että onko kookkaampi kloonimalli edes tarpeen? Ilmeisesti viiden tuuman näyttö ei riitä kaikille, joten ehkäpä Galaxy S6 edge+:lle löytyy ostajakuntaa.

Galaxy S6 edge+ jättää myös vastaamatta yhteen kaikkein keskeisimpään kysymykseen, johon en kokenut saavani vastausta myöskään keväällä Galaxy S6 edgeä testatessani: Mitä iloa kaarevasta näytöstä oikein on? Se on ihan kiva "vekotin", mutta hyötyarvon koen siinä olevan aika vähäinen.

Samsung Galaxy S6 edge+

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (3)

Anonyymi käyttäjä
Ejurr (vahvistamaton)

1

On se vaan ruma, ja laginen, kuten kaikki Samsungit. Ei enää ikinä Simsungia.

Vastaa
R3DgRu
R3DgRu

2

En tiedä mikä päähänpinttymä se on, että reunanäytöstä pitäisi olla jotain hyötyä. Se on muotoilu ja ulkonäköseikka. Ei sen tarvitse olla muuta.

Vastaa
Abexi
Abexi

3

Nykyään voi perus S6 EDGELLÄ lähettää suoria youtube lähetyksiä, sekä mukana on myös tuon people edgen lisäks apps edgen, eli eipä juuri ohjelmallisia eroja löydy kookkaampaan versioon.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.