Tällaisiin nopeuksiin suomalaisten operaattoreiden 4G-verkoissa päästään

13
Manu Pitkänen

Tällaisiin nopeuksiin suomalaisten operaattoreiden 4G-verkoissa päästään
Omnitelen tekemien mittausten perusteella DNA:n 4G-verkko on niin saapuvan kuin lähtevän liikenteen osalta Suomen nopein. Mittausten mukaan DNA:n verkossa päästiin keskimäärin 46,4 Mbps:n latausnopeuteen, kun Soneran verkossa latausnopeus oli keskimäärin 36,4 Mbps ja Elisan verkossa latausnopeus oli 35,3 Mbps.

Mittaukset tehtiin kymmenessä Suomen suurimmassa kaupungissa. Ajomittaukset tehtiin kaupunkien keskustoissa, suurimmilla asuinalueilla ja sisääntuloväylillä. Omnitelen käytössä oli operaattoreiden "nopeimmat kuluttaja-asiakkaille tarjoamat liittymät".

DNA:n verkko oli niin saapuvalla tiedonsiirrolla (verkosta päätelaitteeseen) kuin lähtevällä tiedonsiirrolla (päätelaitteesta verkkoon) mitattuna nopein. Lähtevän liikenteen osalta huippunopeudeksi mitattiin 26 Mbps, kun Soneralla ja Elisalla nopeudet olivat 21 ja 16 Mbps. Omnitele perustelee tuloksia seuraavasti:

"Mittausten perusteella voitiin päätellä, että DNA:n verkossa oli mittausalueella kilpailijoita enemmän asennettua 4G LTE –kapasiteettia. Tämän lisäksi DNA:n liittymä käytti 4G LTE -verkkoa jonkin verran kilpailijoita enemmän. Näillä oli vaikutus saavutettuihin tiedonsiirtonopeuksiin DNA:n eduksi."Omnitelen liiketoimintaan kuuluu matkapuhelinverkkojen suunnittelu, optimointi ja laadun auditointi. DNA:n suurin omistaja, Finda-konserni, omistaa Omnitelestä yli 60 prosenttia. Elisalla on Omnitelestä pieni omistusosuus. Tutkimuksen oli tilannut DNA.
Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -25%

Xiaomi 13 Pro
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -11%

Motorola Moto E22i
77 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 87 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentit (13)

Anonyymi käyttäjä
soneranasiakas (vahvistamaton)

1

Asun kaivopuiston vieressä ja Soneran liittymä. Täällä käytetään yhä edge nopeuksia. Firman liittymä ni ei voi vaihtaa ja sonera ei tee mitään vaikka valitettu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pihtiputaalta (vahvistamaton)

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti soneranasiakas:

Asun kaivopuiston vieressä ja Soneran liittymä. Täällä käytetään yhä edge nopeuksia. Firman liittymä ni ei voi vaihtaa ja sonera ei tee mitään vaikka valitettu.


Kannattaa muuttaa sieltä maalta kaupunkiin. Täällä meillä on nopea 4G aina.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Maw83 (vahvistamaton)

3

Toisinsanoen DNA:n verkossa on vähiten käyttäjiä :D toi Elisan nopeus on aika pahasti alakanttiin. 3g:kin on tota nopeempi

Vastaa
perhana
perhana

4

Olen itse käytännössä myös todennut DNA:n ainakin omassa osoitteessani nopeimmaksi, mutta liikkuvana laajakaistana se ei pärjännyt elisa/saunalahti liittymällä koska DNA on ilmeisesti panostanut enemmän asutuskeskuksiin kun taas elisa pyrkii mahdollisimman kattavaan verkkoon myös asutuskeskusten ulkopuolella.

Uutisen väittämää "Lähtevän liikenteen osalta huippunopeudeksi mitattiin 26 Mbps" ihmettelen kun itse ainakin pääsen DNA:lla useimmiten 40 Mbps:n pintaan myös upload-nopeudessa, tässä tämänaamuinen speedtest.net tulos, liittymänä DNA:n 50/50 nopeuksinen:Download speed 49,14 Mbps / Upload speed 41,61 Mbps

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Uutisen väittämää "Lähtevän liikenteen osalta huippunopeudeksi mitattiin 26 Mbps" ihmettelen kun itse ainakin pääsen...


Tuo vaikuttaa Puhelinvertailun ihan omalta keksinnöltä.

"linkki olis kiva"

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
B3A (vahvistamaton)

6

Sijainti: 2 km Kehä III:lta pohjoiseen, Vanhakartano, Espoo

Speedtest.net 24.11 10.30 - 10.45 välillä, 3 kertaa kullakin operaattorilla

4G Liittymät, - ainakin kaupallisesti nimellisesti 50MB

DNA 4G - Download 6,85 Mbps upload 0,61 Mbps
Sonera 4G - Download 8,82 Mbps upload 0,66 Mbps
Saunalahti 4G - Download 11,35 Mbps upload 2,24 Mbps

Pohjois-Espoo hyvästä peitosta (kaikkien verkot jotenkin saatavilla) huolimatta on siis hieman kehitysmaa-aluetta mobiilipalveluiden osalta ja noin on ollut jo GSM ajoista saakka.

Kokeilkaa ainakin tärkeimmissä kyttöpisteissänne ennen operaattorivalintaa - jos voitte valita. Operaattorien verkkojen peittokartat kertovat pitäisikö operaattorin teknisen yhteyspalvelun olla saatavilla - mutta ei kerro todellisesta palvelun laadusta, joka voi vaihdella yllättävän paljon pienelläkin alueella.

Itse ajattelin parantaa valinnan jälkeen verkon laatua laittamalla lisäantennin katolle - jos siihen tulee todellista tarvetta.
Toisaalta jos operaattorit kääntäisivät tukiasemien antennisuuntia läheisiltä Golf-kentiltä asukkaille päin, niin silläkin palvelu paranisi. 4G lienee varsin vähän käytössä Golfkentillä ;-).

Vastaa
WereCatf
WereCatf

7

4G-liittymistä puheenollen, tietääkö kukaan, tarjoaako mikään operaattori mobiililaajakaistaa suoralla IP-osoitteella? Siis ei NAT:in takana. Saunalahdella saa suoran IP-osoitteen 3G-liittymään, mut ainakaan viime kysymällä 4G-liittymään ei.

Vastaa
perhana
perhana

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

4G-liittymistä puheenollen, tietääkö kukaan, tarjoaako mikään operaattori mobiililaajakaistaa suoralla IP-osoitteella? Siis ei NAT:in takana. Saunalahdella saa suoran IP-osoitteen 3G-liittymään, mut ainakaan viime kysymällä 4G-liittymään ei.

DNA:n 4G liittymissä on muutama portti auki, eli saa julkisen IP-osoitteen, Saunalahtikin viimeisten väitteidensä mukaan on alkanut vihdoin tarjoamaan julkista IP-osoitetta myös 4G liittymiin, ja Soneran 4G liittymään ilmeisesti saa erillisellä tilauksella
https://www.dna.fi/fi/tuki-liikkuvalaajakaista

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

9

IPv6 tänäpäivänä tarjolla julkisella.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Saunalahtikin viimeisten väitteidensä mukaan on alkanut vihdoin tarjoamaan julkista IP-osoitetta myös 4G liittymiin,


Totta myös IPv4 puolella, eli julkinen vaihtuvan IPv4 osoitte on mahdollista saada lisäpalveluna Mobiililaajakaista 3G ja 4G liittymiin. huomioitavaa että julkisen IPv4 osoitteen yhteydellä ei ole ollut IPv6 tukea.

Soneralla lisäpalveluna julkinen (vaihtuva tai kiinteä) IPv4 myös puhelittymiin.

DNAlla , kuten kirjoitit, julkinen IPv4 tarjolla mobiililaajakaista liittymissä, mutta pahasti muurattu umpeen, eikä taida kuluttajille olla tarjolla lisäpalveluna parempaa.

Mobiilissa IPv4 lisärajoitteena tyypillistä myös se että julkisia IPtä vain yksi per yhteys.

Vastaa
olkitu
olkitu

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti B3A:


Sijainti: 2 km Kehä III:lta pohjoiseen, Vanhakartano, Espoo

Speedtest.net 24.11 10.30 - 10.45 välillä, 3 kertaa kullakin operaattorilla

4G Liittymät, - ainakin kaupallisesti nimellisesti 50MB

DNA 4G - Download 6,85 Mbps upload 0,61 Mbps
Sonera 4G - Download 8,82 Mbps upload 0,66 Mbps
Saunalahti 4G - Download 11,35 Mbps upload 2,24 Mbps

Pohjois-Espoo hyvästä peitosta (kaikkien verkot jotenkin saatavilla) huolimatta on siis hieman kehitysmaa-aluetta mobiilipalveluiden osalta ja noin on ollut jo GSM ajoista saakka.

Kokeilkaa ainakin tärkeimmissä kyttöpisteissänne ennen operaattorivalintaa - jos voitte valita. Operaattorien verkkojen peittokartat kertovat pitäisikö operaattorin teknisen yhteyspalvelun olla saatavilla - mutta ei kerro todellisesta palvelun laadusta, joka voi vaihdella yllättävän paljon pienelläkin alueella.

Itse ajattelin parantaa valinnan jälkeen verkon laatua laittamalla lisäantennin katolle - jos siihen tulee todellista tarvetta.
Toisaalta jos operaattorit kääntäisivät tukiasemien antennisuuntia läheisiltä Golf-kentiltä asukkaille päin, niin silläkin palvelu paranisi. 4G lienee varsin vähän käytössä Golfkentillä ;-).Ja kuinka kaukana oletkaan tukiasemasta? Oletko mitannut alueesi verkkoa Cellmapper sovelluksella: https://www.taisto.org/Cellmapper ?

Operaattorien kuuluvuuskartoissa saattaa näyttää että alueellasi on kuuluvuutta mutta tutustuppa tähän sivulle: https://www.taisto.org/Kuuluvuuskartat . Kartat ovat täysin laskettuja eikä kerro todellisuutta. Maastoesteet / rakennukset muuttavat helposti signaalin kulkua ympäistössä. Cellmapper myöskään ei ole täydellinen mutta tarkempi se on kuin operaattorien kuuluvuuskartat, sillä perustuu mittauksiin. Kun tiedät mistä tukiasemasta tulee signaali, niin uskon että tiedät miten maasto muuttuu alueellasi. Kalliot / metsä vaimentavat todella paljon radiosignaalia. Lisäksi mittaamaalla Cellmapperin avulla näet juurikin nuo antennisuuntaukset aika hyvin.

Vastaa
Boss93
Boss93

11

Itseäni hieman alkoi mietityttämään tämän tutkimuksen tulosten oikeellisuus, sillä tilaaja on yksi tutkituista (ja tutkimuksen voittanut) operaattoreista ja tutkimuksen on suorittanut läheisesti DNA:han kytköksissä oleva taho...

Vastaa
perhana
perhana

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:

Itseäni hieman alkoi mietityttämään tämän tutkimuksen tulosten oikeellisuus, sillä tilaaja on yksi tutkituista (ja tutkimuksen voittanut) operaattoreista ja tutkimuksen on suorittanut läheisesti DNA:han kytköksissä oleva taho...

On toki ihan tervettä epäillä jonkin operaattorin tilaamia tutkimuksia, mutta oma kokemukseni tosiaan on että tuo tutkimus voi hyvinkin pitää paikkansa, omat testini ainakin antavat hyvin samankaltaisia tuloksia.
Yhtä asiaa DNA ei toki testin tuloksia julkaistessaan ole ottanut huomioon, (tai ehkä juuri siksi DNA näyttää poistaneen testin yhteenvedon omilta sivuiltaan), nimittäin tuo testi todistaa sen että ei ole mitään järkeä eikä hyötyä maksaa 150 Megan liittymästä, kun sillä ei kuitenkaan käytännössä päästä yhtään nopeampaan yhteyteen kuin tuolla 50 megaisellakaan, itsellenikin kovasti yrittivät kaupata 150 megan nopeutta joka olisi ollut muutaman euron kuussa kalliimpi, mutta sanoin että minulle riittää 50 megan nopeus aivan mainiosti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:

Itseäni hieman alkoi mietityttämään tämän tutkimuksen tulosten oikeellisuus, sillä tilaaja on yksi tutkituista (ja tutkimuksen voittanut) operaattoreista ja tutkimuksen on suorittanut läheisesti DNA:han kytköksissä oleva taho...


Tutkimus varmaan ihan "oikein", jos tilaaja ei olisi ollut paras niin sitä tuskin olisi julkaistu, eli ihan markkinointi tarkoituksessa tuo tehty, DNA niitä julkaissut jo vuosia, vähän vaihdellen mitä mitattu ja onko reititkään aina samat.
Muilla operaattoreilla sitten omat tutkimuksensa.

Suuri merkitys sillä missä mitataan, koska mitataan ja mitä mitataan ja millä. Jos ei riitä niin mitataan lisää, kyllä minkä vaan saa "voittajaksi".

Ilmeisesti tiukkaa ollut, koska esim Elisalta oli valittu liittymäksi Saunalahden nimellä myytävä.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

nimittäin tuo testi todistaa sen että ei ole mitään järkeä eikä hyötyä maksaa 150 Megan liittymästä, kun sillä ei kuitenkaan käytännössä päästä yhtään nopeampaan yhteyteen kuin tuolla 50 megaisellakaan,


Kertoko ne yksittäisiä saavutettuja nopeuksia ? jos ne ei ole päässeet yli satkun vauhteihin, niin kertoo ehkä enemmän testistä, ei siitä voiko sellaisiin päästä.

Jopa DNAlla mahdollista päästä ihan käytännössä liki satasen vauhteihin, ja ainakin kahdella muulla mahdollista jopa tuo 150 vauhti ylittää (no DNAlla myös).

Jos ollaan alueella jossa operaattorilla vain oma 800Mhz peitto (tai pelkkä 3G), niin tuollaisiin satasta hipoviin ei pääse oli liittymä mikä vaan, mutta operaattorien kuvaukset liittymistä on epämääräisiä, eli operaattorin liittymien välillä voi olla muutakin eroa kuin MAX nopeus, eli lisähintaa vastaan voi saada käytännön nopeushyötyä vaikka MAX vauhteihin ei pääse.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.