Windows 10:n avainominaisuuden tulevaisuus vaakalaudalla: Tukea Android-sovelluksille ei ehkä tulekaan

15
Manu Pitkänen

Windows 10:n avainominaisuuden tulevaisuus vaakalaudalla: Tukea Android-sovelluksille ei ehkä tulekaan
Microsoft saattaa lopettaa kokonaan Project Astoriana tunnetun hankkeen, jonka päämääränä on ollut mahdollistaa Android-sovellusten suorittaminen Windows 10 -pohjaisissa laitteissa. Asiasta uutisoi Windows Central.

Windows Centralin mukaan Microsoft ei ole ollut syyskuun jälkeen aktiivinen Project Astorian keskustelupalstalla, minkä kautta Microsoft on kerännyt palautetta Project Astoriaa testanneilta sovelluskehittäjiltä. Microsoft ei ole vastannut edes kysymyksiin, joissa on ihmetelty ohjelmistojätin radiohiljaisuutta. Vahvempi merkki hankkeen keskeyttämisestä löytyy Windows 10 Mobilen uusimmista koontiversioista, joista on poistettu Android-sovellusten ajamiseen tarkoitettu emulointijärjestelmä.

Microsoftin edustaja kommentoi asiaa Windows Centralille. Yhtiön mukaan Project Astoria ei ole vielä valmis, mutta kommentista ei selviä kunnolla, että onko hanketta tarkoituskaan enää saada valmiiksi. Microsoftin mukaan muut tarjotut porttausvalinnat (iOS, Web ja Win32) ovat hyviä vaihtoehtoja Windows 10 -sovellusten nopeaan luomiseen. Microsoftin toivoo eri alustoille tarjottujen porttaustyökalujen ratkaisevan Windows 10:n "app gap" -ongelman eli sovellusten puutteen.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € Bigbox
143 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -33%

Motorola Razr 40 Ultra
783 € CDON
1170 € Dustin Home
1179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 1160 €

Honor Magic5 Lite – hinta laskenut -30%

Honor Magic5 Lite
119 € Power
139 € DNA
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Kommentit (15)

Calileon
Calileon

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sepposeppo:

Islandwood onkin ainut millä on todellista merkitystä koska 95% appeista tehdään iOS first.

Aivan. Ja monissa iOS versio on laadukkaampi kuin Android -versio. Tässä jutussa ei vaan mainita että mitä ilmeisimmin Project Astoria on kuopattu siksi, että kyseessä ei ollut Android -sovellusten porttaaminen Windowsille vaan niiden suora emulointi, joka ei välttämättä olisi ollut laillista.

Vastaa
Juhannuspukki
Juhannuspukki

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Calileon:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sepposeppo:

Islandwood onkin ainut millä on todellista merkitystä koska 95% appeista tehdään iOS first.

Aivan. Ja monissa iOS versio on laadukkaampi kuin Android -versio. Tässä jutussa ei vaan mainita että mitä ilmeisimmin Project Astoria on kuopattu siksi, että kyseessä ei ollut Android -sovellusten porttaaminen Windowsille vaan niiden suora emulointi, joka ei välttämättä olisi ollut laillista.

Ja laillista tai ei, sovellusten toimintalogiikka olisi ollut android-logiikkaa ja ne olisivat näyttäneet android-sovelluksilta ja pyörineet natiivisovellusta huonommin.

Vastaa
EetuHamalainen
EetuHamalainen

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Calileon:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sepposeppo:

Islandwood onkin ainut millä on todellista merkitystä koska 95% appeista tehdään iOS first.

Aivan. Ja monissa iOS versio on laadukkaampi kuin Android -versio. Tässä jutussa ei vaan mainita että mitä ilmeisimmin Project Astoria on kuopattu siksi, että kyseessä ei ollut Android -sovellusten porttaaminen Windowsille vaan niiden suora emulointi, joka ei välttämättä olisi ollut laillista.

iOS-sovellusten hyvään laatuun on ainakin kaksi syytä. Ensimmäinen on koodaamisen helppous. Etenkin nykyisin Applen kehittämä Swift tarjoaa naurettavan helpon mahdollisuuden koodata omia sovelluksia ja saada ne vieläpä näyttämään hyvältä - Apple kun on tehnyt puolet valmiiksi. En usko, että Objective C:kään olisi ollut kovin hankala, sillä Swift sisältää monia sen elementtejä.

Toinen syy on yksinkertaisesti se, että maksullisista sovelluksista saa varmemmin rahaa iOS-puolella, sillä niitä ei pysty lataamaan laittomasti tai muuten kiertotietä. Apple-käyttäjät ovat myös herkemmin valmiita maksamaan sovelluksista ja peleistä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
TH (vahvistamaton)

5

The amount of Apple bitches telling themse Apple is the best is astonishing ;) Hankkikaa elämä!

Vastaa
WereCatf
WereCatf

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EetuHamalainen:

Toinen syy on yksinkertaisesti se, että maksullisista sovelluksista saa varmemmin rahaa iOS-puolella, sillä niitä ei pysty lataamaan laittomasti tai muuten kiertotietä.

Et oo tainnut ikinä kuulla esim. Cydiasta? Noita paikkoja, mistä iOS-piraatteja saa löytyy vaikka kuinka paljon.

Vastaa
EetuHamalainen
EetuHamalainen

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EetuHamalainen:

Toinen syy on yksinkertaisesti se, että maksullisista sovelluksista saa varmemmin rahaa iOS-puolella, sillä niitä ei pysty lataamaan laittomasti tai muuten kiertotietä.

Et oo tainnut ikinä kuulla esim. Cydiasta? Noita paikkoja, mistä iOS-piraatteja saa löytyy vaikka kuinka paljon.

Olen kyllä kuullut, mutta jailbreikattujen iPhonejen määrä on prosentuaalisesti paljon pienempi paha verrattuna siihen, että Androidissa vastaavan tempun voi tehdä ilman sen kummempia kikkailuja.

Vastaa
sepposeppo
sepposeppo

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TH:

The amount of Apple bitches telling themse Apple is the best is astonishing ;) Hankkikaa elämä!

Söpö rölli

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Maw83 (vahvistamaton)

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Calileon:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sepposeppo:

Islandwood onkin ainut millä on todellista merkitystä koska 95% appeista tehdään iOS first.

Aivan. Ja monissa iOS versio on laadukkaampi kuin Android -versio. Tässä jutussa ei vaan mainita että mitä ilmeisimmin Project Astoria on kuopattu siksi, että kyseessä ei ollut Android -sovellusten porttaaminen Windowsille vaan niiden suora emulointi, joka ei välttämättä olisi ollut laillista.

Kyl emulointi tietääkseni on laillista. Porttaus taas ei jos sen tekee ulkopuolinen ilman lupaa

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
iKnow_ (vahvistamaton)

10

Itsekään en näe oikein mitään etua Android softien tuella, muuta kuin warettamisen. Harva tekee pelkkää Android softaa ja natiivi on aina parempi. Enään tarvittaisiin se muutaman tunnin vaiva softien kehittäjiltä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Calileon:

Tässä jutussa ei vaan mainita että mitä ilmeisimmin Project Astoria on kuopattu siksi, että kyseessä ei ollut Android -sovellusten porttaaminen Windowsille vaan niiden suora emulointi,


Projektin kuoppaamisesta ei uutisen perusteella tietoa.
Siinä osut kyllä lähelle, että julkisuudessa olleiden tietojen perusteella kyse oli Android sovellusten ajamisesta Win 10 Mobilella, ei käännöksestä Win 10 universaaliksi.

Projektin julkaisun yhteydessä ei edes puhuttu että koskisi Windows 10 yleensä, tärkeä ominaisuus, mutta voiko sellainen olla Windows 10 avainominaisuus, joka oikeastaan on enemmänkin alustan ajatuksen vastakohta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Calileon:

... vaan niiden suora emulointi, joka ei välttämättä olisi ollut laillista.


Mitä emuloinnilla tarkoitat ? Sitä mitä esim win 10 Mobile esiversiossa, joissa tavanomaisen kaltainen kone, vai onko kaavailtu jotain muuta ?

Enkä aavista mikä sinulla mielessä kun puhut laillisuudesta, vai oliko tuo yleinen tölväisy Androidia kohtaan.

100% selvitys on varmaan vaikeaaa, MSllä ainakin se etu, että sillä on useita oikeuksia itsellaan ja moniin lisenssejä joita tarvitaan Androidissa. Joten voi olla jopa turvallisemmilla vesillä kuin moni muu Android käyttäjä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti iKnow_:

Itsekään en näe oikein mitään etua Android softien tuella, muuta kuin warettamisen.


Warettaminen taitaa olla win32 softien ongelma, ja sillä puolella löytyy virtuaalikoneita androidiinkin.
Win 10 mobilessa softat asennetaan sovelluskaupasta, jossa waretaminen vaikeampaa , Kyllä ne kaupasta poistuu jos sellaisia lipsahduksia havaitaan.

Jos loppukäyttäjä voisi paikallisesti itse asentaa google ja kauppavapaita Android ohjelmia, niin se joissain tilanteissa voisi olla käyttäjälle ratkaiseva tekiä , ja nimenomaan Andoid, ei iOS

Toinen asia sitten onko tuo isommassa kuvassa merkittävä, saati plussaa.


Uutisessa vihjattiin Win32 sovelluksiin, asiayhteydessä tuo tietenkin paljon mieleen, mutta ehkä ei siitä kannata kuitenkaan kohu otsikkoa tehdä, vaikka mobiilinkin osalta huhuja on julkisuduessakin ollut.

Vastaa
sepposeppo
sepposeppo

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:


Enkä aavista mikä sinulla mielessä kun puhut laillisuudesta, vai oliko tuo yleinen tölväisy Androidia kohtaan.

Viittaa varmaan alkuperäisen uutisen kohtaan:

Lainaus:

Project Islandwood for porting iOS apps requires the apps to be recompiled, but it also needs developer intervention. Islandwood is for Objective-C and it follows a history of Microsoft supported programming languages. Astoria, however, was straight up emulation and could run into all sorts of legal and technical issues.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Maw83 (vahvistamaton)

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sepposeppo:

Islandwood onkin ainut millä on todellista merkitystä koska 95% appeista tehdään iOS first.

Eihän se eroo millään tavalla normaalista porttauksesta :D Esim. kun kehittäjät tekee eka omenalle softan ja sit androidille.

Vastaa
sepposeppo
sepposeppo

14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Maw83:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sepposeppo:

Islandwood onkin ainut millä on todellista merkitystä koska 95% appeista tehdään iOS first.

Eihän se eroo millään tavalla normaalista porttauksesta :D Esim. kun kehittäjät tekee eka omenalle softan ja sit androidille.

Eihän Islandwood porttaa mitään vaan on bridge. Eli sen saman iOS koodin pystyt buildata Windows10 laitteille sopivaksi sellaisenaan Islandwoodia avuksi käyttäen.

iOS -> Android taitaa nykyäänkin mennä niin natiiveissa appeissa, että androidprojekti aloitetaan puhtaalta pöydältä ja iOS koodia käytetään mallina. Ellei käytössä ole multiplatform frameworkkia jolloin lopputulos on joka alustalla huono.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EetuHamalainen:


Etenkin nykyisin Applen kehittämä Swift tarjoaa naurettavan helpon mahdollisuuden koodata omia sovelluksia ja saada ne vieläpä näyttämään hyvältä - Apple kun on tehnyt puolet valmiiksi. En usko, että Objective C:kään olisi ollut kovin hankala, sillä Swift sisältää monia sen elementtejä.

Olen jokseenkin eri mieltä. Kielellä, oli se sitten Swift, C++, Objective-C tai vastaava ei ole kauheasti tekemistä kehityksen helppouden kanssa, kielen oppii yleensä päivissä tai viikoissa sellaiselle tasolle, että sitä voi käyttää työssään. Käytössä olevilla rajapinnoilla ja työkalujen laadulla on. Niiden tehokkaan käytön oppiminen vie usein paljon enemmän aikaa.

Swift on paperilla paljon mukavampi kieli kuin ObjC, mutta käytännössä työkalut (alkaen kääntäjästä ja debuggerista, joiden nopeus ja stabiliteetti ovat olleet jotain ihan muuta kuin voisi toivoa) ovat olleet huomattavasti heikommat kuin ObjC:lle, myös itse kieli on elänyt hämmentävän paljon eikä vanhan koodin yhteensopivuudesta uusien Swift-versioiden kanssa ole välitetty lainkaan. Tämä ei tietenkään tullut minkäänlaisena yllätyksenä, uusi kieli on uusi kieli ja Apple myös varsin selkeästi ilmoitti että kieli tulee muuttumaan 1.0:sta paljon ja niin on myös käynyt.

Vaikeusastetta on lisännyt myös se, että aluksi Cocoa rajapintojen Swift versiot sisälsivät paljon vähemmän tietoa kuin mitä Swiftin kanssa olisi tarpeen (tiedostot listaava rajapinta saattoi esimerkiksi palauttaa tyypin [AnyType]? , kun oikea tyyppi on [NSURL] (tai [String], riippuen API:sta). Koska Swift on vahvasti tyypitetty kieli, toisin kuin ObjC, tuli tyyppiepäselvyyksien hoitamisesta paljon ylimääräistä koodia (tässä tapauksessa ehdollinen cast ja optionaalisen tyypin unwrappaus)

Suunta on oikea, Swift 2.1 alkaa olla jo aika hyvä, kääntäjän nopeus ja vakaus on parantunut, mutta debuggerin ja etenkin Swiftillä tehtyjen dynaamisten frameworkkien kanssa on edelleen suuria ongelmia. Suosittelisin edelleen Objective-C:n käyttöä jos ei ole jotain erityistä syytä siirtyä Swiftiin ja silloinkin tiukkaa kuria mitä ominaisuuksia käytetään, miten ja pysymään erossa dynaamisista frameworkeista kunnes Apple saa hommat kuntoon.

Samaa mieltä olen siitä, että Applen Cocoa API on varsin laaja ja hyvä, tietyt asiat ovat erittäin helppoja, loputkin mahdollisia. 😊 Lisähyötynä on Applekäyttäjien nopea päivittäminen uusiin käyttöjärjestelmiin, joten vanhoja käyttiksiä ei tarvitse tukea hamaan ikuisuuteen vaan pääsee nauttimaan uudemmista Applen tarjoamista rajapinnoista varsin pian julkaisun jälkeen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti EetuHamalainen:


Toinen syy on yksinkertaisesti se, että maksullisista sovelluksista saa varmemmin rahaa iOS-puolella, sillä niitä ei pysty lataamaan laittomasti tai muuten kiertotietä. Apple-käyttäjät ovat myös herkemmin valmiita maksamaan sovelluksista ja peleistä.

Joku tästä jo nipottikin, mutta olet oikeassa. iOS puolella on enemmän valmiutta maksaa softasta ja etenkin kun kehitykseen vaadittava työmäärä on useista syistä johtuen huomattavasti pienempi, on usein järkevää tehdä iOS versio ensiksi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.