Huhu: Apple kehittää oman grafiikkaohjaimen

1
Manu Pitkänen

Huhu: Apple kehittää oman grafiikkaohjaimen
Apple tykkää pitää suunnittelemiensa tuotteiden eri sivutoiminnot komponenttien suunnittelusta valmiiden laitteiden markkinointiin asti mahdollisimman paljon omassa hallinnassa. Siispä kenellekään ei pitäisi olla kovin suuri yllätys jos Apple päättäisi tehdä jatkossa itse jonkun aiemmin ulkoistetun asian.

Esimerkiksi huhusivusto Fudzilla kertoo kuulleensa tietoja, joiden mukaan Apple kehittäisi parhaillaan mobiililaitteisiinsa omaa grafiikkaohjainta. Huhu ei tarjoa tarkkoja yksityiskohtia suunnitelmista, minkä vuoksi se on vähän epämääräinen. Kuten edellä tuli todettua, on oman grafiikkaohjaimen suunnitteleminen periaattessa täysin mahdollista. Suunnitteleehan Apple jo järjestelmäpiirinsä suoritinytimet itse, joten miksei se voisi tehdä saman grafiikkaohjaimelle.

iPhoneissa ja iPadeissä käytetään Imaginationin PowerVR-ohjaimia. Parin viime vuoden aikana Apple on kuitenkin alkanut lisätä omaa kädenjälkeä iPadien grafiikkaohjaimissa: iPad Air 2:n A8X:ssä käytetään kahdeksanytimistä ja iPad Pron A9X:ssä käytetään 12-ytimistä ohjainta. Molemmissa laitteissa grafiikkaohjaimen teknologia tulee Imaginationilta, mutta ohjaimet eivät ole suoraa hyllytavaraa, vaan Applen osittain kustomoimia. Esimerkiksi A9X:ään Imaginationilta olisi suoraan tarjolla kahdeksanytiminen ja 16-ytiminen ohjain, mutta ei 12-ytimistä vaihtoehtoa.Apple ei välttämättä luo uutta grafiikkaohjainta puhtaalta pöydältä, vaan periaatteessa se voisi lisensoida Imaginationilta arkkitehtuurin ja luoda sen pohjalta omia ohjaimia. Suoritinytimienkin kohdalla Apple lisensoi ARM:n arkkitehtuuriin ja kehittää sen pohjalta omat ytimet.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
99 € Power
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -25%

Honor Magic Vs
1199 € DNA
1599 € Power

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

Oppo A78 – hinta laskenut -21%

Oppo A78
218 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 276 €

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G – hinta laskenut -15%

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G
169 € DNA
219 € Gigantti
229 € Ykköspalvelu

Alin hinta viikko sitten: 199 €

Kommentit (1)

Jonahan
Jonahan

1

Pitää olla vähän skeptinen, jokunen vuosi sitten huhuttiin kovasti, että Apple kehittää itse basebandiakin... Eipä ole vielä ainakaan näkynyt.

Tiivis yhteistyö gpu-toimittajien kanssa on tietenkin järkevää. Ehkä joissakin tapauksissa, etenkin kun Applella on nykyään Metal-API nopeampiin GPU-operaatioihin, voi ehkä olla hyötyä kustomoida rautaakin jonkun verran vastaamaan paremin tarpeita.

Lainaus:


Molemmissa laitteissa grafiikkaohjaimen teknologia tulee Imaginationilta, mutta ohjaimet eivät ole suoraa hyllytavaraa, vaan Applen osittain kustomoimia

Ei hyllytavaraa, mutta onko Apple sen kustomoinut vai ei on vaikeammin todennettavissa. Apple on niin suuri asiakas, ja lisäksi omistaa osan Imagination Technologiesista, että luonnollisesti se varmasti kustomoituja ratkaisuja sopivaa kompensaatiota vastaan. On tietenkin mahdollista, että Apple on kustomoinnin tehnyt itse, mutta jokseenkin yhtä mahdollista on, että ei.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.