Arvostelussa Samsung Gear S2 - Vihdoin älykello, jossa on järkeä

2
Arvostelu: Samsung Gear S2
Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen

Sisällys

Älykelloja on hirvittävällä markkinointikoneistolla yritetty nostaa aikamme trendilaitteiksi. Toistaiseksi kellot eivät kuitenkaan ole päätyneet valtaväestön ranteisiin. Syitä tähän on ollut monia, kellojen hinta, turhuus ja design muutamia mainitakseni. Tämä ei estä valmistajia yrittämästä.

Samsung on tuonut markkinoille nyt uusimman yrityksensä, Gear S2:n. Kello on pyöreä, suhteellisen siro ja lupaa tehdä paljon asioita. Testasimme classic-mallin, joka muistuttaa perinteistä kelloa. Ilman classic-lisänimeä myytävä, hieman edullisempi versio on puolestaan sporttisempi muovirannekkeineen.

Tekniset tiedot ja muotoilu

 • Järjestelmä:
 • Tizen
 • Mitat:
 • BT 42.3 x 49.8 x 11.4 mm / BT classic 39.9 x 43.6 x 11.4 mm / 3G 44.0 x 51.8 x 13.4 mm
 • Näyttö:
 • 1,2" pyöreä AMOLED, 360 x 360
 • Suoritin:
 • BT Exynos 3250 / 3G MSM8x26
 • Muisti:
 • 512 MB
 • Tallennustila:
 • 4 GB
 • Akku:
 • BT 250 mAh / 3G 300 mAh
 • Yhteydet:
 • Bluetooth 4.1, WiFi, NFC
 • Muuta:
 • IP68

Näytön muoto jakaa mielipiteitä. Osan mielestä pyöreä näyttö on kellossa välttämättömyys, toisten mielestä epäoptimaalinen käyttää, kun sisältö on usein tarkoitettu nelikulmaiselle näytölle. Samsung on valinnut pyöreyden, ja hyvä niin. Kellosta on saatu todella siro ja perinteisen kellon näköinen. Kellon pienuus jopa yllätti, minkä lisäksi yllätti se, kuinka hyvä sitä siitä huolimatta on käyttää.

Kello on vähän yli sentin paksuinen, mallista riippuen joko reilut 11 tai 13 millimetriä. Se näyttää ja tuntuu erittäin paljon perinteiseltä kellolta, minkä lasken hyväksi asiaksi. Kellotauluksikin saa halutessaan valita jonkin analogisen ja oikealta näyttävän version, mutta itse tykkäsin pitää digikelloa ja sen ohella esimerkiksi päivä- ja askelmäärää esillä etusivulla.

Kellossa ei ole mitään ylimääräisiä ulokkeita, painikkeet ("koti" ja "takaisin") eivät juuri kohoa kellon pinnasta. Navigointia helpottamaan on kahden napin lisäksi saatu classic-mallissa näyttöä ympäröivä rengas, jota pyörittelemällä valikoita voi kelailla. Sen käyttö tuntuu luonnolliselta, koska samanlaisia renkaita on pyöritellyt kelloissa ennenkin.

Gear S2:sta on saatavana eri väreissä ja monilla hihnoilla. Testiin saapui klassinen musta malli. Kello tuntuu laadukkaalta, mutta myös käytännölliseltä. Mikään muotialaa hämmästyttävä laitos ei ole kyseessä, mutta Gear S2 ajaa asiansa eikä ole ruma, mikä on minusta jo ihan hyvin sanottu älykellosta, ottaen huomioon monet tähän mennessä nähdyt kilpailevat mallit.

Ominaisuudet

Samsung on päätynyt käyttämään kellossaan Tizen-järjestelmää, mutta tätä on ulkoisesti vaikea huomata. Kello toimii kuitenkin sulavasti ja järjestelmä tuntuu hiotulta, joten eipä valittamista sen suhteen. Tizen-laitteiden tulo markkinoille on kestänyt melko kauan, mutta ehkäpä tulevaisuudessa näemme järjestelmää enemmänkin, erityisesti älypuhelinten lisälaitteissa.

Gear S2:sta löytyvät kellonajan näytön lisäksi muun muassa askelmittari, sykemittari, kalenteri, hälytykset, mediasoitin, sää, sekuntikello, puhemuistio ja kartat. Useat toiminnot toimivat itsenäisestikin, mutta selvästi laite on kuitenkin ensisijaisesti tarkoitettu puhelimen lisälaitteeksi. Monet sovellukset käyttävät puhelimen apua hyödyksi, ja esimerkiksi puhemuistio tallentaa kellon äänitteet myös puhelimeen.

Kello tuntuu mittaavan sykettä suhteellisen johdonmukaisesti, kunhan laite on tarpeeksi tiukasti rannetta vasten. Gear S2 myös kertoo, koska olet ollut "liian kauan" passiivinen. Kellon S Health -sovellus muistuttelee ärsytykseen asti, että nyt pitäisi liikkua, mutta ilmoitukset saa onneksi pois päältä. Sen sijaan suorituksen aikana kannustavat viestit ovat mukavia, vaikka tulevatkin koneelta. Enemmän liikuntaa harrastaville tämäkään ominaisuus tuskin kuitenkaan jää päälle.

Mainosten mukaan Gear S2:ssa riittää virtaa yhdellä latauksella 2–3 päiväksi, mutta tämä on kyllä optimistinen arvio. Testin aikana kellossa oli poikkeuksetta yhden päivän (noin 15 tuntia) käytön jälkeen jäljellä kutakuinkin 60 %, eli yhden päivän yli kello selviää loistavasti kovaakin käyttöä, mutta kyllä se jo toisen päivän aikana alkaa hyytyä, mikäli sitä lainkaan näpelöi. Pöydällä maaten kello kestää kolmannenkin päivän sammumatta, sillä Gear S2 vaikuttaisi levossa kuluttavan melko vähän virtaa. Langaton lataus on kuitenkin mukana tulevan telakan kanssa tehty niin helpoksi, ettei siitä koitunut mitään vaivaa. Yöksi olisin ottanut kellon pois kädestä muutoinkin.

Näyttö reagoi kosketukseen napakasti ja kellon ohjaus onnistuu joko sitä lääppimällä tai kelloa ympäröivää rengasta pyörittelemällä. Käyttöliittymään pääsi yllättävän nopeasti sisälle ja navigointi oli koosta huolimatta toimivaa. Pidemmissä selailuissa renkaalla pääsee liikkumaan nopeasti. Alhaalta ylöspäin suuntaava pyyhkäisy sulkee asioita. Kotinäkymässä (kellotaulu) ylhäältä alaspäin pyyhkäisemällä saa esiin ilmoituskeskuksen tyyppisen näkymän, josta näkee akun varauksen sekä pystyy nopeasti säätämään esimerkiksi kirkkautta, tai aktivoimaan Älä häiritse -tilan. Pienen rannelaitteen käpistely saattaa ulkopuolisen silmin näyttää hiukan huvittavalta, vaikkei hölmöltä tunnukaan.

Laitteeseen on saatavilla myös lisää sovelluksia, mutta tarjonta ei ole vielä älypuhelinten luokkaa. Mukana on kuitenkin kasoittain kellotauluja, sekä muutamia ihan hyödyllisiltä vaikuttavia sovelluksia, joihin emme kuitenkaan tässä tarkemmin paneudu.

No, tekeekö sillä älykellolla nyt sitten mitään?

Kun markkinoilla alettiin odottaa Applen älykelloa, ei oikein kukaan osannut sanoa, että mitä sellaisella sitten kuitenkaan tekee. Tämä epävarmuus myös konkretisoitui, kun valmistajat ruoskivat insinöörinsä huippuvauhtiin ehtiäkseen markkinoille ennen muita. Ensimmäiset Android-älykellot olivat kankeita ja monelle pettymys.

Samsungin Gear S2 ei ole pettymys, vaan ennemminkin iloinen yllättäjä. Siitä on karsittu älyttömyydet pois (kuten kamera) ja ydinominaisuudet on toteutettu hyvin. Kello jopa näyttää aika hyvältä. Skeptisen alun jälkeen kello nivoutui mukavaksi osaksi älypuhelinta, ja sen kautta näki näppärästi viestien lähettäjät, tietysti kellonajan sekä pystyi esimerkiksi ulkoillessa kontrolloimaan musiikkisoitinta kaivamatta puhelinta taskusta. Urheileville laitteesta on myös iloa, kun omaa liikkumista voi seurata. Sohvaperunoille laitos on asteen turhempi, mutta ei kuitenkaan aivan käyttökelvoton.

En ole Samsungin tuotteiden fani, mutta nyt yhtiö on todella onnistunut jossain. Suurin yksittäinen miinus laitteelle on sen hinta, joka pyörii 300 ja 400 euron välissä. Se on tällaiselle laitteelle uskomattomasti liikaa, kun loppujen lopuksi kyse on kuitenkin lisälaitteesta, jota ilman tulee toimeen vallan mainiosti. Vaikea sanoa, onko laitteessa katteet kohdallaan vai onko kyse vain siitä, ettei tämän tasoista laitetta vielä pystytä rakentamaan "riittävän halvalla".

Kellon lataaminen on tehty niin helpoksi, ettei vajaan kahden vuorokauden akkukesto ainakaan testin aikana päässyt haittaamaan. Sitä paitsi se on hyvin linjassa ominaisuuksiltaan vastaavien kilpailijoiden kanssa, jopa paremmasta päästä. Tietysti pidemmällä vaelluksella virta loppuu kesken, mutta ehkäpä sellaisille on sitten olemassa toisenlaiset kellot.

Mikäli Gear S2:n saisi esimerkiksi puhelimen kylkiäisenä satasella, niin harkitsisin vakavasti. Nykyhinnalla en itse kaipaa kellon ominaisuuksia riittävästi, niin hiottu laite kuin onkin kyseessä. Hintapyynnön puolustamiseksi on kuitenkin sanottava, että Applen rannetietokoneeseen saa kulumaan halutessaan huomattavasti enemmän rahaa. Android-puolelta on kuitenkin saatavana myös tasokkaita, vähintään sata euroa halvempia malleja.

Älykellot ovat vielä evoluutionsa alussa ja pian niistä varmaan löytyy ominaisuuksia, joita on vielä vaikea kuvitellakaan. Mahdollisuuksia on paljon. Samsung on saanut kellostaan jo nyt mukavan, huolitellulta vaikuttavan lisälaitteen puhelimelle, mutta paljoa muuta se ei ole. Mullistavat älykellot antavat vielä odottaa itseään.

Plussat ja miinukset

+ Ulkonäkö (+ pyöreys)
+ Käyttöliittymä
+ Nopeus
+ Lataustelakka

- Hinta
- Sovellusten määrä

Samsung Gear S2

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (2)

rmCowboy
rmCowboy

1

Jos palautetta saa antaa arvostelusta niin tuo tähditys voisi olla hieman realistisempi. Laite maksaa 400€ ja kuten itse sanoit voisit harkita laitteen hankintaa jos sen sais 100€ mutta silti annat 4.5? Eli antamissasi tähdissä ei näy se että ITSE et todellakaan ostaisi tätä laitetta sen oikeaan hintaan.

Vastaa
Valje
Valje

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rmCowboy:

Jos palautetta saa antaa arvostelusta niin tuo tähditys voisi olla hieman realistisempi. Laite maksaa 400€ ja kuten itse sanoit voisit harkita laitteen hankintaa jos sen sais 100€ mutta silti annat 4.5? Eli antamissasi tähdissä ei näy se että ITSE et todellakaan ostaisi tätä laitetta sen oikeaan hintaan.

Aiheellinen kritiikki. Tähdistä käy ilmi, että laite on kilpailijoihin nähden tasokas. Omia ostotottumuksiani en halua liiaksi yleistää, sillä tulotasoni on aika kaukana maan keskiarvosta (alla). Siksi hinta ei tällä kertaa laskenut arvosanaa kovin paljoa.

Tähtiä miettiessä voisi loputtomasti hinkata arvosanaa puoleen ja toiseen kun miettii lisää yksityiskohtia, johonkin arvosanaan on sitten vain päädyttävä. Tähtisysteemissämme on kuitenkin kehittämisen varaa, joten kiitos muistutuksesta. Toivottavasti artikkeli oli muutoin informatiivinen.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.